ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Юрій Соколовський

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXV

Скликання:

VII

Вид:

В цілому

Номер:

3

Дата реєстрації:

19.12.2017

Проголосовано:

21.12.2017 10:17:44

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    30
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 3

Текст:




РІШЕННЯ


 

 

від                                №

 

 

 

Про Програму стимулювання

населення, об’єднання співвласників

багатоквартирних будинків та

житлово-будівельні кооперативи

до ефективного використання

енергетичних ресурсів та

енергозбереження на 2018-2020 роки

 

 

 

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою фінансової підтримки населення, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельні кооперативи на впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках шляхом здешевлення кредитних ресурсів за рахунок бюджету міста та  враховуючи рекомендації постійних комісій міської ради,

 

            міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

            1. Затвердити Програму стимулювання населення, ОСББ та ЖБК  до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2018-2020 роки (додається).

 

            2. Фінансовому управлінню Калуської міської ради (Леся Поташник) передбачати в міському бюджеті видатки на фінансування заходів даної Програми.

 

3. Визначити головним виконавцем і розпорядником коштів даної Програми управління економічного розвитку міста Калуської міської ради (Юрій Соколовський).

 

            4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови згідно з розподілом функціональних обов’язків Руслану Вайду.

 

 

 

 

 

Міський голова                                                                   Ігор Матвійчук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської  ради

від_________ 2017 року №

 

 

 

 

 

Програма

стимулювання  населення,  об’єднання співвласників багатоквартирних будинків  та  житлово-будівельні кооперативи

до ефективного використання енергетичних ресурсів

та  енергозбереження    на   2018-2020 роки

 

 

 



 

ПАСПОРТ

Програми стимулювання  населення,  обєднання співвласників

багатоквартирних будинків  та  житлово-будівельні кооперативи

до ефективного використання енергетичних ресурсів

та  енергозбереження  на  2018-2020 роки

 

  1. Ініціатор розроблення програми (замовник): Управління економічного розвитку міста


Калуської міської ради

 

2. Розробник програми: Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради

 

3. Співрозробники програми: Управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради

 

4. Відповідальний виконавець програми: Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради    

 

5. Учасники програми: Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради,  управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради, кредитно-фінансові установи

 

6. Термін реалізації програми:   2018-2020 роки

6.1. Етапи фінансування програми (для довгострокових програм):  -

 

7. Обсяги фінансування програми (тис.грн.):    900,0 тис.грн.

 



















































Роки Обсяги фінансування , тис.грн.
Всього в т.ч. за джерелами фінансування
обласний бюджет міський бюджет інші джерела
2018-2020 900,0 - 900,0 -
в т.ч.        
2018 300,0 - 300,0 -
2019 300,0 - 300,0 -
2020 300,0 - 300,0 -

 

8. Очікувані результати виконання програми:  зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів населенням через стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів; зменшення обсягу субсидій, що виділяються населенню для оплати за спожиті енергоносії; популяризація економічних, екологічних і соціальних переваг енергозбереження, підвищення громадського та освітнього рівня у цій сфері.

 

9.   Термін проведення звітності:     щоквартально

 

 

 

 

 

 

 



 

 

Обґрунтування доцільності розроблення

Програми стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2018-2020 роки

 

Програма стимулювання населення, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (далі – ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи (далі – ЖБК) до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2018-2020 роки (далі - Програма) орієнтована на підвищення енергоефективності та зменшення обсягів використання енергетичних ресурсів населенням міста і враховує відповідні положення  постанов Кабінету Міністрів України від 01.03.2010 року № 243 «Про затвердження Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2017 роки» та від 17.10.2011 року № 1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження» (із змінами), Меморандуму про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків від 24.06.2015 року, укладеного між Держенергоефективності, Івано-Франківською обласною державною адміністрацією та Івано-Франківською обласною радою, та Програми енергозбереження для населення Івано-Франківської області на 2015-2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 16.10.2015 року № 1836-36/2015.

Сучасний стан енергетичного забезпечення та споживання енергоресурсів характеризує Україну як державу з надзвичайно високим рівнем енергозатрат, що виникають внаслідок незбалансованої структури енергоспоживання та нераціонального використання енергії. При існуючому рівні споживання енергоресурсів країна забезпечує себе власними паливними ресурсами приблизно на 40 відс.

Однак, при дотриманні світових пропорцій ефективність енергетичного забезпечення залишається вкрай низькою. Потенціал економії енергії в Україні загалом, і в місті зокрема сягає близько 70 відс. Це стосується населення, закладів бюджетної сфери, комунальної енергетики та теплогенерації.

Потенціал підвищення ефективності використання енергоресурсів становить:

  • у промисловості - 67 відс.,

  • у теплогенерації та транспортуванні теплоносіїв - 40 відс.,

  • у житловому секторі - 55 відс.


Вирішення проблем енергоефективності переведе Україну (в т.ч. місто) до категорії енергонезалежності.

Основними проблемами енергетичного сектору сьогодні є:

  • високий рівень енергоємності, значна залежність від імпортного газу, нафти і ядерного палива, низька ефективність використання енергії;

  • місцеві (власні) природні джерела енергії обмежені запасами вугілля, нафти та газу, невеликими запасами гідроресурсів.


Враховуючи, що на сьогодні економія паливної одиниці є у три рази ефективнішою, ніж її видобуток, інтенсифікація енергозбереження стає одним з вузлових питань розвитку економіки. Суть її полягає у використанні всього комплексу ефективних заходів, які скеровані на зниження питомих енерговитрат на виробництво продукції (у т. ч. товарної енергії) і підвищення продуктивності праці.

Подолання значної диспропорції в економічному розвитку України та провідних країн ЄС, особливо з урахуванням європейського вибору держави, зумовлює потребу в інноваційному підході до розвитку високотехнологічних виробництв з пріоритетом на вітчизняні науково-технічні розробки, пов’язані з термомодернізацією житлового фонду, енергетичної галузі, енергопостачання і енергоспоживання.

Щодо енергоспоживання в житлово-комунальному господарстві, то підприємства цієї галузі займають третє місце після населення та промисловості, і перше - за споживанням тепла. Найбільшими споживачами енергії (понад 40 відс. ресурсу) є будинки усіх типів, а потенціал економії в них становить:

  • електроенергії - близько 50-65 відс.,

  • теплової енергії - близько 50 відс.


Втрати теплової енергії будинком, а також потенціал енергозбереження на сьогодні становлять:


  • зовнішні стіни - 40 відс. (потенціал економії - 70 відс.);

  • вікна, двері - 25 відс. (потенціал економії - 50 відс.);

  • вентиляція - 15 відс. (потенціал економії - 65 відс.);

  • гаряча вода - 10 відс. (потенціал економії - 30 відс.);

  • дах, підлога - 8 відс. (потенціал економії - 50 відс.);

  • трубопроводи, арматура - 2 відс. (потенціал економії - 35 відс.).


Як видно, основні обсяги споживання пов’язані з опаленням будинків для компенсації теплових втрат через вікна, стіни, дах, підлогу та за рахунок вентиляції. Враховуючи загальну кількість будинків і споруд та питомі витрати енергії на їх теплозабезпечення, необхідно приділяти велику увагу теплоізоляції та енергозбереженню.

До економії витрат ресурсів і зниження тепловтрат, у першу чергу, слід віднести енергозбереження у споживачів, системах теплопостачання, опалення, комплекс інженерно-технічних заходів, головними з яких є:

  •    збільшення термічного опору огороджувальних конструкцій будинків через:




  • використання під час будівництва нових об’єктів теплоефективних стінових панелей, перехід на нові конструктивні рішення з урахуванням підвищення вимог у частині опору теплопередачі конструкцій;

  • розроблення нових технічних рішень з підвищення теплоефективності зовнішніх стін.




  •   проведення теплоізоляційних робіт з реконструкції будинків старої забудови, які пов’язані з нанесенням на стіни будинків додаткових теплоізоляційних шарів, підвищенням теплозахисту вікон і балконних дверей відповідно до сучасних вимог.


Станом на 01.07.2017 року у місті Калуші чисельність постійного населення складала 66,7 тис. осіб. За оцінкою Державної служби статистики України в 2016 році житловий фонд міста нараховував 24,3 тис. житлових квартир усіх форм власності загальною площею житлових приміщень 1406,3 тис. м2.

Станом на 01.10.2017 року в місті було зареєстровано 21 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків із загальною площею квартир 35,5 тис.м2 та 4 житлово-будівельні кооперативи.

Найбільшим споживачем газу є населення – у 2016 році спожито близько 60% від загального споживання природного газу, за 8 місяців 2017 року – 68 %. У 2016 році населенням міста спожито близько 16,4 млн.м3 природного газу, за 8 місяців 2017 року – 11,7 млн.м3.

Постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2010 № 243 затверджено Державну цільову економічну програму енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2017 роки, якою передбачено відшкодування частини суми кредитів, залучених в уповноважених банках на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів для багатоквартирних і одноквартирних будинків за трьома напрямками.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2011 року № 1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження» у 2016 році жителі міста отримали 301 кредит на заходи щодо енергозбереження на суму 5386,6 тис.грн., за 8 місяців 2017 року – 287 кредитів, на суму 5883,7 тис. грн., в т.ч.:

  • у 2016 році в ПАТ «Укргазбанк» - 142 кредити на 2768,8 тис.грн., в АТ «Ощадбанк» - 159 кредитів на 2617,8 тис.грн.;

  • за 8 місяців 2017 року – в ПАТ «Укргазбанк» - 141 кредит на 3172,8 тис.грн., в АТ «Ощадбанк»- 84 кредити на 1950,9 тис.грн. та ПАТ КБ «Приватбанк» - 62 кредити на 760 тис.грн.


 

Мета і основні завдання програми

Мета Програми полягає у створенні сприятливих умов для населення міста щодо зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів впродовж 2018-2020 років.

Основними завданнями є:

  • реалізація населенням заходів із термомодернізації будівель та альтернативного енергозабезпечення;

  • сприяння розвитку енергоефективного будівництва і реконструкції житлового фонду;

  • стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів;

  • зменшення обсягу субсидій, що надаються населенню за спожиті енергоносії;

  • популяризація економічних, екологічних і соціальних переваг енергозбереження, підвищення громадського освітнього рівня у цій сфері.


 

Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми

 

Заохочення та стимулювання населення до енерго- і ресурсозбереження, впровадження енергоефективних заходів, використання сонячної енергії, як альтернативного джерела електро- та теплопостачання: встановлення сонячних енергетичних станцій, теплових насосів, сонячних батарей та дахових панелей,  здійснюватиметься шляхом надання матеріальної підтримки з міського бюджету.

            Запровадження механізму стимулювання до впровадження енергозберігаючих та енергоефективних заходів населення, ОСББ та ЖБК шляхом відшкодування позичальникам за одним кредитним договором частини кредиту з міського бюджету по кредитах, де часткове відшкодування здійснюватиметься з державного бюджету згідно постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2011 року № 1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження» (із змінами):

 

            -  для фізичних осіб (населення):

  • 5% від суми кредиту, залученого для впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредитів, залучених на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу та електроенергії), але не більше 600 грн за одним кредитним договором;

  • 5% від суми кредиту, залученого для впровадження енергоефективних заходів, але не більше 700 грн за одним кредитним договором.


 


  • для ОСББ, ЖБК:




  • 5% від суми кредиту залученого на впровадження енергоефективних заходів, але не більше 700 грн. на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором.


 

Відшкодування частини кредиту здійснюється на підставі генерального договору про співробітництво між головним розпорядником коштів, передбачених на виконання заходів Програми, та кредитно-фінансовою установою.

Уповноваженими банками (кредитно-фінансові установи) для надання кредитів на вищевказані цілі визначено публічні акціонерні товариства “Державний ощадний банк України”, публічне акціонерне товариство акціонерний банк “Укргазбанк” та публічне акціонерне товариство комерційний банк «Приватбанк» (далі - уповноважені установи), які на своїх умовах надають кредитні ресурси споживачам.

 

Фінансове забезпечення програми

Заходи Програми реалізуються за рахунок коштів міського бюджету, кредитних ресурсів, коштів населення та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством України.

Перелік заходів, обсягів та джерел фінансування, очікуваних результатів Програми наведено у додатку.

 

Очікувана ефективність виконання Програми

 

Реалізація Програми сприятиме:

  • зменшенню споживання паливно-енергетичних ресурсів населенням через стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів;

  • активізації розвитку галузі енергоефективного будівництва і реконструкції, забезпеченню умов для виявлення й залучення вітчизняних та іноземних інвестицій;

  • зменшенню обсягу субсидій, що виділяються населенню за спожиті енергоносії;

  • популяризації економічних, екологічних і соціальних переваг енергозбереження, підвищенню громадського та освітнього рівня у цій сфері.


 







Додаток

до Програми стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до ефективного використання енергетичних ресурсів та

енергозбереження  на 2018-2020 роки

 

 

Перелік

заходів, обсяги та джерела фінансування Програми

 

Назва замовника:  Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради

 





































































№з/п Найменування заходу Виконавець Термін виконання Орієнтовні обсяги фінансування, тис.грн. Очікувані результати
роки всього в т.ч. за джерелами фінансування
міський бюджет обласний бюджет інші джерела
1. Відшкодування частини кредитів, отриманих населенням (фізичними особами, ОСББ, ЖБК) на впровадження енергозберігаючих і енергоефективних заходів Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради

 
2018-2020

роки
2018-2020

в т.ч.

 

2018

 

2019

 

2020
900,0

 

 

300,0

 

300,0

 

300,0
900,0

 

 

300,0

 

300,0

 

300,0
- - Зменшення споживання

паливно-енергетичних

ресурсів
2. Популяризація

економічних,

екологічних і

соціальних переваг

енергозбереження,

підвищення

громадського освітнього рівня у цій сфері
Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради, управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради, кредитно-фінансові установи 2018-2020

роки
- - - - - Підвищення рівня поінформованості населення щодо розвитку енергое фективного будівництва і реконструкції

житлового

фонду
3. Організаційні заходи по супроводу програми Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради 2018-2020

роки
- - - - - Своєчасність проведення компенсації частини кредитів, отриманих населенням (фізичними особами, ОСББ, ЖБК) на впровадження енергозберігаючих і енергоефективних заходів
  Всього:       900,0 900,0 - -