ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

ФІЦАК Тарас Іванович

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

28.05.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 436
Про звернення Калуської міської ради щодо вжиття заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху у с. Голинь Калуської МТГ на автомобільній дорозі національного значення Н-10 «Стрий-Івано-Франківськ-Чернівці-Мамалига»


Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань власності, житлово-комунального господарства та екології,  міська рада
 
ВИРІШИЛА:
  1. Схвалити і направити звернення Калуської міської ради Кабінету Міністрів України та Івано-Франківській обласній раді (додається).
2.   Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Богдана Білецького.
 
 
  
Міський голова                                                                         Андрій НАЙДА
Кабінет Міністрів України
 
Івано-Франківська обласна рад
  
 
Звернення
 
В межах села Голинь Калуської міської територіальної громади Калуського району проходить автомобільна дорога національного значення Н-10 «Стрий-Івано-Франківськ-Чернівці-Мамалига», яка поділяє село на дві частини. У центральній частині села на вул. 600-річчя Голиня розташовані автобусні зупинки та пішохідний перехід. На даній ділянці дороги дуже часто трапляються дорожньо-транспортні пригоди та створюються аварійні ситуації за участі пішоходів та транспортних засобів.
Виконавчим комітетом Калуської міської ради від Калуського районного відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області отримано дані про кількість та місця дорожньо-транспортних пригод за останні три роки, які трапились на території Калуської міської територіальної громади.
Проаналізувавши надану інформацію, встановлено, що за 2021-2023 роки на території села Голинь скоєно 18 ДТП, з яких: 16 на вулиці 600 річчя Голиня, 1 на вулиці Євгена Коновальця та 1 на вулиці 22 січня.
За результатом 16 місць ДТП скоєних на вулиці 600-річчя Голиня постраждало 18 осіб, з яких: 12 - легко травмованих, 4 - тяжко травмовані та 2 - померло.
З 16 ДТП скоєних на вулиці 600-річчя Голиня 10 ДТП трапились у зв’язку з перевищенням швидкості руху автотранспорту. 
Відповідно до пункту 1 розділу V Порядку виявлення аварійно-небезпечних ділянок та місць концентрації дорожньо-транспортних пригод, затвердженого Наказом Міністерства інфраструктури України від 12.08.2022р. №598:
орган управління зобов’язаний визначати, планувати та здійснювати заходи щодо удосконалення умов та організації дорожнього руху для забезпечення його безпеки і заходи щодо ліквідації причин виникнення ДТП.
Враховуючи те, що в центрі села знаходяться Голинський ліцей, центр надання адміністративних послуг, церква та магазини, то пішохідним переходом користуються багато мешканців села, які  постійно наражаються на небезпеку, особливо діти, коли йдуть до ліцею.
Основною причиною виникнення дорожньо-транспортних пригод на вищевказаній ділянці дороги є порушення водіями правил дорожнього руху, зокрема, перевищення безпечної швидкості.
Виконавчий комітет Калуської міської ради  неодноразово звертався до Служби відновлення та розвитку інфраструктури і управління патрульної поліції в Івано-Франківській області та до Державної установи «Центр інфраструктури та технологій Міністерства внутрішніх справ України» щодо вжиття заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху, зменшення кількості виникнення дорожньо-транспортних пригод, а також щодо встановлення приладів контролю фото- та відео фіксації порушень на автомобільній дорозі національного значення Н-10 «Стрий-Івано-Франківськ-Чернівці-Мамалига» у центральній частині села Голинь на вул. 600 - річчя Голиня Калуської міської територіальної громади, однак наразі ніякі заходи не вжито.
Обов’язок щодо встановлення стаціонарних технічних засобів (приладів контролю) на автомобільних дорогах загального користування державного значення покладено на власників таких доріг. Такі прилади розміщуються в аварійно небезпечних місцях (ділянках) та/або місцях (ділянках) концентрації дорожньо-транспортних пригод на автомобільних дорогах загального користування державного значення, на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення, на вулицях і дорогах міст та інших населених пунктів.
Місця встановлення стаціонарних технічних засобів (приладів контролю) письмово погоджуються з відповідним уповноваженим органом Національної поліції.
З метою забезпечення безпеки дорожнього руху, попередження виникнення аварійних ситуацій, дорожньо-транспортних пригод та зменшення небезпеки для життя і здоров’я людей, просимо вжити всіх можливих заходів для встановлення приладів контролю фото- та відео фіксації порушень на вулиці 600-річчя Голиня в центральній частині с. Голинь Калуської міської територіальної громади Калуського району на автомобільній дорозі національного значення Н-10 «Стрий-Івано-Франківськ-Чернівці-Мамалига».
Тільки спільними зусиллями та прийняттям правильних рішень ми зможемо зберегти життя і здоров’я наших громадян.
 
 
 
Прийнято на  ___ сесії Калуської міської ради
восьмого демократичного скликання _____ 2024