ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Не прийнято

Сесія:

LXIX

Скликання:

VII

Вид:

В цілому

Номер:

65

Дата реєстрації:

26.12.2019

Проголосовано:

26.12.2019 13:43:38

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    11
  • Не підтримали
    1
  • Утримались
    11
  • Не голосували
    13
  • Відсутні
    1

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 65

Текст:



РІШЕННЯ

_.12.2019     №     

 

Про затвердження Програми заходів з енергозбереження, термомодернізації багатоквартирних житлових будинків у м.Калуші на 2020-2025 роки, Порядків відшкодування відсоткових ставок та кредитів, а також поворотної фінансової допомоги, отриманих ОСББ на впровадження заходів з термомодернізації багатоквартирних житлових будинків у місті Калуші на 2020-2025 роки

 








 Керуючись Законами України «Про енергозбереження», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», ст.10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» та ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Програму   впровадження заходів з енергозбереження, термомодернізації багатоквартирних житлових будинків у м.Калуші на 2020-2025 роки, Порядків відшкодування відсоткових ставок та кредитів, а також поворотної фінансової допомоги,отриманих ОСББ на впровадження заходів з термомодернізації багатоквартирних житлових будинків у місті Калуші на 2020-2025 роки (додаток 1).

2. Затвердити Порядок відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ на впровадження  заходів з енергозбереження, термомодернізації  багатоквартирних житлових будинків у м. Калуші на 2020-2025 роки (додаток 2).

3. Встановити, що кошти Програми при умові залучення до неї об’єднаннями співвласників багатоквартирних житлових будинків   приватних інвесторів можуть  також використовуватися на формування револьверного фонду на впровадження заходів з енергозбереження, термомодернізації багато квартирних житлових будинків у м.Калуші.     

 4. Затвердити Порядок виділення та використання коштів на фінансову підтримку впровадження заходів з енергозбереження і термомодернізації у  багатоквартирних житлових будинках  міста Калуша на умовах поворотної фінансової допомоги ( револьверного фонду) ( додаток 3).
   

          4. Призначити Головним розпорядником коштів за Програмою управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради.

5. Відповідальність за виконання рішення покласти на заступника міського голови  Г.Романко та Управління житлово-комунального господарства.

5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на  постійні комісії з питань  власності, житлово-комунального господарства та екології та  з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики.

 

 

                                                                                                                               Додаток 1

до рішення міської ради

від      .12.2019р. №

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

 заходів з енергозбереження, термомодернізації  багатоквартирних житлових будинків у

м. Калуші на 2020-2025 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м.Калуш

 

 

 

 

Структура Програми

 

І. Паспорт Програми

ІІ. Загальні положення

ІІІ. Сучасний стан  житлового фонду міста Калуша

ІV. Мета Програми

V. Основні заходи Програми, які необхідні для її виконання

VІ. Організаційне забезпечення та проведення моніторингу виконання завдань

VIІ. Фінансове забезпечення виконання завдань

VIIІ. Контроль за виконанням

ІХ. Очікувані результати

 

Додаток 1



              Порядок відшкодування частини відсоткових ставок та  кредитів, отриманих ОСББ на впровадження  заходів з енергозбереження, термомодернізації  багатоквартирних житлових будинків у м. Калуші на 2020--2025 роки



Додаток 2


  Генеральний Договір про співпрацю.

  Додаток 3

  Порядок виділення та використання коштів на фінансову підтримку впровадження заходів з енергозбереження і термомодернізації у  багатоквартирних житлових будинках  міста Калуша на умовах поворотної фінансової допомоги ( револьверного фонду).

                              І. Паспорт Програми





































































1. Ініціатор розроблення Програми Міський голова
2. Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми Протокольні доручення міського голови

 
 3. Розробник Програми Управління житлово-комунального господарства
 4. Співрозробники Програми Постійна комісія з питань житлово-комунального господарства
5. Відповідальний виконавець Програми Управління житлово-комунального господарства
6. Учасники Програми ОСББ,  об’єднання ОСББ, управителі,  інвестори,

 
7. Термін реалізації Програми 2020-2025 роки
7.1 Етапи виконання Програми І-ий етап - 2020 рік,

ІІ-ий етап - 2021 рік,

ІІІ-ій етап - 2022 рік,

ІV-ий етап - 2023 рік,

V-ий етап - 2024 рік,

VІ-ий етап - 2025рік
8. Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми Міський бюджет, кошти інших джерел, що не заборонені законом
9. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми –  192 500 тис. грн.
  У тому числі:  
9.1 Кошти міського бюджету  44 500 тис. грн.
9.2 Кошти ОСББ, кредити, гранти та інших джерел  148 000 тис. грн.

 

 

 

 

                                ІІ.   Загальні положення

 

На  час розробки Програми у місті Калуші зареєстровано ___ об’єднань співвласників багатоповерхових будинків, що становить__% від загальної кількості багатоквартирних житлових будинків.

          Найбільш проблемною сферою щодо реалізації політики енергозбереження є житлові багатоквартирні будинки. Власники квартир досить скептично ставляться до питань зміни форм управління власним майном. Основними факторами, що стримують кардинальні зміни у сфері реформування відносин у житловому секторі міста є:

-          байдужість частини мешканців багатоквартирних житлових будинків до технічного стану будинку, упорядкованості прибудинкової території;

-          відсутність необхідних знань щодо особливостей та переваг функціонування ОСББ;

-          інертність мислення мешканців, бажання покращити умови життя без будь-яких зусиль зі свого боку, небажання брати на себе відповідальність за інших співвласників будинку;

-          відсутність  позитивного прикладу інших діючих ОСББ;

-          зношеність та застарілість конструктивних елементів та технічного     обладнання будинків;

-     необхідність значного обсягу коштів ОСББ для виконання робіт з поточного та капітальних ремонтів, заходів з модернізації житлових будинків;

-          низька обізнаність мешканців про діючі програми фінансової підтримки ОСББ.

         Всі ці фактори разом призводять до необґрунтовано великих обсягів споживання енергоресурсів у багатоквартирних будинках. 

       Світовий досвід показує, що лише інституції співвласників будинків здатні ефективно освоювати інвестиції у житлово-комунальне господарство, причому, лише на умовах співфінансування та/або низько відсоткового кредиту. На сьогодні склалася ситуація, коли більшість квартир у багатоквартирних будинках міста Калуша знаходяться у приватній власності, однак самі будинки, як цілісні майнові комплекси, їх капітальні ремонти фінансуються за рахунок міського бюджету. Власники квартир не тільки не мають навичок самостійного управління власним житлом, але навіть і не усвідомлюють себе співвласниками багатоквартирних будинків, та відповідно не визнають своїх обов’язків щодо утримання спільного майна в належному стані.

 

ІІІ. Сучасний стан будівель житлового фонду

Однією з найбільших проблем багатоквартирних житлових будинків м. Калуша є їх низька якість з точки зору енергоефективності. Найперше, це стосується будинків часів радянської забудови - саме ці будинки становлять  абсолютну більшість багатоквартирного житлового фонду міста.  В даний час в Калуші налічується  ___ багатоквартирних житлових будинків, які зараз становлять ____% від даного житлового фонду.

За період двох останніх років на ринку послуг з утримання житлових будинків і прибудинкових територій м.Калуша йде робота по формуванню конкурентного середовища з числа підприємств приватної форми власності. Станом на 01.11.2019р. у ___ будинках функціонують об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та ___ органів самоорганізації населення-будинкових комітетів (складає близько ___% від загального житлового фонду міста),  які беруть участь у контролі за якістю надання житлово-комунальних послуг, створюють умови для належного утримання власних житлових будівель та забезпечують своєчасне надходження коштів.

          Основне проблемне питання в утриманні багатоквартирного житлового фонду - практично кожний другий будинок потребує проведення комплексного капітального ремонту основних конструктивних елементів, але через обмеженні можливості місцевого

 

 

бюджету усунути наявні недоліки не вбачається за можливе, а тому необхідно вишукувати додаткові джерела фінансування (в т. ч на умовах співфінансування співвласників, залучення інвестиційних або кредитних коштів).

При цьому, для кінцевого споживача найбільш витратнішою комунальною послугою (близько 60% з кошторису витрат) залишається теплопостачання. За оцінками як вітчизняних, так і закордонних експертів, потенціал економії електроенергії у будинках і спорудах дорівнює 50 – 65%, а теплової енергії – близько 50%.

Такий стан житлового фонду вимагає відорганів місцевого самоврядуванняприйняттякомплексних рішень зі стимулювання енергозбереження в житловому фонді шляхом впровадження механізмів фінансового забезпечення відповідних заходів, що в свою чергу дозволить суттєво скоротити споживання енергії, покращити умови проживання і значно знизити оплату за житлово-комунальні послуги.

 

ІV. Мета Програми

Територіальна громада м. Калуша у своїй діяльності з оновлення та модернізації житлового фонду постійно постає перед проблемою недостатності обсягів фінансування і зумовленої цим неможливості розширити процес реформування житлового господарства міста, підвищити комфортність, надійність і безпечність умов проживання населення. Гострота і складність вказаної проблеми спричиняються низкою факторів, а саме:

-потреби у коштах для модернізації міського житлового фонду, підвищення комфортності умов проживання, продовження терміну експлуатації конструкцій та інженерних мереж житлових будівель є настільки значними і терміновими, що покрити їх виключно за рахунок міського бюджету чи особистих коштів співвласників квартир не має реальних можливостей;

-громада міста не має на сьогодні у своєму розпорядженні фондів спеціального призначення, які повинні були діяти з часу введення будинків в експлуатацію, а механізм, який би дозволив на постійній основі акумулювати доступні на сьогодні кошти, відсутній.

Об’єктивно найбільш зацікавлені в оновленні житлових будинків мешканці цих будинків – практично не беруть участі у фінансуванні капітальних вкладень, спрямованих на термомодернізацію конструкцій і мереж спільної сумісної власності та продовжують очікувати, що кошти виділять з бюджету міста Калуша або Державного бюджету України.

Процес створення ефективного власника через створення об’єднань співвласників у житловому багатоквартирному фонді міста значною мірою гальмується внаслідок небажання мешканців брати на себе відповідальність за спільне володіння фізично зношеним та морально застарілим інженерним обладнанням будинків та відсутність довгострокового, стійкого і зрозумілого механізму фінансування робіт з модернізації застарілого житлового фонду.

Таким чином, гостра та невідкладна потреба у здійсненні енергоефективної модернізації житлового фонду міста Калуша вимагає створення на рівні місцевого самоврядування власних спеціалізованих джерел та широкого залучення додаткових джерел фінансування капітальних вкладень, залучаючи об’єднанняспіввласників багатоквартирних житлових будинків та комерційні фінансові установи до процесів з фінансування та управління впровадженням енергоефективних заходів та заходів з модернізації.

Тому заходи Програми спрямовуються на забезпечення створеннямісцевої нормативної бази для формування руху капітальних вкладень у реконструкцію житлового фонду міста, спрямовану на залучення довгострокових кредитних ресурсів, коштів місцевого бюджету, коштів населення та інших фінансових джерел.

Метою Програми є:



- ощадливе споживання паливно-енергетичних ресурсів через стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів;

 

 



- відшкодування частини відсоткових ставок та кредитних коштів, залучених об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (надалі – Позичальники) на впровадженнязаходів з енергозбереження;

- формування та апробаціямеханізму надання поворотної фінансової допомоги через участь у створенні та фінансуванні револьверного фонду.

Позиція Калуської міської ради щодо термомодернізації будівель житлового фонду базується на таких основних принципах:


  • виконання робіт по термомодернізації будівель житлового фонду виключно на умовах співфінансування (механізм наведений в додатку 1 до Програми);

  • стимулювання приватної підприємницької ініціативи у виконанні завдань розвитку житлового фонду шляхом утворення спільного механізму надання  об’єднанням співвласників поворотної фінансової допомоги;

  • поліпшення якості управління житлом та комунальною інфраструктурою;

  • оптимізація роботи в напрямку створення та функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;

  • проведення комплексного або часткового капітального ремонту основних конструктивних елементів будівель виключно із впровадженням енергоефективних та енергозберігаючих заходів;

  • стовідсоткове обладнання будівель ефективними приладами обліку комунальних послуг ;


Кінцева мета Програми полягає у підвищенні енергоефективності будівель, покращенні умов проживання та зниженні споживання енергоресурсів.

Дія Програми поширюється на власників квартир у багатоквартирних житлових будинках міста Калуша, в яких створено ОСББ.

Програму розроблено на підставі положень таких нормативно-правових актів:

- Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;

-Бюджетний кодекс України;

-Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI (із змінами);

-Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV (із змінами);

-Закон України «Про енергозбереження»;

-Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання заходів з енергозбереження»;

-Постанова Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 314 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів»;

-Постанова КМУ від 17 жовтня 2011 р. № 1056 Київ «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження».

- Закон України «Про Фонд енергоефективності» (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2017, № 32, ст.344) прийнятий від 08.06.2017

Реалізація заходів в рамках даної програми можливе також при виконанні пілотних проектів (проекти, що перевіряються функціональну здатність Програми), але лише при впровадженні комплексу робіт.

 

V. Основні заходи Програми, які необхідні для її виконання

  Для проведення належної термомодернізації першочергово необхідно здійснити персональний енергоаудит будівлі та виконана проектно-кошторисна документація до переліку заходів.

Такими видами робіт передбачають комплекс робіт з теплоізоляції та улаштування огороджувальних конструкцій будівлі, а саме:

5.1 Улаштування теплоізоляції зовнішніх стін та цоколів.

5.2 Заміна або ремонт блоків віконних та блоків балконних дверей, вхідних дверей.

  1. Влаштування теплогідроізоляції покрівлі

  2. Влаштування теплоізоляції міжповерхового перекриття, теплоізоляції перекриття


 

 

над неопалювальним підвалом і над проїздами будинку та улаштування теплоізоляції підлоги на ґрунті.

Виключення одного або більше заходів з переліку відповідно до пункту 5.1-5.4 можливе лише при заповненні відповідних документів в рамках програми ДУ «Фонд енергоефективності» - «Енергодім», а саме: умови виключення з переліку обов’язкових – Додаток 5 Порядку дій учасників програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім».

Перелік Енергозберігаючих заходів може змінюватись у випадку внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження» від 17.10.2011 №1056 (в редакції від 27.03.2018) та/або внесення змін в установчі документи ДУ «Фонд енергоефективності», що створений відповідно до закону України «Про Фонд енергоефективності» (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2017, № 32, ст.344) прийнятий від 08.06.2017.

 

. Організаційне забезпечення та проведення моніторингу виконання завдань Програми

Відбір об’єктів для термомодернізації будівель житлового фонду на відповідний бюджетний рік здійснюється виконавчим комітетом міської ради. Перевага надається ОСББ, у яких проведено енергоаудит та отримано згоду на виконання проекту з термореновації будівлі в рамках програми ДУ «Фонд енергоефективності» - «Енергодім».

Організаційне забезпечення, моніторинг та контроль за виконанням завдань Програми здійснює управління житлово-комунального господарства.

Моніторинг виконання Програми здійснюється щороку на базі спостережень, спеціальних досліджень та вивчення громадської думки.

 

VIІ. Фінансове забезпечення виконання завдань Програми

Фінансово-економічне забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів міського бюджету, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, органів самоорганізації населення - будинкових комітетів, житлово-будівельних кооперативів, кредитів, інвестицій, грантів, спів фінансування револьверного фонду та інших джерел не заборонених законодавством.

 

Фінансове забезпечення Програми



























Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми Прогнозний розмір відшкодування на 2020-2025 роки

тис.грн
2020 рік 2021 рік 2022 рік 2023 рік 2024 рік 2025 рік Всього
 

Міський бюджет

 
9000

тис.грн
8500

тис.грн
8000

тис.грн
7500

тис.грн
6500

тис.грн
5000

тис.грн
44 500

тис.грн

 

VIIІ. Контроль за виконанням Програми

Контроль за виконанням положень цієї Програми здійснює виконавчий комітет  міської ради та постійні комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства та з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики.

Громадський контроль за ходом виконання Програми здійснюється представниками громадських організацій, статутом яких передбачено провадження діяльності у сфері житлово-комунальних послуг.

Контроль за використанням бюджетних коштів, спрямованих на забезпечення виконання Програми, здійснюється у встановленому чинним законодавством порядку.

 

VIII. Очікувані результати

Виконання Програми дасть можливість:

 

 

-сформувати та провести апробацію механізмів залучення мешканцями багатоповерхівок (ОСББ) кредитних, інвестиційних та бюджетних коштів;

  • створити позитивні приклади енергоефективних будівель;

  • значно поліпшити енергоефективність конструкцій і внутрішньобудинкових систем, підвищити комфортність проживання у них;

  • підвищити поінформованість населення щодо переваг енергоефективних будівель, закласти основу для розвитку громадських відносин та довіри між міською владою, кредитно-фінансовими установами та мешканцями міста;

  • створити сприятливі умови для залучення коштів у розвиток об’єктів житлового  


           фонду на умовах співфінансування;


  • після проведення комплексної термомодернізації скоротити споживання   


            енергоресурсів для будівлі близько 50% ;


  • скоротити викиди СО2 у житловому секторі більше ніж на 20%;

  • підвищити будівлі за енергетичною ефективністю в напрямку до класу А.


 

 

Секретар міської радиРоман Боднарук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                     

 

 

                              

                                                                                                         

 

                                                                                                                  

 

                              

                                                                                                                           Додаток 1

до рішення сесії міської ради

від ____.12.2019р. №

Порядок

відшкодування частини відсоткових ставок та  кредитів, отриманих ОСББ на впровадження  заходів з енергозбереження, термомодернізації багатоквартирних житлових будинків у м. Калуші на 2020--2025 роки

 

1. Мета Порядку.

1.1. Порядок розроблений з метою визначення механізму відшкодування частини витрат відсоткових ставок та частини кредитів, отриманих ОСББ на впровадження заходів з енергозбереження, термомодернізаціїбагатоквартирних житлових будинків у м. Калуші.

1.2. Порядок визначає процедуру подачі та розгляду документів щодо відшкодування частини витрат у зв’язку із зазначеними заходами.

 

2. Фінансування заходів, передбачених V розділом Програми (надалі - Енергозаходи).

2.1.1. Порядок передбачає фінансування витрат із таких джерел, якими є:

2.1.2. Кошти міського бюджету;

2.1.3. Власні кошти ОСББ ;

2.1.4. Кредити;

2.1.5. Кошти, що відшкодовуються з державного бюджету Державним агентством з енергоефективності за Урядовою програмою згідно Постанови КМУ 17.10.2011 №1056 із змінами та доповненнями (надалі Компенсація Держенергоефективності).

2.1.6 . Кошти, що відшкодовуються з державного бюджету ДУ «Фонд енергоефективності» в рамках реалізації програми «Енергодім».

2.2. Міська рада передбачає кошти з міського бюджету на часткове відшкодування позичальникам–ОСББ кредитних коштів, залучених на Енергозаходи у розмірі 10%  від витрат за зведеним кошторисним розрахунком, при цьому загальна сума відшкодування разом із Компенсацією Держенергоефективності або ДУ «Фонд енергоефективності»  не повинна перевищувати 80% від витрат за зведеним кошторисним розрахунком. Ці ж суми можуть бути скеровані на організацію поворотної фінансової допомоги ОСББ, як альтернатива банківському кредиту при умові  у часті у цьому фонді приватних інвесторів. Фінансування здійснюється відповідно до окремо прийнятого Положення.

2.3. Розмір відшкодування частини відсотків за надані кредитно-фінансовими установами кредити дорівнює 95% відсоткової ставки річних за такими кредитами, виданими відповідно до механізму державної підтримки на заходи з підвищення енергоефективності.

 

3. Механізм здійснення відшкодування

3.1. Відшкодування частини кредитних коштів та відсоткової ставки здійснюється на підставі Договору про взаємодію між головним розпорядником, яким є Управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради та кредитно-фінансовою установою, а саме: з державними банками або банками, у статутному капіталі яких 75 і більше відсотків акцій належить державі (далі - уповноважені банки), та зведеного реєстру позичальників, які мають право на отримання відшкодування далі - уповноважені кредитно-фінансові установи).

3.2. Для отримання кредиту ОСББ через проведення загальних зборів, відповідно до статуту, визначає необхідні першочергові роботи, встановлює їхню кошторисну вартість, приймає рішення про залучення кредитних коштів, їхню суму та оптимальний термін кредиту.

3.3. Правління ОСББ на підставі рішення загальних зборів замовляє виготовлення кошторису.

 

 

 

3.4. Перед укладанням кредитного договору, представник ОСББ надає Управлінню житлово-комунального господарства на погодження договірної ціни такі документи:

- договірну ціну із зведеним кошторисом локальними кошторисами та підсумковою відомістю ресурсів.

Протягом 10 робочих днів зазначені документи з погодженням чи зауваженнями повертаються заявнику.

3.5. Після погодження кошторисної документації ОСББ укладає кредитний договір з кредитно-фінансовою установою відповідно до внутрішніх нормативних документів кредитно-фінансової установи.

3.6. Кредитно-фінансова установа, з метою участі позичальника у програмі відшкодування, окрім документів необхідних для надання кредиту, перелік яких визначено внутрішніми нормативними документами кредитно-фінансової установи, додатково приймає від позичальника:

- документи з погодженою Договірною ціною в Управлінні житлово-комунального господарства;

- договір із підрядником на виконання робіт;

- договір на здійснення технічного нагляду.

3.7. Кредитно-фінансова установа не пізніше десятиденного терміну від дати підписання кредитного договору між кредитно-фінансовою установою та ОСББ подають головному розпоряднику коштів міського бюджету реєстр нових позичальників, які уклали кредитні договори, попередньо погодивши для фінансування зазначених заходів. Після отримання від позичальника повного пакету документів, які підтверджують цільове використання кредитних коштів, кредитно-фінансові установи передають головному розпоряднику коштів міського бюджету вищезазначений пакет документів разом із зведеним реєстром позичальників, які взяли кредити у цих установах, де зазначається: вартість робіт по зведеному кошторисному розрахунку, прогнозована сума компенсації

3.8. Відшкодування частини кредиту надається головним розпорядником коштів не пізніше тридцятиденного терміну від дати отримання ним акту виконаних робіт та зведеного реєстру від кредитно-фінансової установи, шляхом перерахунку головним розпорядником коштів міського бюджету м. Калуша на транзитний рахунок відповідної кредитно-фінансової установи, яка у свою чергу розподіляє ці кошти на позичкові рахунки Позичальників, про що головному розпоряднику коштів міського бюджету надаються відповідні виписки чи підтверджуючі документи.

3.9. Відшкодування частини кредиту з бюджету міста Калуша надається ОСББ у розмірі до 10 відсотків від вартості витрат за зведеним кошторисним розрахунком. Якщо власні витрати позичальника за одним кредитним договором, в результаті всіх відшкодувань складають менше ніж 20 відсотків від загальної суми витрат, включаючи розроблення проектно-кошторисної документації, - розмір відшкодування з міського бюджету коригується до  такого, щоб власні витрати позичальника  складали 20 відсотків від вартості витрат за зведеним кошторисним розрахунком.

3.10. Відшкодування відсотків здійснюється лише за 8 місяців незалежно від терміну дії кредитного договору.

3.11. Розмір відшкодування відсотків за надані кредитно-фінансовими установами кредити дорівнює 95% відсоткової ставки річних за такими кредитами, виданими відповідно до механізму державної підтримки на заходи з підвищення енергоефективності.

3.12. Відшкодування частини кредиту проводиться розпорядником коштів у порядку надходження від кредитно-фінансових установ зведених реєстрів позичальників у межах бюджетного асигнування на виконання Програми.

3.13. Кредитно-фінансові установи щомісячно, не пізніше п’ятнадцятого числа наступного місяця подають Зведений реєстр позичальників, які взяли кредити в цих установах, де зазначається сума відшкодування (в розмірі 95 % відсоткової ставки за кредитом) за конкретний місяць.

 

 

 

3.14. Відшкодування відсотків відбувається помісячно, шляхом перерахунку головним розпорядником коштів міського бюджету на один передбачений Генеральним договором чи іншими договорами транзитний чи поточний рахунок відповідної кредитно-фінансової

установи, яка, у свою чергу, розподіляє ці кошти на поточні рахунки позичальників, про що головному розпорядникові коштів надаються відповідні виписки чи підтверджувальні документи.

3.15. Відшкодування коштів здійснюються в обсягах, відповідно до фінансового забезпечення програми та в межах бюджетних призначень.

3.16. Головний розпорядник коштів має право здійснювати заходи щодо перевірки пакетів документів позичальників та контроль за цілями використання кредитів, отриманих відповідно до цієї Програми, за умови попереднього письмового повідомлення про це кредитно-фінансової установи за 10 робочих днів.

 

 

Секретар міської ради                                                                    Роман Боднарчук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                               Додаток 2

до рішення сесії міської ради

від ____.12.2019р. №

 

 

 

ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДОГОВІР

про співпрацю №____





м. Калуш                                                                     «____»______________20__  р.



Управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради (надалі – Розпорядник коштів), в особі начальника Управління ____________________________________, який діє на підставі Положення _______________________що не є платником податку на прибуток за базовою (основною) ставкою, як неприбуткова установа відповідно до п. 133.4 ст.133 Податкового кодексу України, з однієї сторони та

 

________________________________________________________________ (надалі – Кредитно-фінансова установа), що є платником податку на прибуток за базовою (основною) ставкою відповідно до п.136.1 ст. 136 розділу ІІІ Податкового кодексу України, в особі _____________________________________________________, що проживає за адресою: __________________________________________________, який діє на підставі _____________________________________, з іншої сторони, разом іменовані Сторони, уклали цей Генеральний договір про співпрацю (далі – Договір) про наступне:

 

  1. Предмет договору


 

1.1. Предметом цього договору є встановлення основних умов та принципів співпраці Сторін у процесі відшкодування Розпорядником коштів частини кредиту, отриманого ОСББ (надалі – відшкодування частини кредиту) на цілі енергозбереження житлових будинків, у кредитно-фінансовій установі на цілі, передбачені у Програмі  відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ на впровадження  заходів з енергозбереження, термомодернізації багатоквартирних житлових будинків у м. Калуші на 2020-2025 роки (надалі – Програма), у розмірах та у порядку, визначеному цим договором на суму ______________ тис. грн.

1.2. Розпорядник коштів відшкодовує частину кредиту, отриманого ОСББ (надалі – Позичальник) на цілі енергозбереження житлових будинків (додаток 1 до генерального договору про співпрацю) у кредитно-фінансовій установі у розмірі до____ відсотків від максимального розміру основної суми (тіла) кредиту, але не більше _____ тис. грн. за одним кредитним договором, на заходи з енергозбереження багатоквартирних будинків згідно з Програмою.

1.3. Кредитування позичальників здійснюється Кредитно-фінансовою установою відповідно до внутрішніх нормативних документів кредитно-фінансової установи.

1.4. Відшкодування частини кредиту надаються виключно у національній валюті на підставі цього договору та поданих зведених реєстрів позичальників.

 

  1. Основні завдання Сторін


 

2.1. Для досягнення цілей за цим договором Сторони зобов'язуються:

2.1.1. Спрямовувати зусилля на виконання умов Програми.

2.1.2. Проводити заходи щодо пошуку позичальників, які бажають отримати кредит у кредитно-фінансовій установі та отримати право на відшкодування частини такого кредиту відповідно до умов Програми.

 

 

 

2.1.3. Обмінюватися наявною в їх розпорядженні інформацією, яка стосується предмету цього договору, проводити спільні консультації і переговори, встановлювати науково-технічні та комерційно-фінансові зв’язки з третіми особами й інформувати один одного про результати подібних контактів.

 

  1. Обов'язки і права Розпорядника коштів


 

3.1. Розпорядник коштів зобов'язується:

3.1.1. Прийняти, розглянути сформовані кредитно-фінансовою установою зведені реєстри позичальників, які отримали кредит на цілі, передбачені у Програмі.

3.1.2. Відшкодовувати частину кредиту за кредитним договором, відповідно до зведеного реєстру позичальників, наданого кредитно-фінансовою установою.

3.1.3. Протягом 30-ти днів  від дати отримання зведеного реєстру позичальників від кредитно-фінансової установи (але не пізніше 20 грудня року, у якому був отриманий кредит)перераховувати кошти для відшкодування частини кредиту за залученими кредитними коштами ОСББ, відповідно до зведених реєстрів позичальників на транзитний рахунок __________________, що відкритий у кредитно-фінансовій установі.

3.1.4. Повідомляти кредитно-фінансову установу про всі зміни, що можуть вплинути на виконання Сторонами умов цього договору за 3 робочі дні до її настання.

3.1.5. Не розголошувати відомості, що становлять банківську та комерційну таємницю кредитно-фінансової установи, а також відомості, що стали відомі Управлінню житлово-комунального господарства Калуської міської ради  у зв'язку з виконанням обов'язків за цим договором.

3.1.6. Виконувати інші зобов’язання за цим договором.

3.2. Розпорядник коштів має право:

3.2.1. Вносити на розгляд кредитно-фінансової установи пропозиції щодо вдосконалення правовідносин за цим договором, а також схеми кредитування Позичальників.

3.2.2. Здійснювати контроль за дотриманням кредитно-фінансовою установою умов цього договору.

3.2.3. Здійснювати заходи з перевірки пакетів документів позичальників (згідно з додатком 4 до генерального договору про співпрацю) та контроль за цільовим використанням кредитів, отриманих за Програмою, відповідно до умов цього договору за умови попереднього письмового повідомлення про це кредитно-фінансової установи за 10 банківських днів.

 

  1. Обов'язки і права Кредитно-фінансової установи


 

4.1. Кредитно-фінансова установа зобов'язується:                                 

4.1.1. Надавати кредити позичальникам на цілі, передбачені у Програмі, у порядку, передбаченому внутрішніми нормативними документами кредитно-фінансової установи.

4.1.2. Визначати суму коштів, яка необхідна для відшкодування частини кредиту за кредитним договором за кожним позичальником окремо, виходячи з умов, передбачених у пункті 1.3 цього договору та відобразити у її реєстрі та  зведеному реєстрі позичальників.

4.1.3. Формувати та зберігати у кредитно-фінансовій установі за кожним позичальником, який отримав кредит у кредитно-фінансовій установі відповідно до умов цього договору, пакет документів згідно з переліком, наведеним у додатку 4 до цього договору та надавати Розпоряднику коштів реєстр позичальників, які звернулися за отриманням кредиту.

4.1.4. Не пізніше десятиденного терміну від дати підписання кредитного договору між кредитно-фінансовою установою та ОСББ подавати розпоряднику коштів зведений

 

 

 

 

реєстр позичальників, які отримали кредит за Програмою згідно з формою, наведеною у додатку 3 до цього договору.

4.1.5. Перераховувати скеровані розпорядником коштів на рахунок кредитно-фінансової установи кошти, призначені для відшкодування частини кредиту на позичкові рахунки позичальників, відповідно до умов цього договору та інших договорів, укладених у межах цього договору, для погашення зобов’язань по кредиту  позичальника. 

4.1.6. У разі повного дострокового погашення кредиту до часу надходження коштів, призначених на відшкодування частини кредиту, повідомляти розпорядника коштів про повне дострокове погашення кредиту на наступний робочий день після його погашення.    

4.1.7. У разі, коли сума заборгованості за кредитом позичальника на час надходження коштів з відшкодування частини кредиту є меншою від розміру відшкодування частини кредиту, перераховувати різницю таких коштів на рахунок розпорядника коштів, який відкрито в УДКСУ в _______ за реквізитами Код банку: ______, р/р __________________, код ЄДРПОУ: _____________.

4.1.8. Здійснювати заходи з популяризації Програми щодо відшкодування частини кредиту позичальникам, які отримали кредит у кредитно-фінансовій установі на цілі, передбачені у Програмі.

4.1.9. Виконувати інші зобов’язання за цим договором.

4.1.10. У кредитних договорах, які укладатимуться з Позичальниками у графі «Ціль кредитування» ціль отримання кредиту зазначати у межах Програми з подальшим переліком робіт, на які надається кредит.

4.2. Кредитно-фінансова установа має право:

4.2.1. Відмовити позичальнику у наданні кредиту у разі:         

4.2.1.1. Невідповідності позичальника вимогам кредитно-фінансової установи та умовам цього договору.

4.2.1.2. Прийняття кредитним комітетом кредитно-фінансової установи рішення про відмову у видачі кредиту.

 

5. Відповідальність сторін



5.1. У разі невиконання чи неналежного виконання зобов’язань, передбачених цим договором, винна Сторона відшкодовує іншій Стороні всі завдані у зв’язку з цим збитки.

5.2. Кредитно-фінансова установа несе відповідальність за не включення осіб, які отримали кредит за Програмою у зведений реєстр згідно з додатком 3 до цього договору.

5.3. Розпорядник коштів не несе відповідальності за несвоєчасне перерахування коштів для відшкодування частини кредиту позичальників з місцевого бюджету м. Калуш.

5.4. Кредитно-фінансова установа не несе відповідальності за відмову розпорядника коштів здійснювати відшкодування частини кредиту згідно зі сформованими кредитно-фінансовою установою зведеними реєстрами позичальників.

6. Форс-мажорні обставини



6.1. Сторони звільняються від відповідальності за невиконання будь-якого з положень цього договору, якщо це стало наслідком причин, що є поза сферою контролю невиконуючої сторони. Такі причини це: стихійне лихо, екстремальні погодні умови, перебої електроенергії та телекомунікацій, збої комп’ютерних систем, пожежі, страйки, військові дії, громадське безладдя і тощо, але не обмежуються ними.

 

7. Строк дії договору

 

7.1. Цей договір набуває чинності з дня його підписання Сторонами і діє до повного виконання Сторонами зобов’язань за цим договором.         

7.2. Цей договір може бути розірваний лише за згодою Сторін. Сторона, що бажає розірвати

 

 

 

договір подає заяву не раніше ніж за 30 календарних днів до пропонованого дня припинення дії договору.

7.3. Після закінчення дії договору розпорядник коштів зобов’язується здійснювати відшкодування частини кредиту, відповідно до сформованих кредитно-фінансовою установою зведених реєстрів позичальників до повного виконання позичальником зобов’язань за кредитом.

 

8. Прикінцеві положення

 

8.1. Будь-які зміни і доповнення до цього договору вносяться лише за згодою Сторін, шляхом укладення додаткових угод.                       

8.2. У разі виникнення спорів у ході виконання цього договору Сторони намагатимуться вирішувати їх шляхом переговорів. Зацікавлена Сторона має право звернутися до суду, якщо під час переговорів Сторони не дійшли згоди щодо врегулювання спору.

8.3. Цей договір складено у двох оригінальних примірниках, по одному для кожної зі Сторін, кожний з яких має однакову юридичну силу.

8.4. Розпорядник коштів підтверджує, що позичальники, внесені до зведених реєстрів згідно з кредитними договорами та умовами цього договору, є учасниками Програми та зобов’язується відповідно до умов цього договору відшкодовувати частину кредиту позичальника. 

 

 

9. Місце знаходження та реквізити Сторін

 

 







_____________________________

_____________________________

_____________________________

 

Юридична адреса: ____________

_____________________________

Код ЄДРПОУ: _______________

ІПН: ________________________

Код банку: ___________________

К/р в НБУ: ___________________

Тел./факс: ____________________

 

 

_____________________________

_____________________________

 

 

 

_____________________________

 

м.п.
Управління житлово-комунального господарства

Калуської міської ради

 

Юридична адреса:__________________

.

Код ЄДРПОУ: ____________

ІПН: не є платником ПДВ

р/р ____________________

Банк: УДКСУ ______________.

Код банку: _____________

Тел. ______________________

 

Начальник Управління  житлово-комунального господарства  Калуської міської ради

 

 

_________________________

 

м.п.

 

 

 

Секретар міської ради                                                                          Роман Боднарчук

 

 

 

 

 

Додаток 1

до Генерального договору

про співробітництво №_____

“____“__________20___







ЦІЛІ КРЕДИТУВАННЯ,

які забезпечують енергозаощадність та підпадають

під відшкодування Програми  кредитів для населення



























№ з/п Цілі
1 Модернізація та утеплення стін фасаду.
2 Модернізація, утеплення і ремонт покрівель, дахового перекриття, підвальних приміщень.
3 Утеплення під’їздів (встановлення та заміна вікон, вхідних дверей, в приміщенях загального користування).
4 .
5 Інші енергоефективні заходи у багатоквартирному будинку.







 







Кредитно-фінансова установа

_____________________________

_____________________________

_____________________________

_____________________________

 

 

 

   _____________________

м.п.
Управління житлово-комунального господарства

Калуської міської ради

 

Юридична адреса:__________________

.

Код ЄДРПОУ: ____________

ІПН: не є платником ПДВ

р/р ____________________

Банк: УДКСУ ______________.

Код банку: _____________

Тел. ______________________

 

Начальник Управління  житлово-комунального господарства  Калуської міської ради

 

 

_________________________

 

 

м.п.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

до Генерального договору

про співробітництво №_____

“____“__________20__

 

ПОГОДЖЕНО                                                         ПОГОДЖЕНО

Кредитно-фінансова                                    Головний розпорядник

установа                                                                   коштів

__________________________                       ______________________ 

 

Реєстр № ________

позичальників, які отримають кредит у  ___________________________________________________________________

за Програмою відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ на впровадження  заходів з енергозбереження, термомодернізації багатоквартирних житлових будинків у м. Калуші на 2020-2025 роки










































№ з/п Назва позичальника ЄДРПОУ Ціль кредиту № і дата кредитного

договору
Строк кредитного договору Сума кредиту, грн. Розмір компенсації,

грн.
Місце реєстрації позичальника

(район, місто)
Всього

за _________ 20__ рік.

(місяць)

Реквізити кредитно-фінансової установи:________________________________________________________________________





Кредитно-фінансова установа:

______________________________________________________________________________

“____“ _____________________ 20__р. _________________________________

(посада, прізвище та ініціали) (підпис)

М.П. 

 

Начальник Управління житлово-комунального господарства

Калуської міської ради

 

“____“ _____________________ 20__р. _____________________

(посада, прізвище та ініціали) (підпис)

М.П. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

до Генерального договору

про співробітництво №_____

“____“__________20___

 

ПОГОДЖЕНО                                             ПОГОДЖЕНО

Кредитно-фінансова                                                 Головний розпорядник

 установа                                                          коштів        

__________________________                      ____________________ 





Зведений реєстр № ______

позичальників, які отримали кредит у ____________________________________________________________________

за  Програмою відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ на впровадження  заходів з енергозбереження, термомодернізації багатоквартирних житлових будинків у м. Калуші на 2020-2025 роки

за _________ 20_____ рік.

(місяць)

Реквізити кредитно-фінансової установи:

____________________________________________________________________



 
















































№ з/п Назва позичальника ЄДРПОУ Ціль кредиту № і дата кредитного

договору
Строк кредитного договору Сума кредиту, грн. Розмір компенсації, грн.
Всього

Кредитно-фінансова установа:

______________________________________________________________________________

“____“ _____________________ 20__р. _________________________________

(посада, прізвище та ініціали) (підпис)

М.П. 

 

Начальник Управління житлово-комунального господарства

Калуської міської ради

 

“____“ _____________________ 20__р. _____________________

(посада, прізвище та ініціали) (підпис)

М.П. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                   Додаток 4

до Генерального договору

 про співробітництво №_____

“____“__________20___





 

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ,

які необхідні для відшкодування частини кредиту

(зберігаються у кредитно-фінансовій установі)



      1. Статут ОСББ, ЖБК.

2. Свідоцтво про державну реєстрацію, а у разі, якщо воно не видавалося, - виписка з Єдиного державного  реєстру   юридичних  осіб та  фізичних осіб-підприємців.

      3. Довідка з ЄДРПОУ.

      4. Наказ (витяг з протоколу) про призначення керівників на посади.

      5. Копії паспортів керівника, головного бухгалтера, інших уповноважених осіб, які мають право підпису відповідних договорів та/або документів, що подаються до банку, засновників;копії довідок про присвоєння ідентифікаційних номерів вищезазначеним особам.

      6. Копія рішення відповідних органів управління позичальника (зборів членів ОСББ спостережної ради, правління тощо) про отримання кредиту та проведення енергозберігаючих  робіт, ремонту, модернізації будинку.

      7. Кредитний   договір.

      8. Документи, що підтверджують цільове використання кредитних коштів:

      8.1. Рахунки–фактури.

      8.2. Договір купівлі-продажу або документ, що підтверджує сплату коштів за придбаний товар або виконані роботи (копія).

      8.3. Акт перевірки цільового використання  коштів за кредитом або документ, що підтверджує факт впровадження енергозберігаючих заходів.

      8.4. Акт прийому-передачі товару/Акт про надання послуг або накладна на товар.

 

 

 

 

Секретар міської ради                         Роман Боднарчук



                                                                                                                           Додаток 3

до рішення сесії міської ради

від ____.12.2019р. №

 

 

 

                                                    Порядок

виділення та використання коштів на фінансову підтримку впровадження заходів з енергозбереження і термомодернізації у  багатоквартирних житлових будинках  міста Калуша на умовах поворотної фінансової допомоги ( револьверного фонду).

 

  1. Загальні положення


 

У цьому Порядку слова та терміни вживаються у наступних значеннях:

1. Поворотна фінансова допомога – сума коштів з бюджету міста Калуша, або інших джерел фінансування, що не заборонені законодавством, що надійшла  органу співвласників  житлових будинків (позичальнику, користувачу) у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення, у визначений договором термін.

2 .За своєю цивільно-правовою природою поворотна фінансова допомога є позикою і не має наслідком одержання прибутку позикодавцем чи будь-яким іншим особам, які надають кошти для позики.

Позикодавець – Управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради.

Позичальником (користувачем) є юридична особа, що представляє спільні інтереси співвласників  багатоквартирних житлових будинків у місті Калуші, яка отримала в безоплатне користування кошти в розмірі на строк та виключно на фінансування заходів, що передбачені договором про надання поворотної фінансової допомоги.

Покриття адміністративних витрат – це кошти в розмірі 0,1% від загальної суми позики за договором, які сплачує позичальник (крім суми отриманої поворотної фінансової допомоги) для Управління житлово-комунального господарства. Адміністративні витрати не є доходом, будь-яким іншим видом прибутку, процентами або грошовим виразом надання інших видів компенсацій як плати за користування такими коштами. До складу адміністративних витрат включаються загальногосподарські витрати, спрямовані виключно  на обслуговування та реалізацію Програми.

Внесок на покриття адміністративних витрат сплачується одноразово в повному обсязі протягом 15 днів з дня укладання договору, після чого Управління житлово-комунального господарства перераховує кошти на рахунок Позичальника відповідно до умов договору.

            Правовідносини, які виникли на підставі дії цього Порядку регулюються також   нормами   Цивільного  кодексу   України,   Податкового   кодексу   України, Господарського кодексу України  та іншими нормативно-правовими актами України.

 

          1.1. Цей Порядок визначає умови та механізм виділення та використання коштів на фінансову підтримку впровадження заходів з енергозбереження і термомодернізації у багатоквартирних житлових будинках  в рамках Програми заходів з енергозбереження, термомодернізації багатоквартирних житлових будинків у м.Калуші на 2020-2025 роки, Порядків відшкодування відсоткових ставок та кредитів, а також поворотної фінансової допомоги, отриманих ОСББ на впровадження заходів з термомодернізації багатоквартирних житлових будинків у місті Калуші на 2020-2025 роки  (далі - Програма).

         1.2. Головним розпорядником коштів міського бюджету на фінансову підтримку в рамках Програми є Управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради.

Головним координатором реалізації Програми та цього Порядку є виконавчий комітет міської ради.

1.3. Для погашення інфляційних впливів вільні залишки коштів передбачених на виконання Програми можуть зберігатися на депозитному рахунку. Отримані кошти у вигляді відсотків по депозитному рахунку мають йти на поповнення кошторису Програми.

1.4.Надання фінансової підтримки в рамках Програми здійснюється на конкурсних засадах.

 

2. Основні засади проведення конкурсного відбору

 

2.1. Для організації проведення конкурсного відбору учасників Програми, яким буде надана фінансова підтримка в рамках Програми, створюється конкурсна комісія, склад якої затверджується розпорядження міського голови.

До складу конкурсної комісії входять представники виконавчих органів міської  ради,  співвласників багатоквартирних житлових будинків, інвестори. До складу комісії з правом дорадчого голосу можуть  також входити  фізичні особи, які володіють спеціальними знаннями. Представництво від міського самоврядування та органу, що представляє  спільні інтереси співвласників багатоквартирних житлових будинків є рівним Кожен приватний інвестор уповноважує до роботи в комісії по одному представнику.

 

  1. Для одержання поворотної строкової фінансової допомоги (фінансової підтримки)  подаються такі  документи :


2.2.1. заявку на ім’я голови комісії на участь у конкурсі на отримання фінансової підтримки в рамках Програми в двох екземплярах (форма заявки визначена Додатком 1 до цього Порядку);

2.2.2. копію Статуту та витягу з Державного реєстру органу, який представляє спільні інтереси ОСББ;

2.2.3. довідку про банківські реквізити, видану банком, на які можливе перерахування  коштів поворотної фінансової допомоги;

2.2.4. власну програму запровадження енергоефективності проект з техніко-економічним обґрунтуванням його енергоощадної доцільності, кошториси та графіки виконання робіт;

2.2.5.  установчі документи ОСББ, які є учасниками Програми;

2.2.6. розрахунок кеш-фло, графіки погашення позики з фонду;

2.2.7. заява довільної форми про відсутність заборгованості по сплаті податків, зборів та інших обов’язкових платежів;

2.2.8. бухгалтерська довідка про  помісячний рівень проплат за обслуговування будинку та прибудинкової території;

2.2.9. гарантійний лист від підрядної організації  про погоджену ціну робіт по енергоефективності та графік робіт у місяцях

        2.2.10. інша документація, яка необхідна для успішної реалізації проекту.

 Уповноважений орган співвласників багатоквартирних житлових будинків несе відповідальність за повноту та достовірність наданої їм формі.

2.3.До участі у конкурсному відборі не допускаються наступні суб’єкти:

- не мають проведеного енергоаудиту;

-не володіють проектною та кошторисною документацію по реалізації  заходів з енергозбереження;

-  не подали гарантійного листа від підрядної організації  про погоджену ціну робіт по енергоефективності та помісячний графік робіт;

 - рівень проплат по яких від часу створення ОСББ не перевищує 70% за утримання будинку та прибудинкової території;

- подали недостовірну інформацію у документах, перерахованих у п.2.2.1- 2.2.10 цього Порядку;

- у яких виявлені факти незаконного одержання та/або нецільового використання бюджетних коштів;

- інші, обмеження щодо яких встановлені законом.

2.4. Обов’язковими критеріями під час визначення переможців конкурсу є:

- відповідність проекту пріоритетам, визначених Програмою;

- співфінансування проекту з власних коштів власників будинку становить не менше 20%;

-внесок приватного інвестора становить не менше 10% від вартості проекту;

-гарантійний лист від підрядної організації  про погоджену ціну робіт по енергоефективності та графік робіт у місяцях;

- очікувана позика  залишатиметься незмінною впродовж дії договору про надання поворотної строкової фінансової допомоги. У разі зміни вартості проекту під час його впровадження додаткові затрати покладаються на інвесторів та ОСББ.

При рівних умовах перевага надається заявникам, реалізація проектів яких передбачає:

-комплексне утеплення будинків (горище, фасади, підлога), результатом яких буде вищий показник економії тепла.

- в разі, якщо заявники знаходяться в рівних умовах по пропонованих заходах, перевага надаватиметься тому заявнику, котрий заявить та підтвердить більшу суму власного внеску в проект, або пропозиція інвестора.

2.5.Документи подаються Позичальником  Управлінню житлово-комунального господарства.

Секретарем конкурсної комісії перевіряється повнота поданих документів, які  реєструються у відповідній книзі реєстрації учасників конкурсного відбору у день їх подання.

Книга реєстрації учасників конкурсного відбору повинна бути прошнурована, пронумерована і засвідчена печаткою Управління житлово-комунального господарства.

Якщо подається неповний комплект документів або з порушенням вимог цього Порядку, такі документи не реєструються і повертаються претенденту із повідомленням причини повернення у день їх подання. Після виправлення зауважень заявка може бути подана повторно, і у разі позитивного результату перевірки на відповідність критеріям розглянута по суті. У разі прийняття поданих документів один примірник заявки з реєстраційним номером повертається Позичальнику.

Позичальник, який подав документи на розгляд конкурсної комісії, в будь-який момент має право вимагати повернення наданих документів, про що до конкурсної комісії подається заява у довільній формі. Повернення документів здійснюється відповідно до акту прийому-передачі.

2.6. Прийняття рішення щодо визначення Позичальників, яким буде надано фінансову підтримку, здійснюється конкурсною комісією в день проведення конкурсного відбору.

За результатами розгляду заявки  комісія виносить одне з наступних рішень:

  • задовольнити в повному обсязі;

  • задовольнити у разі врахування зауважень;

  • відмовити в наданні коштів.


У разі прийняття рішення “Задовольнити  у разі врахування зауважень”, Заявник отримує письмову відповідь з викладеними зауваженнями і пропозиціями, після виконання яких заявка може бути подана повторно.

У разі прийняття рішення  “Відмовити в наданні коштів” - Заявник отримує письмову відповідь з причинами відмови, після чого може повторно подати заявку. Результати конкурсного відбору оформлюються протягом наступних 5 робочих днів протокольним рішенням, яке підписується головою, секретарем та іншими присутніми на засіданні членами конкурсної комісії.

2.7. Переможці конкурсного відбору визначаються конкурсною комісією, виходячи з критеріїв, визначених у пункті 2.4. цього Порядку та з урахуванням суми коштів, які є в наявності на зазначені потреби.

Переможців конкурсу може бути декілька, їх кількість може визначатися на  одному засіданні комісії. Переможцями конкурсу визнаються претенденти, які запропонували найкращі умови для реалізації проектів.

Комісія (в тому числі - один з її повноважних членів) має право на візуальний огляд  будинку, на який передбачається надання фінансової підтримки за рахунок міського бюджету.

 

2.8. Рішення конкурсної комісії приймаються на засіданнях у присутності більшості її членів відкритим голосуванням простою більшістю голосів.

У разі рівної кількості голосів голос головуючого на засіданні є вирішальним.

 

2.9. Конкурсна комісія протягом 5 робочих днів з дня проведення конкурсного відбору письмово інформує Позичальників, які брали у ньому участь, про його результати.

 

2.10.Організаційне забезпечення конкурсного відбору здійснюється виконавчим комітетом міської ради.

 

2.11.Контроль за цільовим використанням та своєчасним поверненням коштів здійснюється згідно рішення виконавчого комітету міської ради та відповідно до наказу  Управління житлово-комунального господарства про призначення відповідальної особи, на яку покладаються обов’язки по здійсненню контролю за поверненням коштів відповідно до укладених договорів.

 

2.12.Оголошення про проведення конкурсу оприлюднюється в місцевих засобах масової інформації, на офіційному сайті Калуської міської ради і має містити: строк проведення конкурсу; умови проведення конкурсу, що визначені в цьому Порядку; кінцевий строк подання заявок з відповідними документами; адресу, за якою приймаються документи; телефон для довідок.

Комісія розпочинає приймання заявок на участь у конкурсі з відповідними документами з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурсу впродовж не менше 10-ти календарних днів.

 

 

3. Процедура надання та повернення

Позичальником коштів міського бюджету, виданих на фінансову підтримку

 

3.1. Рішення конкурсної комісії щодо визначення переможців конкурсу є підставою для укладення начальником Управління житлово-комунального господарства з Позичальником - переможцем конкурсу договору про надання поворотної строкової  фінансової допомоги. Договір укладається в письмовій формі згідно додатку 2  до Цього Порядку.

Договір про надання поворотної фінансової допомоги в рамках Програми укладається строком на 1 рік. 

 

3.2. Позичальник – переможець конкурсу повинен:

 

- протягом 10 робочих днів з моменту отримання повідомлення про рішення конкурсної комісії укласти з Управлінням житлово-комунального господарства договір про надання поворотної строкової фінансової підтримки.

 

3.3. Перерахування на рахунок переможця конкурсу здійснюється за умови виконання вимог пункту 3.2. цього Порядку.

Фінансування поворотної допомоги здійснюється одноразовою виплатою, або траншами відповідно до рішення конкурсної комісії.

Позичальник повертає отримані кошти щомісячно, рівними частинами згідно встановленого графіку (не пізніше 15 числа кожного місяця, що слідує за місяцем повернення), що є невід’ємною частиною договору.

Позичальник, крім суми отриманої поворотної фінансової допомоги, сплачує за договором управлінню житлово-комунального господарства також кошти на покриття  адміністративних витрат ( на доплату працівнику, який здійснює супровід проекту) на рівні 0,1% від суми позики.

Внесок на покриття адміністративних витрат сплачується одноразово в повному обсязі протягом 15 днів з дня укладання договору, після чого управління житлово-комунального господарства перераховує кошти на рахунок Позичальника відповідно до умов договору.

 

3.4.У разі, коли договір не укладено з вини Позичальника, управління житлово-комунального господарства повідомляє про це голову конкурсної комісії.

У цьому випадку конкурсна комісія скасовує рішення про надання фінансової підтримки такому Позичальнику.

Позичальник, який не уклав Договір після оголошення переможцем має право на повторне звернення про отримання поворотної фінансової допомоги не раніше, ніж через 6 місяців після оголошення його переможцем.

 

3.5. Кошти Програми, видані Позичальникам як поворотна фінансова допомога на реалізацію проектів енергозбереження та термомодернізації, повертаються в строк згідно з укладеним договором на визначений у договорі рахунок.

 

3.6. Конкурсна комісія обирає склад зі своїх членів – контрольну комісію, яка здійснює моніторинг реалізації проектів в рамках Програми з метою контролю ефективності використання бюджетних коштів і забезпечення їх своєчасного повернення.

3.7. У разі невиконання Позичальником своїх зобов'язань щодо повернення коштів поворотної фінансової допомоги, передбаченої цим Порядком у зазначений строк заборгованість стягується згідно з умовами Договору та відповідно до чинного законодавства України.

3.8. Питання, які не врегульовані цим Порядком, вирішуються відповідно до діючого законодавства України.

 

3.9. При невиконанні Позичальником умов договору про надання фінансової підтримки для реалізації проекту або нецільового використання наданої фінансової підтримки, договір скасовується. Кошти поворотної фінансової допомоги, які були видані Позичальнику, повертаються ним  на рахунок, визначений у договорі  протягом 5 робочих днів з дня скасування договору.

 

 

Секретар міської ради                                                                    Роман Боднарчук

 

Додаток 1

до Порядку виділення та використання коштів на фінансову підтримку впровадження заходів з енергозбереження і термомодернізації у  багатоквартирних житлових будинках  міста Калуша на умовах поворотної фінансової допомоги ( револьверного фонду).

 

 

 

Голові комісії  ___________________

 

           

 

   ЗАЯВКА

на участь у конкурсі на отримання фінансової підтримки за рахунок коштів  в рамках реалізації Програми заходів з енергозбереження, термомодернізації багатоквартирних житлових будинків у м.Калуші на 2020-2025 роки, Порядків відшкодування відсоткових ставок та кредитів, а також поворотної фінансової допомоги, отриманих ОСББ на впровадження заходів з термомодернізації багатоквартирних житлових будинків у місті Калуші на 2020-2025 роки, затвердженої рішенням Калуської міської ради №____ від ___________201___ р.

Просимо допустити  -________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

до участі у конкурсному відборі на отримання поворотної фінансової допомоги на реалізацію заходів   з енергозбереження і термомодернізації у багатоквартирному житловому будинку   за адресою:  ___________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Телефон _________________________________________________________________

 E-mail   _____________________________________________________________________________

 

У разі перемоги у конкурсному відборі кошти просимо перерахувати на рахунок:

 

______________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

 

З вимогами Порядку виділення та використання коштів на фінансову підтримку впровадження заходів з енергозбереження і термомодернізації Порядку виділення та використання коштів на фінансову підтримку впровадження заходів з енергозбереження і термомодернізації у  багатоквартирних житлових будинках  міста Калуша на умовах поворотної фінансової допомоги ( револьверного фонду), ознайомлений. 

 

 

 

До заявки додаємо такі документи (копії):

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

_______________                 ________________________          ________________________

                                                        (підпис)                                          (ініціали та прізвище)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реєстраційний N ________________

від "___" ____________ 20__ р.

 

 

 

 

Секретар міської ради                                             Роман Боднарчук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                            Додаток  2

до Порядку виділення та викори-стання коштів на фінансову підтримку впровадження заходів з енергозбе-реження і термомодернізації у  багатоквартирних житлових будинках  міста Калуша на умовах поворотної фінансової допомоги ( револьверного фонду).

 





Договір № ____


про надання поворотної фінансової допомоги

 

м.Калуш                                                                                           “____” ________ 201_р.

 

 Управління житлово-комунального господарства в особі начальника управління______________________________________________, який діє на підставі Положення про управління, затвердженого ________ та зареєстрованого________________, іменоване надалі  Позикодавець, з одного боку, та _______________________________________________________________________, іменований в подальшому Позичальник, з іншого боку, а разом - Сторони, уклали даний Договір про наступне :

 

1.ПРЕДМЕТ ТА ТЕРМІНИ ДОГОВОРУ

  1. Позикодавець надає   Позичальнику поворотну фінансову допомогу, а Позичальник зобов’язується повернути надані грошові кошти в порядку та на умовах, передбачених даним Договором.

  2. Поворотна  фінансова допомога  (надалі допомога) - це сума грошових коштів в національній валюті України, передана у користування на визначений строк відповідно до даного Договору, який не передбачає  нарахування процентів або надання інших видів компенсацій, як плати за користування такими коштами.


2.УМОВИ НАДАННЯ ДОПОМОГИ

2.1. Поворотна фінансова допомога надається одним платежем в національній валюті України в сумі ____________ (в т.ч. прописом)      гривень.

       Позичальник повертає кошти, починаючи  з шостого місяця після укладення цього договору, щомісячно рівними частинами згідно встановленого графіку до 15 числа кожного місяця, що є невід’ємною частиною договору. Сума також може бути повернута одним платежем за  взаємним погодженням Сторін. В разі затримки повернення коштів згідно графіку, більше ніж на три календарних дні, Позичальнику надсилається попередження, про обов’язковість виконання умов даного договору та наслідки затримки. Несвоєчасним поверненням коштів слід рахувати неотримання Позикодавцем від Позичальника на шостий календарний день кожного місяця згідно графіку погашень та тоді застосовується пункт 7.2 даного договору.

        Поворотна фінансова допомога надається на строк, що не перевищує 360 днів з дати підписання цього Договору.

2.2. Поворотна фінансова допомога надається Позичальнику на безоплатній основі, тобто плата за користування грошовими коштами не стягується.

2.3. Поворотна фінансова допомога надається шляхом внесення грошових коштів на рахунок в банківській установі за вибором Позичальника.

2.4. Поворотна фінансова допомога використовується на фінансування купівлі будівельних матеріалів, інженерного обладнання та інших матеріалів на реалізацію наступних заходів з енергозбереження та/або термомодернізації, які проводитимуться у житловому будинку_______ ______   _________ у місті Калуші на здійснення таких заходів:

-  Модернізація та утеплення стін фасаду.

-  Модернізація, реконструкція, утеплення і ремонт покрівель, дахового перекриття, підвальних приміщень.

- Реконструкція, ремонт і модернізація обладнання та інженерних мереж теплопостачання у будинку.

-   Встановлення приладів погодного регулювання подачі теплопостачання.

-   Модернізація систем вентиляції.

-  Встановлення обладнання з використання альтернативних газу джерел енергії для потреб будинку.

-  Інші енергоефективні заходи у будинку.

 

3.ПОРЯДОК ПОВЕРНЕННЯ ДОПОМОГИ

3.1. Поворотна фінансова допомога підлягає поверненню не пізніше 5 днів після закінчення строку дії цього договору, або не пізніше 5 днів з дня його дострокового розірвання (скасування). В цей же термін Позичальник зобов’язаний надати Позикодавцю підтверджуючі документи  про використання коштів на цілі передбачені п.2.4 цього Договору. 

3.2. Повернення грошових коштів Користувачем проводиться шляхом їх внесення на  наступний розрахунковий рахунок Позикодавця ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

 

4. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН

4.1. Сторони несуть відповідальність за невиконання чи неналежне виконання своїх зобов’язань за даним Договором відповідно до чинного законодавства України.

 

5. ПОРЯДОК РОЗГЛЯДУ СПОРІВ

5.1. Спори між сторонами вирішуються шляхом переговорів.

5.2. В разі недосягнення згоди зацікавлена сторона передає спір на розгляд компетентного судового органу в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

5.3. При виконанні Договору та врегулюванні розбіжностей, що випливають із нього, сторони керуються чинним законодавством України.

 

6. ФОРС-МАЖОР.

6.1. Сторони звільняються від відповідальності  за  часткове або повне невиконання зобов'язань по дійсному договору, якщо повне або часткове невиконання своїх зобов'язань являється наслідком обставин непоборної сили (землетрусу, пожежі, повені,  епідемії та ін.), підтверджені компетентними органами в установленому законодавством порядку, які виникли після укладення даного Договору.

 

7. ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ СТОРІН.

7.1. Позикодавець має право в односторонньому порядку  достроково розірвати цей договір  та вимагати дострокового повернення наданої поворотної фінансової допомоги, письмово попередивши про це Позичальника за 15 календарних днів, у разі порушення умов цього договору Позичальником, у разі не надання за письмовою вимогою Позикодавця підтверджуючих документів про використання коштів на цілі передбачені п.2.4 цього Договору в 5-денний строк з дня отримання вимоги. В такому випадку  Позичальник зобов’язаний достроково повернути отриману поворотну фінансову допомогу Позикодавцю.

7.2. За несвоєчасне повернення коштів за цим Договором Позичальник сплачує Позикодавцю пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України  від загальної суми позики визначеної у п.2.1 цього Договору за кожний день прострочення.

 

 

8. СТРОК ДІЇ ДОГОВОРУ ТА ІНШІ ПОЛОЖЕННЯ

8.1. Даний Договір вступає в силу з моменту його підписання та діє до "___"____ 201_ року. Договір може бути скасовано за домовленістю Сторін у порядку, перед­ба­че­но­му чинним законодавством.

8.2. Всі зміни та доповнення до даного Договору укладаються в письмовій формі та підписуються обома Сторонами. За виключенням випадку передбаченого п. 7.1. цього Договору.

8.3. Даний Договір укладено в двох примірниках на ____сторінках українською мовою, що мають однакову юридичну силу, по одному для кожної із Сторін.

8.4. Жодна із Сторін не має права передавати свої права за Даним Договором третій стороні без письмової згоди другої Сторони.

8.5. У випадках, не передбачених Даним Договором, Сторони керуються чинним цивільним законодавством України

 

 

9.РЕКВІЗИТИ  ТА ПІДПИСИ СТОРІН:


 
















_____________________________

_____________________________

_____________________________

 

Юридична адреса: ____________

_____________________________

Код ЄДРПОУ: _______________

ІПН: ________________________

Код банку: ___________________

К/р в НБУ: ___________________

Тел./факс: ____________________

 

 

_____________________________

_____________________________

 

 

 

_____________________________

 

м.п.
Управління житлово-комунального господарства

Калуської міської ради

 

Юридична адреса:__________________

.

Код ЄДРПОУ: ____________

ІПН: не є платником ПДВ

р/р ____________________

Банк: УДКСУ ______________.

Код банку: _____________

Тел. ______________________

 

Начальник Управління  житлово-комунального господарства  Калуської міської ради

 

 

_________________________

 

м.п.
   
       

Підпис ____________________

 

 

Секретар міської ради                                                         Роман Боднарчук