ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

VII

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

67

Дата реєстрації:

26.01.2021

Проголосовано:

28.01.2021 13:01:15

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 67

Текст:




67. РІШЕННЯ









Про звернення Калуської міської ради до Президента України та Кабінету Міністрів України про створення державної комісії для напрацювання пропозицій щодо шляхів вирішення екологічних проблем   (

 

 

Відповідно до Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендації постійної комісії з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики,         міська рада

ВИРІШИЛА:

         1. Схвалити та направити звернення Калуської міської ради до Президента України та Кабінету Міністрів України про створення державної комісії для напрацювання пропозицій щодо шляхів вирішення екологічних проблем (звернення додається).

 

         2. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови Мирослава Тихого.

 

 

Міський голова                                                                    Андрій Найда

                  

 

 

 

 

                                                                 

 

Президенту України

                                                                            Володимиру Зеленському

 

Кабінету Міністрів України

                                                                                              

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

            Повідомляємо Вас, що техногенно-екологічна ситуація на території Калуської міської територіальної громади різко погіршується у зв’язку з активізацією процесів просідання земної поверхні в с. Кропивник, Калуського району на землях сільськогосподарського призначення. Просідання земної поверхні відбулось над гірничими виробками двох рудників «Ново-Голинь» та «Голинь», що свідчить про активізацію процесів деформації гірничого масиву.

         Як повідомлялося у попередньому зверненні до Кабінету Міністрів України (Рішення Калуської міської ради №41 від 10 грудня 2020 року), у 2020 році відбулось просідання земної поверхні в с. Кропивник, Калуського району за межами населеного пункту, площею близько 6 га, глибиною до 1м, яке заповнилось водами атмосферного походження на відстані орієнтовно 300 м до житлових будинків.

            14.01.2021 року робочою групою під головуванням міського голови Андрія Найди зафіксовано нове просідання глибиною до 30 см на відстані   100 м від житлових будинків, довжиною 250-300 м, на відстані 250 м від ділянки з просіданням, яка виявлена у серпні 2020 року.

За словами місцевих науковців, висота виробленого простору під окремими територіями в сумі становить близько 80м.

Впродовж попередніх років проводились інструментальні спостереження, завдяки яким встановлено, що відбувається процес зсуву гірничого масиву і деформації земної поверхні, який проявляється у вигляді утворення мульд просідання. Даний процес за прогнозними оцінками буде продовжуватись тривалий період часу.

Існує загроза утворення нових просідань, що може призвести до катастрофічних наслідків і нещасних випадків, оскільки відстань новоутвореного просідання до найближчої житлової забудови становить            100 м. У І зону можливого просідання земної поверхні потрапляє 40 житлових будинків, в ІІ зону – 88 житлових будинків, загальна кількість житлових будинків, які знаходяться над шахтними виробками становить 171 житловий будинок.

З метою зниження соціальної напруги серед населення та стабілізації екологічної ситуації на території Калуської міської територіальної громади, розгляду питання відселення мешканців, житлові будинки яких розташовані у небезпечній зоні, у зв’язку з неможливістю вирішення даного питання силами Калуської міської ради, просимо сприяти вирішенню проблемних питань громади на державному рівні, а саме: розглянути можливість створення Державної комісії з представників Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, науковців, представників центральних, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та інших компетентних органів для виїзду до Калуської міської територіальної громади та вивчення питання на місці для напрацювання пропозицій щодо шляхів вирішення екологічних проблем.

Висловлюємо Вам повагу та маємо надію на позитивне вирішення проблем Калуської міської територіальної громади, які є результатом діяльності державних підприємств видобувної та переробної галузей на базі калійно-магнієвих покладів Калуш-Голинського родовища без здійснення та проведення ефективних технічних і природоохоронних заходів.

 

 

Прийнято на сьомій сесії восьмого 

демократичного скликання