ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Юрій Соколовський

Статус:

На розгляді в комісіях

Дата:

23.09.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 789
Про звернення Калуської міської ради щодо податку на доходи фізичних осіб

 
Про звернення Калуської міської ради щодо податку на доходи фізичних осіб
 
 
   
Відповідно до Конституції України, Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики, міська рада
ВИРІШИЛА:
         1. Схвалити і направити звернення Калуської міської ради до народних депутатів України Едуарда Прощука та Олега Марусяка щодо податку на доходи фізичних осіб (додається).
         2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Богдана Білецького.
 
 
 
 
Міський голова                                                                     Андрій НАЙДА
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Народному депутату України
Едуарду ПРОЩУКУ
 
Народному депутату України
Олегу МАРУСЯКУ
 
 
ЗВЕРНЕННЯ
 

Порядком денним дванадцятої сесії Верховної Ради України передбачено розгляд проєкту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні та приведення окремих його положень у відповідність із законами України».

         Просимо підтримати поправки до проекту цього закону в частині надходження податку на доходи фізичних осіб до бюджетів громад, а саме:
- закріплення 64% ПДФО на постійній основі в бюджетах громад (поправки 179-193).
Якщо не буде на постійній основі встановлено поступлення 64% податку з доходів фізичних осіб в бюджети громад, а буде знижено на 4 відсотки (з 64% до 60%), бюджет Калуської міської територіальної громади орієнтовно недоотримає у 2025 році 23 млн. грн., які могли б частково компенсувати видатки перекладені державою на органи місцевого самоврядування та сприяти розвитку громади.
- відновлення у 2025 році зарахування до бюджетів громад «силового» ПДФО (МВС, ДСНС, Державна кримінально-виконавча служба України) (поправки 202-208).
У 2023 році  до бюджету Калуської міської територіальної громади ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців та працівників МВС, СБУ та інших «силових» структур надійшло в сумі  64 781,4 тис. грн., а з жовтня місяця надходить до державного бюджету, внаслідок чого, недопоступлення до бюджету Калуської міської територіальної громади у 2023 році склало 15,6 млн. грн., у 2024 році орієнтовно складе 87 млн. грн., а у 2025 році – 91,5 млн. грн.
Незважаючи на те, що кошти «силового» ПДФО вилучались на виконання функцій оборони держави, військові підрозділи й формування надалі звертаються й одержують допомогу для боротьби з агресором з місцевих бюджетів.
Із бюджету Калуської міської територіальної громади витрати на виконання завдань щодо відсічі збройної агресії, забезпечення недоторканості державного кордону та захисту держави, реалізації заходів територіальної оборони та захисту безпеки населення у 2022 році склали 19,9 млн. грн., у 2023 році -  53,3 млн. грн., а у першому півріччі 2024 року – 29,2 млн. грн. 
Прийняття вищезгаданого закону з переліченими правками наповнюватиме місцеві бюджети значною частиною доходу, забезпечить органи місцевого самоврядування дієвими інструментами управління, можливостями до виконання стратегій розвитку громад, програм соціально-економічного розвитку, цільових програм, що в підсумку призведе до більшої спроможності виконувати власні та делеговані повноваження органами місцевого самоврядування.
Тільки спільними зусиллями і зваженими рішеннями ми зможемо забезпечити дієвий розвиток місцевого самоврядування та наближати нашу перемогу над країною-агресором – російською федерацією!
 
            Прийнято на ___ сесії восьмого
            демократичного скликання
           ___ вересня 2024 року