ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Галина Романко

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXXI

Скликання:

VII

Вид:

В цілому

Номер:

1

Дата реєстрації:

28.01.2020

Проголосовано:

30.01.2020 12:04:23

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    26
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    5
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1

Текст:




  1. РІШЕННЯ


 

 

Про звернення Калуської міської



ради до народних депутатів України


Едуарда Прощука та

Олега Марусяка

 




З метою ліквідації негативних наслідків для довкілля та недопущення розвитку небезпечних процесів таких як загроза руйнування житлових будинків, мереж транспортного сполучення, корозії інженерних комунікацій, ліквідації джерела засолення в багатоповерховій забудові міста, відповідно статті 50 Конституції України, статті 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», керуючись статтею 26  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада


 

ВИРІШИЛА:


 

1. Схвалити звернення Калуської міської ради до народних депутатів України Едуарда Прощука та Олега Марусяка (текст додається).


 

2. Направити звернення Калуської міської ради народним депутатам України Едуарду Прощуку та Олегу Марусяку.

                                    

3. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради Романа Боднарчука.

 

 

 

 

 

Міський голова                                                                              Ігор Матвійчук

        

 

 

  

 

 

                                                                            Народним депутатам України

                                                                            Едуарду Прощуку

Олегу Марусяку

 

ЗВЕРНЕННЯ

Калуської міської ради

 

 

         Калуська міська рада звертається до Вас у зв’язку з складною екологічною ситуацією, що склалась на території міста Калуша, зокрема щодо розташування у багатоповерховій житловій забудові міста Калуша в районі вулиць Ринкова-Хіміків антропогенного утворення відвалу «Галда №4 - Солянка» площею 8,6 га. Об’єкт споруджено ще в 40-х роках минулого століття. За 80 років територія перетворилась на небезпечний об’єкт. Відвал, розміром по зовнішньому контуру 180*480 м, огороджено дамбами з місцевого суглинку висотою до 6 м., поверхня рівнинна, слабо нахилена на північний схід. Відвал «Галда №4 - Солянка» заповнено солевмісними глинистими породами, утвореними в результаті збагачення калійної руди. Сольовий склад наближається до складу калійної руди і відрізняється меншою кількістю вмісту калію та магнію. Глинисті речовини заскладовані у відвалі - полімінеральні.

Оскільки протифільтраційних елементів у дамбах і днищі ємності немає, тому даний об’єкт під дією природних факторів створив значне техногенне навантаження на навколишнє середовище у зв’язку з вимиванням накопичених небезпечних речовин (солей) з нижче залягаючих порід, які вже частково профільтрувались (проникли на декілька метрів вглиб) та забруднюють водоносний горизонт. Східна частина частково покрита трав’яною рослинністю, тоді як на західній частині виходить на поверхню засолений ґрунт. Висока концентрація солей в ґрунтах призводить до пригнічення рослинності. У зв’язку з цим поверхня відвалу надзвичайно еродована, особливо у південно-східній його частині. На ділянках з розвитком ярів і промоїн ґрунт інтенсивно засолений і загіпсований. Ґрунт фітотоксичний, на що вказує відсутність рослинності. Також мають місце такі небезпечні процеси як загроза руйнування житлових будинків, мереж транспортного сполучення, інженерні комунікації зазнають корозії.

З огляду на вищевикладене, з метою мінімізації негативних наслідків у житловій зоні міста Калуша, просимо Вас розглянути можливість та сприяти виділенню з державного бюджету додаткових дотацій місту на виконання робіт по рекультивації відвалу «Галда №4 - Солянка» та приведення його до стану господарського використання.

 

 

Прийнято на 71 сесії сьомого демократичного

скликання Калуської міської ради

30 січня 2020 року