ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXIX

Скликання:

VII

Вид:

В цілому

Номер:

66

Дата реєстрації:

26.12.2019

Проголосовано:

26.12.2019 13:50:57

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    31
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    3

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 66

Текст:




ПРОЕКТ РІШЕННЯ

 від                            2019 року №                                                

м.Калуш

Про звернення депутатів  Калуської міської ради до

Президента України,

Верховної Ради України,

Кабінету Міністрів України

щодо скасування законів України.

 

Розглянувши пропозицію депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання  «Свобода» у Калуській міській раді, відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Калуська міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Схвалити тексти звернень депутатів Калуської міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо вимоги скасувати закони України від 20.09.2019 року №128-IX “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг”, від 20.09.2019 року №129-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг” (додається).

  2. Доручити міському голові Калуської міської  ради підписати звернення.

  3. У триденний термін надіслати звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України.

  4. Оприлюднити дане рішення і звернення на офіційному сайті Калуської міської ради.


 

Міський голова  Калуської міської ради                                                       Матвійчук І.В

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Калуської міської  ради щодо скасування законів України від 20.09.2019 року №128-IX “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг”, від 20.09.2019 року №129-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг”

До Калуської міської  ради надійшли чисельні звернення від представників мікро підприємництва м. Калуша щодо потенційної загрози їх діяльності у зв’язку із прийняттям законів України від 20.09.2019 року №128-IX “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг”, від 20.09.2019 року №129-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг”.  Підприємці зазначають, що зазначені закони направлені на фактичне знищення спрощеної ситеми оподаткування, обліку та звітності. Ці законодавчі норми передбачають посилення тотального контролю за мікропідприємництвом та сприятимуть розвитку корупційної складової та кримінальних схем тиску на мікробізнес. Окрім того, фіскалізація запроваджена законами №128-ІХ, 129-ІХ створює грунт для монополізації споживчого ринку великим бізнесом і вбиває альтернативну пропозицію мікропідприємництва на ринку праці.

Норми, передбачені вказаними законами, не підтримуються переважною кількістю мікропідприємців, експертів, асоціацій, організацій та об’єднань, які представляють інтереси мікропідприєминцтва в м. Калуші.

Зазначаємо, що Державна регуляторна служба України провела обрахунок ймовірних втрат ринку від запровадження норм вказаними законами і констатувала підвищення витрат мікропідприємців на процеси адміністрування пов’язані з запровадженням фіскалізації.

Державна регуляторна служба України публічно розмістила інформацію про результати попереднього аналізу регуляторного впливу запропонованих ініціатив. Прогнозні витрати бізнесу, насамперед, платників податків другої та третьої груп єдиного податку, від реалізації положень законів№128-ІХ, 129-ІХ становитимуть орієнтовно 22,35 млрд грн. на адміністрування процесів застосування класичних реєстраторів розрахункових операцій, а за умови застосування програмних РРО становитумуть понад 8,53 млрд.грн. Сумарні додаткові витрати малого бізнесу на обов’язкове впровадження класичногоРРО для платників єдиного податку другої групи незалежно від виду діяльності та обсягів доходів прогнозно складуть11,128 млрд. грн. Окрім того, Державна регуляторна служба вказала на зростання перевірок відповідними службами за результатами реалізації законів №128-ІХ, 129-ІХ , що у свою чергу негативно відобразиться на бізнес активності.

Як наслідок, прийняті закони №128-ІХ, 129-ІХ спонукають мікропідприємців  піднімати ціни на товари та послуги, що вони реалізують і споживачі України отримають суттєве підняття роздрібних цін, що може привести до підвищення соціальної напруги.

Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг” передбачено застосування механізм так званого “кешбеку”, який попри морально-етичні суперечності несе потенційний ризик кримінального тиску на мікробізнес. З метою отримання винагороди за інформацію щодо невидачі чеку чи видачі чеку не на всю суму, ймовірність запровадження шахрайський схем і кримінальних дій тиску на міробізес надзвичайно висока.

У зв’язку із тим, що прийняті закони передбачають значне здорожчання процедур адміністрування податків для мікропідприєминцтва і робить мікробізнес неконкурентним у порівнянні з великим бізнесом в подальшому це може призвести до закриття суб’єктів господарювання фізичних осіб підприємців, що провадять свою діяльність на спрощеній системі оподаткування , обліку та звітнотності. Закриття діяльності мікропідприємцями чи їх бізнес-еміграція може привести до катастрофічних наслідків.

За результатами опрацьованої публічної інформації і провівши чисельні дослідження та консультації ми стверджуємо, що дія законів №128-ІХ, 129-ІХ знівельовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, а реалізація їх положень матиме негативні наслідки для мікропідприєминцтва м. Калуша, для економіки України в цілому та посилить соціальну напругу в суспільстві. Закони спричиняють фактичне знищення мікропідприємництва, бо в сьогоднішніх реаліях виключно спрощена система оподаткування обліку та звітності дає можливість розвивати бізнес ініціативу в Україні. Закриття діяльності мікропідприємцями спричинить втрату великої кількості робочих місць у нас в м. Калуші та суттєво скоротить надходження у бюджет нашого міста.

У зв’язку із вищезазначеним та з метою недопущення негативних економічних наслідків, погіршення інвестиційного клімату України, посилення соціальної напруги у суспільстві, депутати Калуської міської  ради звертаються до Вас з проханням терміново ініціювати законопроекти, якими скасувати норми законів України від 20.09.2019 року №128-IX “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг”, від 20.09.2019 року №129-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг”.

Звернення прийнято на  _________________ сесії  Калуської міської  ради

За дорученням депутатів Калуської міської  ради

Міський голова  Калуської міської ради                                           Матвійчук І.В