ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Роман Боднарчук

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXXXII

Скликання:

VII

Вид:

В цілому

Номер:

71

Дата реєстрації:

26.08.2020

Проголосовано:

27.08.2020 11:30:22

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    19
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    13
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 71

Текст:



71. РІШЕННЯ

 

                                                                                                                     
















Про звернення депутатів

 Калуської міської ради

до Президента України та

Верховної Ради України

 
м.Калуш

(вісімдесят друга сесія сьомого демократичного скликання)

 

   

 

Розглянувши звернення Асоціації  міст України, відповідно до Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою збереження основних принципів належного врядування, забезпечення конституційних прав громадян та юридичних осіб, міська  рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Схвалити звернення депутатів Калуської міської ради та направити  до Президента України та Верховної Ради України щодо недопущення прийняття законопроекту реєстраційний № 3801від 07.07.2020 (додається).

 

 2. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради Романа Боднарчука.

 

 

 

Міський голова                                                           Ігор Матвійчук



                                                                  Президенту України

 

Верховній РадіУкраїни

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

Звертаємо Вашу увагу на Законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розпорядження землями комунальної власності» (реєстр №3801 від 07.07.2020 авторства групи народних депутатів України групи народних депутатів України фракції «Слуга Народу» під головуванням Клочко А.А.)

  Законопроектом пропонується запровадити голосування «кваліфікованою» більшістю у 2/3 голосів від загального складу ради для прийняття рішень місцевої ради з питань розпорядження земельними ділянками комунальної форми власності.

  У разі ухвалення законопроекту № 380, його норми здатні повністю паралізувати процес прийняття місцевими радами рішень з питань розпорядження комунальними землями. Насамперед, це торкнеться прав громадян, які відповідно до Конституції України та Земельного кодексу України мають право на набуття у власність та на отримання у тимчасове чи постійне користування земельних ділянок.

  Процедура прийняття рішення органами місцевого самоврядування не повинна створювати додаткових адміністративних обмежень для фізичних і юридичних осіб у реалізації їх прав, а має бути законною та максимально простою. У сукупності із запровадженим імперативним мандатом депутата питання розпорядження землями перестане бути питанням забезпечення прав громадян та юридичних осіб на володіння чи користування земельними ділянками, а стане виключно політичними питанням, що призведе до чисельних порушень законодавства.

  Введення додаткових ускладнень до процедури надання земельних ділянок відповідно практики Європейського суду з прав людини може тлумачитися як порушення статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

  Законопроектом (реєстр.№ 3801) у прихованій  формі пропонується перекласти на органи місцевого самоврядування відповідальність держави за неможливість забезпечити усіх громадян земельними ділянками відповідно до Закону . Така позиція авторів законопроекту не відповідає конституційним визначенням України як правової держави та обов’язку держави утверджувати  та забезпечувати права і свободи людини та підриває у громадян авторитет до місцевого самоврядування та держави.

  Враховуючи надзвичайну важливість питання, з метою збереження основних принципів належного врядування, забезпечення конституційних прав громадян та юридичних осіб, просимо не допустити прийняття законопроекту реєстр.№ 3801, як такого, що несе загрозу реалізації громадянами своїх конституційних прав.

Прийнято на 82 сесії Калуської міської ради сьомого демократичного скликання

27 серпня 2020 року