ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Роман Кузик

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXIX

Скликання:

VII

Вид:

В цілому

Номер:

33

Дата реєстрації:

28.03.2018

Проголосовано:

29.03.2018 14:52:04

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    31
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 33

Текст:











                        33.  РІШЕННЯ

Про Положення про відділ

у справах архітектури

та містобудівного кадастру

 

 
   

             Відповідно до п.1 ст. 31, ст. 54 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», Постанов  Кабінету Міністрів України від 25.05.2011р. № 559 «Про містобудівний кадастр», від 06.02.2013.р.№ 99  «Про визнання  такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», враховуючи пропозиції постійної комісії міської ради з питань депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку та захисту прав громадян, міська рада

ВИ Р І Ш И Л А :        

 1. Затвердити нову редакцію Положення про відділ у справах архітектури та містобудівного кадастру Калуської міської ради (додаток 1).

          2. Рішення міської ради від 30.03.2017 року № 808 (двадцять четверта сесія сьомого демократичного скликання) «Про положення про відділ у справах архітектури та містобудівного кадастру» вважати таким, що втратило чинність.

          3. Затвердити Положення про Службу містобудівного кадастру Калуської міської ради (додаток 2).

          4. Начальнику відділу у справах архітектури та містобудівного кадастру міської ради (Кузику Р.В.) підготувати на розгляд міської ради рішення про затвердження переліку інформації , що підлягає передачі, та порядку її передачі в Службу містобудівного кадастру.

 4. Контроль за виконанням   цього рішення покласти на першого заступника міського голови Галину Романко.




Міський голова                                                             Ігор Матвійчук    

 

 Додаток 1                                                       



затверджено



                                                                                                    рішенням міської ради



                                                                                               від _________   №  ___


 

Секретар міської ради

 

Роман Боднарчук

 

                                                                    



ПОЛОЖЕННЯ



 про відділ у справах архітектури та містобудівного кадастру



Калуської міської ради


1. Загальні положення

1.1. Відділ в справах  архітектури та містобудівного та кадастру Калуської  міської ради (далі - відділ) є структурним підрозділом  Калуської  міської ради.

1.2. Відділ відповідно до законодавства України утворюється міською радою для забезпечення  містобудівної діяльності. Відділ є підзвітним і підконтрольним міській раді, підпорядкований виконавчому комітету міської ради та міському голові.

1.3. У своїй діяльності відділ   керується Конституцією України,   Законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України, декретами, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України,  рішеннями обласної та міської рад, виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, цим Положенням і іншими нормативно-правовими актами.

2.  Основні завдання відділу.

2.1.  Забезпечує реалізацію  державної політики  та політики міської ради  у сфері містобудування та архітектури на території міста Калуша.

2.2. Забезпечує дотримання законодавства у сфері земельних відносин, містобудування, та охорони культурної спадщини, державних стандартів, норм і правил забудови.

2.3. Організовує містобудівну діяльність відповідно до повноважень, визначених нормативними та законодавчими актами та рішеннями органів місцевого самоврядування.

2.4. Координує та організовує діяльність суб’єктів містобудування щодо комплексної забудови міста і комплексного підходу до розвитку історичного середовища міста,   архітектури, містобудування.

2.5. Готує проекти рішень міської ради, її виконавчого комітету та розпоряджень міського голови, в т.ч. нормативно-правового характеру.

2.6. Забезпечує виконання рішень міської ради та виконавчого комітету, розпоряджень міського голови у сфері містобудування та архітектури на території міста.

2.7. Забезпечує на території міста режими використання та забудови земель, на яких передбачена перспективна містобудівна діяльність.

2.8. Здійснює розгляд звернень громадян та прийом громадян з питань, що відносяться до компетенції відділу.

2.9. Організовує роботу  зі створення і ведення  містобудівного  кадастру  міста.

2.10. Проводить роботу, пов'язану із підвищенням рівня правових знань працівників відділу, сприяє вивченню чинного законодавства, роз'яснює існуючу практику його застосування, проводить консультації з правових питань.

 3.  Основні функції   відділу.

3.1. Забезпечує у встановленому законодавством порядку розробку місцевих правил забудови та містобудівних програм.

3.2. Готує пропозиції та висновки до програм будівництва та реконструкції об'єктів на території міста.

3.3. Розглядає пропозиції суб'єктів містобудування щодо визначення територій та надання земель для містобудівних потреб згідно з розробленою містобудівною документацією.

3.4. Ініціює громадські слухання з розгляду розробленої містобудівної документації  і подає на розгляд та  затвердження міської ради.

3.5. Забезпечує формування та публікацію  матеріалів, які відносяться до компетенції відділу в засобах масової інформації та  на   сайті міської ради.

3.6. Виконує функції робочого органу з питань регулювання діяльності у сфері розміщення зовнішньої реклами на території м.Калуша.

3.7. Видає забудовникам будівельні паспорти забудови земельних ділянок відповідно до чинного законодавства .

3.8. Готує проекти рішень щодо надання містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок для проектування будівництва та реконструкції будівель і споруд та подає їх на розгляд і затвердження виконавчого комітету Калуської міської ради.

3.9. Розглядає проекти землеустрою та готує висновки щодо відповідності місця розташування земельної ділянки вимогам містобудівної документації.

3.10. Готує матеріали для інформації через засоби масової інформації населення про містобудівні програми міста, розміщення важливих об'єктів

3.11. Готує пропозиції виконавчому комітету щодо надання дозволів на розміщення тимчасових споруд для ведення підприємницької діяльності.

3.12. Координує діяльність суб’єктів містобудування щодо комплексної забудови міста, комплексного підходу до розвитку історичного середовища міста, реставрації, реконструкції та реновації пам’яток історії, архітектури, містобудування, збереження традиційного характеру історико – архітектурного культурного середовища.

3.13. Координує роботу Служби містобудівного кадастру Калуської міської ради.

3.14. Здійснює моніторинг генерального плану міста, плану зонування, адресної схеми міста та іншої містобудівної документації.

3.15. Здійснює розгляд звернень громадян та прийом громадян з питань, що відносяться до компетенції відділу за встановленим графіком.

3.16. Здійснює інші повноваження, покладені на відділ відповідно до чинного законодавства.

4. Структура  відділу

4.1. Структура та чисельність працівників відділу затверджується міською радою.

4.2. В структурі відділу утворюється служба містобудівного кадастру Калуської міської ради.

4.3. Відділ складається із начальника відділу та спеціалістів і функціонує як структурний підрозділ Калуської міської ради.

4.4. Начальник відділу за посадою є головним архітектором міста.

4.5.  Посадові обов’язки працівників відділу визначаються посадовими інструкціями. 

5. Права відділу

5.1.Відділ має право:

5.1.1. Одержувати у встановленому порядку від посадових осіб виконавчих органів міської ради, керівників підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності документи, довідки, інші матеріали, необхідні для виконання покладених на відділ завдань.

5.1.2. Інформувати міського голову у разі покладання на відділ виконання роботи, що не відноситься до функцій відділу чи виходить за його межі, а також у випадках, коли відповідні виконавчі органи міської ради чи посадові особи не надають документи, інші матеріали, необхідні для вирішення покладених задач з метою вжиття відповідних заходів.

5.1.3. Залучати за узгодженням з керівником виконавчого органу міської ради відповідних спеціалістів для підготовки нормативних і інших документів, а також для розробки і здійснення заходів, які проводяться відділом відповідно до покладених на нього завдань.

5.1.4. Брати участь у пленарних засіданнях міської ради, засіданнях постійних комісій міської ради та виконавчого комітету, нарадах, комісіях, робочих групах, утворених міською радою, її виконавчими органами, міським головою.

5.1.5. Передавати відповідним державним органам матеріали для притягнення у встановленому порядку до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства у сфері містобудування.

5.1.6. Залучати підприємства, установи та організації до участі у розробці містобудівних проектів та програм.

5.1.7. Скликати в установленому порядку наради з питань, що належать до його компетенції.

6. Начальник відділу

6.1. Здійснює безпосереднє керівництво  діяльністю відділу і несе персональну відповідальність перед міським головою за невиконання або неналежне виконання покладених на відділ завдань.

6.2. Забезпечує підготовку проектів рішень на розгляд  Калуської міської ради та її виконавчого комітету, розпоряджень та доручень міського голови.

6.3 Здійснює розподіл обов’язків між працівниками відділу на основі затверджених посадових інструкцій та  контролює їх виконання .

6.4. Здійснює інші повноваження відповідно до Положення про відділ, а також завдань, покладених на нього окремими рішеннями міської ради, її виконавчого комітету, розпорядженнями та дорученнями міського голови.

6.5. Обов’язки начальника відділу  під час його відсутності виконує спеціаліст відділу  згідно з розпорядженням міського голови.

7. Система взаємодії

          Відділ при виконанні покладених на нього завдань взаємодіє з органами виконавчої влади  та іншими виконавчими органами Калуської міської ради, депутатами, постійними комісіями, тимчасовими контрольними комісіями та іншими органами, утвореними міською радою, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, об’єднаннями громадян

 

8. Статус відділу

8.1. Відділ має круглу печатку з зображенням Державного герба України із своїм найменуванням,  штамп, бланки із своїми реквізитами.

8.2 Відділ утримується за рахунок міського бюджету.

8.3. Місцезнаходження відділу : майдан Шептицького, 2 м. Калуш Івано-Франківська область, індекс 77300.

8.4. Покладання на відділ обов’язків, не передбачених цим Положенням і таких , що не стосуються компетенції відділу, не допускається .

8.5. Реорганізація та ліквідація відділу  здійснюється за рішенням міської ради відповідно до вимог чинного законодавства.

8.6. 3міни і доповнення до цього Положення вносяться в порядку, встановленому для його прийняття.

 

 

Начальник  відділу в справах                                                 

архітектури   та містобудівного 

кадастру міської ради                                                                     Роман  Кузик

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2                                                      



затверджено



                                                                                                    рішенням міської ради



                                                                                               від _________   №  ___


 

  Секретар міської ради

 

  Роман Боднарчук

 

 

Положення

Про Службу містобудівного кадастру

Калуської міської ради

 

Загальні положення

 

1. Положенням встановлюються загальні принципи утворення та діяльності Служби містобудівного кадастру в складі відділу у справах архітектури та містобудівного кадастру Калуської міської ради.

 

2. Служба містобудівного кадастру організовує та провадить свою діяльність відповідно до Конституції України, законів України та інших нормативно-правових актів, а також вказівок, інструкцій, правил, положень, стандартів та інших нормативних документів та рекомендацій, затверджених Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Положення про Службу містобудівного кадастру, інших керівних документів та вимог до містобудівного кадастру.

 

3. Служба містобудівного кадастру забезпечує ведення містобудівного кадастру на території Калуської міської ради та входить до складу державної кадастрової системи з ведення містобудівного кадастру. Служба    містобудівного    кадастру забезпечує  збір  та  введення вихідних просторово-орієнтованих даних,  що формують базовий набір містобудівного кадастру.

 

4. Структура Служби містобудівного кадастру визначається відповідно до обсягу інформації, що вводиться, обробляється, зберігається та видається на запит користувачів, типу мережі системи електронного зв'язку, що експлуатується, а також встановленого порядку звітності .

              У складі Служби  передбачаються посади спеціалістів:



<>---               З  метою  забезпечення  роботи  Служби, залучається   спеціаліст виконавчого комітету, на якого покладаються обов'язки з обслуговування  та   супроводження   роботи технічних засобів, операційних   та  спеціальних  програм,  адміністрування  сервера, локальної  мережі  та  системи  управління  базами даних.

 

 

5. Служба містобудівного кадастру утворюється за рішенням Калуської міської ради як підрозділ в складі відділу у справах архітектури та містобудівного кадастру Калуської міської ради.



               Штатна чисельність працівників Служби містобудівного кадастру визначається штатним розписом виконавчого комітету що затверджується Калуською міською радою. 



               Забезпечення Служби містобудівного кадастру приміщеннями, комп'ютерною та іншою технікою, меблями, програмними засобами, фінансування кадастрової діяльності здійснюється за рахунок коштів міського бюджету.



               Інформація містобудівного кадастру зберігається з дотриманням умов відповідних нормативно-правових актів.

 

6. Завдання щодо утворення Служби містобудівного кадастру включає: розроблення нормативно-правової бази, яка регулює питання щодо її утворення та функціонування, зокрема питання взаємодії із структурними підрозділами місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування; встановлення порядку взаємодії кадастрових служб на різних рівнях з визначенням функціональних розмежувань між ними; затвердження переліку інформації, що підлягає передачі, та порядку її передачі; формування програмно-технічних комплексів розв'язання задач та системи зв'язку; підготовку кадрів.

 

7. Служба містобудівного кадастру діє в складі відділу у справах архітектури та містобудівного кадастру Калуської міської ради .

 

8. Відділ у справах архітектури та містобудівного кадастру Калуської міської ради здійснює керівництво Службою містобудівного кадастру з питань щодо:

 

- організації створення та ведення містобудівного кадастру, визначення завдань моніторингу об'єктів;

- залучення науково-дослідних та проектно вишукувальних організацій для впровадження інноваційних технологій ведення містобудівного кадастру;

- визначення пріоритетів формування містобудівного кадастру і черговості виконання робіт;

- введення в роботу Служби містобудівного кадастру єдиних організаційно-правових та нормативно-методичних документів, а також програмно-технічних комплексів ведення містобудівного кадастру;

- участі у підготовці та поданні звітів органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування про стан ведення містобудівного кадастру та результати кадастрової діяльності;

- введення в межах компетенції в дію керівних документів щодо діяльності з ведення містобудівного кадастру.

 

9. Служба містобудівного кадастру в процесі своєї діяльності взаємодіє із зазначеними в пункті 11 цього положення джерелами вихідної інформації і користувачами кадастрової інформації.

 

10. Джерелами вихідної інформації для містобудівного кадастру є:

 

- відділ у справах архітектури та містобудівного кадастру Калуської міської ради, органи технічної інвентаризації, земельних ресурсів, державної статистики, управління та розпорядження державним майном, державного санітарно-епідеміологічного контролю, охорони навколишнього природного середовища, контролю за використанням і охороною культурної спадщини, підприємства з виконання картографо-геодезичних робіт та інженерно-будівельних вишукувань, інші структурні підрозділи відповідних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, що ведуть свої реєстри і бази даних; інші підприємства, установи та організації, що виконують натуральні обстеження, зйомки та вишукування;

- юридичні і фізичні особи, що мають матеріали, необхідні для формування містобудівного кадастру.

 

10. Користувачами кадастрової інформації можуть бути:

 

- органи, відповідальні за розв'язання задач та підготовки пропозицій з політики збалансованого в ресурсному і правовому відношенні розвитку території міста, для виконання їх функцій;

 - замовники містобудівної документації, забудовники - для надання земель під забудову, отримання містобудівних умов і обмежень забудови земельних ділянок, завдання на проектування, технічних умов щодо інженерного забезпечення об'єкта будівництва, вишукування і проведення робіт з будівництва, формування будівельного паспорта;

- проектні, вишукувальні, науково-дослідні та будівельні підприємства - для отримання вихідних даних на виконання відповідних робіт;

- спеціально уповноважені органи містобудування та архітектури - для складення містобудівних умов і обмежень, контролю за розробленням містобудівної документації, відведення, містобудівного освоєння та використання земельних ділянок, забезпечення іншої містобудівної діяльності;

- органи земельних ресурсів - для регулювання землекористування, організації встановлення меж міста, окремих земельних ділянок, підготовки пропозицій щодо встановлення розміру платежів за землю і нормативної оцінки земельних ділянок з урахуванням містобудівної цінності території;

- органи з управління та розпорядження державним майном – для проведення оцінки нерухомості з урахуванням її містобудівної цінності та пов'язаної з нею території;

- органи охорони навколишнього природного середовища – для розроблення природоохоронних заходів, проведення моніторингу, нагляду і контролю за використанням природних ресурсів і станом навколишнього природного середовища міста, їх систем;

- фінансові установи, інвестори, страхові компанії - для визначення рентних платежів з урахуванням містобудівної цінності території, оцінки і страхування ризику інвестицій під час освоєння територій;

- служби державних кадастрів і галузеві банки даних – для взаємоузгодження ведення розподілених баз даних і отримання кадастрової інформації;

- органи, що ведуть державну реєстрацію прав на нерухоме майно;

- інші органи державної влади, органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи - для отримання відповідної інформації для містобудівних потреб.

 

11. Завданням Служби містобудівного кадастру є:

 

- інформаційне забезпечення суб'єктів містобудівної діяльності на відповідній території;

-    надання документів для підтвердження стану та якості об'єктів як джерела даних для розвитку ринку нерухомості;

- проведення моніторингу динамічних процесів у складі, стані і характеристиці об'єктів;

-   організація захисту інформації містобудівного кадастру від природних, техногенних і кримінальних загроз, запобігання можливим порушенням встановленого порядку обробки та використання інформації (витік, спотворення, викрадення, знищення, модифікація, несанкціоноване копіювання та інше втручання до інформаційної системи).

 

12. Інформація, що вводиться для формування містобудівного кадастру, розподіляється на обов'язкову та додаткову. Обов'язкова інформація отримується з визначених джерел і забезпечує розв'язання задач. Додаткова інформація представляє собою довідкову інформацію. Інформація вводиться шляхом виконання операції з приведення її до встановленого формату, зберігання та передачі до розподілених баз банку даних. Інформація, що вводиться для формування містобудівного кадастру, реєструється відповідно до стандарту про метадані, а результати вносяться у відповідну базу даних.

 

13. Інформація, що надійшла до банку даних, обробляється для формування просторово-орієнтованих даних відповідних баз даних з визначенням ступеня їх оновлення, внесення до короткотривалого або довготривалого зберігання та до еталонної копії. У процесі обробки інформації проводиться відбір даних для забезпечення встановлених для Служби містобудівного кадастру моніторингових задач та формування їх наборів. Технологічний процес зберігання передбачає операції щодо захисту інформації від несанкціонованого доступу та операцій з ревізії інформації розподілених баз банку даних відповідно до встановленого графіка.

 

14. Прийняття та облік запитів користувачів, відбір інформації, регулювання доступу до бази даних містобудівного кадастру, видача аналогових кадастрових документів, довідок та їх копій, даних на електронних носіях, облік послуг, що надавалися користувачам, здійснюються згідно із затвердженим відділом у справах архітектури та містобудівного кадастру Калуської міської ради положенням погодженим із управлінням містобудування та архітектури Департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської обласної державної адміністрації . Порядок надання інформації на запит комунікаційними каналами встановлюється відповідно до порядку надання санкціонованого доступу.

 

15. Інформація містобудівного кадастру, що не має обмеження в доступі, надається суб'єкту містобудівної діяльності за його запитом. Обмеження доступу до інформації містобудівного кадастру, що є власністю держави або представляє державну чи комерційну таємницю, встановлюється у порядку, передбаченому законодавством.

 

16. Служба містобудівного кадастру здійснює:

 

- операції з отримання та реєстрації кадастрової інформації;

- контроль стану кадастрової інформації;

- операції з первинної обробки даних, із зберігання та оновлення кадастрової інформації;

- операції з внесення даних до баз даних містобудівного кадастру; операції з обслуговування програмно-технічних комплексів ведення містобудівного кадастру; операції з обслуговування системи зберігання та архівації інформації;

- операції з інформаційного обміну з нормативно визначеними базами даних;

заходи із захисту інформації від несанкціонованого доступу відповідно до вимог законодавства;

- операції з формування кадастрових документів та їх видача за запитом; операції з формування кадастрових довідок за запитом користувачів в межах санкціонованого доступу до бази даних містобудівного кадастру;

- операції із забезпечення безпосереднього санкціонованого доступу до кадастрових даних окремих користувачів за відповідним переліком, затвердженим розпорядником інформаційних фондів містобудівного кадастру;

- адаптацію і супроводження нормативно-правових та методичних документів містобудівного кадастру з урахуванням установлених особливостей; розвиток та вдосконалення містобудівного кадастру на відповідній території;

- операції з ведення банка даних містобудівного кадастру; попередній розгляд заяв власників, користувачів та розпорядників земельних ділянок, будівель і споруд, ділянок і вузлів інженерних та транспортних комунікацій щодо передбачених змін або реконструкції на відповідність діючим містобудівним регламентам, підготовку висновків; підготовку інформаційних матеріалів для складення будівельного паспорта.

 

17. Служба містобудівного кадастру додатково забезпечує:

 

- розвиток містобудівного кадастру шляхом організації проведення робіт з удосконалення структури даних, програмно-технічного блоку, способів введення, обробки, зберігання та надання даних тощо;

- участь у вдосконаленні науково-методичного і нормативно-правового забезпечення містобудівного кадастру;

- підготовку інформаційно-аналітичних матеріалів для органів державної влади і органів місцевого самоврядування;

- вивчення попиту на кадастрову інформацію;

- участь у розвитку міжнародних відносин, створення умов для включення до міжнародних інформаційних систем, забезпечення їх сумісності і взаємодії;

- участь в організації науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт з розвитку і впровадження інформаційних технологій в систему управління територіями.

 

18. Служба містобудівного кадастру має право:

 

- отримувати в установленому порядку від органів державної влади і органів влади,  інформацію, що включена до переліку даних;

- отримувати в установленому порядку від підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, а також фізичних осіб (власників об'єктів нерухомого майна) матеріали та відомості, які необхідні для ведення містобудівного кадастру;

- відвідувати в установленому порядку будь-які об'єкти, що включені до структури кадастрової інформації, з метою підтвердження достовірності відомостей, які надійшли до містобудівного кадастру;

- вносити до відділу у  архітектури та містобудівного кадастру Калуської міської ради або разом з ним до органів влади пропозиції з питань, що належать до її компетенції;

- передавати в установленому порядку кадастрову інформацію до містобудівного кадастру вищого рівня.

 

19. Збір вихідної інформації та моніторинг її зміни регулюється нормативними документами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, що визначають перелік та склад вихідних документів, які підлягають реєстрації та обліку в містобудівному кадастрі, періодичність збору та оновлення інформації, вимог до картографо-геодезичної, проектно-графічної, цифрової та текстової інформації відповідно до її виду і об'єктів містобудівного кадастру.

 

21. Утворення Служби містобудівного кадастру, створення та ведення містобудівного кадастру фінансується за рахунок коштів місцевого бюджету.

 

22. Обмін інформацією між державними кадастрами здійснюється на безоплатній основі згідно з договорами про обмін інформацією. Видача кадастрових аналогових документів проводиться безоплатно. Довідкова інформація містобудівного кадастру заінтересованим суб'єктам містобудівної діяльності надається безоплатно.

 

 

Начальник  відділу в справах                                                 

архітектури   та містобудівного 

кадастру міської ради                                                                     Роман  Кузик