ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 566


Відповідно до п. 22 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 23 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 07.12.2017 року № 2229-VIII (зі змінами), Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» від 08.09.2005 року № 2866-VI (зі змінами), Закону України «Про соціальні послуги» від 17 січня 2019 року № 2671-VIII, Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 року № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі», наказу Міністерства соціальної політики України від 13.10.2021 року № 587 «Про затвердження Типової програми для постраждалих осіб», беручи до уваги Протокольне рішення засідання координаційної ради із запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі в Калуській міській територіальній громаді від 05.07.2024 року №2, службову записку начальника управління соціального захисту населення Калуської міської ради Любов Федоришин № 01-24/3507/01 від 08.07.2024 р., враховуючи рекомендації постійних комісій з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики і з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики, міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити Програму для  постраждалих осіб в Калуській міській територіальній громаді (далі - Програма) (додається).
 
2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови Калуської міської ради Наталію Кінаш.
 
 
Міській голова                                                                                   Андрій НАЙДА
                                                                                                          ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                                         рішення  міської  ради
                                                                                         ____ 2024  №_______
                                                                                         Секретар міської ради
                                                                                         Віктор ГІЛЬТАЙЧУК          
 
 
Програма
для   постраждалих осіб в Калуській міській територіальній громаді
 
Замовник  Програми  Начальник управління
                                         соціального захисту населення міської ради
                                         Любов ФЕДОРИШИН  ______________________
                                                                                                  (підпис)
 
 
Керівник  Програми   Заступник  міського голови
                                        Наталія КІНАШ              ______________________
                                                                                                    (підпис)
 
 
 
 
 
 
ПОГОДЖЕНО
 
 
Управління економічного
розвитку міста     міської ради         Юрій СОКОЛОВСЬКИЙ_____________ 
                                                                                                            (підпис)
 
Фінансове управління міської ради       Леся ПОТАШНИК  _______________
                                                                                                            (підпис)
 
Юрист                                                         Іван КОЦАН    ______________ 
                                                                                                             (підпис)
                                                        

Паспорт

Програми для  постраждалих осіб  в Калуській міській територіальній громаді

1. Ініціатор розроблення Програми (замовник): Управління соціального захисту населення Калуської  міської ради.

2. Розробник Програми: Управління соціального захисту населення Калуської  міської ради.

3. Відповідальні виконавці Програми: Калуський міський центр соціальних служб.

4. Учасники програми: управління соціального захисту населення Калуської міської ради, Калуський міський центр соціальних служб, постраждалі особи від домашнього насильства та насильства за ознакою статі Калуської міської територіальної громади

5. Термін реалізації  Програми:  2024-2026 роки.

6. Обсяги фінансування Програми (тис. грн.):   без фінансування

     

Роки

Обсяги фінансування (тис. грн.)

Всього

в т.ч. за джерелами фінансування

Бюджет Калуської МТГ

обласний бюджет

інші джерела

2024

-

-

-

-

2025

-

-

-

-

2026

-

-

-

-

7. Очікувані результати виконання програми: комплекс заходів, спрямованих на позбавлення від емоційної залежності, невпевненості у собі та формування у постраждалої від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі особи здатності відстоювати власну гідність, захищати свої права у приватних стосунках. Забезпечення комплексної підтримки та соціально-психологічної реабілітації постраждалих осіб, які потерпають від психологічної, сексуальної, фізичної та/або економічної форм домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Термін проведення звітності: щорічно

Замовник програми:

Начальник управління

соціального захисту населення     _______________     Любов ФЕДОРИШИН

Керівник програми:

Заступник міського голови          _________________       Наталія КІНАШ                  

Обгрунтування доцільності прийняття

ПРОГРАМИ
для постраждалих від осіб в Калуській міській територіальній громаді
на 2024-2026 роки

Калуська міська територіальна громада, яка налічує 97 тисяч населення + 4943 тис. населення з числа внутрішньо переміщених, активно долучена до реформи в системі запобігання та протидії домашнього насильства. В проєкті «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» впродовж 3-х років більшість суб`єктів взаємодії, які здійснюють заходи в сфері запобігання та протидії домашнього насильства пройшли спеціалізовані навчання по роботі з постраждалими особами та мають сертифікати. Проте, як наслідок систематичної інформаційно-просвітницької роботи щодо запобігання домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, продовж останніх 3-х років спостерігається ріст статистичних даних, в тому числі латальних випадків домашнього насильства як серед кривдників, так і серед постраждалих. За офіційними статистичними даними за останні 4 роки:
у 2021 роком – отримано 828 звернень, з них надійшло 617 від жінок, 180 від чоловіків, 31 від дітей, 16 від осіб з інвалідністю. 133 особи, які вчинили насильство на обліку. Надано послуги 198 постраждалим, в  тому числі 14 дітям, 155 осіб охоплено соціальними послугами, з них 18 соціальним супроводом.
В 2022 році  надійшло 1117 повідомлень, з них 847 від жінок, 222 від чоловіків, 48 від дітей, 9 від осіб з інвалідністю. 164 осіб, які вчинили насильство перебували на обліку. 147 наданих послуг постраждалим, в тому числі 11 дітям. 128 постраждалих осіб охоплених соціальними послугами, в тому числі 19 – соціальним супроводом.
У 2023 році надійшло 854 повідомлень, з них 651 від жінок, 173 від чоловіків, 17 від дітей, 16 від осіб з інвалідністю. 214 осіб, які вчинили насильство перебували на обліку. 287 наданих послуг постраждалим, в тому числі 16 дітям. 215 постраждалих осіб охоплених соціальними послугами, в тому числі 5 – соціальним супроводом.
У 2024 році за І півріччя надійшло 519 звернень від постраждалих, з них 339 від жінок, 156 від чоловіків, 24 від дітей, 7 від осіб з інвалідністю.  372 осіб, які вчинили насильство перебували на обліку. 171 наданих послуг постраждалим, в тому числі 11 дітям. 152 постраждалих осіб охоплених соціальними послугами, в тому числі 23 – соціальним супроводом. Кількість здійснених заходів з питань запобігання  протидії домашньому насильству – 48.      Згідно аналізу звернень, є високий відсоток випадків, коли постраждала забирає свою заяву, відмовляється притягувати кривдника до відповідальності, толерує його поведінку, виправдовує та таким чином наражає на небезпеку себе і дітей, сприяє негативному впливу на виховання дітей, ходінню по колу. За спостереженнями експертів(-ок) і фахівців(-чинь), значна частина постраждалих не може самастійно змінити ситуацію та розірвати коло насильства через укорінені соціальні норми та стереотипи в суспільстві. Зважаючи на необхідність у проведенні в Калуській міській територіальній громаді комплексу заходів, спрямованих на позбавлення від емоційної залежності, невпевненості у собі та формування у постраждалої особи від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі здатності відстоювати власну гідність, захищати свої права у приватних стосунках, забезпеченні комплексної підтримки та соціально-психологічної реабілітації постраждалих осіб, які потерпають від психологічної, сексуальної, фізичної та/або економічної форм домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі є потреба у прийнятті відповідної Програми для постраждалих осіб.
 

 

ПРОГРАМА

для постраждалих осіб в Калуській міській територіальній громаді

  1. Загальні положення
    1. Програма для постраждалих осіб, яка реалізується на території Калуської міської територіальної громади (далі – Програма) передбачає комплекс заходів, спрямованих на позбавлення від емоційної залежності, невпевненості у собі та формування у постраждалої від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі особи (далі - постраждала особа) здатності відстоювати власну гідність, захищати свої права у приватних стосунках,
    2. У Програмі терміни вживаються у значеннях, наведених у законах України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», інших нормативно - правових актах.
    3.  Мета цієї Програми - забезпечення комплексної підтримки та соціально-психологічної реабілітації постраждалих осіб, які потерпають від психологічної, сексуальної, фізичної та/або економічної форм домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.
 
4. Завданнями цієї програми є:
 
  • сприяння оволодінню постраждалою особою знаннями про основні норми законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі, а також про види відповідальності за його вчинення;
 
  • сприяння засвоєнню постраждалою особою моделі сімейних та родинних відносин на засадах гендерної рівності, недискримінації, взаєморозуміння, взаємоповаги та дотримання прав усіх членів родини;
 
  • сприяння розвитку емоційного та когнітивного усвідомлення поведінкових партнерів насильницької та ненасильницької поведінки;
 
  • формування розуміння особистісних потреб та способів їх задоволення;
 
  • формування готовності до зміни життєвої ситуації та розроблення плану безпеки.
 
  1. Організацію впровадження цієї Програми забезпечує управління соціального захисту населення Калуської міської ради.
  2. Виконання  цієї Програми та її проходження постраждалими особами забезпечує Калуський міський центр соціальних служб. До виконання Програми можуть залучатися підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, громадські об’єднання, фізичні особи - підприємці, а також фізичні особи, які надають соціальні послуги (за їх згодою), відповідно до законодавства.
6. Постраждалі особи проходять цю програму за власним бажанням або за направленням. Під час надання допомоги та захисту постраждалим особам враховуються вік, стан здоров’я, стать, релігійні переконання, етнічне походження, майновий стан, мовні або інші ознаки, спеціальні потреби таких осіб. Постраждала особа має право на вибір фахівця залежно від статі (за можливості).
7. Цю програму реалізують фахівці, які мають вищу освіту психолога та пройшли відповідне навчання з проведення програм для постраждалих осіб.
8. Участь у підготовці фахівців, до компетенції яких належать питання запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі, у тому числі фахівців, які реалізують цю програму, належить до повноважень Калуської міської ради у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі.
До проведення відповідного спеціалізованого навчання або для висвітлення окремих тем, проведення додаткових занять в якості викладачів/тренерів залучаються експерти, фахівці, які не проходили спеціальної підготовки, але мають відповідну освіту, зокрема представники структурних підрозділів Калуської міської ради служби у справах дітей, уповноваженого підрозділу органу Національної поліції України, надавачів соціальних послуг, закладів освіти, охорони здоров’я (нарколог, психіатр, психотерапевт, сексолог, сексопатолог, лікар відповідного профілю тощо), а також психологи, соціальні педагоги, фахівці в галузі права, представники міжнародних громадських об’єднань, іноземних неурядових організацій (за їх згодою), місцевих громадських організацій, благодійних фондів.
 
II. Методологічні засади
 
1. Цю програму розроблено на основі Типової, на засадах когнітивно-поведінкової, діалектичної та групової психотерапії.
 
2. Фахівці, які реалізують цю програму, повинні дотримуватись таких принципів:
 
  • конфіденційності та захисту персональних даних відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних» (збереження особистої інформації та нерозголошення конфіденційної інформації без згоди особи);
 
  • дотримання прав та свобод людини в процесі роботи з постраждалою особою;
 
  • недопущення дискримінації (дотримання права постраждалої особи на отримання послуг незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками, які були, є та можуть бути дійсними або припущеними);
 
  • компетентності та професіоналізму (застосування спеціальних знань з питань запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі);
 
  • комплексності (поєднання різних форм і методів роботи в межах проведення цієї програми для постраждалої особи з урахуванням віку, статі, індивідуальних особливостей постраждалої особи).
 
3. Характеристика цієї Програми:
 
цільова група - постраждалі особи;
 
кількість діагностичних занять - 8 занять, 1 заняття - 1 година;
 
кількість індивідуальних занять - 10 занять, 1 заняття - 1 година;
 
кількість мотиваційних консультацій - 2 заняття, 1 заняття - 1 година;
 
кількість групових занять - 13 занять, 1 заняття - 3 години;
 
кількість сімейних консультацій - 3 заняття, 1 заняття - 3 години.
 
III. Проходження цієї Програми
 
1. Проходження цієї програми розпочинається діагностуванням постраждалої особи.
 
2. В основу цієї Програми покладено загальні принципи психологічної підтримки, що полягають в поєднанні діагностичного блоку, блоків мотиваційного та сімейного консультування, блоків індивідуальної та групової роботи:
 
1) діагностичний блок передбачає проведення первинної діагностики психоемоційного стану та потреб, особистісних особливостей постраждалої особи, виявлення залежної/співзалежної поведінки та підсумкового оцінювання результативності проходження цієї програми;
 
2) мотиваційний блок спрямовано на визначення та підвищення рівня мотивації для участі у груповій роботі в межах цієї програми, формування або підвищення мотивації для зміни залежної/співзалежної поведінки;
 
3) блок індивідуальної та групової роботи передбачає висвітлення відповідних тем;
 
4) блок сімейного консультування передбачає роботу з парою (постраждала особа - кривдник) щодо врегулювання ситуацій, які провокують домашнє насильство та/або насильство за ознакою статі, та усунення їх наслідків.
 
3. Ця програма передбачає застосування інтерактивних форм і методів роботи з метою засвоєння інформації та відпрацювання необхідних навичок, використання на практиці отриманих знань і вмінь.
 
4. Теми цієї програми (як індивідуальних, так і групових занять) висвітлюють питання, спрямовані на розвиток особистості, мотивацію до активної участі в процесі планування подальшого життя тощо.
 
IV. Тематичний план цієї Програми
 
Розподіл часу за блоками і темами здійснюється відповідно до додатка до цієї програми.
 
Додаток
до Програми
 

РОЗПОДІЛ ЧАСУ

за блоками і темами
Назва блоку, теми Кількість годин
Індивіду- альна робота Групова робота
1 2 3 4
Блок 1 Зміст і методи діагностики постраждалої особи 6 год.  
Тема 1 Діагностичні методики визначення психоемоційного стану та особистісних особливостей постраждалої особи 2 год.  
Тема 2 Карта первинного психологічного обстеження постраждалої особи (діагностика потреб) 2 год.  
Тема 3 Напівстандартизоване інтерв’ювання задля виявлення залежної та / або співзалежної поведінки постраждалої особи 2 год.  
Блок 2 Зміст індивідуальної роботи з постраждалою особою 10 год.  
Тема 1 Психоедукація щодо психологічних засад індивідуальної та групової роботи. Дослідження індивідуальних чинників (історія дитинства, індивідуальний досвід, сформовані деструктивні переконання тощо) патернів поведінки постраждалої особи 1 год.  
Тема 2 Розвиток емоційного інтелекту. Усвідомлення власних емоцій та почуттів 1 год.  
Тема 3 Когнітивна робота. Мотиви поведінки. Усвідомлення взаємозв’язку думок, емоцій і поведінки. Робота з деструктивними переконаннями 2 год.  
 
Тема 4 Поведінкова робота. Аналіз дисфункційної поведінки. Моделювання адаптивної поведінки. Формування здатності задоволення потреби у безпеці 2 год.  
Тема 5 Моделювання взаємозв’язку думок, емоцій і поведінки 2 год.  
Тема 6 Формування здатності аналізувати власні потреби. Моделювання поведінкових сценаріїв задоволення особистих потреб 2 год.  
Блок 3 Мотиваційне консультування (спрямоване на визначення рівня мотивації для участі у груповій роботі, формування або підвищення мотивації) 2 год.  
Блок 4 Зміст групової роботи з постраждалою особою   39 год.
Тема 1 Вступ до Програми. Знайомство. Напрацювання правил роботи групи. Арт-терапевтичні техніки у роботі групи   3 год.
Тема 2 Сутність домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі. Види насильства та дії, які потрібно вважати насильством. Цикл насильства   6 год.
Тема 3 Суспільні та особистісні наслідки й відповідальність за вчинення домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі   3 год.
Тема 4 Визначення індивідуальних цілей і побудова перспективних планів щодо відновлення власного життя   3 год.
Тема 5 Формування навичок аналізу соціальної ситуації. Усвідомлення власних кордонів та кордонів інших людей   3 год.
Тема 6 Формування навичок ефективної комунікації та конструктивного спілкування   6 год.
Тема 7 Відновлення внутрішніх ресурсів і розвиток соціальних зв’язків як зовнішніх ресурсів   6 год.
Тема 8 Актуалізація ціннісної сфери особистості. Формування цілей і перспективних життєвих планів. Консультаційні заходи щодо підвищення мотиваційного потенціалу   6 год.
Тема 9 Підсумки участі в Програмі   3 год.
Блок 5 Підсумкова діагностика за результатами проходження Програми. Складання плану безпеки 2 год.  
Блок 6 Сімейне консультування постраждалої особи та кривдника   9 год.
Підсумок   20 год. 48 год.
 
 
 
Замовник програми:
Начальник управління
соціального захисту населення     _______________     Любов ФЕДОРИШИН
 
Керівник програми:
Заступник міського голови          _________________   Наталія КІНАШ