ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Наталія Кінаш

Статус:

Новий проект

Дата:

21.06.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 527
Про Програму розвитку екстренної (швидкої) медичної допомоги, в тому числі зміцнення матеріально-технічної бази комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстренної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” на  2025 рік


Про Програму розвитку екстренної (швидкої) медичної допомоги, в тому числі зміцнення матеріально-технічної бази комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстренної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” на  2025 рік
 
 
м.Калуш
 
 
   
   
 
         Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», беручи до уваги Лист комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстренної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” від 17.06.2024 №3666/02-21/10, враховуючи рекомендації постійних комісій міської ради, міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1.  Затвердити Програму розвитку екстренної (швидкої) медичної допомоги, в тому числі зміцнення матеріально-технічної бази комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстренної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” на  2025 рік (далі – Програма), додається.
2.  Фінансування заходів Програми здійснювати за рахунок коштів бюджету Калуської міської територіальної  громади.
3. Координацію робіт та узагальнення інформації про виконання Програми покласти на головного відповідального виконавця — Виконавчий комітет Калуської міської ради (Олег Савка).
        4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Наталію Кінаш.
 
 
Міський голова                                                      Андрій НАЙДА
  
 
              ЗАТВЕРДЖЕНО
          рішення  міської  ради
          ___________    №  ____
 
                                                                                     Секретар міської ради
 
             Віктор ГІЛЬТАЙЧУК          
 
 
 
 
 
 
Програма
   розвитку екстренної (швидкої) медичної допомоги, в тому числі зміцнення матеріально-технічної бази комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстренної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” на  2025 рік
 
 
 
 
 
 
 
Замовник  Програми  Виконавчий комітет
                                        Калуської міської ради
                                _________
                                          Олег САВКА                        (підпис)
 
 
Керівник  Програми  Заступник  міського голови
 
                                                        Наталія КІНАШ      _________
                                                                                          (підпис)
 
 
Паспорт Програми
 розвитку екстренної (швидкої) медичної допомоги, в тому числі зміцнення матеріально-технічної бази комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстренної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” на  2025 рік
 
 
 
            1. Ініціатор розроблення Програми (замовник): Калуська міська рада.
            2. Розробник Програми: Виконавчий комітет Калуської міської ради .
            3. Співрозробник: комунальне некомерційне підприємство “Обласний клінічний центр екстренної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради”.
            4. Відповідальний виконавець Програми: Виконавчий комітет Калуської міської ради .
          5.   Термін реалізації Програми: 1 рік.   
  6.  Обсяги фінансування Програми (тис. Грн.):1 000,0
 
Роки Обсяги фінансування (тис. грн.)    
Всього в т.ч. за джерелами фінансування    
Бюджет Калуської МТГ обласний бюджет інші джерела
2025 1000.0 1000.0 - -
Всього 1000.0 1 000.0    
 
8. Очікувані результати виконання програми:
 
  • оперативне та цілодобове реагування на виклики екстренної медичної допомоги;
  • забезпечення ефективної роботи колективів системи екстренної медичної допомоги, створення умов для високопрофесійної роботи працівників.
 
9. Термін проведення звітності: щоквартально
 
 
 
Замовник програми:
Керуючий справами виконкому
 
 
 
 
Олег САВКА
 
 
Обґрунтування доцільності розроблення
  Програми розвитку екстренної (швидкої) медичної допомоги, в тому числі зміцнення матеріально-технічної бази комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстренної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” на  2025 рік
 
1.Загальні положення
Безпека людини, її життя і здоров’я визнанні Конституцією України найвищою соціальною цінністю. Кожний громадянин України має конституційне право на безпечне життя і довкілля.
Відповідно до ст. 5 Закону України «Про екстрену медичну допомогу» від 05.07.2012р. № 5081-VI основним завданням системи екстреної медичної допомоги є організація та забезпечення надання доступної, безоплатної, своєчасної та якісної екстреної медичної допомоги населенню, в тому числі під час виникнення надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків. 
Бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги цілодобово надають екстрену медичну допомогу населенню по всій території територіальної громади.
            Наявність невирішених проблем, пов’язаних значною мірою з недофінансуванням підприємства, не завжди дозволяє бригадам екстреної (швидкої) медичної допомоги, що обслуговують мешканців громади, своєчасно надати екстрену медичну допомогу.
Через відсутність фінансування не здійснюються поточні та капітальні ремонти приміщень, в яких базуються бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги, тобто не створюються належні умови для роботи працівників. 
З причини недостатнього фінансування, в тому числі на заробітну плату працівникам, а саме на виплату підвищеного посадового окладу особам, які працюють в населених пунктах, що мають статус гірських, виникає потреба у здійсненні додаткового та оперативного фінансування Програми розвитку екстреної (швидкої) медичної допомоги, в тому числі на зміцнення матеріально-технічної бази комунального некомерційного підприємства «Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради» на 2025 рік (далі за текстом – Програма).
 
2.Мета Програми
Головною метою Програми є забезпечення надання доступної, безоплатної, своєчасної екстреної медичної допомоги населенню на території територіальної громади.
 
3.Основні завдання Програми
Виконання основних завдань системи екстреної медичної допомоги відповідно до Закону України «Про екстрену медичну допомогу» по організації та забезпеченню:
-надання доступної, безоплатної, своєчасної та якісної екстреної медичної допомоги населенню на території територіальної громади, в тому числі під час виникнення надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків;
-взаємодія з аварійно-рятувальними підрозділами міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади під час виникнення надзвичайних ситуацій та їх наслідків.
Надання персоналом обласної диспетчерської служби консультаційної медичної допомоги з виїздом бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події.
Транспортування пацієнтів і постраждалих, які потребують медичного супроводу, а також медична евакуація постраждалих під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.
Створення належних умов праці для працівників системи екстреної медичної допомоги. 
Заходи Програми, їх цільове значення, якісні і кількісні характеристики можуть коригуватися та уточнюватися в процесі їх реалізації.
 
4.Основні напрями реалізації Програми
Дотримання основних принципів функціонування системи екстреної медичної допомоги відповідно до Закону України «Про екстрену медичну допомогу», а саме:
-постійної готовності до надання екстреної медичної допомоги;
-оперативного та цілодобового реагування на виклики екстреної медичної допомоги;
-доступної та безоплатної екстреної медичної допомоги, її своєчасності, якості та пріоритетності;
-послідовності та безперервності надання екстреної медичної допомоги та її відповідності єдиним вимогам (відповідно до затверджених Міністерством охорони здоров’я України протоколів і стандартів).
Також, до основних напрямів реалізації програми належить:
-здійснення госпіталізації до закладів охорони здоров'я осіб, які перебувають у невідкладному стані та потребують надання екстреної медичної допомоги;
-забезпечення взаємодії з приймальними відділеннями (відділеннями (невідкладної) медичної допомоги) багатопрофільних лікарень;  
-забезпечення безперервності та послідовності надання екстреної допомоги бригадами й закладами охорони здоров’я;
Реалізація з програми розрахована на 2025 рік.
 
5.Фінансове забезпечення Програми
Передбачені Програмою заходи виконуватимуться за рахунок коштів бюджету Калуської міської ТГ, виходячи з можливостей його дохідної частини.
 
6.Очікуванні результати Програми
В результаті виконання Програми буде:
-оперативне та цілодобове реагування на виклики екстреної медичної допомоги;
-забезпечення ефективної роботи колективів системи екстреної медичної допомоги, створення умов для високопрофесійної роботи працівників.

Додаток до Програми
ПЕРЕЛІК
заходів, обсяги та джерела фінансування
програми розвитку екстреної (швидкої) медичної допомоги¸ в тому на зміцнення матеріально-технічної бази комунального некомерційного підприємства «Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради» на 2025 рік  
№ з/п Зміст Виконавець Термін виконання Обсяги фінансування, тис.грн. Очікувані результати
1 Ремонт та технічне обслуговування  автомобілів швидкої медичної допомоги Виконавчий комітет Калуської міської ради 2025   Забезпечення своєчасного надання екстреної медичної допомоги населенню громади
2 Придбання паливно-мастильних матеріалів Виконавчий комітет Калуської міської ради 2025   Забезпечення своєчасного надання екстреної медичної допомоги населенню громади
3 Придбання спеціального одягу для працівників бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги. Виконавчий комітет Калуської міської ради 2025   Забезпечення ефективної роботи працівників системи екстреної медичної допомоги, дотримання, норм охорони праці працівниками.
5 Придбання мобільних терміналів для працівників бригад екстреної (швидкої) медичної допомог Виконавчий комітет Калуської міської ради 2025   Забезпечення своєчасного надання екстреної медичної допомоги населенню громади
6 Придбання медичного обладнання. Виконавчий комітет Калуської міської ради 2025   Забезпечення своєчасного надання екстреної медичної допомоги населенню громади
7 Придбання медичних меблів Виконавчий комітет Калуської міської ради 2025   Створення належних умов роботи для працівників системи екстреної медичної допомоги
8 Проведення поточного  такапітальних ремонтів приміщень підприємства Виконавчий комітет Калуської міської ради 2025 1000.0 Створення належних умов роботи для працівників системи екстреної медичної допомоги