ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

САВКА Олег Васильович

Статус:

Новий проект

Дата:

10.07.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 550
Про  нову редакцію Положення про юридичний відділ виконавчого комітету Калуської міської ради


 
          Керуючись ст.ст. 25. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань законності, депутатської діяльності та антикорупційної політики, міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
  1. Затвердити Положення про юридичний відділ виконавчого комітету Калуської міської ради у новій редакції (додається).
  2. Рішення міської ради від 28.05.2020 року №3137 «Про затвердження нової редакції Положення про юридичний відділ виконавчого комітету Калуської міської ради», вважати таким, що втратило чинність.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на керуючого справами виконкому Олега САВКУ.
 
 
 
 
Міський голова                                                                         Андрій НАЙДА
                                                                               ЗАТВЕРДЖЕНО
до рішення міської ради

Секретар міської ради
Віктор ГІЛЬТАЙЧУК
 
 
 
 
 
П О Л О Ж Е Н Н Я
про юридичний відділ виконавчого комітету
Калуської міської ради
 
1. Загальні положення
 
1.1.Це Положення регулює питання діяльності юридичного відділу виконавчого комітету Калуської міської ради.
1.2.Юридичний відділ виконавчого комітету міської ради (надалі - юридичний відділ) є структурним підрозділом виконавчого комітету міської ради і створений у межах затверджених радою структури і штатів для правового забезпечення діяльності міського голови, виконавчого комітету та міської ради.
1.3.Основним завданням юридичного відділу є організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне дотримання та запобігання невиконанню вимог актів законодавства, інших нормативних документів міським головою, виконавчим комітетом, відділами та управліннями виконавчого комітету, а також їх керівниками та працівниками під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов'язків, підготовка проектів нормативно – правових актів, що приймаються та видаються виконавчим комітетом, проведення експертизи таких актів.
1.4.Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції України, іншими нормативно-правовими актами України, розпорядженнями голови обласної державної адміністрації, рішеннями міської ради її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, цим Положенням.
З питань організації та проведення правової роботи відділ керується актами Міністерства юстиції України.
1.5.Юридичний відділ підзвітний і підконтрольний міській раді, виконавчому комітету та міському голові і підпорядкований керуючому справами виконкому.
1.6.Керуючий справами виконкому  та міський голова зобов'язані створювати умови для нормальної роботи і підвищення кваліфікації працівників юридичного відділу, забезпечувати їх окремим приміщенням, телефонним зв'язком, сучасними засобами оргтехніки, транспортом для виконання службових обов'язків, законодавчими та іншими нормативними актами і довідковими матеріалами, іншими посібниками та літературою з правових питань.
 
2.Структура Відділу
 
2.1.Чисельність працівників і штатний розпис відділу визначаються Калуською міською радою.
2.2.Посадові обов’язки працівників відділу визначаються посадовими інструкціями.
2.3.Посадову інструкцію начальника юридичного відділу виконавчого комітету міської ради затверджує міський голова, заступника начальника та головних спеціалістів — керуючий справами виконкому міської ради.
 
 
3. Основні завдання та обов'язки
 
3.1.  Правове забезпечення діяльності виконавчого комітету Калуської міської ради.
3.2.Підготовка інформаційних, довідкових та інших матеріалів з питань застосування законодавства.
3.3.Організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства, інших нормативних актів структурними підрозділами, апаратом та посадовими особами виконавчого комітету Калуської міської ради під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов'язків, представлення інтересів Калуської міської ради, виконавчого комітету міської ради в судах, правоохоронних органах та інших органах  державної влади.
3.4.Здійснення методичного керівництва правовою роботою, перевірка її проведення у виконавчого комітету Калуської міської ради.
3.5.Бере участь у забезпеченні реалізації правової політики, займається розробленням проектів нормативно-правових актів, проводить експертизу проектів таких актів, розглядає проекти нормативних актів, що надійшли на погодження, з питань, що належать до його компетенції, здійснює  підготовку проектів письмових висновків та зауважень до них.
3.6.Проводить експертизу на відповідність законодавству проектів рішень, розпоряджень та інших нормативних актів, що подаються на розгляд виконавчого комітету або на підпис міському голові, візує їх при наявності віз керівників зацікавлених структурних підрозділів.
3.7.Прийняття та видання рішення, розпорядження, іншого нормативного акту, акту індивідуальної дії без попереднього розгляду та візування юридичним відділом не допускається;
3.8.Проводить разом з іншими структурними підрозділами роботу з перевірки виданих нормативних актів з метою приведення їх у відповідність із законодавством, готує пропозиції щодо внесення до них змін і доповнень чи визнання їх такими, що втратили чинність;
3.9. Бере участь у розгляді матеріалів за наслідками перевірок, ревізій, інвентаризацій, дає правові висновки за фактами виявлених правопорушень;
3.10.Сприяє додержанню законності у реалізації прав трудового колективу під час вирішення ним питань службового характеру і соціального розвитку; бере участь у підготовці та укладанні колективного договору, консультує виборні органи трудового колективу з питань законодавства, що стосуються їх повноважень;
3.11.Інформує міського голову про необхідність вжиття заходів для внесення змін до нормативно-правових актів та інших документів, визнання їх такими, що втратили чинність, або скасування.
3.12.Забезпечує правильне застосування норм законодавства, що зачіпають права й законні інтереси працівників, вносить пропозиції керівництву про поновлення порушених прав; у разі невиконання вимог законодавства при звільненні працівника з роботи, переведенні на іншу роботу, притягненні до дисциплінарної чи матеріальної відповідальності  та дає письмовий висновок з пропозиціями щодо усунення порушень.
3.13.Бере участь в організації і проведенні семінарів, інших занять з правових питань з іншими працівниками виконавчого комітету у підвищенні правових знань керівників і спеціалістів виконавчого комітету.
3.14.Разом із заінтересованими структурними підрозділами виконавчого комітету міської ради   узагальнює практику застосування законодавства у відповідній сфері, готує пропозиції щодо його вдосконалення, подає їх на розгляд міському голові для вирішення питання щодо підготовки проектів нормативно-правових актів, рішень та інших документів.
3.15.Розглядає скарги, звернення, заяви громадян з питань дотримання чинного законодавства України, порушення прав громадян.
3.16.Організовує претензійну та позовну роботу, здійснює контроль за її проведенням.
3.17.Аналізує матеріали, що надійшли від правоохоронних і контролюючих органів, результати позовної роботи, а також отримані за результатами перевірок дані статистичної звітності, що характеризують стан дотримання законності виконавчим комітетом міської ради  та його структурними підрозділами, готує правові висновки за фактами виявлених правопорушень.
3.18.Погоджує (візує) проекти договорів за наявності погодження (візи) керівників заінтересованих структурних підрозділів.
3.19.Сприяє правильному застосуванню актів законодавства про працю, у разі невиконання або порушення їх вимог подає міському голові письмовий висновок з пропозиціями щодо усунення таких порушень.
3.20.Покладення на юридичний відділ  обов'язків, які не передбачені цим Положенням, не допускається.
 
4. Права Відділу
 
4.1.Надавати пропозиції щодо приведення нормативно-правових актів та інших документів виконавчого комітету Калуської міської ради у відповідність із законодавством. У разі неврахування пропозицій відділу або часткового їх врахування відділ подає міському голові письмовий висновок до проекту акту.
4.2.Перевіряти дотримання законності структурними підрозділами виконавчого комітету  міської ради  у межах повноважень.
4.3.Одержувати в установленому порядку для виконання покладених на відділ завдань необхідні документи, інформацію, довідки, розрахунки, інші матеріали від структурних підрозділів виконавчого комітету та  міської ради.
4.4.Залучати за згодою керівників структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради спеціалістів з метою підготовки проектів нормативно-правових актів та інших документів, а також до розроблення і здійснення заходів, які проводяться відділом відповідно до покладених на нього завдань.
4.5.Інформувати міського голову про покладення на відділ обов'язків, що виходять за межі його компетенції, а також про випадки неподання або несвоєчасного подання на вимогу відділу необхідних матеріалів структурними підрозділами виконавчого комітету міської ради.
 
5. Організація роботи Відділу
 
5.1.Відділ очолює начальник. У разі його відсутності його обов’язки виконує заступник начальника юридичного відділу.
5.2.Начальник відділу та працівники відділу призначаються на посаду та звільняються з посади розпорядженням міського голови за процедурою, передбаченою законодавством України при проходженні служби в органах місцевого самоврядування.
5.3.Організація роботи відділу здійснюється відповідно до Регламенту виконавчого комітету Калуської міської ради, інших нормативно-правових та розпорядчих документів.
6.4.Відділ у процесі виконання покладених на нього завдань взаємодіє з іншими структурними підрозділами виконавчого комітету Калуської міської ради та виконавчими органами міської ради,
6.5.За участь у розробленні проектів нормативно-правових актів та за проведення експертизи проектів таких актів працівники відділу мають право, зокрема, на отримання такої додаткової стимулюючої виплати, як надбавка за виконання особливо важливої роботи, яка встановлюється у порядку, визначеному чинним законодавством.
 
 
6. Начальник Відділу
 
6.1.Здійснює керівництво роботою відділу, забезпечує виконання завдань, покладених на відділ.
6.2.Несе персональну відповідальність за виконання покладених на відділ завдань.
6.3.Очолює відділ і діє у межах наданих повноважень відповідно до законодавства та положення про відділ.
6.4.Організовує роботу працівників відділу, дає відповідні доручення щодо виконання покладених на відділ завдань.
6.5.Бере участь у засіданнях виконавчого комітету міської ради, інших консультативно-дорадчих органів, нарадах, семінарах, доводить до керівництва виконавчого комітету міської ради позицію відділу з питань, що розглядаються.
6.6.Візує документи в межах своєї компетенції.
6.7.У встановленому порядку представляє відділ у державних установах та громадських організаціях з питань, що пов’язані із діяльністю відділу.
6.8.Координує взаємодію відділу з іншими структурними підрозділами виконавчого комітету міської ради.
6.9.Забезпечує в межах своєї компетенції збереження у відділі інформації з обмеженим доступом відповідно до законодавства.
6.10.Виконує інші передбачені законодавством функції.
 
7.       Відповідальність
 
7.1.Працівники відділу несуть відповідальність за невиконання або неналежне виконання покладених на них обов'язків, передбачених посадовою інструкцією та даним Положенням в межах чинного законодавства.