ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXIX

Скликання:

VIII

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    21
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    16


УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ
25.07.2024     №   3430
 
Про  затвердження протоколів                                
узгоджувальної комісії                                          
по вирішенню земельних спорів
від 24.05.2024 року №8,
від 03.06.2024 року №9
від 05.06.2024 року №10;
від 14.06.2024 року №11;                                              від 21.06.2024 року №12
м.Калуш
(шістдесят дев’ята сесія восьмого демократичного скликання)
 
 
.
      Розглянувши заяви громадян, керуючись ст.26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ст.12 Земельного Кодексу України, враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою, постійної комісії з питань власності, житлово-комунального господарства та екології, мiська pада    
 
ВИРІШИЛА:
 
        1. Затвердити протоколи узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів від 24.05.2024 року №8; від 03.06.2024 року №9; від 05.06.2024 року №10; від 14.06.2024 року №11; від 21.06.2024 року №12.
      
2.  Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови відповідно до розподілу функціональних обов’язків  та постійні комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою; з питань власності, житлово-комунального господарства та екології.


Міський голова                                                       Андрій НАЙДА
                                                           
 
                                                                          ЗАТВЕРДЖЕНО:
                                                                                      рішення   міської ради 
                                                                                      25.07.2024    №  3430
 
                                                                                        Секретар міської ради
 
                                                                                Віктор ГІЛЬТАЙЧУК
                                                           Протокол № 8
засідання узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів
від 24.05.2024 року                                                                        м. Калуш
 
Присутні:
Мельник Володимир Андрійович - начальник  управління земельних відносин Калуської міської ради,голова комісії;
Гергічна Елла Миколаївна
 
 
Корпан Юлія Сергіївна
 
 
Рекунов Юрій Іванович
 
 
Семеняк Людмила Іванівна 
 
 
Онуфрик Любомир Ярославович
 
 
Лазар Василь Михайлович
 
Паньків Василь Дмитрович
 
Хомич Василь Миколайович
 
 
 
Відсутні:
Юрас Олена Анатоліївна
 
 
 
Собчук Анатолій Володимирович
 
 
 
Смолянський Олександр
Анатолійович
 
 
Сосяк Федір Васильович
 
-головний спеціаліст відділу землеустрою управління земельних відносин Калуської міської ради, секретар комісії;
-заступник начальника юридичного відділу – юрист виконавчого комітету Калуської міської ради;
- заступник начальника управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради;
- заступник начальника управління                                                                        архітектури та містобудування Калуської  міської ради;
- депутат міської ради, голова постійноїкомісії міської ради з питань будівництва та землеустрою (за згодою);
- староста Тужилівського старостинського округу;
- староста Мостищенського старостинського округу;
- староста Вістівського старостинського округу.
 
 
 
- головний спеціаліст відділу кадастру та орендних відносин управління земельних відносин Калуської міської ради, заступник голови комісії;
- начальник відділу №2 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області  (за згодою);
- депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань власності, житлово - комунального господарства та екології (за згодою);
- головний спеціаліст-інспектор сектору інспекторів з благоустрою відділу муніципальної інспекції управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради.
 
Порядок  денний
 
1. Розгляд листа Калуського районного відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області щодо розорення ТОВ «ГалАгроДоба» землі у прибережній зоні р.Лімниця.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що представник від Калуського районного відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області відсутній. Гр.Лемешко І.Я. на засідання узгоджувальної комісії не з’явилась, хоча була повідомлена завчасно. Зауважила, що положенням про узгоджувальну комісію по вирішенню земельних спорів, затвердженого рішенням міської ради від 10.12.2020 року № 78 визначено, що у разі відсутності однієї із сторін при першому вирішенні питання розгляд питання переноситься на наступне засідання комісії.
Хомич В.М. - староста Вістівського старостинського округу повідомив про те, що у 1990-х роках було видано громадянам сертифікати та державні акти на право власності на  земельні ділянки, та згодом ці громадяни уклали з ТОВ «ГалАгроДоба» договори на тимчасове платне користування землеюу масивах, згідно матеріалів розпаювання, копії яких він надасть на чергове засідання узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів.
Разом з цим, Хомич В.М. проінформував присутніх, що Державною екологічною інспекцією Карпатського округубуло накладено штраф на ТОВ «ГалАгроДоба» за розорення землі у прибережній зоні р.Лімниця.
           Саусь В.С. – представникТОВ «ГалАгроДоба» зазначив присутнім, що на чергове засідання узгоджувальної комісії надасть копії договорів на тимчасове платне користування землею, укладених з громадянами.
         Мельник В.А.: враховуючи вищенаведене, запропонував перенести розгляд листаКалуського районного відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області на чергове засідання комісії із повторним запрошенням сторін.
Голосували:         «за» -   9,   «проти» -  0,    «утримались» -  0
 
Вирішили:
         1.Розгляд листа Калуського районного відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області перенести на чергове засідання комісії із повторним запрошенням сторін.
         2. Рекомендуватистарості Вістівського старостинського надати на розгляд узгоджувальної комісії копії матеріалів розпаювання у с.Вістова Калуського району.
         3. Рекомендувати ТОВ «ГалАгроДоба» надати на розгляд узгоджувальної комісії копії договорів на тимчасове платне користування землею, укладених з громадянами, які орендує товариство.
 
2. Розгляд заяви гр.Пецків Н.І., яка надійшла до міської ради 29.04.2024 року,стосовно визнання недійсним протоколу №7 від 26.04.2024 року, повторного розгляду питання встановлення (відновлення) меж земельних ділянок на вул.Якубова, 11 та вул.Якубова, 13 в с.Тужилів Калуського району, а також врахування протипожежного розриву та непорушення межового знаку-паркану.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що ні заявниця, ні суміжний землекористувач – гр.Локатир О.М. на засіданняузгоджувальної комісії не з’явились, однак з’явилась гр. Жолобак  Євгенія Віталіївна та представляє інтереси заявниці згідно довіреності від 26.04.2024 року;  інтереси  гр.Локатир О.М. згідно довіреності від 27.03.2023 року представляють гр.Максимович Тетяна Сергіївна та гр.Романів Ірина Сергіївна.
         Секретар комісії зазначила, що згідно протоколу №7 від 26.04.2024 року на засіданні узгоджувальної комісії гр.Пецків Н.І. та гр. Локатир О.М. підписали в добровільному порядку,розроблену ФОП Попадюк Н.І., схему розподілу земельних ділянок, на яких розташовані їх будинковолодіння (додається). За рішенням членів комісії сторонам спору було рекомендовано звернутися до ліцензійних землевпорядних організацій (кваліфікованих інженерів-землевпорядників) щодо розроблення документацій із землеустрою для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), враховуючи рекомендації узгоджувальної комісії.
Однак, гр.Жолобак Є.В., яка представляє інтереси заявниці, зазначила присутнім, що гр.Пецків Н.І.відмовляється від підпису на розробленій відповідно до ч.2 ст.107 Земельного кодексу України схемі розподілу земельних ділянок танаполягає на тому, щоб комісія повторно розглянула спірне питання встановлення (відновлення) меж земельних ділянок на вул.Якубова, 11 та вул.Якубова, 13 в с.Тужилів Калуського району з урахуванням протипожежного розриву та непорушення межового знаку-паркану.
Разом з цим, присутні члени узгоджувальної комісії розглянули фотоматеріали, на якихзображений паркан,  який було встановлено у 2019 році.  Гр.Жолобак Є.В. зазначила, що відповідно до ст.106 Земельного кодексу України межовими знаками можуть бути паркани і огорожі, що збігаються із межею земельної ділянки або спеціально встановлюються по ній. Тому наполягає на тому, щоб узгоджувальна комісія переглянула своє рішення, враховуючи зазначену вище норму Закону. 
         Крім того зауважила, що суміжний землекористувач – гр.Локатир О.М. до суду щодо неправомірного розміщення паркануне зверталась.
Семеняк Л.І. з метою детального розгляду порушеного питання звернулась до сторін спору із проханням надати будівельні паспорти забудови земельних ділянок. Однак у гр.Пецків Н.І. та гр. Локатир О.М. будівельні паспорти – відсутні.
Мельник В.А. повторно проінформував присутніх стосовно того, щопитання відновлення меж регулюється ст. 107Земельного кодексу України, а саме: основою для відновлення меж є дані земельно-кадастрової документації. У разі неможливості виявлення дійсних меж їх встановлення здійснюється за фактичним використанням земельної ділянки. Якщо фактичне використанняділянки неможливо встановити, то кожному виділяється однакова за розміром частина спірної ділянки.У випадках, коли в такий спосіб визначення меж не узгоджується з виявленими обставинами, зокрема з встановленими розмірами земельних ділянок, то межі визначаються з урахуванням цих обставин.
           Гр.Жолобак  Є.В. та гр.Максимович Т.С. зазначили, що дані земельно-кадастрової документації у них відсутні.
 
Мельник В.А.: враховуючи те, що з 2019 року на частині земельної ділянки гр.Пецків Н.І. встановлено паркан, який розмежовує обидва домогосподарства, тому запропонував згідно ч.2 ст.107 Земельного кодексу України встановити межі земельної ділянкигр.Пецків Н.І.за фактичним використанням по існуючомупаркану (поворотна точка 1 існуючої огорожі, поворотна точка 17 існуючої огорожі, поворотна точка 16 існуючої огорожі) акту погодження меж землекористування, розробленого ФОП Попадюк Н.І., та від поворотної точки 16 існуючої огорожі виділити обом землекористувачам однакові за розміром частини спірної ділянки.
Разом з цим зазначив, що відповідно до ч.10 ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.Тому у випадку незгоди із прийнятим рішенням міської ради сторони спору можуть оскаржувати його в судовому порядку.
 
Голосували:         «за» -   9,   «проти» -  0,    «утримались» -  0
 
Вирішили:
                1. Погодити межу земельної ділянки гр. Пецків Н.І. за фактичним використанням по існуючому паркану (поворотна точка 1 існуючої огорожі, поворотна точка 17 існуючої огорожі, поворотна точка 16існуючої огорожі) акту погодження меж землекористування, розробленого ФОП Попадюк Н.І., та від поворотної точки 16 існуючої огорожі виділити обом землекористувачам однакові за розміром частини спірної ділянки відповідно до ч.2 ст.107 Земельного кодексу України.
       2. Рекомендувати гр.Пецків Н.І. та гр. Локатир О.М. звернутися до ліцензійних землевпорядних організацій (кваліфікованих інженерів-землевпорядників) щодо розроблення документацій із землеустрою для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), враховуючи рекомендації узгоджувальної комісії.
3.   У випадку незгоди із прийнятим рішенням міської ради гр.Пецків Н.І.та гр. Локатир О.М.мають право оскаржувати його в судовому порядкувідповідно до ч.10 ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».
 
 
3. Повторний розгляд заяви гр.Пукіша Ярослава Володимировича щодо погодження меж земельної ділянки площею 0,1345 га на вул. Франка І., 40 в с.Мостище Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) із суміжними землекористувачами – гр.Чижик В. (помер) та гр.Семанишин В.Є. у зв’язку з їх відсутністю.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що суміжний землекористувач – гр.Семанишин В.Є. на засідання узгоджувальної комісії не з’явився, хоча був повідомлений завчасно.
 
        Зауважила, що положенням про узгоджувальну комісію по вирішенню земельних спорів, затвердженого рішенням міської ради від 10.12.2020 року № 78 визначено, що відсутність однієї із сторін без поважних причин при повторному розгляді земельного спору не зупиняє його розгляд і прийняття рішення.
Мельник В.А. враховуючи наведене вище запропонував погодити гр. Пукішу Я.В. межі земельної ділянки площею 0,1345 га на вул. Франка І., 40 в с.Мостище Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) відповідно до кадастрового плану земельної ділянки без підпису суміжного землекористувача- гр.Семанишина В.Є. у зв’язку з його відсутністю, та без підпису суміжного землекористувача- гр.Чижика  у зв’язку з його смертю.
 
Голосували:         «за» -   9,   «проти» -  0,    «утримались» -  0
 
Вирішили:
 Погодити гр.Пукішу Ярославу Володимировичумежу земельної ділянки площею0,1345 га на вул. Франка І., 40 в с.Мостище Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) без підпису суміжного землекористувача - гр.Семанишина В.Є. у зв’язку з його відсутністю, а також без підпису суміжного землекористувача- гр.Чижика  у зв’язку з його смертю.
 
 
4. Розгляд заяви гр.Бігун Оксани Федорівни щодо погодження меж земельної ділянки площею 0,2087 га на вул. Лесі Українки, 12 в с.Студінка Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) із суміжними землекористувачами Стус З., Пастух Я., Атаман Р.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що суміжні землекористувачі– громадяни Стус З., Пастух Я., Атаман Р. на засідання узгоджувальної комісії не з’явились, хоча були повідомлені завчасно.При цьому зауважила, що положенням про узгоджувальну комісію по вирішенню земельних спорів, затвердженого рішенням міської ради від 10.12.2020 року № 78 визначено, що відсутність однієї із сторін без поважних причин при повторному розгляді земельного спору не зупиняє його розгляд і прийняття рішення.
Бігун О.Ф. зазначила, що протягом тривалого часу суміжний землекористувач – гр. Стус З. розорював її город. Разом з цим, між їх домогосподарствами паркан встановлено нерівно.
Мельник В.А.:враховуючи наведене вище, запропонував виїхати за місцезнаходженням земельної ділянки площею 0,2087 га, яка розташована на вул. Лесі Українки, 12 в с.Студінка Калуського району із повторним запрошенням сторін.
 
Голосували:         «за» -   9,   «проти» -  0,    «утримались» -  0
 
Вирішили:
  Розгляд заяви гр.Бігун Оксани Федорівни перенести на чергове засідання комісії із виїздом на місце та повторним запрошенням сторін.
 
5. Розгляд заяви гр.Валіхновської Марії Петрівни  щодо погодження меж земельної ділянки площею 0,2042 га на вул. Чорновола, 10 в с.Копанки Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) із суміжними землекористувачем – Шавранською І.Я.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що суміжний землекористувач - гр.Шавранська І.Я. на засідання узгоджувальної комісії не з’явилась, хоча була повідомлена завчасно. При цьому зауважила, що положенням про узгоджувальну комісію по вирішенню земельних спорів, затвердженого рішенням міської ради від 10.12.2020 року № 78 визначено, що у разі відсутності однієї із сторін при першому вирішенні питання розгляд питання переноситься на наступне засідання.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що на виконання рішення узгоджувальної комісії від 19.08.2022 року (протокол №6) управління земельних відносин міської ради звернулося до відділу муніципальної інспекції управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради щодо невиконання гр.Валіхновською М.П. Акту №17 обстеження земельної ділянки від 16.09.2021 року комісії по здійсненню самоврядного контролю за використанням та охороною земель Калуської міської територіальної громади щодо демонтажу встановленої нею огорожі в охоронній смузі каналу К-2 на вул.Чорновола, 10 в с.Копанки Калуського району з метою вжиття ними заходів в межах компетенції.Так, на момент обстеження земельної ділянки працівникамисектору інспекторів з благоустрою відділу муніципальної інспекції управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської радибуло встановлено факт демонтажу паркану, у зв’язку з чим протокол про адміністративне правопорушення на гр.Валіхновську М.П. складено не було.
           Валіхновська М.П. повідомила присутнім про те, щонею було повторно встановлено паркан вздовж меліоративного каналу, оскільки вона зверталась з листом до Дністровського басейнового управлінняводних ресурсів Державного агентства водних ресурсів України щодо встановлення огорожі в охоронній смузі каналу К-2 на вул.Чорновола, 10 в с.Копанки Калуського району та отримала роз’яснення щодо можливості встановлення огорожі.
Мельник В.А. зважаючи на наведені обставинирекомендував заявниці надати офіційний лист з роз’ясненням від Дністровського басейнового управління водних ресурсів Державного агентства водних ресурсів України та  запропонував перенести розгляд заяви гр.Валіхновської М.П.на чергове засідання комісії.
 
Голосували:         «за» -   9,   «проти» -  0,    «утримались» -  0
 
Вирішили:
        Розгляд заяви гр.Валіхновської Марії Петрівни  перенести на чергове засідання комісії із повторним запрошенням сторін.
         Гр.Валіхновській М.П. надати офіційний лист - роз’яснення із Дністровського басейнового управління водних ресурсів Державного агентства водних ресурсів України щодо можливості встановлення огорожі в охоронній смузі каналу К-2 на вул.Чорновола, 10 в с.Копанки Калуського району.
 
 
6. Розгляд листа Калуського районного відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області щодо вирішення спірного питання на вулиці Івано-Франківській в м.Калуші біля перехрестя автомобільних доріг Н-10 та Т-0910.
    Запрошений на засідання узгоджувальної комісії – гр.Белей М.В. повідомив присутнім, що на його замовлення директором КП «Земельно-кадастрове госпрохрахункове бюро» Калуської міської ради І.М.Семаком було виготовлено схему влаштування автобусної зупинки маршрутних транспортних засобів та надано викопіювання з карти (масштаб 1:500) в районі вулиці Івано-Франківська (район Підгірки біля кільця).На підставі цього викопіювання по координатам крайніх точок ним було встановлено каркас зупинки, однак гр.Луців Г.В. його демонтувала і пошкодила. Тому, гр.Белей М.В. звернувся до правоохоронних органів щодо притягнення  гр.Луців Г.В. до відповідальності за створення перешкод у будівництві ним вищезгаданої автобусної зупинки.
 
Мельник В.А.  повідомив присутнім про те,що відповідно до Закону України «Про землеустрій», Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками (затверджена Наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 18.05.2010 року №376), закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем (юридичною або фізичною особою, яка отримала ліцензію на проведення робіт із землеустрою та топографо-геодезичних робіт) у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним (ними) особою. Повідомлення власників (користувачів) суміжних земельних ділянок про дату і час проведення робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем завчасно, не пізніше ніж за 5 робочих днів до початку робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
          При цьому, зазначив, що закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) не належить до компетенції узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів, Положення про яку затверджено рішенням Калуської міської ради від 10.12.2020 року № 78.
        Тому, з метою винесення межових знаків земельної ділянки необхідно звертатися до виконавців робіт із землеустрою, які отримали ліцензію на проведення топографо-геодезичних робіт, перелік яких розміщений на офіційному веб-сайті Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.
 
Голосували:         «за» -   9,   «проти» -  0,    «утримались» -  0
 
 
Вирішили:
         Рекомендувати гр. Белею М.В. з метою винесення та закріплення межових знаків земельної ділянки в натурі (на місцевості) звертатися до виконавців робіт із землеустрою, які отримали ліцензію на проведення топографо-геодезичних робіт, перелік яких розміщений на офіційному веб-сайті Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.
 
 
 
 
Голова комісії:                                   _______________  Володимир Мельник
Секретар комісії:                               _______________  Елла Гергічна
Члени комісії:                                      _______________ Юлія Корпан
   ________________ Людмила Семеняк
   ________________ Юрій Рекунов
                                                             ________________ Любомир Онуфрик
                                                            ________________Василь Паньків
   ________________Василь Лазар
                                                            ________________ Василь Хомич


 
                                                           ЗАТВЕРДЖЕНО:
                                                                               рішення   міської ради 
                                                                               25.07.2024    №  3430
                                                                                  Секретар міської ради
                                                                               
                                                                                     Віктор ГІЛЬТАЙЧУК
 
 
Протокол № 9
засідання узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів
 
від 03.06.2024 року                                                                        м. Калуш
 
Присутні:
Мельник Володимир Андрійович - начальник  управління земельних відносин Калуської міської ради,голова комісії;
Гергічна Елла Миколаївна
 
 
Рекунов Юрій Іванович
 
 
Онуфрик Любомир Ярославович
 
 
Сосяк Федір Васильович
 
 
 
 
Стасюк Марія Романівна
 
 
Відсутні:
Семеняк Людмила Іванівна 
 
 
Корпан Юлія Сергіївна
 
 
Юрас Олена Анатоліївна
 
 
 
Собчук Анатолій Володимирович
 
 
 
Смолянський Олександр
Анатолійович
 
 
 
-головний спеціаліст відділу землеустрою управління земельних відносин Калуської міської ради, секретар комісії;
- заступник начальника управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради;
- депутат міської ради, голова постійноїкомісії міської ради з питань будівництва та землеустрою (за згодою);
- головний спеціаліст-інспектор сектору інспекторів з благоустрою відділу муніципальної інспекції управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради;
- староста Студінськогостаростинського округу.
 
 
- заступник начальника управління                                                                        архітектури та містобудування Калуської  міської ради;
- заступник начальника юридичного відділу – юрист виконавчого комітету Калуської міської ради;
- головний спеціаліст відділу кадастру та орендних відносин управління земельних відносин Калуської міської ради, заступник голови комісії;
- начальник відділу №2 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області  (за згодою);
- депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань власності, житлово - комунального господарства та екології (за згодою);
 
Порядок  денний
 
1. Повторний розгляд заяви гр.Бігун Оксани Федорівни щодо погодження меж земельної ділянки площею 0,2087 га на вул. Лесі Українки, 12 в с.Студінка Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) із суміжними землекористувачами Стус З.Й., Пастух Я., Атаман Р.
    Присутніми членами комісії було оглянуто земельну ділянку площею 0,2087 гана вул. Лесі Українки, 12 в с.Студінка Калуського району, яка зазначена на кадастровому плані земельної ділянки.
Так, зі сторони суміжного землекористувача – гр.Стуса З.Й., є існуюча огорожа. Частина огорожі - бетонні секції, яківстановлені ним 5 років назад з відступом на 0,5 м в сторону його будинковолодіння, та інша частина огорожі - з металевої сітки. Заявниця наполягає на тому, що гр.Стус З.Й. повинен частину металевої огорожі (сітки) демонтувати з метою вирівнювання її до існуючого бетонного паркану, змістивши в сторону його будинковолодіння.
        В ході обговорення порушеного питання суміжний землекористувач - гр.Стус З.Й. добровільно погодився вирівняти огорожу(перемістити металеву сітку в сторону свого будинковолодіння).
     Під час виїзного засідання узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів гр.Бігун О.Ф. також наголосила на тому, що претендує на приватизацію земельної ділянки більшою площею, в межах 26,72 ар відповідно до рішення 18 сесії сільської ради 21 скликання, згідно із яким її матері-Петрині Парасковії Федорівні було передано земельну ділянку у приватну власність.           
Зі слів старости Студінського старостинського округу – Стасюк М.Р. суміжні землекористувачі – гр.Пастух Я. та гр.Атаман Р. також не заперечують щодо погодження гр.Бігун О.Ф. меж земельної ділянки більшою площею.
Мельник В.А. беручи до уваги вищенаведене, комісія вбачає за доцільне рекомендувати гр.Бігун О.Ф. у разі виконнаня зобов’язання гр.Стуса З.Й. щодо вирівнювання металевої огорожі (сітки) до існуючого бетонного паркану, та у разі згоди із погодженням меж земельної ділянки більшою площею іншими суміжними землекористувачами, звернутися до ліцензійної землевпорядної організації (кваліфікованого інженера-землевпорядника) з метою виготовлення нового кадастрового плану земельної ділянки.
Голосували:      «за» - 6,     «проти» -   0,      «утримались»  - 0
      
Вирішили:
        Рекомендувати гр.Бігун О.Ф. у разі виконнаня зобов’язання гр.Стуса З.Й. щодо вирівнювання металевої огорожі до існуючого бетонного паркану, та у разі згоди із погодженням меж земельної ділянки більшою площею іншими суміжними землекористувачами, звернутися до ліцензійної землевпорядної організації (кваліфікованого інженера-землевпорядника) з метою виготовлення нового кадастрового плану земельної ділянки.
 
Голова комісії:                                   _______________  Володимир Мельник
Секретар комісії:                               _______________  Елла Гергічна
Члени комісії:                                    ________________ Юрій Рекунов
                                                           ________________ Любомир Онуфрик
                                                         ________________ Федір Сосяк
________________Марія Стасюк
                                                            ЗАТВЕРДЖЕНО:
                                                                               рішення   міської ради 
                                                                               25.07.2024 №  3430
                                                                                  Секретар міської ради
                                                                               
                                                                                     Віктор ГІЛЬТАЙЧУК
 
 
Протокол № 10
засідання узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів
 
від 05.06.2024 року                                                                        м. Калуш
 
Присутні:
Мельник Володимир Андрійович - начальник  управління земельних відносин Калуської міської ради,голова комісії;
Гергічна Елла Миколаївна
 
 
Рекунов Юрій Іванович
 
 
Онуфрик Любомир Ярославович
 
 
Сосяк Федір Васильович
 
 
 
 
Лазар Василь Михайлович
 
Олег Михайлович Дрогомирецький
 
Хомич Василь Миколайович
 
 
Відсутні:
Семеняк Людмила Іванівна 
 
 
Корпан Юлія Сергіївна
 
 
Юрас Олена Анатоліївна
 
 
 
Собчук Анатолій Володимирович
 
 
 
Смолянський Олександр
Анатолійович
 
 
 
-головний спеціаліст відділу землеустрою управління земельних відносин Калуської міської ради, секретар комісії;
- заступник начальника управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради;
- депутат міської ради, голова постійноїкомісії міської ради з питань будівництва та землеустрою (за згодою);
- головний спеціаліст-інспектор сектору інспекторів з благоустрою відділу муніципальної інспекції управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради;
- староста Тужилівськогостаростинського округу;
- староста Боднарівського старостинського округу;
- староста Вістівського старостинського округу.
 
 
- заступник начальника управління                                                                        архітектури та містобудування Калуської  міської ради;
- заступник начальника юридичного відділу – юрист виконавчого комітету Калуської міської ради;
- головний спеціаліст відділу кадастру та орендних відносин управління земельних відносин Калуської міської ради, заступник голови комісії;
- начальник відділу №2 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області  (за згодою);
- депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань власності, житлово - комунального господарства та екології (за згодою);
 
Порядок  денний
 
1. Повторний розгляд заяви гр.Валіхновської Марії Петрівни щодо погодження меж земельної ділянки площею 0,2042 га на вул. Чорновола, 10 в с.Копанки Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) із суміжними землекористувачем – Шавранською І.Я.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що суміжний землекористувач - гр.Шавранська І.Я. на засідання узгоджувальної комісії не з’явилась, хоча була повідомлена завчасно. При цьому зауважила, що положенням про узгоджувальну комісію по вирішенню земельних спорів, затвердженого рішенням міської ради від 10.12.2020 року № 78 визначено, що відсутність однієї із сторін без поважних причин при повторному розгляді земельного спору не зупиняє його розгляд і прийняття рішення.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що на попередньому засіданні узгоджувальної комісії заявниці було рекомендовано надати офіційний лист з роз’ясненням від Дністровського басейнового управління водних ресурсів Державного агентства водних ресурсів України щодо можливості встановлення огорожі в охоронній смузі каналу К-2 на вул.Чорновола, 10 в с.Копанки Калуського району.
           Валіхновська М.П. офіційного листа від Дністровського басейнового управління водних ресурсів Державного агентства водних ресурсів України щодо можливості встановлення огорожі в охоронній смузі каналу К-2 на вул.Чорновола, 10 в с.Копанки Калуського району присутнім на засіданні узгоджувальної комісії не надала та повідомила, що паркан не буде демонтовувати.
        Мельник В.А. зважаючи на наведені обставини,рекомендував старості Копанківського старостинського округу, відповідно до рішення виконавчого комітету Калуської міської ради від 27.04.2021 року №113 «Про уповноваження посадових осіб-старост сіл Калуської міської територіальної громади на складання протоколів про адміністративні правопорушення» вжити заходів в межах повноважень.
        Запропонував припинити розгляд заяви гр.Валіхновської М.П. у зв’язку з відсутністю підстав для погодження меж земельної ділянки площею 0,2042 га на вул. Чорновола, 10 в с.Копанки Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка).
 
        Голосували:       «за» -  8,   «проти» -  0,     «утримались»  - 0
 
Вирішили:
        Розгляд заяви гр.Валіхновської Марії припинити у зв’язку з відсутністю підстав для погодження меж земельної ділянки площею 0,2042 га на вул. Чорновола, 10 в с.Копанки Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка).
 
2.Повторний розгляд листа Калуського районного відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області щодо розорення ТОВ «ГалАгроДоба» землі у прибережній зоні р.Лімниця.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що ні представник від Калуського районного відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області, ні гр.Лемешко І.Я. повторно на засідання узгоджувальної комісії не з’явились, хоча були повідомлені завчасно.
Хомич В.М. надав на розгляд присутніх копіїматеріалів розпаюванняс.Вістова Калуського району, на підставі яких у 1990-х роках було видано громадянам сертифікати та державні акти на право власності на  земельні ділянки.
Мельник В.А.  повідомив, що відповідно до ч.2 ст.158 Земельного кодексу України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.
              Тому, враховуючи вищенаведене, порушене у листі питання необхідно вирішувати в судовому порядку, оскільки земельні ділянки на розпайованій території перебувають у приватній власності громадян.
        Голосували:       «за» -  8,   «проти» -  0,     «утримались»  - 0
 
Вирішили:
Рекомендувати питання, порушене у листі Калуського районного відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області вирішувати в судовому порядку відповідно до ч.2 ст.158 Земельного кодексу України.
 
3. Розгляд заяви гр. Шинкар Алли Богданівни щодо погодження меж земельної ділянки площею 0,2500 га на вул. Б.Хмельницького, 32 в с.Тужилів Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) із суміжним землекористувачем –гр.Чепіль О.М., земельної ділянки площею 0,1386 га в с.Тужилів Калуського району для ведення особистого селянського господарства із суміжним землекористувачем –гр.Чепіль О.М., земельної ділянки площею 0,1002 га в с.Тужилів Калуського району для ведення особистого селянського господарства із суміжним землекористувачем –гр.Сагайдак І.З.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що ні заявниця, ні суміжні землекористувачі – громадяни Чепіль О.М. та Сагайдак І.З. на засідання узгоджувальної комісії не з’явились, хоча були повідомлені завчасно. При цьому зауважила, що положенням про узгоджувальну комісію по вирішенню земельних спорів, затвердженого рішенням міської ради від 10.12.2020 року № 78 визначено, що у разі відсутності однієї із сторін при першому вирішенні питання розгляд питання переноситься на наступне засідання.
Мельник В.А. зважаючи на наведені обставини запропонував перенести розгляд заяви гр.Шинкар А.Б.на чергове засідання комісії із повторним запрошенням сторін.
 
        Голосували:       «за» -  8,   «проти» -  0,     «утримались»  - 0
 
Вирішили:
        Розгляд заяви гр.Шинкар Алли Богданівни перенести на чергове засідання комісії із повторним запрошенням сторін.
 
4. Розгляд заяви гр.Жураківського Анатолія Миколайовича щодо погодження меж земельної ділянки площею 0,2262 га на вул. Кобилянської, 27 в с.Боднарів Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) із суміжним землекористувачем –гр.Федишин А.М.
Жураківський А.М. повідомив комісії про те, щоне підписував акт погодження меж земельної ділянки площею 0,1736 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) в с.Боднарів Калуського району під час оформлення державного акту на право власності на земельну ділянку (серія ЯЛ 279513) громадянкою Федишин Марією Іванівною.
Розіна Л.А. повідомила присутнім про те, що відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом успадкувала після смерті матері - гр.Федишин М.І. земельну ділянку (кадастровий номер 2622880101:01:001:0150) площею 0,1736 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) в с.Боднарів Калуського району (номер запису про право власності: 18696387 від 25.01.2017р.), а також земельну ділянку (кадастровий номер 2622880101:01:001:0151) для ведення особистого селянського господарства площею 0,1564 га в с.Боднарів Калуського району(номер запису про право власності: 18698413 від 25.01.2017р.).
Жураківський А.М. повідомив про те, що не згідний з існуючими межами суміжної земельної ділянкиплощею 0,1736 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), що перебуває у приватній власності гр. Розіної Л.А.та наполягає на винесенні меж цієї земельної ділянки в натурі (на місцевості).
Мельник В.А. повідомив присутнім про те, що відповідно до Закону України «Про землеустрій», Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками (затверджена Наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 18.05.2010 року №376), закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем (юридичною або фізичною особою, яка отримала ліцензію на проведення робіт із землеустрою та топографо-геодезичних робіт) у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним (ними) особою. Повідомлення власників (користувачів) суміжних земельних ділянок про дату і час проведення робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем завчасно, не пізніше ніж за 5 робочих днів до початку робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
          При цьому, зазначив, що закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) не належить до компетенції узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів, Положення про яку затверджено рішенням Калуської міської ради від 10.12.2020 року №78.
     Тому, з метою винесення межових знаків земельної ділянки необхідно звертатися до виконавців робіт із землеустрою, які отримали ліцензію на проведення топографо-геодезичних робіт, перелік яких розміщений на офіційному веб-сайті Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.
Розіна Л.А. погодилася в добровільному порядку звернутися до ліцензійної землевпорядної організації (кваліфікованого інженера-землевпорядника) щодо винесення меж земельної ділянки площею 0,1736 га длябудівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) в с.Боднарів в натурі (на місцевості).
Мельник В.А. рекомендував сторонам спору повідомити управління земельних  відносин міської ради про про дату і час проведення робітщодо закріплення та виносу межових знаків земельної ділянки (кадастровий номер 2622880101:01:001:0150) площею 0,1736 га в с.Боднарів Калуського району в натурі (на місцевості).
        Голосували:       «за» -  8,   «проти» -  0,     «утримались»  - 0
 
Вирішили:
Рекомендувати гр.Розіній Л.А. з метою винесення та закріплення межових знаків земельної ділянки (кадастровий номер2622880101:01:001:0150) площею 0,1736 га в с.Боднарів Калуського району в натурі (на місцевості)звертатися до виконавців робіт із землеустрою, які отримали ліцензію на проведення топографо-геодезичних робіт, перелік яких розміщений на офіційному веб-сайті Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області та повідомити управління земельних  відносин міської ради про про дату і час проведення робіт із землеустрою.
 
 
Голова комісії:                                     _______________  Володимир Мельник
Секретар комісії:                                 _______________  Елла Гергічна
Члени комісії:                                       _______________   Юрій Рекунов
                                                            ________________ Любомир Онуфрик
                                                            ________________ Федір Сосяк
                                                            ________________ Василь Лазар
                                                            ________________ Василь Хомич 
                                                            ________________ Олег Дрогомирецький
 
  
                                                                   ЗАТВЕРДЖЕНО:
                                                                               рішення   міської ради 
                                                                               25.07.2024    №  3430
                                                                                    Секретар міської ради
                                                                               
                                                                                     Віктор ГІЛЬТАЙЧУК
 
 
Протокол № 11
засідання узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів
 
від 13.06.2024 року                                                                        м. Калуш
 
Присутні:
Мельник Володимир Андрійович - начальник  управління земельних відносин Калуської міської ради,голова комісії;
Юрас Олена Анатоліївна
 
- головний спеціаліст відділу кадастру та орендних відносин управління земельних відносин Калуської міської ради, заступник голови комісії;
Гергічна Елла Миколаївна
 
 
Рекунов Юрій Іванович
 
 
Собчук Анатолій Володимирович
 
 
 
Сосяк Федір Васильович
 
 
 
 
Смолянський Олександр
Анатолійович
 
 
Відсутні:
 
Корпан Юлія Сергіївна
 
 
Семеняк Людмила Іванівна 
 
 
Онуфрик Любомир Ярославович
 
 
 
 
-головний спеціаліст відділу землеустрою управління земельних відносин Калуської міської ради, секретар комісії;
- заступник начальника управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради;
- начальник відділу №2 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області  (за згодою);
- головний спеціаліст-інспектор сектору інспекторів з благоустрою відділу муніципальної інспекції управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради.
- депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань власності, житлово - комунального господарства та екології (за згодою);
 
 
- заступник начальника юридичного відділу – юрист виконавчого комітету Калуської міської ради;
- заступник начальника управління                                                                        архітектури та містобудування Калуської  міської ради;
- депутат міської ради, голова постійноїкомісії міської ради з питань будівництва та землеустрою (за згодою);
 
 
 
 
 
 
 
Порядок  денний
1. Розгляд листа ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» щодо врегулювання питання стосовно розблокування ФОП Павлуш І.З. доступу до території товариства; створення тимчасової комісії з розгляду питання щодо правомірності відчуження земельної ділянки ФОП Павлуш І.З. без погодження  ТОВ «КАРПАТСМОЛИ»; вжиття всіх передбачених законодавством заходів для відновлення господарської діяльності підприємства шляхом: або укладення безоплатного сервітуту між ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» та ФОП Павлуш І.З., або шляхом передачі частини земельної ділянки в оренду ТОВ «КАРПАТСМОЛИ», враховуючи те, що на даній ділянці знаходяться об’єкти нерухомості, які належать товариству (залізно-дорожня колія інвентарний номер – 100000154, та дорога з бетонним покриттям інвентарний номер – 100000108).
Перегіняк Г.В.- генеральний директор ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» повідомила присутнім, що очолюване нею товариство є орендарем земельної ділянки площею 9,0723 га (кадастровий номер:2610400000:02:005:0008) на вул.Заводська, 15 в м.Калуші та межує із земельною ділянкою площею 1,0356 га (кадастровий номер:2610400000:02:001:0050), яка належить ФОП Павлушу І.З. на праві приватної власності від 30.05.2024 року. Земельною ділянкою, яку викупив ФОП Павлуш І.З., та на якій знаходяться залізно-дорожня колія, дорога з бетонним покриттям і пожежний заїзд, в які було вкладено значну суму коштів, товариство користується з 2005 року.  При цьому проінформувала присутніх, що право власності на колію не зареєстровано в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
       Директорка зазначила, що вздовж периметру орендованої ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» земельної ділянки проходять фекальна та дві органічні каналізційні системи, на яких заборонено будівництво капітальних споруд, доріг тощо. Відповідно до норм ДБН 5.2.2-12:2018 промислові підприємства, площа яких перевищує 5 га, повинні мати не менше 2 в’їздів. На частині викупленої земельної ділянки ФОП Павлуш І.З., що знаходиться між дорогою загального користування і ТОВ «КАРПАТСМОЛИ», розташована естакада, а під землею проходять два водопроводи: з промисловою та питною водою.
          Наголосила на тому, що ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» не було проінформовано щодо намірів придбання зазначеної ділянки жодною зі сторін та межі земельної ділянки площею 1,0356 га (кадастровий номер:2610400000:02:001:0050) ФОП Павлушу І.З. вона не погоджувала всупереч ст.198 Земельного кодексу України.Він усно повідомив про придбання ним земельної ділянки, що знаходиться між дорогою загального користування та територією товариства.Так, у відповідь на це, 06.06.2024 року товариство з листом звернулося до ФОП Павлуша І.З. з проханням надати згоду на встановлення земельного сервітуту безстроково на безоплатній основі для забезпечення можливості проїзду (проходу) як залізничною колією так і транспортними засобами. Однак ФОП Павлуш І.З. отримати лист відмовився та перекрив бетонними блоками заїзди (основний та пожежний) на територіюТОВ «КАРПАТСМОЛИ», що призвело до: унеможливлення виконувати  договірні зобов’язання перед контрагентами з відвантаження готової продукції; унеможливлення потрапляння на територію заводу спецтранспорту (товариство є об’єктом критичної інфраструктури підвищеної небезпеки ІІ класу у зв’язку з зберіганням складів з метанолом-вибухонезпечної, отруйної речовини), що в свою чергу призвело до екстреної зупинки роботи підприємства; попередженняперсоналу про відправку у відпустки без збереження заробітної плати з 11.06.2024 року.Тому, наполягає на вжитті невідкладних заходів для розблокування ФОП Павлушем І.З. доступу до території ТОВ «КАРПАТСМОЛИ».
Мельник В.А.надавна розгляд присутніх членів комісії проект землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки площею 9,0723 га для обслуговування виробничої бази на вул.Заводській, 15 в м.Калуші розроблений ПП «ГЕО» у 2006 році, в якому є погодження меж ЗАТ «ЛУКОР», ВАТ «ОРІАНА» та ТзОВ «КАРПАТСМОЛИ».
           Відповідно до ч.5 ст.128  «Порядок продажу земельних ділянок державної та комунальної власності громадянам та юридичним особам» законодавством чітко визначені підстави для відмови в продажу земельної ділянки. Враховуючи те, що межі земельної ділянки з 2006 року не змінювались, тому під час викупуземельної ділянки площею 1,0356 га (кадастровий номер:2610400000:02:001:0050) ФОП Павлушу І.З. не було підстав для погодження меж із товариством.
        Голова узгоджувальної комісії звернувся до ФОП Павлуша І.З. з проханням розблокувати заїзд до території товариства, у відповідь на що підприємець повідомив про те, що земельна ділянка площею 1,0356 га (кадастровий номер: 2610400000:02:001:0050) знаходиться у його приватній власності та він категорично не погоджується на безоплатне використання ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» частини цієї земельної ділянки, за яку він сплатив значні кошти.
Разом з цим, ФОП Павлуш І.З.проінформував присутніх, що попередньо звертався до керівництва товариства з усною вимогою щодо встановлення плати за користування його ділянкою, проте на сьогоднішній день питання залишається невирішеним.
Собчук А.В.зазначив, що оскільки земельна ділянка площею 1,0356 га (кадастровий номер: 2610400000:02:001:0050) знаходиться у приватній власності ФОП Павлуша І.З., тому узгоджувальна комісія не має повноважень вирішувати порушене питання. Рекомендував сторонам спору вирішувати це питання виключно відповідно до норм законовства України, а саме: ст.98-102 Земельного кодексу України шляхом укладення земельного сервітуту добровільно або в судовому порядку. При цьому, розробити технічну документацію з метою внесення інформації про земельну ділянку, на яку поширюється право земельного сервітуту, до Державного земельного кадастру.
Перегіняк Г.В. наголосила на тому, що нагальною проблемою є встановлення домовленості із ФОП Павлушем І.З. щодо визначення прийнятної ціни за користування частиною викупленої земельної ділянки площею 1,0356 га (кадастровий номер:2610400000:02:001:0050) з урахуванням нормативно-грошової оцінки землі та ін., оскільки необхідно відновити роботу заводу.
ФОП Павлуш І.З.погодився розблокувати доступ до території товариства та розглянути пропозицію щодо укладення земельного сервітуту у спосіб, що є найменш обтяжливим для нього, як власника земельної ділянки, із відшкодування збитків, завданих встановленням земельного сервітуту. Крім того, зазначив що згідний на поділ земельної ділянки площею 1,0356 га (кадастровий номер:2610400000:02:001:0050) з метою відчуження її частини ТОВ «КАРПАТСМОЛИ».
Мельник В.А.проінформував сторони спору, що у разі недосягнення згоди щодо встановлення земельного сервітуту в добровільному порядку, порушене питання необхідно вирішувати в суді.
 
Голосували:    «за» - 6,   «проти»  -  0,     «утримались» -  0
 
Вирішили:
1. Рекомендувати ФОП Павлушу І.З. згідно взятих зобов’язань в добровільному порядку в найкоротші терміни розблокувати оступ до території товариства «КАРПАТСМОЛИ».
2. Рекомендувати за домовленістю сторін ФОП Павлуш І.З. і ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» укласти договір про встановлення земельного сервітуту відповідно до норм законодавства України.Розробити технічну документацію з метою внесення інформації про земельну ділянку, на яку поширюється право земельного сервітуту, до Державного земельного кадастру.
3.Рекомендувати у разі недосягнення згоди щодо встановлення земельного сервітуту в добровільному порядку, порушене питання вирішувати в суді.
 
 
Голова комісії:                                   _______________  Володимир Мельник
Заступник голови комісії                      ________________ Олена Юрас
Секретар комісії:                               _______________   Елла Гергічна
Члени комісії:                                        _______________  Юрій Рекунов
                                                               ________________ Анатолій Собчук
                                                             ________________ Федір Сосяк
  _______________Олександр Смолянський
 
 
                                             ЗАТВЕРДЖЕНО:
                                                                               рішення   міської ради 
                                                                               25.07.2024    №  3430
                                                                                  Секретар міської ради
                                                                                     Віктор ГІЛЬТАЙЧУК
Протокол № 12
засідання узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів
 
від 21.06.2024 року                                                                        м. Калуш
 
Присутні:
Мельник Володимир Андрійович - начальник  управління земельних відносин Калуської міської ради,голова комісії;
Юрас Олена Анатоліївна
 
 
 
Гергічна Елла Миколаївна
 
 
Корпан Юлія Сергіївна
 
 
Рекунов Юрій Іванович
 
 
Онуфрик Любомир Ярославович
 
 
Сосяк Федір Васильович
 
 
 
 
 
Відсутні:
Семеняк Людмила Іванівна 
 
 
 
Собчук Анатолій Володимирович
 
 
 
Смолянський Олександр
Анатолійович
 
 
 
- головний спеціаліст відділу кадастру та орендних відносин управління земельних відносин Калуської міської ради, заступник голови комісії;
-головний спеціаліст відділу землеустрою управління земельних відносин Калуської міської ради, секретар комісії;
- заступник начальника юридичного відділу – юрист виконавчого комітету Калуської міської ради;
- заступник начальника управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради;
- депутат міської ради, голова постійноїкомісії міської ради з питань будівництва та землеустрою (за згодою);
- головний спеціаліст-інспектор сектору інспекторів з благоустрою відділу муніципальної інспекції управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради.
 
 
- заступник начальника управління                                                                        архітектури та містобудування Калуської  міської ради;
- начальник відділу №2 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області  (за згодою);
- депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань власності, житлово - комунального господарства та екології (за згодою);
 
 
 
Порядок  денний
 
1. Повторний розгляд заяви гр. Шинкар Алли Богданівни щодо погодження меж земельної ділянки площею 0,2500 га на вул. Б.Хмельницького, 32 в с.Тужилів Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) із суміжним землекористувачем –гр.Чепіль О.М., земельної ділянки площею 0,1386 га в с.Тужилів Калуського району для ведення особистого селянського господарства із суміжним землекористувачем –гр.Чепіль О.М., земельної ділянки площею 0,1002 га в с.Тужилів Калуського району для ведення особистого селянського господарства із суміжним землекористувачем –гр.Сагайдак І.З.
Гергічна Е.М. повідомила присутнім, що згідно із довіреністю від 23.09.2023 року гр.Сагайдак І.З. уповноважила гр.Мельник Ірину Василівну представляти її інтереси в органах місцевого самоврядування та користуватися правом підпису всіх документів необхідних для виконання наданих зазначеною довіреністю повноважень. Так, гр.Мельник І.В. погодила від імені гр. Сагайдак І.З. межу земельної ділянки площею 0,1002 га в с.Тужилів Калуського району для ведення особистого селянського господарства та підписала Відомість про встановлені межові знаки, копія якої додається.
Мельник В.А. запропонував суміжному землекористувачу –гр.Чепіль О.М. надати правовстановлюючі документи на будинковолодіння, яке межує із гр.Шинкар А.Б.на вул. Б.Хмельницького, 32 в с.Тужилів Калуського району.
Так, гр.Чепіль О.М. зазначила, що право власності на житловий будинок після смерті чоловіка ще не оформила та відмовляється погоджувати межу земельної ділянки площею 0,2500 га на вул. Б.Хмельницького, 32 в с.Тужилів Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка).
         При цьому, повідомила присутнім, що між суміжними земельними ділянками є встановлений близько 70 років тому паркан.
Мельник В.А. враховуючи наведене вище, запропонував погодити заявниці межу земельної ділянки площею 0,2500 га на вул. Б.Хмельницького, 32 в с.Тужилів Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) відповідно до кадастрового плану земельної ділянкипо існуючій межі земельної ділянки (встановленій огорожі - паркану).
Шинкар А.Б. повідомила присутнім про те, що має архівне рішення сесії Тужилівської сільської ради 1997 року на площу земельної ділянки 0,1500 га в урочищі «Діброва» в с.Тужилів Калуського району для ведення особистого селянського господарства та повідомила, що на наступне засідання узгоджувальної комісії надасть його на розгляд комісії.
Мельник В.А. стосовно погодження межі земельної ділянки площею 0,1386 га в с.Тужилів Калуського району для ведення особистого селянського господарства із суміжним землекористувачем –гр.Чепіль О.М. голова узгоджувальної комісії наголосив на необхідності виносу меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
 
 
Разом з цим, відповідно до Закону України «Про землеустрій», Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками (затверджена Наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 18.05.2010 року №376), закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем (юридичною або фізичною особою, яка отримала ліцензію на проведення робіт із землеустрою та топографо-геодезичних робіт) у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним (ними) особою. Повідомлення власників (користувачів) суміжних земельних ділянок про дату і час проведення робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем завчасно, не пізніше ніж за 5 робочих днів до початку робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
          Тому, з метою винесення межових знаків земельної ділянки необхідно звертатися до виконавців робіт із землеустрою, які отримали ліцензію на проведення топографо-геодезичних робіт, перелік яких розміщений на офіційному веб-сайті Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.
        Голосували:   «за» - 7,      «проти» -   0,    «утримались» - 0
 
Вирішили:
        1. Погодити гр.Шинкар Аллі Богданівні межу земельної ділянки площею 0,2500 га на вул. вул. Б.Хмельницького, 32 в с.Тужилів Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) по існуючій огорожі (встановленому паркану).
        2. Рекомендувати гр. Шинкар Аллі Богданівніз метою винесеннята закріплення межових знаків земельної ділянки площею 0,1386 га в с.Тужилів Калуського району для ведення особистого селянського господарства в натурі (на місцевості)звернутися до виконавців робіт із землеустрою, які отримали ліцензію на проведення топографо-геодезичних робіт, перелік яких розміщений на офіційному веб-сайті Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.
 
 
2. Розгляд заяви  гр.Жураківського Анатолія Миколайовича (від 17.06.2024 року вх.№Ж-756) про відкликання його попередньої заяви від 17.05.2024 року (вх.№Ж-606) з проханням без його участі не розглядати питання погодження меж земельної ділянки площею 0,2262 га на вул. Кобилянської, 27 в с.Боднарів Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) із суміжним землекористувачем –гр.Федишин А.М. у зв’язку із його відсутністю через незаплановане довготривале відрядження.
         Мельник В.А.:відповідно до ч.3 ст.159 Земельного кодексу України відсутність однієї із сторін без поважних причин при повторному розгляді земельного спору не зупиняє його розгляд і прийняття рішення.
 
       Тому, беручи до уваги заяву гр.Жураківського А.М. від 17.06.2024 року вх.№Ж-756 про його відсутність у зв’язку із незапланованим довготривалим відрядженням, запропонував розгляд заяви від 17.05.2024 року вх.№Ж-606 щодо погодження меж земельної ділянки площею 0,2262 га на вул. Кобилянської, 27 в с.Боднарів Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) припинити.
 
        Голосували:   «за» - 7,      «проти» -   0,    «утримались» - 0
 
Вирішили:
    Припинити розгляд заяви гр.Жураківського Анатолія Миколайовича від 17.05.2024 року (вх.№Ж-606)щодо погодження меж земельної ділянки площею 0,2262 га на вул. Кобилянської, 27 в с.Боднарів Калуського району для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) із суміжним землекористувачем –гр.Федишин А.М.на підставі його заяви від 17.06.2024 року (вх.№Ж-756) відповідно до ч.3 ст.159 Земельного кодексу України.
 
 
Голова комісії:                                   _______________  Володимир Мельник
Заступник голови комісії:                 _______________  Олена Юрас
Секретар комісії:                               _______________  Елла Гергічна
Члени комісії                                        _______________ Юрій Рекунов
                                                            _______________   Юлія Корпан
                                                            ________________ Любомир Онуфрик
                                                            ________________ Федір Сосяк