ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Сергій Воконоголь

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XIII

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

96

Дата реєстрації:

27.05.2021

Проголосовано:

27.05.2021 11:23:33

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    20
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    11
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 96

Текст:



















Про звернення Калуської міської ради  до Президента України, Кабінета Міністрів України та Веровної Ради України щодо нововведень в оформленні та призначенні субсидій м.Калуш

(тринадцята сесія восьмого

демократичного скликання)

 

   

 

 

Керуючись статтею 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”,  міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

        Схвалити і направити текст звернення Калуської міської ради до Президента України, Кабінета Міністрів України та Веровної Ради України щодо нововведень в оформленні та призначенні субсидій (додається).

 

        

 

 

Міський голова                                                                              Андрій Найда







Президенту України

 Володимиру Зеленському

 

Голові Верховної Ради України

 Дмитру Разумкову

 

Прем’єр-міністру України

Денису Шмигалю 

 

 

Звернення

 

Протягом останніх двох років ціни на комуналку, газ, електрику для населення порівняно з 2017 роком суттєво виросли, а кількість людей, що отримують соціальну допомогу у вигляді субсидій зменшилася більш ніж вдвічі.

У «піковий» 2017 рік субсидії отримували біля 7 млн. домогосподарств. Із державного бюджету в той рік було виділено 72,4 млрд. грн. А в опалювальний період 2020-21 роки субсидії отримували лише 2,9 млн. домогосподарств.

У 2021 Кабінет міністрів України ухвалив чергову антисоціальну Постанову № 420 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою з 1 травня 2021 року вводиться новий порядок оформлення субсидій в Україні.

Ця постанова передбачала:

- що всі субсидіанти мають з 1 травня подати заново заяви і декларації про доходи/видатки до управлінь соцзахисту, змусивши біля 3 млн осіб подавати новий пакет документів в управління соцзахисту. Особливо цинічним це виглядає під час пандемії, коли потрібно дотримуватися жорстких правил безпеки, масочного режиму, уникати скупчень людей тощо.

- ліквідацію комісій місцевих органах влади, які ухвалювали рішення про надання субсидії у спірних ситуаціях, особливих та нестандартних випадках. Раніше до 40% всіх субсидій призначалося саме через рішення таких комісій. Ми прогнозуємо, що через таке рішення значна частина субсидіантів просто буде позбавлена субсидій.

- позбавлення субсидій родин, які мають на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у сумі, що перевищує 56750 грн. Люди відкладали на «старість», на лікування, на ремонти своїх помешкань, поточні несправності, на інші цілі. А тепер влада позбавляла цих людей субсидій і примусить їх сплачувати космічні комунальні послуги за рахунок своїх накопичень.

Завдяки тиску українців та команди Європейської Солідарності Уряд все ж вніс суттєві зміни до своїх постанов. І тепер:

- для 85% субсидіантів вона буде призначена в автоматичному режимі.

- до 100 тисяч гривень (із 56 750) була збільшений розмір депозитів після якого людина втрачає право на субсидії.

- управлінням соцзахисту надано право, замість місцевих комісій призначати субсидії в особливих випадках, спірних ситуаціях.

Але близько півмільйона українців на думку Уряду мають все ж подати заяви в управління соцзахисту. Тому вважаємо, що для зручності та безпеки громадян України влада сьогодні повинна:

- надіслати поштою нові форми заяв і декларацій адресно до тих, хто має їх заново подавати;

- забезпечити комфортні умови для прийому громадян, включаючи заходи безпеки від зараження на короновірусу.

- невідкладно оновити програмне забезпечення місцевих органів влади для автоматичного розрахунку субсидій на новий сезон.

- притягнути до відповідальності осіб, які ініціювали внесення на розгляд Уряду постанови, що обмежувала право українців на соціальну допомогу і створила напругу у суспільстві.

- Верховна Рада терміново повинна внести зміни до державного бюджету України 2021 р. з метою збільшення на 10 млрд. грн. видатків на субсидії. Збільшення видатків здійснити за рахунок зменшення фінансування Офісу Президента, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, Офісу Генерального прокурора та зменшення корупційних проектів в програмі «Великого будівництва».

 

Прийнято на 13 сесії восьмого демократичного скликання

                                                                   28 травня 2021 року