ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Юрій Тимків

Статус:

Новий проект

Дата:

27.11.2018

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 37
Про звернення Калуської міської ради щодо відставки Генерального прокурора України

37.   РІШЕННЯ

                                                                                                                     

Про звернення Калуської міської ради щодо відставки Генерального прокурора України

 
 
   
 
 

Відповідно до Конституції Украйни, статті 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», керуючись статтею 26  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1.Схвалити і направити звернення Калуської міської ради до Президента  України та Голови Верховної Ради України щодо відставки Генерального прокурора України (текст додається).

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради Романа Боднарчука.
 
 
      Міський голова                                                               Ігор Матвійчук
  
Президенту України
Порошенку П.О.
 
Голові Верховної Ради України
Парубію А.В.
 
 
Шановний Петре Олексійовичу!
Шановний Андрію Володимировичу!
 
Ми, депутати Калуської міської ради ради, від імені членів нашої громади закликаємо стати на захист конституційних цінностей нашої держави та підтримати задекларовану Генеральним прокурором України відставку, щоб запобігти загостренню соціальної напруги у суспільстві та подальшій дискредитації правоохоронної системи.
Присягаючи у 2016 році з гідністю нести високе звання прокурора та захищати права і свободи громадян, Генеральний прокурор України Ю.В. Луценко щедро роздавав обіцянки як щодо реформи прокуратури, так і щодо оперативного завершення гучних справ (злочинів екс-чиновників часів В.Януковича, розстрілів на Майдані, вбивства Г.Гонгадзе тощо).
Щоправда, підсумок дворічної діяльності на посаді Ю.Луценка вказує не  просто на неефективність роботи Генерального прокурора, а швидше на тотальну деградацію цією структури як правоохоронного інституту:
  1. саботаж та повний провал у питаннях завершення слідства у справах розстрілів на Майдані та справах екс-чиновників часів В.Януковича;
  2. ініціація конфлікту та свідоме перешкоджання роботі НАБУ, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а також халатність щодо підготовки подань про зняття депутатської недоторканості, чим умисно “торпедується” ефективна боротьба з топ-корупцією;
  3. дискредитація і перешкоджання роботі журналістів - розслідувачів (наприклад, Н.Седлецької, К.Бердинських) та громадських активістів – антикорупціонерів;
  4. незаконна таємна екстрадиція до РФ біженця Тимура Тумгоєва, нехтуючи нормами міжнародного права та вимогами Комітету ООН з прав людини;
  5. відсутність реальних кроків щодо реформування прокуратури (не забезпечено прозорі правила призначення прокурорів та притягнення їх до відповідальності; декларативність перевірки доброчесності; безпідставне зростання кількості прокурорів тощо)
Окрім того, бездіяльність прокуратури у питаннях розслідування нападів на громадських активістів, що безкарно вчиняються по всій Україні вже більше року, остаточно довела неспроможність Генерального прокурора України захистити права і свободи громадян, а також інтереси суспільства та держави.
Об’єктами жорстоких нападів стали вже десятки громадян, які займали активну позицію щодо контролю за роботою владних структур (адвокати, правозахисники, журналісти, екологи), але слідство у цих справах саботується та не ведеться ефективно (особи, на яких вказують потерпілі, не затримуються; замовників по жодному нападу не встановлено; затримуються невинні особи тощо).
Така імітація роботи правоохоронними органами, у тому числі прокуратурою,  лише допомагає уникнути покарання злочинцям, збільшує насилля з кожним днем та, фактично, стала причиною смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк.
Відкрите звернення про захист громадянського суспільства з вимогою відставки керівництва правоохоронних органів, зокрема Генерального прокурора Юрія Луценка, станом на 5-те листопада підтримало вже 73 правозахисні та громадські організації.
Натомість, 06 листопада 2018 року Генеральний прокурор України Ю.Луценко під час виступу у Верховній Раді України, замість того щоб врахувати критику стосовно неефективності та халатності роботи підпорядкованих структур і вжити заходів щодо виправлення недоліків, вирішив підсумувати свою доповідь нецензурною лайкою на адресу народних депутатів України.
Такі дії Ю.Луценка виходять за межі вимог професійної етики та моральних норм, свідчать про фахове безсилля та особисту неспроможність виконувати покладені обов’язки, порочать та дискредитують не лише Генерального прокурора України, але й усю правоохоронну систему держави.
Враховуючи важливість посади Генерального прокурора України для забезпечення ефективної боротьби зі злочинністю та корупцією, захисту прав та охоронюваних законом інтересів людини та громадянина, зважаючи на неефективність, непрофесійність та неадекватність дій теперішнього генпрокурора, вимагаємо в стислі терміни:
  1. Внести подання про відставку Юрія Луценка з посади Генерального прокурора України
  2. Забезпечити невідкладне голосування відставки Генерального прокурора України парламентом.
 
Прийнято на ______________ сесії  Калуської міської ради сьомого демократичного скликання         «___»  ______________ 2018р.