ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Мельник Володимир Андрійович

Статус:

Новий проект

Дата:

17.05.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 388
Про затвердження Порядку продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що є власністю покупців цих ділянок на території Калуської міської територіальної громади


З метою забезпечення гарантій та прав на набуття права власності на землю й захисту прав територіальної громади з розвитку ринку землі, врегулювання земельних відносин щодо продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що є власністю фізичних та юридичних осіб, на підставі ст.ст. 12, 127, 128 Земельного кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 22.04.2009 № 381 «Про затвердження Порядку здійснення розрахунків з розстроченням платежу за придбання земельної ділянки державної та комунальної власності», керуючись ст.ст. 26 та 33 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою, постійної комісії міської ради з питань власності, житлово-комунального господарства та екології, мiська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1.Затвердити Порядок продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що є власністю покупців цих ділянок на території Калуської міської територіальної громади, згідно з Додатком 1.
2. Затвердити Типовий договір про сплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки згідно з Додатком 2.
3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови відповідно до розподілу функціональних обов’язків та  постійні комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою; питань власності, житлово-комунального господарства та екології.
 
 
Міський голова                                                                                                                Андрій НАЙДА
 
 
 
                                                                                Додаток 1
                                                                                                                                                              до  рішення міської ради
                                                                                _________. 20___   №_____
                                                                                
 
ПОРЯДОК
ПРОДАЖУ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК НЕСІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ, НА ЯКИХ РОЗТАШОВАНІ ОБ’ЄКТИ НЕРУХОМОГО МАЙНА, ЩО Є ВЛАСНІСТЮ ПОКУПЦІВ ЦИХ ДІЛЯНОК НА ТЕРИТОРІЇ КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Порядок продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що є власністю покупців цих ділянок на території Калуської міської територіальної громади (далі - Порядок), розроблений відповідно до Земельного кодексу України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про оренду землі», «Про оцінку земель», «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», «Про державну експертизу землевпорядної документації», постанови Кабінету Міністрів України № 381 від 22.04.2009 року «Про затвердження Порядку здійснення розрахунків з розстроченням платежу за придбання земельної ділянки державної та комунальної власності»,  Порядку проведення експертної  грошової оцінки земельних ділянок, затвердженого наказом  Державного комітету України по земельних ресурсах  від  09.01.2003  № 2.

Цей Порядок визначає порядок набуття власниками нерухомого майна права власності на земельні ділянки, що належать до комунальної власності Калуської міської територіальної громади
1.2. Об'єктами продажу є земельні ділянки несільськогосподарського призначення, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що є власністю покупців цих ділянок.
Норми цього положення поширюються на земельні ділянки, які розташовані в межах Калуської міської територіальної громади та належать до категорії земель, що можуть бути передані у власність згідно з чинним законодавством України.
Суб’єктами правовідносин з продажу земельних ділянок є: 
- Продавець – Калуська міська рада в межах повноважень, визначених чинним законодавством України. 
- Покупці – громадяни, фізичні особи-підприємці та юридичні особи, які є власниками об’єктів нерухомого майна, розташованого на земельних ділянках на території  Калуської міської територіальної громади
1.3. Цей порядок не поширюється на продаж земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти, які підлягають приватизації.
1.4. Продаж земельних ділянок здійснюється шляхом викупу за заявами (клопотаннями) зацікавлених осіб (далі - Покупець) та полягає в передачі права власності на земельну ділянку Покупцю за ціною, встановленою та затвердженою Калуською міською радою на підставі експертної грошової оцінки,  відповідно до цього Порядку.
 
2. ПОДАННЯ ТА РОЗГЛЯД ЗАЯВИ (КЛОПОТАННЯ)
2.1. Громадяни та юридичні особи, зацікавлені в придбані земельних ділянок у власність, подають до Калуської міської  ради на ім’я міського голови відповідну заяву (клопотання) у якій зазначаються місце розташування земельної ділянки, її цільове призначення, розміри та площа, а також згода на укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки.
 
 
2.2. До заяви (клопотання) додаються копії документів, завірені відповідним чином:
а) документ, що посвідчує право користування земельною ділянкою (у разі його наявності), та документи, що посвідчують право власності на нерухоме майно (будівлі та споруди), розташоване на цій земельній ділянці;
б) копія установчих документів для юридичної особи, а для громадянина - копія документа, що посвідчує особу;
в) витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку;
г) копію технічного паспорту на будівлі та споруди, які розміщені на земельній ділянці, яка підлягає викупу.
2.3. Після надходження вищезазначених документів, управління земельних відносин Калуської міської ради опрацьовує надані матеріали для підготовки проекту рішення міської ради щодо проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, з подальшим винесенням його на розгляд постійної комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою; постійної комісії міської ради з питань власності, житлово-комунального господарства та екології та наступним розглядом на сесії міської ради в установленому порядку.
2.4. Калуська міська рада в строк, передбачений чинним законодавством, приймає рішення про надання дозволу на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки або про відмову в продажу із зазначенням причин відмови.
Підставою для відмови в продажу земельної ділянки є:
- неподання документів, необхідних для прийняття рішення щодо продажу земельної ділянки;
- виявлення недостовірних відомостей у поданих документах;
- якщо щодо суб'єкта підприємницької діяльності порушена справа про банкрутство або припинення його діяльності;
- встановлена Земельним кодексом України заборона на передачу земельної ділянки в приватну власність;
- відмова від укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки;
Рішення Калуської міської  ради про відмову в продажу земельної ділянки може бути оскаржене в судовому порядку.
  1. Рішення Калуської міської  ради про надання дозволу на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки є підставою для укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки
  1. Розмір авансового внеску не може перевищувати 20 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки та визначається наступним чином:
  • площа земельної ділянки до 0,0100га – 20% від НГО;
  • площа земельної ділянки від 0,0100га до 0,0500га – 15% від НГО;
  • площа земельної ділянки від 0,0500га до 0,1000га – 10% від НГО;
  • площа земельної ділянки від 0,1000га до 0,5000га – 5% від НГО;
  • площа земельної ділянки від 0,5000га до 1,0000га і більше – 2% від НГО;
та сплачуються громадянином, фізичною особою-підприємцем або юридичною особою в 10-денний термін після укладання відповідного договору.
  1. Після сплати покупцем земельної ділянки авансового внеску Калуська міська рада в особі управління земельних відносин здійснює відбір суб'єкта оціночної діяльності у сфері оцінки земель, шляхом публікації оголошення про намір проведення експертної грошової оцінки на офіційному сайті Калуської міської ради, після чого здійснюється замовлення експертної грошової оцінки земельної ділянки шляхом укладення відповідного договору в межах оплати авансового внеску.
  2. Ціна земельної ділянки визначається за експертною грошовою оцінкою, що проводиться суб’єктами господарювання, які є суб’єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель відповідно до закону.
  3. Фінансування робіт з проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки здійснюється за рахунок внесеного покупцем авансу. Вартість проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки не може бути більшою ніж авансовий внесок покупця такої ділянки. Порядок зарахування та використання коштів авансового внеску здійснюється згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2009 № 381 «Про затвердження Порядку здійснення розрахунків з розстроченням платежу за придбання земельної ділянки державної та комунальної власності»
  4. Сума авансового внеску зараховується до ціни продажу земельної ділянки. У разі відмови покупця від укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки сума авансового внеску не повертається.
  5. Розрахунки за придбання земельної ділянки можуть здійснюватися з розстроченням платежу за згодою сторін, але не більше ніж на п'ять років. Розрахунок за земельні ділянки, які відповідно до рішення Калуської міської  ради продані з розстроченням платежу, здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №381 від 22.04.2009 року «Про затвердження Порядку здійснення розрахунків з розстроченням платежу за придбання земельної ділянки державної та комунальної власності».
  6. Порядок здійснення розрахунків з розстроченням платежу за придбання земельної ділянки визначається Кабінетом Міністрів України.
  7. Рішення Калуської міської  ради про затвердження грошової оцінки та продаж земельної ділянки є підставою для укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки.
2.14. Після прийняття рішення про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, Калуська міська рада укладає договір купівлі-продажу земельної ділянки. В договорі купівлі-продажу земельної ділянки можуть зазначатися особливі вимоги та обмеження, які встановлені та зазначені у висновках відповідних служб.
У разі невмотивованого зволікання або ухилення покупцем від укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки після двох місяців з дати прийняття міською радою рішення про продаж земельної ділянки Калуська міська  рада має право ініціювати скасування цього рішення, при цьому авансовий внесок покупцю не повертається.
2.15. Договір купівлі-продажу земельної ділянки підлягає нотаріальному посвідченню та реєстрації в установленому законом порядку. Витрати щодо нотаріального посвідчення та реєстрації несе покупець.
Розрахунок за земельні ділянки, які відповідно до рішення Калуської міської  ради продані з розстроченням платежу, здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №381 від 22.04.2009 року «Про затвердження Порядку здійснення розрахунків з розстроченням платежу за придбання земельної ділянки державної та комунальної власності».
2.16. Покупець зобов’язаний здійснити повний розрахунок по орендній платі або земельному податку (у випадку якщо земельна ділянка в постійному користуванні) до дня державної реєстрації права власності на земельну ділянку.
 
3. ПРОДАЖ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК У РАЗІ ВІДСУТНОСТІ ДОКУМЕНТА,
ЩО ПОСВІДЧУЄ ПРАВО КОРИСТУВАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЮ ДІЛЯНКОЮ
3.1. У разі відсутності документа, що посвідчує право користування земельною ділянкою, Калуська міська рада приймає рішення про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.
3.2. Прийняте рішення Калуської міської ради про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, видається заявнику, який для її виготовлення звертається до будь-якої підприємства або організації, представник якої має кваліфікаційний сертифікат інженера-землевпорядника.
Після виготовлення та погодження в установленому порядку, документація із землеустрою затверджується Калуською міською радою, після чого виконується процедура відповідно до розділу 2 цього Порядку.
 
4. ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ІНОЗЕМНИМ ДЕРЖАВАМ ТА ІНОЗЕМНИМ ЮРИДИЧНИМ ОСОБАМ
 
4.1. Продаж земельних ділянок, що перебувають у власності територіальних громад, іноземним державам та іноземним юридичним особам, здійснюється відповідними радами за погодженням з Кабінетом Міністрів України (ч. 2 ст. 129 Земельного кодексу України).
4.2 Іноземні юридичні особи, зацікавлені в купівлі земельних ділянок, що перебувають у власності територіальних громад, повинні мати зареєстроване постійне представництво з правом ведення господарської діяльності на території України (ч. 3 ст. 129 Земельного кодексу України).
4.3. Іноземні держави, зацікавлені у придбанні земельних ділянок у власність із земель комунальної власності Калуської міської територіальної громади, подають клопотання до Кабінету Міністрів України (ч. 4 ст. 129 Земельного кодексу України).
4.4. Іноземні юридичні особи, зацікавлені у придбанні земельних ділянок у власність із земель комунальної власності Калуської міської територіальної громади, подають клопотання до міської ради (ч. 5 ст. 129 Земельного кодексу України).
 До клопотання додається:
- документ, що посвідчує право власності на нерухоме майно (будівлі та споруди), розташоване на цій земельній ділянці;
- копія свідоцтва про реєстрацію іноземною юридичною особою постійного представництва з правом ведення господарської діяльності на території України.
4.5. Розгляд клопотання і продаж земельних ділянок здійснюються Калуською міською радою після отримання погодження Кабінету Міністрів України (ч. 6 ст. 129 Земельного кодексу України).

Секретар міської ради                                                                                                Віктор ГІЛЬТАЙЧУК

 
                                                                                 Додаток 2
                                                                                                                                                             до рішення міської ради
                                                                                _________. 20___   №_____
                                                                                
 
ТИПОВИЙ ДОГОВІР
про оплату авансового внеску в рахунок оплати
ціни земельної ділянки несільськогосподарського призначення
 
м. Калуш                                                                                          «___»__________ 2024 р.
 
СТОРОНИ:
Сторона 1: Калуська міська рада Івано-Франківської області, що знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, місто Калуш, вул. Івана Франка, 1, код платника податків згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України 33578261, від імені та в інтересах якої діє управління земельних відносин в особі начальника управління земельних відносин Мельника Володимира Андрійовича, який діє на підставі Положення про управління земельних відносин Калуської міської ради, затвердженого рішенням міської ради №3005 від 29.02.2024 року, Витягу із розпорядження міського голови від 03.01.2020 року №11-к/01, рішення Калуської міської ради №_______ від _________, з однієї сторони,
Сторона 2: _______________________, реєстраційний номер облікової картки платника податків/ код ЄДРПОУ: ________________, з другої сторони, уклали цей Договір про наступне:
 
1. Предмет Договору
1.1. Сторона 2 сплачує, а Сторона 1 приймає авансовий внесок в рахунок оплати ціни земельної ділянки несільськогосподарського призначення загальною площею ________ га, кадастровий номер __________:___:____:______, яка розташована за адресою: ____________________________.
1.2. Розмір авансового внеску становить ________ гривень.
1.3. Сума авансового внеску сплачується Стороною 2 на рахунок:
Одержувач: ГУК в Ів.-Фр.об./ТГ м.Калуш
ЄДРПОУ: 37951998
МФО: 899998
БАНК: Казначейство України (ЕАП)
р/р: № UA488999980314141943000009614
Призначення платежу: 33010400: Авансовий внесок в рахунок оплати вартості земельної ділянки кадастровий номер __________:___:____:______.
1.4. Сума авансового внеску має бути сплачена протягом 10 днів з дня підписання цього Договору.
 
2.Права і обов’язки Сторін
2.1. Сторона 2 сплачує на рахунок Сторони 1, вказаний в п. 1.3., авансовий внесок з зазначенням у платіжному дорученні своїх реквізитів, номера і дати цього Договору та повної назви Сторони 1.
2.2. У разі відмови Сторони 2 від укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки (вказаної у п. 1.1 цього Договору) авансовий внесок сплачений в рахунок оплати ціни земельної ділянки не повертається.
 
 
3.Строк дії Договору та відповідальність Сторін
3.1. Цей Договір набирає чинності після підписання його Сторонами та діє до укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки, вказаної у п. 1.1 Договору.
3.2. Умови цього договору можуть бути змінені за взаємною згодою Сторін.
3.3. За невиконання або неналежне виконання зобов’язань за цим Договором сторони несуть відповідальність згідно з законодавством та Договором.
3.4. У випадках, не передбачених цим Договором, Сторони керуються нормами чинного законодавства.
3.5. Цей Договір складено у двох примірниках, по одному для кожної із Сторін.
 
4.Юридичні адреси та реквізити Сторін:
 
Сторона 1
Калуська міська рада
77300 м. Калуш вул. І.Франка 1 Івано-Франківської області
Одержувач: ГУК в Ів.-Фр.об./ТГ м.Калуш
ЄДРПОУ: 37951998
МФО: 899998
БАНК: Казначейство України (ЕАП)
р/р: № UA488999980314141943000009614
 
 
Начальник управління
земельних відносин
 
_______________   В.А.Мельник
М.П.               підпис
Сторона 2
____________________________
__________________________________
__________________________________
__________________________________
м. Калуш
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
_______________   _________________
М.П.               підпис
 
 Секретар міської ради             Віктор ГІЛЬТАЙЧУК