ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Юрій Соколовський

Рішення:

Прийнято

Сесія:

III

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

14

Дата реєстрації:

16.12.2020

Проголосовано:

17.12.2020 12:31:18

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    34
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    1

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 14

Текст:




 

 
 14. РІШЕННЯ

 

                                                                                                       

Про Програму стимулювання

населення, об’єднання співвласників

багатоквартирних будинків та

житлово-будівельні кооперативи

до ефективного використання

енергетичних ресурсів та

енергозбереження на 2021 рік

 

 

 

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою фінансової підтримки населення, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів Калуської міської територіальної громади на впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках шляхом здешевлення кредитних ресурсів за рахунок бюджету Калуської міської територіальної громади та враховуючи висновки постійних комісій міської ради, міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

         1. Затвердити Програму стимулювання населення, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельні кооперативи до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2021 рік (додається).

 

         2. Фінансовому управлінню Калуської міської ради (Леся Поташник) передбачати в бюджеті Калуської міської територіальної громади видатки на фінансування заходів даної Програми.

 

3. Визначити головним виконавцем і розпорядником коштів даної Програми управління економічного розвитку Калуської міської ради (Юрій Соколовський).

 

         4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Богдана Білецького.

 

 

 

 

 

Міський голова                                                  Андрій Найда

 

     ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської  ради

від  __________    № ____

Секретар міської ради

 

   

 

 

 

 

 

Програма

стимулювання  населення,  об’єднання співвласників багатоквартирних будинків  та  житлово-будівельних кооперативів

до ефективного використання енергетичних ресурсів

та  енергозбереження на 2021 рік

 

 

 



 

ПАСПОРТ

Програми стимулювання  населення,  об’єднання співвласників

багатоквартирних будинків  та  житлово-будівельних кооперативів

до ефективного використання енергетичних ресурсів

та  енергозбереження на 2021 рік

 

  1. Ініціатор розроблення програми (замовник): Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради


 


  1. Розробник програми: Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради


 


  1. Співрозробники програми: Управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради


 


  1. Відповідальний виконавець програми: Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради    


 


  1. Учасники програми: Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради,  управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради, кредитно-фінансові установи


 


  1. Термін реалізації програми:   2021 рік


 


  1. Етапи фінансування програми (для довгострокових програм):  -


 


  1. Обсяги фінансування програми (тис.грн.):  300,0 тис.грн.


























Роки Обсяги фінансування , тис.грн.
Всього в т.ч. за джерелами фінансування
обласний бюджет міський бюджет інші джерела
2021 100,0 - 100,0 -

 

    8. Очікувані результати виконання програми:  зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів населенням через стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів; зменшення обсягу субсидій, що виділяються населенню для оплати за спожиті енергоносії; популяризація економічних, екологічних і соціальних переваг енергозбереження, підвищення громадського та освітнього рівня у цій сфері.

 

9.   Термін проведення звітності:     щоквартально



 

Обґрунтування доцільності розроблення

Програми стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2021 рік

Програма стимулювання населення, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (далі – ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи (далі – ЖБК) до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2021 рік (далі - Програма) орієнтована на підвищення енергоефективності та зменшення обсягів використання енергетичних ресурсів населенням Калуської міської територіальної громади і враховує відповідні положення  постанов Кабінету Міністрів України від 01.03.2010 року №243 «Про затвердження Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2021 роки» та від 17.10.2011 року №1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження» (із змінами), Меморандуму про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків від 24.06.2015 року, укладеного між Держенергоефективності.

Сучасний стан енергетичного забезпечення та споживання енергоресурсів характеризує Україну як державу з надзвичайно високим рівнем енергозатрат, що виникають внаслідок незбалансованої структури енергоспоживання та нераціонального використання енергії. При існуючому рівні споживання енергоресурсів країна забезпечує себе власними паливними ресурсами приблизно на 40 відс.

Однак, при дотриманні світових пропорцій ефективність енергетичного забезпечення залишається вкрай низькою. Потенціал економії енергії в Україні загалом, і в місті зокрема сягає близько 70 відс. Це стосується населення, закладів бюджетної сфери, комунальної енергетики та теплогенерації.

Потенціал підвищення ефективності використання енергоресурсів становить:

  • у промисловості - 67 відс.,

  • у теплогенерації та транспортуванні теплоносіїв - 40 відс.,

  • у житловому секторі - 55 відс.


Вирішення проблем енергоефективності переведе Україну (в т.ч. місто) до категорії енергонезалежності.

Основними проблемами енергетичного сектору сьогодні є:

  • високий рівень енергоємності, значна залежність від імпортного газу, нафти і ядерного палива, низька ефективність використання енергії;

  • місцеві (власні) природні джерела енергії обмежені запасами вугілля, нафти та газу, невеликими запасами гідроресурсів.


Враховуючи, що на сьогодні економія паливної одиниці є у три рази ефективнішою, ніж її видобуток, інтенсифікація енергозбереження стає одним з вузлових питань розвитку економіки. Суть її полягає у використанні всього комплексу ефективних заходів, які скеровані на зниження питомих енерговитрат на виробництво продукції (у т. ч. товарної енергії) і підвищення продуктивності праці.

Подолання значної диспропорції в економічному розвитку України та провідних країн ЄС, особливо з урахуванням європейського вибору держави, зумовлює потребу в інноваційному підході до розвитку високотехнологічних виробництв з пріоритетом на вітчизняні науково-технічні розробки, пов’язані з термомодернізацією житлового фонду, енергетичної галузі, енергопостачання і енергоспоживання.

Щодо енергоспоживання в житлово-комунальному господарстві, то підприємства цієї галузі займають третє місце після населення та промисловості, і перше - за споживанням тепла. Найбільшими споживачами енергії (понад 40 відс. ресурсу) є будинки усіх типів, а потенціал економії в них становить:

  • електроенергії - близько 50-65 відс.,

  • теплової енергії - близько 50 відс.


Втрати теплової енергії будинком, а також потенціал енергозбереження на сьогодні становлять:


  • зовнішні стіни - 40 відс. (потенціал економії - 70 відс.);

  • вікна, двері - 25 відс. (потенціал економії - 50 відс.);

  • вентиляція - 15 відс. (потенціал економії - 65 відс.);

  • гаряча вода - 10 відс. (потенціал економії - 30 відс.);

  • дах, підлога - 8 відс. (потенціал економії - 50 відс.);

  • трубопроводи, арматура - 2 відс. (потенціал економії - 35 відс.).


Як видно, основні обсяги споживання пов’язані з опаленням будинків для компенсації теплових втрат через вікна, стіни, дах, підлогу та за рахунок вентиляції. Враховуючи загальну кількість будинків і споруд та питомі витрати енергії на їх теплозабезпечення, необхідно приділяти велику увагу теплоізоляції та енергозбереженню.

До економії витрат ресурсів і зниження тепловтрат, у першу чергу, слід віднести енергозбереження у споживачів, системах теплопостачання, опалення, комплекс інженерно-технічних заходів, головними з яких є:

  •    збільшення термічного опору огороджувальних конструкцій будинків через:




  • використання під час будівництва нових об’єктів теплоефективних стінових панелей, перехід на нові конструктивні рішення з урахуванням підвищення вимог у частині опору теплопередачі конструкцій;

  • розроблення нових технічних рішень з підвищення теплоефективності зовнішніх стін.




  •   проведення теплоізоляційних робіт з реконструкції будинків старої забудови, які пов’язані з нанесенням на стіни будинків додаткових теплоізоляційних шарів, підвищенням теплозахисту вікон і балконних дверей відповідно до сучасних вимог.


Постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2010 №243 затверджено Державну цільову економічну програму енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2021 роки, якою передбачено відшкодування частини суми кредитів, залучених в уповноважених банках на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів для багатоквартирних і одноквартирних будинків за трьома напрямками.

Мета і основні завдання програми

Мета Програми полягає у створенні сприятливих умов для населення міста щодо зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів впродовж 2021-2025 років.

Основними завданнями є:

  • реалізація населенням заходів із термомодернізації будівель та альтернативного енергозабезпечення;

  • сприяння розвитку енергоефективного будівництва і реконструкції житлового фонду;

  • стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів;

  • зменшення обсягу субсидій, що надаються населенню за спожиті енергоносії;

  • популяризація економічних, екологічних і соціальних переваг енергозбереження, підвищення громадського освітнього рівня у цій сфері.


 

Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми

Заохочення та стимулювання населення до енерго- і ресурсозбереження, впровадження енергоефективних заходів, використання сонячної енергії, як альтернативного джерела електро- та теплопостачання: встановлення сонячних енергетичних станцій, теплових насосів, сонячних батарей та дахових панелей,  здійснюватиметься шляхом надання матеріальної підтримки з міського бюджету.

Запровадження механізму стимулювання до впровадження енергозберігаючих та енергоефективних заходів населення, ОСББ та ЖБК шляхом відшкодування позичальникам за одним кредитним договором частини кредиту з міського бюджету по кредитах, де часткове відшкодування здійснюватиметься з державного бюджету згідно постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2011 року № 1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження» (із змінами):

 

  -  для фізичних осіб (населення):

  • 15% від суми кредиту, залученого для впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредитів, залучених на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу та електроенергії), але не більше 1800 грн за одним кредитним договором;

  • 15% від суми кредиту, залученого для впровадження енергоефективних заходів, але не більше 2100 грн за одним кредитним договором.




  • для ОСББ, ЖБК:




  • 15% від суми кредиту залученого на впровадження енергоефективних заходів, але не більше 2100 грн. на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором.


 

Відшкодування частини кредиту здійснюється на підставі генерального договору про співробітництво між головним розпорядником коштів, передбачених на виконання заходів Програми, та кредитно-фінансовою установою.

Уповноваженими банками (кредитно-фінансові установи) для надання кредитів на вищевказані цілі визначено акціонерні товариства “Державний ощадний банк України”, акціонерний банк “Укргазбанк” та акціонерне товариство комерційний банк «Приватбанк» (далі - уповноважені установи), які на своїх умовах надають кредитні ресурси споживачам.

 

Фінансове забезпечення програми

Заходи Програми реалізуються за рахунок коштів міського бюджету, кредитних ресурсів, коштів населення та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством України.

Перелік заходів, обсягів та джерел фінансування, очікуваних результатів Програми наведено у додатку.

 

Очікувана ефективність виконання Програми

Реалізація Програми сприятиме:

  • зменшенню споживання паливно-енергетичних ресурсів населенням через стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів;

  • активізації розвитку галузі енергоефективного будівництва і реконструкції, забезпеченню умов для виявлення й залучення вітчизняних та іноземних інвестицій;

  • зменшенню обсягу субсидій, що виділяються населенню за спожиті енергоносії;

  • популяризації економічних, екологічних і соціальних переваг енергозбереження, підвищенню громадського та освітнього рівня у цій сфері.


 

 

              Додаток 1

до Програми стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до ефективного використання енергетичних ресурсів та

енергозбереження  на 2021 рік

 

 

Перелік

заходів, обсяги та джерела фінансування Програми

 

Назва замовника:  Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради

 



















































































№з/п Найменування заходу Виконавець Термін виконання Орієнтовні обсяги фінансування, тис.грн. Очікувані результати
рік всього в т.ч. за джерелами фінансування
бюджет міської територіальної громади обласний бюджет інші джерела  
1. Відшкодування частини кредитів, отриманих населенням (фізичними особами, ОСББ, ЖБК) на впровадження енергозберігаючих і енергоефективних заходів Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради

 
2021 рік 2021

 
100,0

 

 

 
100,0

 

 

 
- - Зменшення споживання

паливно-енергетичних

ресурсів
2. Популяризація

економічних,

екологічних і

соціальних переваг

енергозбереження,

підвищення

громадського освітнього рівня у цій сфері
Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради, управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради, кредитно-фінансові установи 2021 рік

 
- - - - - Підвищення рівня поінформованості населення щодо розвитку енергое фективного будівництва і реконструкції

житлового

фонду
3. Організаційні заходи по супроводу програми Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради 2021 рік - - - - - Своєчасність проведення компенсації частини кредитів, отриманих населенням (фізичними особами, ОСББ, ЖБК) на впровадження енергозберігаючих і енергоефективних заходів
  Всього:       100,0 100,0 - -  

 

 

 
 

 

Додаток 2

до Програми стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження  на 2021 рік

 

Порядок відшкодування частини кредитів,

залучених фізичними особами, ОСББ та ЖБК

для впровадження енергоефективних заходів на території Калуської міської територіальної громади

 

1. Загальні положення

1.1. Порядок відшкодування частини кредитів, залучених фізичними особами, ОСББ та ЖБК для впровадження енергоефективних заходів (далі - Порядок) розроблено відповідно до вимог Бюджетного кодексу України, постанов Кабінету Міністрів України від 01.03.2010 №243 «Про затвердження Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2021 роки» та від 17.10.2011 №1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження», з метою підвищення енергоефективності та зменшення обсягів використання енергетичних ресурсів населенням Калуської міської  територіальної громади.

1.2. Головним виконавцем та розпорядником коштів даної Програми є управління економічного розвитку міста Калуської міської ради (далі- Розпорядник коштів).

1.3. Виділення коштів на відшкодування частини кредитів, отриманих фізичними особами, ОСББ та ЖБК (далі - Позичальники) для впровадження енергоефективних заходів є цільовими та здійснюється в рамках Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2021 роки (далі – Державна програма), передбачених в бюджеті Калуської міської територіальної громади на відповідний рік.

1.4. Відшкодування частини кредитів здійснюється фізичним особам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (далі - ОСББ), житлово-будівельним кооперативам (далі - ЖБК) відповідно до розділу 5 цього Порядку.

 

 

2. Напрями та умови використання коштів міського бюджету

2.1. Бюджетні кошти використовуються за Програмою стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2021 рік.

2.2. Відшкодування частини кредитів з бюджету Калуської міської  територіальної громади здійснюється для впровадження енергоефективних заходів, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2011 №1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження» (зі змінами та доповненнями).

2.3. Бюджетні кошти спрямовуються на відшкодування частини кредитів, отриманих фізичними особами, ОСББ та ЖБК для впровадження енергоефективних заходів за умови залучення відповідно до Програми таких кредитів в Уповноважених банках, які беруть участь у реалізації Державної програми.

2.4. Відшкодування частини кредитів здійснюється на підставі примірного генерального договору про співробітництво між управлінням  економічного розвитку міста Калуської міської ради та державними банками або банками, у статутному капіталі яких 75% і більше належать державі (далі – Уповноважені банки). Примірний генеральний договір про співробітництво викладено у додатку, який може коригуватися при підписанні двома сторонами (Розпорядником коштів та Уповноваженим банком).

 

3. Подання та розгляд звернень про виділення коштів

3.1. Для відшкодування частини кредитів Позичальникам Уповноважені банки подають Розпоряднику коштів щомісяця до 5 числа наступного періоду звернення про виділення коштів з бюджету Калуської міської територіальної громади та зведені реєстри Позичальників, які отримали кредити в цих установах для впровадження енергоефективних заходів на паперових носіях та в електронному вигляді у форматі Ехсеl.

3.2. У зверненні обов’язково зазначається:

  - інформація про напрям використання коштів бюджету Калуської міської  територіальної громади;

  - інформація щодо фінансування цих заходів за рахунок інших джерел, не заборонених  чинним законодавством (кошти державного та місцевих бюджетів, власні кошти фізичних осіб, ОСББ, ЖБК тощо).

3.3. Відшкодування частини кредитів здійснюється Розпорядником коштів згідно із зведеними реєстрами Позичальників.

3.4.Обов’язковою умовою для включення Уповноваженим банком відомостей до зведеного реєстру позичальників є подання таким Позичальником до Уповноваженого банку документів, що підтверджують цільове використання кредитних коштів (акт приймання-передачі, товарний чек, видаткова накладна), та документів, що підтверджують факт впровадження ефективного обладнання та/або матеріалів (акт виконаних робіт (наданих послуг) (далі – підтвердні документи).

 

4. Виділення коштів з бюджету Калуської міської територіальної громади

4.1. Виділення коштів на відшкодування частини кредитів, отриманими фізичними особами, ОСББ та ЖБК для впровадження енергоефективних заходів є цільовими та здійснюється в рамках реалізації Державної програми, в межах коштів, передбачених в бюджеті Калуської міської територіальної громади на відповідний рік для виконання заходів Програми.

4.2. Кошти з бюджету Калуської міської територіальної громади перераховуються фінансовим управлінням Калуської міської ради Розпоряднику коштів, відповідно до заявки про фінансування, в межах асигнувань, передбачених в міському бюджеті на відповідний бюджетний рік в порядку черговості надходження до Розпорядника коштів зведених реєстрів Позичальників.

4.3.Відшкодування відбувається шляхом перерахунку Розпорядником коштів на передбачений примірним генеральним договором про співробітництво рахунок відповідного Уповноваженого банку, який, у свою чергу, протягом 3 робочих днів розподіляє ці кошти на розрахункові рахунки відповідних позичальників.

4.4. Уповноважені банки після проведення розрахунків з Позичальниками до 5 числа місяця, наступного за звітним, подають Розпорядникові коштів відповідний звіт про використання бюджетних коштів.

4.5.Складання та подання фінансової звітності про використання бюджетних коштів здійснюється в установленому законодавством порядку.

 

5. Відшкодування частини кредитів, отриманими для впровадження енергоефективних заходів

5.1.Розпорядник коштів відшкодовує частину кредитів, отриманих Позичальниками в Уповноваженому банку з бюджету Калуської міської  територіальної громади по кредитах, де часткове відшкодування здійснюватиметься (здійснюється) з Державного бюджету для впровадження енергоефективних заходів, передбачених Державною програмою та постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 №1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження», відповідно до програми стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2021 рік в таких розмірах, а саме:

- для фізичних осіб (населення) в т.ч.:


  •  15% від суми кредиту, залученого для впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредитів, залучених на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу та електроенергії), але не більше 1800 грн за одним кредитним договором;

  •  15% від суми кредиту, залученого для впровадження інших енергоефективних заходів, але не більше 2100 грн за одним кредитним договором;


  - для ОСББ, ЖБК:


  •  15% від суми кредиту залученого для впровадження енергоефективних заходів, але не більше 2100 грн на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором.


5.2. Відшкодування частини кредитів здійснюється на підставі документів, які зберігаються  в Уповноваженому банку, і є доступними для ознайомлення за вимогою Розпорядника коштів.

5.3. Перелік документів, які необхідні для відшкодування частини кредитів, для фізичних осіб:

  • копія паспорта  позичальника (сторінки 1-4, 11) завірена в установленому порядку;

  • копія довідки про ідентифікаційний код або про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податку, завірена в установленому порядку (при наявності);

  • кредитний договір;

  • документи, які підтверджують цільове використання кредитних коштів (акт приймання-передачі, товарний чек, видаткова накладна), та документів, що підтверджують факт впровадження ефективного обладнання та/або матеріалів (акт виконаних робіт (наданих послуг);

  • заява Позичальника із зазначенням фактичної адреси, за якою Позичальником встановлено (планується встановити) котел з використанням будь-яких видів палива (за винятком природного газу та електроенергії, крім електричного теплоакумуляційного обігріву та гарячого водопостачання), енергоефективне обладнання/матеріали.


5.4. Перелік документів, які необхідні для відшкодування частини кредитів, для ОСББ, ЖБК:


  • повна назва юридичної особи;

  • наказ (витяг з протоколу) про призначення керівника (ОСББ, ЖБК) на посаду;

  • копії паспортів керівника, головного бухгалтера, інших уповноважених осіб (ОСББ, ЖБК), які мають право підпису відповідних договорів та/або документів, що подаються у банк, засновників;

  • копії довідок про присвоєння ідентифікаційних номерів вище зазначеним особам;

  • копія рішення відповідних органів управління позичальника (зборів членів, спостережної ради, правління) про отримання кредиту для впровадження енергоефективних робіт, ремонту, модернізації будинку;

  • кредитний договір;

  • документи, які підтверджують цільове використання кредитних коштів (акт приймання-передачі, товарний чек, видаткова накладна), та документів, що підтверджують факт впровадження ефективного обладнання та/або матеріалів (акт виконаних робіт (наданих послуг).


  У разі коли позичальником залучено кредит на придбання електричних котлів для водяної системи автономного теплопостачання або водяної індивідуальної (автономної) системи опалення та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них, обов’язковою умовою для включення Уповноваженим банком відомостей до зведеного реєстру позичальників є подання таким позичальником, крім підтверджуючих документів інформації (довідки, витягу із схеми теплопостачання, витягу з рішення постійно діючої міжвідомчої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води тощо) від органів місцевого самоврядування яка підтверджує, що чинними схемами теплопостачання населеного пункту передбачено децентралізацію опалення із застосуванням систем електричного опалення у такому багатоповерховому будинку, та документа (акта, довідки тощо) про наявність багатозонного (багатотарифного) приладу обліку електричної енергії, взяття такого приладу на абонентський облік електропостачальником та його використання для розрахунків за спожиту електроенергію.

5.5. Сформований пакет документів та документи, що підтверджують цільове використання кредитних коштів, зберігається в кредитній справі протягом строку, передбаченого законодавством для зберігання документів за кредитною операцією. Копії таких документів протягом строку їх зберігання можуть бути надані Уповноваженим банком Розпоряднику коштів за письмовою вимогою.

5.6. Для відшкодування частини кредиту Уповноважені банки щомісячно до 5 числа місяця, наступного за звітним, подають Розпоряднику  коштів зведені реєстри позичальників, які отримали кредити в цих установах для впровадження енергоефективних заходів, в якому зазначаються суми відшкодувань за відповідний місяць (додатки  1, 2 до примірного генерального договору про співробітництво).

5.7.Фізична особа, ОСББ та ЖБК протягом одного бюджетного року має право отримати таке відшкодування один раз.

5.8.Уповноважені банки у кредитному договорі в графі: «Цілі кредитування» зобов’язані зазначати: «за Програмою стимулювання населення, ОСББ та  ЖБК до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2021 роки», затвердженої рішенням Калуської міської ради від ___________ №_____ та на виконання Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2021 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2010 №243».

5.9.У разі встановлення факту відсутності підтвердних документів отримане відшкодування частини суми кредиту протягом одного місяця повертається Уповноваженим банком до бюджету Калуської міської територіальної громади.

5.10.У разі встановлення факту не цільового використання кредитних коштів отримане відшкодування частини суми кредиту протягом одного місяця повертається позичальником до Уповноваженого банку, який протягом трьох робочих днів повертає зазначені кошти до бюджету Калуської міської територіальної громади.

5.11. Кошти бюджету Калуської міської територіальної громади не можуть бути спрямовані на сплату будь-яких штрафів та/абопені, нарахованихзгідно з умовами кредитного договору.

 

 

Керуючий справами виконкому                  Мар’яна-Божена Постоловська

 

Додаток

до Порядку відшкодування частини кредитів, залучених фізичними особами, ОСББ та  ЖБК для впровадження енергоефективних заходів

 

ПРИМІРНИЙ ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДОГОВІР №____

про співробітництво

 

м. Калуш

«___»_________20__ року

 

Управління  економічного розвитку міста Калуської міської ради (далі – Розпорядник), в особі начальника ____________________, який діє на підставі Положення про управління економічного розвитку міста Калуської міської ради, затвердженого рішенням Калуської міської ради від 25.03.2016 №194, з однієї сторони, та  ______________________________ (далі – Уповноважений банк), в особі __________________________, який діє на підставі _____________________, з іншої сторони, уклали цей Договір про наступне:

 

  1. Предмет Договору


1.1. Предметом цього Договору є встановлення основних умов та принципів співпраці Сторін у процесі надання Розпорядником часткової компенсації суми кредиту для впровадження енергоефективних заходів фізичним особам, об’єднанням співвласникам багатоквартирних будинків та житлово-будівельним кооперативам (далі – Позичальникам), які отримали кредит в Уповноваженому банку, в межах  Програми стимулювання населення, ОСББ та  ЖБК до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2021 рік, затвердженої рішенням сесії  Калуської міської ради від  _________№____ (далі – Програма) та на виконання Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2021 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2010 №243 (зі змінами та доповненнями, у розмірах та порядку, що визначено цим Договором.

1.2. Кредитування Позичальників здійснюється Уповноваженим банком відповідно до внутрішніх нормативних документів Уповноваженого банку та чинного законодавства України.

1.3. Відшкодування Позичальникам частини кредиту здійснюється відповідно до Порядку відшкодування частини кредитів, залучених фізичними особами, ОСББ та ЖБК для впровадження енергоефективних заходів.

Розпорядник коштів відшкодовує частину кредитів, отриманих Позичальниками в Уповноваженому банку з міського бюджету по кредитах, де часткове відшкодування здійснюватиметься (здійснюється) з Державного бюджету для впровадження енергоефективних заходів, передбачених Державною програмою та постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 №1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження», відповідно до Програми стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2018-2021 роки в таких розмірах, а саме:

  - для фізичних осіб (населення):

  • 15% від суми кредиту, залученого для впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредитів, залучених на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу та електроенергії), але не більше 1800 грн за одним кредитним договором;

  •  15% від суми кредиту, залученого для впровадження енергоефективних заходів, але не більше 2100 грн за одним кредитним договором;


  - для ОСББ, ЖБК:


  •  15% від суми кредиту залученого для впровадження енергоефективних заходів, але не більше 2100 грн на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором.


 

1.4. Кредити надаються в національній валюті.

1.5. Часткову компенсацію суми кредиту можуть отримати Позичальники, які проживають, зареєстровані та впроваджують енергоефективні заходи на території Калуської міської територіальної громади.

 

  1. Основні завдання Сторін


2.1. Для  досягнення цілей за цим Договором Сторони зобов'язуються:

- спрямовувати зусилля на виконання умов Програми;

- проводити заходи щодо пошуку Позичальників, які бажають отримати в Уповноваженому банку кредит для впровадження енергоефективних заходів та отримати право на відшкодування його частини відповідно до умов Програми;

- обмінюватися наявною в їх розпорядженні інформацією, що стосується предмету цього Договору, проводити спільні консультації і переговори.

 

3. Обов'язки і права Розпорядника:

3.1. Розпорядник зобов'язується:

3.1.1. Прийняти, розглянути сформовані Уповноваженим банком реєстри Позичальників, які отримали кредит для впровадження енергоефективних заходів.

3.1.2. Резервувати за Позичальниками кошти, необхідні для часткової компенсації суми кредиту, залученого для впровадження енергоефективних заходів за Кредитним договором, відповідно до Реєстру Позичальників, наданого Уповноваженим банком, згідно з п. 3.1.1 цього Договору.

 3.1.3. Прийняти, розглянути сформовані Уповноваженим банком зведені реєстри Позичальників, згідно з п. 4.1.5 цього Договору.

3.1.4.Перераховувати на рахунок Уповноваженому банку (№_________________) у межах асигнувань, передбачених в міському бюджеті на відповідний рік, кошти для відшкодування частини кредиту відповідно до зведених реєстрів Позичальників (уточнених зведених реєстрів Позичальників).

3.1.6. Повідомляти Уповноважений банк про всі зміни, що можуть вплинути на виконання Сторонами  умов цього Договору  за 3 робочих дні до набрання ними чинності.

3.1.7.Не розголошувати відомості, які становлять банківську та комерційну таємницю Уповноваженого банку, а також відомості, які стали відомі Розпоряднику у зв'язку з виконанням обов'язків за цим Договором.

3.1.8. Виконувати інші зобов’язання за цим Договором.

3.2. Розпорядник має право:

3.2.1.Вносити на розгляд Уповноваженого банку пропозиції щодо вдосконалення правовідносин за цим Договором.

3.2.2. Здійснювати контроль за дотриманням Уповноваженого банку умов цього Договору.

3.2.3. Здійснювати заходи із перевірки пакетів документів Позичальників та контроль за цільовим використанням кредитів, отриманих за Програмою, відповідно до умов цього Договору, за умови попереднього письмового повідомлення про це Уповноважений банк за 10 (десять) робочих днів.

 

4. Обов'язки і права Уповноваженого банку

4.1. Уповноважений банк зобов'язується:

4.1.1.Надавати кредити Позичальникам для впровадження енергоефективних заходів та визначені в Орієнтовному переліку енергоефективного обладнання та/або матеріалів, які є складовими (комплектуючими) устаткування та матеріалів, що визначеніПорядком використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 №1056 (зі змінами та доповненнями), у порядку, встановленому внутрішніми нормативними документами Уповноваженого банку.

4.1.2. Визначати суму коштів, яка необхідна для відшкодування частини кредиту за кредитним договором для кожного Позичальника, виходячи з умов визначених у Програмі і передбачених у п. 1.3 цього договору, та відобразити її у Зведеному реєстрі.

4.1.3. Формувати та зберігати в Уповноваженому банку щодо кожного Позичальника, який отримав кредит для впровадження енергоефективних заходів, відповідно до умов цього Договору, пакет документів, згідно з переліком, визначеним у додатках 3,4 до цього Договору.

4.1.5. Формувати та подавати Розпоряднику, не пізніше 5 числа наступного місяця, зведений Реєстр Позичальників, які отримали кредит на впровадження енергоефективних заходів на паперових носіях та в електронному вигляді у форматі Excel за формою згідно з додатками 1, 2 до цього Договору.

У разі отримання повідомлення Розпорядника про дублювання Позичальників, що є учасниками Програми, у зведених реєстрах Позичальників поданих іншими Уповноваженими банками, формувати та подавати Розпоряднику не пізніше 2-х робочих днів з дня його отримання уточнені зведені реєстри Позичальників.

4.1.6.Перераховувати скеровані Розпорядником на рахунок Уповноваженого банку кошти, призначені для відшкодування частини отриманого кредиту для впровадження енергоефективних заходів на поточні рахунки Позичальників, відповідно до умов цього Договору.

4.1.7. Здійснювати заходи з популяризації Програми, зокрема щодо надання Розпорядником часткової компенсації суми кредиту для впровадження енергоефективних заходів Позичальникам, які отримали кредит в Уповноваженому банку.

4.1.8. Виконувати інші зобов’язання  за цим Договором.

4.1.9. У  кредитних договорах, які укладатимуться з Позичальниками, у графі «Ціль кредитування» зазначати: «за Програмою стимулювання населення, ОСББ та  ЖБК до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2021 рік», затвердженої рішенням Калуської міської ради від  ___________ №_____ та на виконання Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2021 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2010 № 243.

 

4.2. Уповноважений банк має право:

4.2.1. Відмовити Позичальникові в наданні кредиту для впровадження енергоефективних заходів у випадку:

- невідповідності Позичальника вимогам Уповноваженого банку та умовам цього Договору;

- прийняття кредитним комітетом Уповноваженого банку рішення про відмову у видачі кредиту.

 

5. Відповідальність Сторін

  5.1.У разі невиконання чи неналежного виконання зобов’язань, передбачених цим Договором, винна Сторона відшкодовує іншій Стороні всі завдані у зв’язку з цим збитки.

  5.2. Уповноважений банк несе відповідальність за не включення осіб, які отримали кредит за Програмою, у Зведений реєстр згідно з додатками 1, 2 до цього Договору.

5.3. Розпорядник не несе відповідальності за несвоєчасне перерахування коштів з бюджету Калуської міської територіальної громади для відшкодування Позичальникам частини кредиту у рамках Програми та неперерахування коштів у разі перевищення суми для відшкодування ліміту асигнувань, передбаченого в бюджеті Калуської міської територіальної громади на відповідний рік.

5.4. Уповноважений банк не несе відповідальності за відмову Розпорядника здійснювати відшкодування частини кредиту для впровадження енергоефективних заходів, згідно із сформованими Уповноваженим банком зведеними реєстрами.

 

 

 

 

 

  1. Форс-мажорні обставини


6.1. Сторони звільняються від відповідальності за невиконання будь-якого з положень цього Договору, якщо це стало наслідком причин, що не контролюються не виконуючою стороною. До таких причин належать: стихійне лихо, екстремальні погодні умови, перебої в постачанні електроенергії та вихід з ладу телекомунікації, збої комп’ютерних систем, пожежі, страйки, військові дії, і таке інше, але не обмежуються ними.

 

  1. Строк дії Договору


7.1. Цей Договір набуває чинності з дня його підписання Сторонами і діє до повного виконання Сторонами зобов’язань.

7.2. Цей Договір може бути розірваний у випадках та в порядку, передбаченому чинним законодавством, або за згодою Сторін. Сторона, що бажає розірвати Договір, подає заяву не раніше, ніж за 30 (тридцять) календарних днів до пропонованого дня припинення дії Договору.

7.3. Після закінчення дії Договору Розпорядник здійснює часткове погашення суми кредиту, згідно із сформованими Уповноваженим банком зведеними Реєстрами, які були передані Розпоряднику до закінчення дії Договору.

 

  1. Прикінцеві положення


8.1. Будь-які зміни і доповнення  до цього Договору вносяться лише за згодою Сторін, шляхом укладання додаткових договорів.

8.2. У разі виникнення спорів у ході виконання цього Договору Сторони намагатимуться вирішувати їх шляхом переговорів. Зацікавлена Сторона має право звернутися до суду, якщо під час переговорів Сторони не дійшли згоди щодо врегулювання спору.

8.3. Цей Договір складено у двох оригінальних примірниках, по одному для кожної із Сторін, кожен з яких має однакову юридичну силу.

 

9. Місцезнаходження та реквізити сторін








Уповноважений банк __________________________________

__________________________________

__________________________________

__________________________________

 

 

Керівник

____________________________

 

м.п.
Розпорядник

Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради

77300, вул. Шевченка, 6,

м. Калуш, Івано-Франківська обл.

р/р UA748201720344240004000077755

в КУДКСУ  Івано-Франківської області,

МФО 836014

код ЄДРПОУ 37262422

ІПН Не є платником податку на додану вартість

 

Начальник управління економічного розвитку міста Калуської міської ради

 

______________________Соколовський Ю. В.

м.п.


 

Додаток  1

                                                                                                                                                      до примірного генерального договору

про співробітництво

№_______________________

від “____” __________20__ р.

 

                                                                                                                                                                                                                  ПОГОДЖЕНО                                                                                   

                                                                                                                                              Розпорядник

_____________________________

Калуської міської ради

Зведений реєстр № ________

Позичальників (фізичних осіб), які отримали кредит у ________________

за Програмою стимулювання населення, ОСББ та  ЖБК до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2021 рік

за _______________  20__ р.

(місяць)

Реквізити Уповноваженого банку:____________________








































































№п/п Прізвище, ім’я та по батькові Ідентифікаційний код або реєстраційний N° облікової картки платника податків Місце проживання позичальника (із зазначенням адреси реєстації у м. Калуші, якщо вона відрізняється від місця проживання) Адреса будинку, в якому впроваджується захід (згідно з даними, повідомленими уповноваженому банку позичальником) Ціль кредиту Номер і дата кредитного договору Строк кредитного договору Сума кредиту, грн. Загальна вартість придбаного енергоефективного обладнання та/або матеріалів та відповідних робіт з їх впровадження (грн.) Сума компенсації, грн.
                     
                     
                     
                     
Усього:

 

Уповноважений банк:

“____” _____________________ 20__р.                    ___________________________________                                 ______________                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               М.П.                                                                                                (посада, прізвище та ініціали)                                                                          (підпис)

 

  Додаток  2

                                                                                             до примірного генерального договору

про співробітництво

№_______________________

  від “____” __________20__ р.

 

                                                                                                                                                                                 ПОГОДЖЕНО

                                                                                                                                            Розпорядник

_____________________________

Калуської міської ради      

Зведений реєстр № ________

Позичальників (ОСББ та ЖБК), які отримали кредит у ________________

за Програмою стимулювання населення, ОСББ та  ЖБК до ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2021 рік

за _______________  20__ р.

                                                                                                         (місяць)

Реквізити Уповноваженого банку__________________

















































































№п/п Назва ОСББ, ЖБК Юридична адреса позичальника Код ЄДРПОУ Ціль кредиту Номер і дата кредитного договору Строк кредитного договору Сума кредиту, грн. Загальна вартість придбаного енергоефективного обладнання та/або матеріалів та відповідних робіт з їх впровадження (грн.) Сума компенсації, грн.
                   
                   
                   
                   
  Усього:

 

Уповноважений банк:

 

“____” _____________________ 20__ р.                    _______________________________________                        ______________                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               М.П.                                                                                                (посада, прізвище та ініціали)                                              (підпис)

 



                                                                                                Додаток  3

до примірного генерального договору

про співробітництво 

      №_______________________

  від “____” __________20__ р.

 

 

Перелік документів для фізичних осіб, які необхідні

для відшкодування частини кредитів

(зберігається в Уповноваженому банку)

 

  1.  Копія паспорт позичальника (сторінки 1- 4, 11) завірена в установленому порядку.

  2.  Копія довідки про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податку, завірена в установленому порядку (при наявності).

  3.  Кредитний договір.

  4.  Документи, які підтверджують цільове використання кредитних коштів (акт приймання-передачі, товарний чек, видаткова накладна), та документів, що підтверджують факт впровадження ефективного обладнання та/або матеріалів (акт виконаних робіт (наданих послуг).

  5.  Заява Позичальника із зазначенням фактичної адреси, за якою Позичальником встановлено (планується встановити) котел з використанням будь-яких видів палива (за винятком природного газу та електроенергії, крім електричного тепло акумуляційного обігріву та гарячого водопостачання), енергоефективне обладнання/матеріали.


 








Уповноважений банк ___________________________________

___________________________________

___________________________________

___________________________________

 

 

Керівник

____________________________

 

м.п.
Розпорядник

Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради

77300, вул. Шевченка, 6,

м. Калуш, Івано-Франківська обл.

р/р UA748201720344240004000077755

в КУДКСУ  Івано-Франківської області,

МФО 836014

код ЄДРПОУ 37262422

ІПН Не є платником податку на додану вартість

 

Начальник управління економічного розвитку міста Калуської міської ради

 

______________________Соколовський Ю. В.

м.п.

 

 

 

 

 

 

Додаток  4

до примірного генерального договору

про співробітництво 

      №_______________________

  від “____” __________20__ р.

 

 

Перелік документів для ОСББ та ЖБК, які необхідні

для відшкодування частини кредиту

(зберігаються в Уповноваженому банку)

 

  1. Повна назва юридичної особи.

  2. Наказ (витяг з протоколу) про призначення керівника (ОСББ, ЖБК) на посаду.

  3. Копії паспортів керівника, головного бухгалтера, інших уповноважених осіб (ОСББ, ЖБК), які мають право підпису відповідних договорів та /або документів, що подаються у банк, засновників;

  4. Копії довідок про присвоєння ідентифікаційних номерів вищезазначеним особам.

  5. Копія рішення відповідних органів управління позичальника (зборів членів, спостережної ради, правління) про отримання кредиту та впровадження енергоефективних робіт, ремонту, модернізації будинку.

  6. Кредитний договір.

  7. Документи, які підтверджують цільове використання кредитних коштів (акт приймання-передачі, товарний чек, видаткова накладна), та документів, що підтверджують факт впровадження ефективного обладнання та/або матеріалів (акт виконаних робіт (наданих послуг). 


 








Уповноважений банк ___________________________________

___________________________________

___________________________________

___________________________________

 

 

Керівник

____________________________

 

м.п.
Розпорядник

Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради

77300, вул. Шевченка, 6,

м. Калуш, Івано-Франківська обл.

р/р UA748201720344240004000077755

в КУДКСУ  Івано-Франківської області,

МФО 836014

код ЄДРПОУ 37262422

ІПН Не є платником податку на додану вартість

 

Начальник управління економічного розвитку міста Калуської міської ради

 

______________________Соколовський Ю. В.

м.п.

 

 

 



 

Додаток 5

до примірного генерального договору

про співробітництво 

      №_______________________

  від “____” __________20__ р.

Начальнику управління економічного

розвитку міста

п. Юрію Соколовському

гр.__________________________________

паспортні дані________________________

адреса реєстрації_____________________

____________________________________

телефон_____________________________

 

 

Заява

 

Я, гр. _________________________________________________________

проживаю за адресою________________________________________________

прошу долучити мене до участі у Програмі стимулювання населення,  об’єднання співвласників багатоквартирних будинків  та  житлово-будівельних кооперативів до ефективного використання енергетичних ресурсів та  енергозбереження на 2021 рік, затвердженої рішенням Калуської міської ради від __________ №_____, у зв’язку з отриманням кредиту у ___________________________________________________________________

(назва Уповноваженого банку, номер та дата заключення договору)

_________________________________________________________________

на впровадження енергоефективних заходів за адресою_____________________

____________________________________________________________________

(адреса будинку, в якому впроваджується енергозберігаючий захід)

а саме_______________________________________________________________

____________________________________________________________________

(відомості щодо енергозберігаючих заходів)

 

Також, даю згоду на обстеження виконаних робіт, проведення фотофіксації та складання і підписання акту обстеження заявником та представниками розпорядника коштів - управління економічного розвитку міста Калуської міської ради.

 

 







 

«___»_______20__року

 
 

________________________

(Підпис)