ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Не прийнято

Сесія:

XI

Скликання:

VIII

Вид:

За основу

Номер:

1272

Дата реєстрації:

16.04.2021

Проголосовано:

16.04.2021 14:38:14

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    15
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    17
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1272

Текст:




РІШЕННЯ

 

від 16.04.2021. № ______________________

м. Калуш

 

 

Про звернення Калуської міської ради

щодо порушень чинного

законодавства України

під час проведення


і встановлення результатів

проміжних виборів народного

депутата України в одномандатному

виборчому окрузі № 87


 

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” міська рада

вирішила:

1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України

В. Зеленського, Голови Верховної Ради України Д. Разумкова, Міністра внутрішніх справ України А. Авакова, Голови Служби безпеки України

І. Баканова, Генерального прокурора України І. Венедіктової, в. о. Директора Державного бюро розслідувань О. Сухачова, Центральної виборчої комісії щодо порушень чинного законодавства України під час проведення

і встановлення результатів проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87 (додається).

2. Рішення надіслати Президенту України В. Зеленському, Голові Верховної Ради України Д. Разумкову, Міністру внутрішніх справ України А. Авакову, Голові Служби безпеки України І. Баканову, Генеральному прокурору України І. Венедіктовій, в. о. Директора Державного бюро розслідувань О. Сухачову, Центральній виборчій комісії.

3. Звернення розмістити на вебсайті міської ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації.

 

 

Міській Голова                                                                           Андрій Найда

 

 

 

Додаток

до рішення Калуської міської ради

від 16.04.2021. № _____________

 

Президенту України

В. Зеленському

 

Голові Верховної Ради України

Д. Разумкову

 

Міністру внутрішніх справ України

А. Авакову

 

 

Голові Служби безпеки України

І. Баканову

 

 

Генеральному прокурору

України

І. Венедіктовій



В. о. Директора Державного бюро розслідувань

О. Сухачову

                                                                                    

Центральна виборча комісія



ЗВЕРНЕННЯ


 

Події, які протягом останніх днів відбувалися в одномандатному виборчому окрузі № 87 в Івано-Франківській області, неможливо назвати проявом безпосередньої демократії, а самі вибори – вільними та демократичними.

Те, що діялося впродовж виборчої кампанії, а особливо з 28 березня

по 04 квітня 2021 року, – можливий підкуп виборців, перерахунок бюлетенів та встановлення результатів виборів під дулами автоматів військового спецпідрозділу, тиск вищих посадових осіб, погрози, шантаж, підкуп і мовчазна згода та бездіяльність Центральної виборчої комісії – фактично є призначенням, а не виборами народного депутата України.

Під час сумнівного, з точки зору законодавства, перерахунку бюлетенів на деяких дільницях ТВО № 87 голова окружної виборчої комісії вчинив грубі порушення законодавства про вибори. Зокрема, він перервав засідання ОВК, яке згідно із законодавством повинно бути безперервним, закрив приміщення ОВК, в якому зберігалася виборча документація з дільниць, та позбавив можливості всіх членів комісії перебувати в приміщенні ОВК.

Зранку 1 квітня 2021 року о п’ятій годині будівлю, в якій знаходиться ОВК, оточили бійці спецпідрозділу СБУ, які вивели з приміщення ОВК офіційних спостерігачів, довірених осіб кандидатів у депутати, журналістів та представників громадських організацій, які у межах своїх статутних завдань здійснювали спостереження за виборчим процесом.

Після повернення членів окружної виборчої комісії до приміщення були виявлені зміни в розміщенні мішків з виборчою документацією та порушення їх опломбування, що свідчить про проникнення невідомих осіб в приміщення ОВК та втручання в документацію дільничних виборчих комісій в нічний час, коли приміщення протягом шести годин перебувало під контролем тільки спецпідрозділу СБУ.

Під час перерахунку бюлетенів представники дільничних виборчих комісій заявляли про ознаки втручання у виборчу документацію – перепакування, підроблені підписи, пошкоджені пакети з бюлетенями. Зважаючи на це, вони викликали поліцію та надали свої свідчення. Подальший перерахунок підтвердив, що частина бюлетенів зникла або була викрадена.

Зазначені дії фактично спотворили результати волевиявлення громадян на проміжних виборах народного депутата України в територіальному виборчому окрузі № 87.

Такої ганебної фальсифікації результатів виборів в Україні не було з часів подій в Мукачевому у 2003 році, які логічно призвели до Майдану в 2004 році.

Івано-Франківська обласна рада й надалі буде захищати демократію, свободу та вибір народу України усіма законними методами і способами.

Ми, депутати Калуської  міської ради, станемо поряд, підтримаємо та забезпечимо кожного, хто захищатиме не тільки від зовнішньої агресії, але й від внутрішніх ворогів України. 

Безвідповідальні, ганебні дії народних депутатів України від фракції політичної партії "Слуга Народу" у Верховній Раді України не можуть і не будуть залишені поза увагою та без належного реагування не тільки з боку виборців області, а й всього народу України, оскільки порушені Конституція України та Закон України "Про статус народного депутата України".

Підробка та пошкодження виборчої документації, аж до крадіжки виборчих бюлетенів, підміна контрольних листів, неправомірне та безпідставне вилучення документів, публічне залякування та знущання над членами виборчих комісій – такої ганьби світ не бачив навіть за режиму Януковича.

Це не має нічого спільного з волею народу – це злочин проти народу України! Злочин під час війни! Злочин під час пандемії! Злочин під час економічної та соціальної кризи, який ви можете зупинити!

Необхідно відзначити й те, що місцеві державні адміністрації всупереч вимогам Конституції України і законів України не забезпечили законність, охорону прав, свобод і законних інтересів громадян.

Враховуючи численні порушення, допущені органами влади та їх посадовими і службовими особами, ми як представники громади Івано-Франківської області, як громадяни України, закликаємо вас мати мужність взяти на себе відповідальність та виконати належним чином конституційні обов’язки і власні обіцянки, забезпечивши верховенство права, дотримання прав і свобод виборців.

Зважаючи на викладене вище, вимагаємо:

1. Проведення об’єктивного розслідування фактів грубих порушень чинного законодавства України суб’єктами виборчого процесу на проміжних виборах народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87 та притягнення їх до відповідальності.

2. Дати належну правову оцінку діям спецпідрозділу СБУ в приміщенні окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 87.

3. Забезпечення об’єктивного розслідування фактів незаконного проникнення у приміщення окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 87 та притягнення до відповідальності осіб, які викрали виборчу документацію.

4. Перевірити на предмет наявності складу ознак кримінального правопорушення в діях народних депутатів України, які перебували в окружній виборчій комісії одномандатного виборчого округу № 87.



5. Визнати вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87, проведені 28 березня 2021 року, недійсними та оголосити повторні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87.

 

 

Прийнято на позачерговій одинадцятій сесії

Калуської міської ради восьмого демократичного скликання


16 квітня 2021 року