ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Цюпер Руслан Богданович

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

09.09.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 726
Про Програму «Разом з молоддю Калуської міської територіальної громади» на 2025-2027 роки  

 
          Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України від 27 квітня 2021 року № 1414-ІХ «Про основні засади молодіжної політики», постанови Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 р. № 1198 «Про затвердження типових положень про молодіжні консультативно-дорадчі органи» (зі змінами), та з метою створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації української молоді, формування її громадянської позиції активного залучення молодих людей до участі у суспільному житті громади,  враховуючи рекомендації постійних комісій міської ради з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики, та з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики, міська рада  
 
 
ВИРІШИЛА:
 
 
  1. Затвердити  Програму «Разом з молоддю Калуської міської територіальної громади» на 2025-2027 роки (далі – Програма), що додається.
  2. Вважати таким, що втратило чинність рішення  Калуської міської ради від 29.06.2023 № 2247  «Про програму Молодь Калуської міської територіальної громади» на 2023 – 2025 роки» з 01.01.2025 року.
  3. Визначити головним виконавцем та розпорядником коштів Програми управління  молоді та спорту міської ради (Руслан Цюпер).
  4. Фінансування заходів Програми здійснювати за рахунок видатків, передбачених бюджетом Калуської міської територіальної громади та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.
  5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Надію Гуш.
 
Міський голова                                                               Андрій НАЙДА
 
Затверджено
                                                                               рішення міської ради
                                                                               _______________ № _____
Секретар міської ради
 
_______ Віктор ГІЛЬТАЙЧУК
 
Програма
«Разом з молоддю Калуської міської територіальної громади»
на 2025-2027 роки»
 
 
 
Замовник Програми
 
Управління  молоді та спорту міської ради
 
 
 
 
 
Руслан ЦЮПЕР
 
 
 
 
 
      _____________
              (підпис)
 
 
Керівник Програми
 
Заступник міського голови
 
 
 
 
Надія ГУШ
 
 
 
 
      _____________
              (підпис)
 
 
ПОГОДЖЕНО:
 
Управління економічного
розвитку міста міської ради             Юрій СОКОЛОВСЬКИЙ      _____________
                                                                                                                  (підпис)
 
Фінансове управління
міської ради                                      Леся ПОТАШНИК                _____________
                                                                                                                  (підпис)
 
Головний спеціаліст відділу
організаційно-правової роботи
ради - юрист                                      Іван КОЦАН                          _____________
                                                                                                                  (підпис)
 
 
Паспорт
Програми «Разом з молоддю Калуської міської територіальної громади»
на 2025-2027 роки
 
  1. Ініціатор розроблення програми (замовник): Управління молоді та спорту міської ради
  2. Розробник програми: Управління молоді та  спорту міської ради
  3. Співрозробники програми: Інститути громадянського суспільства, молодіжна рада при Калуській міській раді
  4. Відповідальний виконавець програми: Управління молоді та спорту міської ради
  5. Учасники програми: Управління молоді та спорту міської ради, управління освіти міської ради, управління культури, національностей та релігій міської ради, інститути громадянського суспільства, молодіжна рада при Калуській міській раді
  6. Термін реалізації програми: 2025-2027 роки
6.1. Етапи фінансування програми (для довгострокових програм): 2025 р., 2026 р., 2027 р.
  1. Обсяги фінансування програми (тис. грн.): 1 018,0 тис. грн. (один мільйон вісімнадцять тисяч гривень 00 копійок)
Роки Обсяги фінансування
Всього, тис. грн. в т.ч. за джерелами фінансування, тис. грн.
обласний бюджет бюджет Калуської міської територіальної громади інші джерела
2025 293,0 ---- 293,0 ----
2026 341,0 ---- 341,0 ----
2027 384,0 ---- 384,0 ----
Очікуваний результат виконання програми: Підвищення ефективності реалізації державної молодіжної політики, посилення практичної діяльності виконавчого комітету міської ради, молодіжних громадських організацій, органів студентського самоврядування у цій сфері, що сприятиме повноцінному розвитку молоді Калуської міської територіальної громади, ширшому залученню її до процесів перетворень.
 
  1. Термін проведення звітності: щоквартально
 
 
Замовник Програми                                                        _______ Руслан ЦЮПЕР
 
Керівник Програми                                                        _______ Надія ГУШ
 
 
 
 
Програма «Разом з молоддю Калуської міської територіальної громади»
на 2025-2027 роки»
 
Вступ
 
          Програма «Разом з молоддю Калуської міської територіальної громади» на 2025-2027 роки (далі – Програма) базується на необхідності забезпечувати формування та реалізацію державної політики у молодіжній сфері на території Калуської міської територіальної громади, що створює безпечний та інклюзивний перехід від дитинства до дорослості, розвивати національну свідомість молодих людей на основі суспільно-державних цінностей та відповідального громадянства, надавати молодим людям можливості для успішної соціалізації, реалізації їхнього потенціалу та підвищення рівня їх громадянських компетентностей, спроможності бути самостійними, життєстійкими, активними, патріотичними і відповідальними учасниками суспільного життя громади.
            Молодь у нинішніх її вікових межах згідно з чинним законодавством України це особи віком від 14 до 35 років. Кількість молоді з-поміж ВПО - 1300 осіб.  Станом на зараз в Україні сформовано ґрунтовну законодавчу базу, яка регулює реалізацію молодіжної політики, всебічний розвиток і соціальне становлення молоді, в тому числі Закон України від 27 квітня 2021 року № 1414-IX  «Про основні засади молодіжної політики», Указ Президента України «Про Національну молодіжну стратегію до 2030 року» від 12 березня 2021 року № 94/2021, Постанова КМУ від 02.06.2021 р. № 579 «Про затвердження Державної цільової соціальної програми “Молодь України” на 2021-2025 роки та внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України», Івано-Франківська обласна цільова соціальна програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2021-2025 роки / рішення від 23.12.2020. № 37-2/2020.
Основними стратегічними напрямками цих документів є:
  • Всебічна участь і залучення молоді до суспільного життя, підвищення її самостійності, конкурентоспроможності, формування у молоді громадянських компетенцій і громадянської позиції шляхом здійснення заходів, спрямованих на утвердження громадянської свідомості і активної життєвої позиції;
  • Безпека – підвищення безпечності середовища і посилення життєстійкості молоді;
  • Розвиток неформальної освіти – здійснення заходів, спрямованих на набуття молодими людьми знань, навичок та інших компетентностей поза системою освіти.
  • Підтримка мережі інститутів громадянського суспільства та розвиток громадянської освіти.
  • Інтегрованість – підвищення мобільності, соціальної і культурної інтеграції молоді в суспільне життя  України та у світі;
В стратегії розвитку Калуської міської територіальної громади на 2022 - 2030 роки визначено 5 пріоритетів, які повинні втілюватися до 2030 року:
1. Від зони екологічного лиха до еко індустріальної громади.
2. Комфортна громада.
3. Розумна громада (цифровий порядок денний)
4. Освічена та здорова громада.
5. Економіка, яка працює для людей.
Спільно з лідерами молодіжних інституцій були прийняті та згодом реалізовані стратегічні заходи, які покликані надати молоді більші можливості для розробки проектів та втілення ініціатив:
- рішенням виконавчого комітету міської ради створена  Молодіжна рада  при Калуській міській раді яка ініціювала перше дослідження потреб молоді, і почала робити  перші кроки для задоволення потреб молодих людей Калуської громади. Молодіжна рада згуртувала інститути громадянського суспільства, визначила пріоритети для подальшого розвитку. Так з ініціативи Молодіжної Ради було запроваджено  стажування молоді у виконавчих органах та комунальних підприємствах Калуської міської ради, яке допоможе молоді брати участь в ухваленні рішень і розв’язанні проблем на місцевому рівні, та дасть змогу ознайомитися  з роботою управлінь.
- у Калуській громаді діє молодіжний центр «Хаб 93» громадської організації «Вільні калуські люди», Молодіжний простір "Спілка Української Молоді в Україні", Молодіжний простір  "ПЛАСТ-НАЦІОНАЛЬНА СКАУТСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ УКРАЇНИ", Молодіжний простір " Простір для дітей та молоді" при Калуському ліцеї №2, де проводять багато заходів спрямованих на розвиток молодіжної політики. У Калуській громаді є щонайменше, 4 кваліфіковані молодіжні працівники, які пройшли базові тренінги, і які застосовують свої навики в роботі з молоддю.
- створена координаційна рада з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності Калуської міської територіальної громади, яка має на меті створення  умов для національно – патріотичного, військово – патріотичного виховання та громадянської освіти на території Калуської міської територіальної громади;
З метою визначення потреб молоді з 1 по 30 квітня  2024 року робочою групою з розробки молодіжної програми проведено соціологічне дослідження «Дослідження потреб молоді Калуської громади», в якому прийняли участь 200 молодих осіб громади.
Результати дослідження свідчать, що основні пріорітети роботи з молоддю  стосуються наступного:
72,6 % Працевлаштування, профорієнтація
56,2 % Підтримка талановитої молоді
50,7 % Популяризація здорового способу життя
49,8 % Підтримка молоді яка перебуває у складних життєвих обставинах
44,8 % Забезпечення молоді житлом, та організація змістовного дозвілля (настільні ігри, кіноклуби)
42,8 % Розвиток молодіжного підприємництва
30,3 % Розвиток молодіжної інфраструктури, зокрема молодіжного центру
27, 9 % Розвиток молодіжного волонтерства
22, % Популяризація неформальної освіти
20,9 % Стимулювання громадської активності
0,5 % Допомога армії, 0,5 % Більше культурних просторів, реновація парку та переосмислення музеїв та центру міста з залученням інвесторів…
Найактуальнішими проблемами молоді у сфері працевлаштування є:
73,7 %  Низький рівень заробітної плати
49,1%  Невідповідність досвіду та навичкам
42,1% Нестача робочих місць
28,1%Відсутність інформації про вакансії
28,1% Дискримінація на ринку праці
 
 
І. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма
 
 На основі даних дослідження маємо можливість  сформувати проблематику:
низький рівень активності молоді в прийнятті управлінських рішень, відсутність умов для фінансової та економічної спроможності молоді, необхідність в створенні нової  та вдосконалення вже діючої  молодіжної інфраструктури, яка націлена на розвиток і виховання конкурентоспроможної молоді в Калуській громаді в умовах війни,  залучивши всі засоби інформування для більшого результату. 
 
 
ІІ. Мета програми
 
Метою Програми є підвищення зайнятості молоді, забезпечення її економічної спроможності,  створення умов конкурентоспроможності молоді на ринку праці, умов забезпечення молоді житлом в умовах війни, залучення її  до активної участі у всіх сферах суспільного життя громади. 
 
 
ІІІ. Завдання і заходи програми
 
          Програма розробляється для реалізації таких завдань:
  1.  Залучення молоді до процесів ухвалення рішень, в тому числі і молоді яка перебуває закордоном;
  • залучення молоді у склад Молодіжної  ради при Калуській міській раді, проведення круглих столів між Молодіжними Радами;
  • стажування молоді в органах місцевого самоврядування;
  • створення школи демократії, для навчання майбутніх лідерів;
  • участь молоді в створенні нормативних документів;
  • залучення молоді у склад виконавчого комітету.
 
Пріоритет 3.2: Підтримка та розвиток інститутів громадянського суспільства
  • взаємодія між інститутами громадянського суспільства та владою за участі молоді у вигляді неформального спілкування ( створення робочих груп, конференцій, )
  • участь у проектах у рамках здійснення обмінів молоддю у партнерстві з іншими регіонами, державами та міжнародними організаціями;
  • презентації роботи  молодіжних громадських організацій;
  • фінансова підтримка проектів громадянського суспільства;
Пріоритет 3.3: Розвиток молодіжної роботи
  • навчання молоді по програмі “ Молодіжний працівник”
  • обмін досвідом між молодіжними працівниками з різних міст;
  • фінансові стимули для молоді/премія молодіжним лідерам.
Пріоритет 3.4 : Розвиток волонтерства в громаді
  • залучення молоді до процесу волонтерства ( робота з людьми похилого віку, з сім'ями загиблих героїв,  з особливими дітьми, …)
  • впровадження уроків волонтерства у школах;
  • взаємодія з волонтерами з закордону;
 
Пріоритет 3.5 : Розвиток   та підтримка молодіжної інфраструктури
  • створення Комунального закладу «Молодіжний центр» -  центру розвитку, культурно-освітніх інновацій та соціально-корисних ініціатив. Підтримка вже діючих Молодіжних центрів та молодіжним просторів.
  • організація культурно-спортивних заходів для дозвілля та розвитку молоді;
  • оновлення спортивної інфраструктури, створення безбар'єрного простору розвитку молоді.
Пріоритет 3.6 : Створення умов для економічної спроможності молоді
  • посилення різних рівнів співробітництва шляхом пошуку, підтримки та забезпечення участі молоді в програмах та проектах, спрямованих на соціальну згуртованість в громаді;
  • розвиток неформальної освіти - здійснення заходів, спрямованих на набуття молодими людьми знань, навичок та інших компетентностей поза системою освіти, в тому числі розширення економічних можливостей ( підвищення компетенцій з юридичної грамотності, проектного менеджменту, соціального підприємництва, адвокації)
  • обмін досвідом успішними людьми для молоді ( ранкова кава, історії успіху, спільні проекти);
  • взаємодія з підприємствами Калуської громади ;
  • допомога в забезпеченні молоддю першим житлом, через взаємодію з державними програмами, співпрацею з забудовниками, та залучення коштів з інших джерел;
  • створення молодіжної школи підприємицтва, яка допоможе молоді зробити перші кроки у власній справі
  •  робота молоді онлайн  в іноземних компаніях, як інструмент проти міграції молоді за кордон.
 
Пріорітет 3.7:  Інформування молоді
  • проведення систематичних опитувань ( раз в рік) для моніторингу потреб молоді;
  • створення молодіжного  You Tube каналу ( за допомогою цього інструмента молодь створюватиме власний контент,  монтуватиме його, обмінюватиметься ним у соціальних мережах. Це допоможе активно спілкуватися, вдосконалювати свої ІТ-навички, розвивати громаду, брати участь у житті міста
  • створення інформаційних дайджестів про вакантні посади, гранти та можливості для молоді в нашій громаді
  • взаємодія з закладами освіти, священниками, блогерами, - з метою популяризації молодіжної політики.
Напрями діяльності та заходи  цільової молодіжної програми на 2025-2027 роки «Разом з молоддю» викладено в додатку 2.
 
ІV. Шляхи і способи розв'язання проблем
Основний принцип для реалізації Програми Калуської міської територіальної громади, це: разом з молоддю, для молоді, силами молоді. Ось основні пріоритети програми “ Разом з молоддю Калуської міської ОТГ” для досягнення поставленої мети та розв'язання проблем завдяки :
  • посиленню участі молоді у прийнятті рішень;
  •  підтримці та розвитку інститутів громадянського суспільства;
  •  розвитку молодіжної роботи; розвитку волонтерства в громаді;
  • розвитку та підтримці  молодіжної інфраструктури;
  • створенню умов для економічної спроможності молоді;
  • інформуванню молоді.
 
V. Механізм реалізації та контроль за виконанням програми
 
          Реалізація завдань у напрямах та здійснення відповідних заходів програми сприятимуть зменшенню бар’єрів щодо участі інститутів громадянського суспільства, насамперед молодіжних громадських організацій, у формуванні та реалізації державної політики у молодіжній сфері на території Калуської міської територіальної громади. А також забезпечить їх новими інструментами для участі молоді у вирішенні суспільних проблем, одночасно передбачивши їх роботу з інформування молоді про свою діяльність щодо участі у реалізації державної політики у молодіжній сфері, консультування з молоддю щодо вдосконалення державної молодіжної політики, залучення молодих людей, які не є членами громадських об’єднань, до участі у програмах, проєктах, заходах, що реалізуються на місцевому рівні і за підтримки органів місцевого самоврядування.
          У розробленні механізмів реалізації державної молодіжної політики акцент має бути поставлений на активну співпрацю органів місцевого самоврядування та громадських організацій, як на благо окремих молодих людей, так і в інтересах суспільства, міста, громади в цілому.
          Саме тому механізм реалізації програми передбачає, що все, що у сфері молодіжної політики може бути реалізовано силами молоді, її громадськими організаціями, має передаватися в їхнє підпорядкування і підтримуватися відповідними організаціями та установами. Виконання завдань, передбачених програмою, покладено на структурні підрозділи виконавчого комітету Калуської міської ради: управління  молоді та спорту; управління освіти; управління культури, національностей та релігій, Молодіжну раду при Калуській міській раді, молодіжних працівників.
          Механізм реалізації програми передбачає діяльність інших відомств і служб, залучення до вирішення молодіжних проблем громадських організацій, підприємців, науковців, засобів масової інформації та інших соціальних інститутів.
          Координація заходів, передбачених Програмою, покладається на управління  молоді та спорту Калуської міської ради.
          Загальний контроль за ходом реалізації програми здійснює заступник міського голови, згідно розподілу посадових обов’язків та голова постійної депутатської комісії з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики.
          Управління молоді та спорту Калуської міської ради до 30 грудня звітує на сесії міської ради про хід виконання Програми.
 
VI. Фінансове забезпечення програми
 
Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету міської територіальної громади, інших джерел не заборонених законодавством.
Обсяги фінансування Програми з бюджету визначається щорічно, виходячи з фінансових можливостей.
Орієнтовний обсяг фінансування Програми за рахунок коштів бюджету міської територіальної громади наведено у додатку до Програми.
Управління  молоді та спорту Калуської міської ради може делегувати інститутам громадянського суспільства повноваження щодо реалізації заходів, спрямованих на виконання програми. У цьому випадку вони надають їм фінансову, організаційну та інформаційно-методичну допомогу в установленому порядку, здійснюють контроль за реалізацією наданих повноважень.
 
 
 
 
 
VІІ. Очікуваний результат виконання програми
 
        Виконання програми збільшить:
  • кількість молоді, що підвищила свій рівень компетентностей (знань, умінь, навичок, ставлень тощо), у тому числі з фінансової та цифрової грамотності, правової спроможності для активної участі та інтеграції в суспільне життя молоді;
  • кількість молоді, що взяла участь у проектах у рамках здійснення обмінів молоддю у партнерстві з іншими регіонами, державами та міжнародними організаціями;
  • збільшить відсоток поінформованості суспільства про потреби молоді з числа осіб з інвалідністю та підвищення ступеня її інтеграції;
  • розвиток існуючих та створення нових інфраструктурних об’єктів з метою створення належних умов для залучення молоді, в тому числі і з інвалідністю, до здорового та безпечного способу життя;
  • опанування нових знань та навичок, розвиток наявних та здобуття нових компетентностей з метою професійного розвитку молоді;
  • кількість молоді, залученої як до розробки та організації, так і до участі у заходах та проектах, спрямованих на підвищення рівня громадянської свідомості молоді шляхом налагодження системної освітньої, виховної, інформаційної роботи за участю установ, які працюють з молоддю, інститутів громадянського суспільства, молодіжних працівників, волонтерів;
  • підвищить рівень самоорганізації і самоврядування інститутів громадянського суспільства та їх осередків;
     - створить конкурентоспроможне середовище для інститутів громадянського суспільства, у тому числі шляхом застосування конкурсних засад фінансової підтримки їх проектів та заходів;
 - кількість нових підписників, які долучаться до сторінок соціальних мереж управління молоді та спорту   Калуської  міської ради;
- буде створено 1 новий додаток  для  інформ дайджестів молоді,  YouTube канал для молоді.
16 молодих людей пройдуть програму стажування в органах місцевого самоврядування за період дії програми;
щонайменше 2 неурядові громадські організації отримають організаційну підтримку своєї діяльності за період дії програми;
буде створено 1 локацію в рік безбар’єрних просторів спортивної інфраструктури з метою доступності для людей з інвалідністю за період  дії програми;
підтримано 1 з молодіжних просторів чи молодіжних центрів;
  • 100 молодих людей долучиться до заходів з консультування молоді більш досвідченими підприємцями, підвищення обізнаності молоді в сферах, до яких вони не дотичні, сприятиме посиленню ефективної співпраці молоді з впливовими бізнесменами та політиками за період дії програми;
  • 150 молодих осіб долучиться до заходів, спрямованих на збільшення рівня освіченості, формування професійних компетенцій молоді у процесі працевлаштування; збільшення рівня співпраці молоді та центру зайнятості за період дії програми;
  • 100 осіб покращать свої знання та навички щодо управління проектами ("проектний менеджмент");
  • 100 осіб за період дії програми підвищать рівень обізнаності з юридичної грамотності при працевлаштуванні.
           Проведено не менше ніж 50 культурно-мистецьких та технологічних заходів протягом наступних двох років.
            Збільшення кількості спортивних заходів на 30% протягом наступних трьох років.
У разі потреби здійснюватиметься перегляд запланованої діяльності, пошук та впровадження більш ефективних способів розв’язання проблем молоді та забезпечення збільшення обсягів бюджетного фінансування молодіжної політики в громаді, як за рахунок бюджету так і за рахунок коштів з інших джерел, не заборонених законодавством.
 
 
Замовник Програми                                              _______ Руслан  ЦЮПЕР
  
Керівник Програми                                              _______ Надія ГУШ
 
Додаток до
Програми
 
Перелік заходів, обсяги фінансування Програми «Разом з молоддю Калуської міської територіальної громади
 на 2025-2027 роки»
Замовник: управління молоді та спорту міської ради
№ з/п Найменування заходу Виконавець Термін вико-нання Орієнтовна обсяги фінансування, тис. грн. Очікувані результати
роки всього в т.ч. за джерелами фінансування
Калуської міської територіальної громади Інші джерела
1. Посилення участі молоді у прийнятті рішень
(Активізація залучення молоді до процесів ухвалення рішень)
1.1 Забезпечення організаційного супроводження проведення засідань Молодіжної ради при Калуській міській раді Управління молоді та спорту
Інститути громадянського суспільства
щорічно 2025-2027 в т.ч.: 41,0 41,0 - Проведено
36 засідань молодіжної ради.
 
 
Залучення до круглого столу щонайменше 6 Молодіжних рад, планування 2 спільних  заходів  в рік для розвитку молодіжної політики в регіоні
 
Збільшення кількості реалізованих проєктів
2025 12,0 12,0 -
2026 14,0 14,0 -
2027 15,0 15,0 -
1.2 Проведення «круглих столів» між Молодіжними радами Управління молоді та спорту, Інститути громадянського суспільства, органи учнівського та студентського самоврядування (за згодою) щорічно 2025-2027 в т.ч.: 55,0 55,0 -
2025 15,0 15,0 -
2026 20,0 20,0 -
2027 20,0 20,0 -
1.3 Стажування молоді в органах місцевого самоврядування Управління  молоді та спорту, молодіжна рада при Калуській міській раді,
 інститути громадянського суспільства (за згодою)
органи учнівського та студентського самоврядування (за згодою
щорічно 2025-2027 в т.ч.: 15,0 15,0 -
2025 3,0 3,0 -
2026 5,0 5,0 -
2027 7,0 7,0 -
1.4 Залучення члена Молодіжної ради в склад виконавчого комітету
 
Управління молоді ,
та спорту, молодіжна рада при Калуській міській раді інститути громадянського суспільства (за згодою)
  2025-2027   Без фінансування  
1.5  Співфінансування в міжнародних проєктах
 
 
 
 
 
Управління молоді ,
та спорту, молодіжна рада при Калуській міській раді інститути громадянського суспільства (за згодою)
щорічно 2025-2027 в т.ч.: 255,0 255,0 -
2025 70,0 70,0 -
2026 85,0 85,0 -
2027 100,0 100,0 -
  РАЗОМ за розділом 1:     2025-2027 в т.ч.: 366,0 366,0 -  
2025 100,0 100,0 -
2026 124,0 124,0 -
2027 142,0 142,0 -
2.  Підтримка та розвиток інститутів громадянського суспільства
(Фінансова підтримка проектів інститутів громадянського суспільства)
2.1 Преміювання активних учасників з числа молоді Молодіжна рада при Калуській міській раді, інститути громадянського суспільства (за згодою) щорічно 2025-2027 в т.ч.: 78,0 78,0 - Вирішення спільно поблем громади,, напрацювання шляхів розвитку молодіжної політики, фінансова підтримка ІГС
 
Залучення 20 молодих людей до членів громадських організації
Презентація мінімум 5 молодіжних організацій
2025 25,0 25,0 -
2026 26,0 26,0 -
2027 27,0 27,0 -
2.2 Конкурс проєктів інститутів громадянського суспільства Управління  молоді та спорту,  молодіжна рада при Калуській міській раді, інститути громадянського суспільства (за згодою) щорічно 2025-2027 в т.ч.: 60,0 60,0 -
2025 20,0 20,0 -
2026 20,0 20,0 -
2027 20,0 20,0 -
2.3 Проведення презентацій молодіжних громадських організацій Управління  молоді та спорту, управління культури, національностей та релігій, молодіжна рада при Калуській міській раді, інститути громадянського суспільства (за згодою) Щорічно
 
 
 
 
 
 
2025-2027 в т.ч.: 21,0 21,0 -
2025 5,0 5,0 -
2026 7,0 7,0 -
2027 9,0 9,0 -
  РАЗОМ за розділом 2:
 
    2025-2027 в т.ч.: 159,0 159,0 -
2025 50,0 50,0 -
2026 53,0 53,0 -
2027 56,0 56,0 -
3. Розвиток молодіжної роботи
(Сприяння розвитку кадрів по роботі з молоддю)
3.1 Участь у реалізації програми
«Молодіжний працівник » з підготовки працівників, які працюють з молоддю
Управління  молоді та спорту, молодіжна рада при Калуській міській раді, інститути громадянського суспільства, релігійні громади (за згодою) щорічно 2025-2027 в т.ч. 68,0 68,0 - Залучено щонайменше 4 особи для навчання по програмі Молодіжний працівник
Підвищення професійного та кваліфікаційного рівня фахівців.
 
 
2025 20,0 20,0 -
2026 23,0 23,0 -
2027 25,0 25,0 -
3.2 Заходи спрямовані на обмін досвідом між молодіжними працівниками з різних міст Управління  молоді та спорту, Молодіжні працівники Калуської ОТГ(за згодою) щорічно 2025-2027
в т.ч.
36,0 36,0 -
2025 10,0 10,0 -
2026 12,0 12,0 -
2027 14,0 14,0 -
3.3 Молодіжні ретрити
 
 
Управління  молоді та спорту, міський центр фізичного,
Молодіжні працівники, інститути громадянського суспільства (за згодою)
щорічно 2025-2027
в т.ч.
51,0 51,0  
2025 15,0 15,0  
2026 17,0 17,0  
2027 19,0 19,0  
  РАЗОМ за розділом 3:
 
    2025-2027 в т.ч.: 155,0 155,0    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2025 45,0 45,0  
2026 52,0 52,0  
2027 58,0 58,0  
4. Розвиток волонтерства в громаді
4.1 Уроки волонтнерства в школах та ВНЗ Управління  молоді та спорту, молодіжна рада при Калуській міській раді (за згодою) учнівське та студентське самоврядування
інститути громадянського суспільства (за згодою)
щорічно 2025-2027
в т.ч.
18,0 18,0
 Збільшення кількості волонтерів з числа молоді.
 
 
Залучено 10 осіб з числа молоді для волонтерства
2025 5,0 5,0  
2026 6,0 6,0  
2027 7,0 7,0  
       
 
4.2 Он-лайн клуб волонтерів  з-за закордону Управління молоді та спорту, молодіжна рада при Калуській міській раді, інститути громадянського суспільства (за згодою) щорічно 2025-2027
в т.ч.
12,0 12,0  
2025 3,0 3,0  
2026 4,0 4,0  
2027 5,0 5,0  
  РАЗОМ за розділом 4:     2025-2027 в т.ч. 30,0 30,0 -  
2025 8,0 8,0 -
2026 10,0 10,0 -
2027 12,0 12,0 -
  1. Підтримка та розвиток молодіжної інфраструктури
 
 
5.1
 
 
 
 
 
Підтримка молодіжних центрів та молодіжних просторів Управління молоді та спорту, молодіжна рада при Калуській міській раді, інститути громадянського суспільства, депутатський корпус щорічно 2025-2027 в т.ч.       Збільшення продуктив-ності роботи молодіжних просторів і центрів
2025 - -  
2026 - -  
2027 - -  
       
5.2 Проведення культурно-спортивних заходів для дозвілля молоді Управління молоді та спорту, молодіжна рада при Калуській міській раді, інститути громадянського суспільства щорічно 2025-2027 в т.ч. 36,0 36,0   Залучено близько 20 осіб до спортивних заходів в рік
 
 
2025 10,0 10,0  
2026 12,0 12,0  
2027 14,0 14,0  
5.3 Психоемоційна підтримка молоді Управління молоді та спорту, психологи
 
 
 
 
щорічно 2025-2027 в т.ч. Без фінансування Нормалізація психологічного стану близько 50 осіб в рік
2025
2026
2027
  РАЗОМ за розділом 5:
 
 
 
    2025-2027 в т.ч. 36,0 36,0    
2025 10,0 10,0  
2026 12,0 12,0  
2027 14,0 14,0  
6.Створення умов для економічної спроможності молоді
6.1 Заходи спрямовані на підвищення компетенцій з юридичної грамотності при працевлаштуванні на роботу Управління  молоді та спорту, молодіжна рада при Калуській міській раді (за згодою) учнівське та студентське самоврядування
інститути громадянського суспільства (за згодою
щорічно 2025-2027 в т.ч. 36,0 36,0   Заплановано провести                 2 заходи на рік та орієнтовно залучити                   40 молодих осіб
 
2025 10,0 10,0  
2026 12,0 12,0  
2027 14,0 14,0  
       
6.2 Ексукрсії на підпримства громади з метою набуття цінних практичних навичок учнівське та студентське самоврядування
інститути громадянського суспільства (за згодою
щорічно 2025-2027 в т.ч. 22,0 22,0   Збільшення інтересу молоді працювати у громаді.
Орієнтовно залучити 5 молодих людей.
 
 
 
 
2025 5,0 5,0  
2026 7,0 7,0  
2027 10,0 10,0  
6.3 Заходи спрямовані на підвищення рівня освіченності молоді щодо управління проектами Управління  молоді та спорту, молодіжна рада при Калуській міській раді (за згодою) учнівське та студентське самоврядування
інститути громадянського суспільства (за згодою
щорічно 2025-2027 в т.ч. 33,0 33,0   Збільшення рівня освіченості молоді щодо управління проектами.
Заплановано провести     2  заходи на рік та орієнтовно залучити 60 молодих осіб
 
2025 10,0 10,0  
2026 11,0 11,0  
2027 12,0 12,0  
       
6.4 Заходи та компанії спрямовані на розвиток компетенцій через неформальну освіту для можливості працевлаштування Управління  молоді та спорту, молодіжна рада при Калуській міській раді (за згодою) учнівське та студентське самоврядування
інститути громадянського суспільства (за згодою
щорічно 2025-2027 в т.ч. 33,0 33,0   Збільшення розвитку компетент-ностей  неформальної освіти для можливості працевлашту-вання молоді. Заплановано провести     2 заходи на рік та орієнтовно залучити   30 молодих осіб.
2025 10,0 10,0  
2026 11,0 11,0  
2027 12,0 12,0  
6.5 Заходи спрямовані на  консультування  та підтримку молоді  досвідченими підприємцями в певній галузі ( школа підприємництва) Управління  молоді та спорту, молодіжна рада при Калуській міській раді (за згодою) учнівське та студентське самоврядування
інститути громадянського суспільства (за згодою
щорічно 2025-2027 в т.ч. 82,0 82,0   Посилення ефективної співпраці молоді з впливовими бізнесменами та політиками.
Заплановано 2 заходи на рік та орієнтовно залучити 50 молодих осіб.
2025 25,0 25,0  
2026 27,0 27,0  
2027 30,0 30,0  
       
6.6 Проведення круглого столу з забудівниками міста та з фінансовими банками міста для підтримки молоді в отриманні першого житла Управління  молоді та спорту, молодіжна рада при Калуській міській раді (за згодою) Банки міста (за згодою) забудовники міста (за згодою) Держмолодьжитло « Івано-Франківське РУ» щорічно 2025-2027 в т.ч. 18,0 18,0   Оптимальний варіант для доступності першого житла для молоді
2 молоді сім'ї отримають житло на вигідних умовах
 
2025 5,0 5,0  
2026 6,0 6,0  
2027 7,0 7,0  
       
  РАЗОМ за розділом 6:
 
    2025-2027 в т.ч. 224,0 224,0    
2025 65,0 65,0  
2026 74,0 74,0  
2027 85,0 85,0  
       
7.Інформування та розвиток навичок медіаграмотності та критичного мислення
7.1 Проведення опитувань моніторингу потреб молоді Управління  молоді та спорту, молодіжна рада при Калуській міській раді (за згодою) учнівське та студентське самоврядування
інститути громадянського суспільства (за згодою
щорічно 2025-2027 в т.ч. 15,0 15,0   Залучити до опитування 500 респондентів в рік, що дозволить моніторити динаміку та зміни в потребах молоді
 
 
 
2025 5,0 5,0  
2026 5,0 5,0  
2027 5,0 5,0  
       
7.2 Створення інформаційної платформи для молоді Управління  молоді та спорту,інформаційний відділ КМР, молодіжна рада при Калуській міській раді (за згодою) учнівське та студентське самоврядування
інститути громадянського суспільства (за згодою
щорічно 2025-2027 в т.ч. 33,0 33,0   2 медійних продукти за рік
Залучити до 20 молодих людей до медійної студії, навчити і реалізувати медійні навички у молоді для створення якісного медійного контенту
2025 10,0 10,0  
2026 11,0 11,0  
2027 12,0 12,0  
       
7.3 Залучення до інформаційних компаній блогерів, та відомих людей міста Управління  молоді та спорту,інформаційний відділ КМР, молодіжна рада при Калуській міській раді (за згодою) учнівське та студентське самоврядування
інститути громадянського суспільства (за згодою
щорічно 2025-2027 в т.ч. Без фінансування  
2025
2026
2027
       
  РАЗОМ за розділом 7:
 
    2025-2027 в т.ч. 48,0 48,0    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2025 15,0 15,0  
2026 16,0 16,0  
2027 17,0 17,0  
 
 
     
 
 
 
 
 
РАЗОМ ЗА ПРОГРАМОЮ:     2025-2027 в т.ч.: 1 018,0 1 018,0 -  
2025 293,0 293,0 -
2026 341,0 341,0 -
2027 384,0 384,0 -
 
 
Замовник Програми
Начальник управління молоді та спорту                                                                                    _________ Руслан ЦЮПЕР
 
 
Керівник Програми
Заступник міського голови                                                                                                      _________ Надія ГУШ