ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Михайло Клим

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XIII

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

4

Дата реєстрації:

24.05.2021

Проголосовано:

27.05.2021 11:58:14

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    27
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    6
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 4

Текст:



















 

 

Про роботу управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту Калуської міської ради

 
м.Калуш

(_____ сесія восьмого

демократичного скликання)

 

   

              

 

 

         Керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до плану роботи Калуської міської ради на перше півріччя 2021 року, заслухавши інформацію начальника про роботу управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту Калуської міської ради,  міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

Інформацію про роботу управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту Калуської міської ради за 2020 рік взяти до відома (додається).

   

 

Міський голова                                                           Андрій Найда
ЗВІТ

управління в справах сім’ї, молоді,

фізкультури і спорту Калуської міської ради

за 2020 рік

 

Створене рішенням сесії міської ради від 24.07.2002 року №53 як окрема юридична особа та головний розпорядник коштів.

Веде роботу 19 років.

Згідно штатного розпису – 5,5 одиниць

  1. Начальник управління

  2. Головний бухгалтер

  3. Головний спеціаліст з питань фізкультури та спорту

  4. Головний спеціаліст з питань молодіжної політики, національно-патріотичного виховання та оздоровлення

  5. Спеціаліст І категорії з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашнього насильства та протидії торгівлі людьми.

  6. Прибиральниця


 

         Робота управління протягом року проходила в руслі реалізації сімейних, молодіжних та спортивних заходів, а також в напрямку розвитку фізичної культури в місті. 

 

         Основним завданням управління у справах молоді та спорту було забезпечення на території міста реалізації державної політики стосовно сім’ї,  гендеру, молоді, фізичної культури та спорту, а основні напрямки роботи визначались:

Законом України від 20.09.2011 року № 3739-І «Про протидію торгівлі людьми», Постановою КМУ від 22 серпня 2012 р. № 783 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми».


  • Декларацією "Про загальні засади державної молодіжної політики", Постановою Верховної Ради України від 23.02.2017 № 1908-VIII "Про Рекомендації парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: "Ціннісні орієнтації сучасної української молоді", Постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.2016 №148 "Про затвердження Державної цільової соціальної програми "Молодь України" на 2016-2020 роки та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України", Законом України від 04.09.2008 № 375-VІ «Про оздоровлення та відпочинок дітей».

  • Законом України "Про фізичну культуру і спорт", Указом Президента України від 12.01.2015 № 5/2015 «Про Стратегію сталого розвитку «Україна-2020»рішенням міської ради "Про Програму фінансової підтримки спорту вищих досягнень та громадських спортивних організацій в місті Калуші на 2020 рік", рішеннями виконавчого комітету міської ради, розпорядженнями міського голови, плану роботи управління на 2020 рік.


 

Управління в справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту здійснює координацію роботи з питань фізичної культури і спорту, молодіжної політики та національно-патріотичного виховання дітей та молоді, оздоровлення та відпочинку дітей та молоді, сімейної та гендерної політики.

З ініціативи управління в справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту при виконавчому комітеті міської ради  функціонують 4 координаційні ради, як дорадчі органи:

  1. Координаційна рада з питань фізичної культури і спорту Калуської міської територіальної громади;

  2. Координаційна рада з питань оздоровлення та відпочинку дітей і молоді Калуської міської територіальної громади;

  3. Координаційна рада з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді Калуської міської територіальної громади.

  4. Міжвідомча рада з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми Калуської міської територіальної громади.


         2020 рік був роком випробувань пов’язаних з пандемією COVID-19.

Фактичні видатки по управлінню в цілому становили – 1 862 612 грн.

З них:

  • На діяльність управління – 1 496 588 грн.

  • Проведення спортивних заходів, змагань та відряджень збірних команд – 136 289 грн.

  • Заходи державної політики з питань сім’ї – 20 261 грн.

  • Заходи з молодіжної політики – 54 079 грн.


 

Згідно Програми фінансової підтримки спорту вищих досягнень та громадських спортивних організацій в місті Калуші на 2020 рік було виділено 1 987 961грн.

13-тьом громадським спортивним організаціям Калуша, які виконували суспільно значимі для міста функції, представляли Калуш на всеукраїнських та міжнародних змаганнях, сприяли зміцненню фізичного здоров’я населення, організації змістовного дозвілля дітей та молоді у вільний від навчання і роботи час, участь у змаганнях.

22 – ом спортсменам виплачено стипендію міського голови в сумі 155 400 грн.

 

Спортивні заклади, роботу яких координує та контролює управління:

ДЮСШ «Сокіл» 48 штатних одиниць, з них 9 тренерів. Спортивний комплекс «Сокіл» 5 залів, басейн «Посейдон». Культивує 7 видів спорту. Регулярно відвідує заклад 380 дітей та молоді.

Видатки по загальному фонду становлять - 5 513 746 грн.

За 2020 рік ДЮСШ «Сокіл» отримав кошти як плату за послуги в сумі – 381 353 грн.

 

МЦФЗН «Спорт для всіх» 18 штатних одиниць

Завдання:

  1. Організація та проведення фізкультурно-спортивної роботи у місцях масового відпочинку та за місцем проживання.

  2. Обслуговування та утримання спортивних споруд міста: стадіон «Хімік», «Загір’я», спортивні майданчики за місцем проживання -18 шт., антивандальні тренажерні комплекси - 5 шт.


Видатки по загальному фонду становлять – 1 830 743 грн.

Видатки по спеціальному фонду становлять – 423 098 грн.

За 2020 рік МЦФЗН «Спорт для всіх» отримав кошти як плату за послуги в сумі – 47 649 грн.

         За 2020 рік спільно з ДЮСШ «Сокіл», МЦФЗН «Спорт для всіх», громадськими спортивними організаціями та федераціями з видів спорту організовано та проведено спортивні заходи та змагання:

4 - всеукраїнського рівня

Всеукраїнський турнір з шахів пам’яті провідника ОУН-УПА Степана Бандери,

Всеукраїнський турнір з вільної боротьби пам’яті Героя Небесної сотні Сергія Нігояна,

Всеукраїнський турнір з легкої атлетики, пам’яті Олексія Кобрина,

Всеукраїнський турнір з дзюдо присвячений 31-річниці виведення військ з Афганістану.

10 – обласного

Чемпіонат області з дзюдо серед юнаків та дівчат 2002-2004 р.н.,

Чемпіонаті області з плавання серед юнаків та дівчат,

Чемпіонат області з важкої атлетики серед спортсменів ДЮСШ,

Чемпіонат області з боксу серед юніорів,

Чемпіонат області з вільної боротьби серед чоловіків та дівчат до 23 років, в Кубку області з важкої атлетики та інші;

13 – міського

Міську спартакіаду серед навчальних закладів, присвячену 102-річниці бою під Крутами,

Міськрайоний чемпіонат з волейболу серед аматорських команд сезону2019-2020р.р.

Відкриту першість міста з настільного тенісу, присвячену пам’яті Ярослава Барнича,

         Фінал міського Кубку з футзалу серед аматорських команд сезону 2019 -2020р.р.та інші

 

Залучено 5491 мешканців міста

 

Національно-патріотичне виховання дітей та молоді. Оздоровлення та відпочинок дітей та молоді.

 

         Відповідно до плану роботи управління та в умовах карантинних обмежень спричинених «COVID-19» в місті проведено 14 заходів до яких залучено більше 1 тис. дітей та молоді міста.

Основними з них були: спартакіада серед студентів ЗВО І-ІІ рівнів акредитації та ветеранів АТО/ООС, присвячена Дню пам’яті героїв Крут; піша смолоскипна хода за участю студентів закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації та віче «Майдан. Революція Духу», міський фестиваль КВН серед шкільних команд; мистецький пікнік «Незалежність очима дітей», автопробіг вулицями міста присвячений Дню Державного прапора України; урочиста академія та урочистості з нагоди 30-річчя Спілки Української Молоді, легкоатлетичний патріотичний забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» та інші. Багато дітей та молоді міста залучалося до проведення загальноміських заходів з вшанування пам’яті українських героїв, що загинули за волю і незалежність нашої держави.

         В умовах карантинних обмежень спричинених «COVID-19» оздоровча кампанія в місті не організовувалась. Загальна кількість дітей, які були оздоровлені за кошти державного та обласного бюджету становила 39 дітей.

 

Сімейна і гендерна політика.

 

         Управлінням в справах сім`ї, молоді фізкультури та спорту здійснюється координація роботи з питань сім`ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильства в сім`ї та протидії торгівлі людьми.

Продовж 2020 року управлінням організовано та проведено робочі наради та зустрічі із суб’єктами, що здійснюють заходи із запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, відповідальним спеціалістом організовувалися «круглі столи», семінари, лекції, інтерактивні бесіди, відео лекторії, тренінги, онлайн-конференції по відповідних напрямках роботи.

Відповідно до п. 4 ст. 8 Закону України «Про запобігання і протидії домашньому насильству» управління є відповідальним підрозділом з питань сім’ї виконавчого комітету міської ради за здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

В 2020 році на обліку в управління знаходилося 97 сімей  (76 жінок, 9, чоловіків і 12 дітей) з приводу домашнього насильства, яким організовано надання комплексної соціальної, юридичної, психологічної, медичної та економічної допомоги. З кривдниками проведено профбесіди.  З деяким сім’ями проведено медіаційні зустрічі.

За ініціативою управління, яке відповідальне за впровадження корекційних програм з особами, які вчинили домашнє насильство 4 особи пройшли відповідні корекційні програми для кривдників. 

6 направлень в безоплатну правову допомогу;

4 винесених обмежувальних приписів стосовно кривдника та представництво інтересів потерпілих в суді.   

         У 2020 році організовано та проведено 28 інформаційно-просвітницьких заходів із запобігання домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі.

В тому числі з 25.11 по 10.12 організовано та проведено Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства» - 9 інформаційно-просвітницьких заходів.

Розповсюджено  інформаційний буклет з попередження та протидії домашнього насильству на тему: «Стоп насильству» «Зупинимо домашнє насильство разом!» у розмірі 1000 шт., який розроблено спеціалістом управління.

В 2020 р. запроваджена групова корекційна робота з жінками, потерпілими від домашнього насильства. Із жінок потерпілих від домашнього насильства та багатодітних утворена група взаємопідтримки під назвою «Крила підтримки». Продовж 2020 року із жінками проведено 13 тренінгів на які витрачено 5106,80 грн. (канцтовари та послуги харчування).

Облік багатодітних сімей та «Матерів-героїнь».

Спеціалістом управління ведеться єдиний облік багатодітних сімей, згідно якого на обліку 552 сімей, в яких виховуються 1130 дітей (неповнолітніх), які навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах Калуської міської територіальної громади. Всього близько 600 багатодітних сімей, які виховують 2275 дітей, 33 багатодітні сім’ї, які виховують 5 і більше дітей. Проте пріоритетом є ті сім’ї, в яких від 5-ти дітей всі неповнолітні.

У 2020 році до Великодніх свят 17-ти багатодітним сім’ям, які виховують 5 і більше неповнолітніх дітей вручено великодні кошики у вигляді продуктових наборів, на які з міського бюджету виділено 8041 грн.

Ведеться робота по встановленню статусу багатодітної сім’ї, виписка посвідчень, продовження згідно довідки з місця навчання. Всього у 2020 році опрацьовано 154 заяви від багатодітних сімей, відповідно до яких виписано 133 посвідчення дитини з багатодітної сім’ї та 53 батьківських посвідчення. Крім цього видано 15 довідок про не встановлення статуту за місцем вимоги в інші ОТГ.

Управління веде роботу по підготовці нагородних документів матерів, які народили до восьми річного віку 5 і більше дітей за материнську самовідданість, народження і виховання дітей, забезпечення умов для всебічного їх розвитку представлення до присвоєння почесного звання України «Мати – героїня».

Всього від 2009 року 95 жінок, які виховали до 8-ми річного віку 5 і більше дітей отримали почесні звання України «Мати-героїня», відповідно нагрудний знак, посвідчення «Мати-героїні» та одноразову виплату в 10ти-кратному розмірі від прожиткового мінімуму.

В 2020 році Указом Президента України присвоєно почесне знання України «Мати-героїня» 4 жінкам:

  1. Палагній Оксані Валентинівні – матері восьми дітей;

  2. Гаврилів Ніні Тальківні – матері п’яти дітей;

  3. Гаврилюк Ірині Ярославівні -   матері п’яти дітей;

  4. Олійник Неонілі Олексіївні – матері шести дітей.


Жінок нагороджено медалями та посвідченнями «Мати героїня» на виконавчому комітеті на вручено квіти на суму 950 грн.         

Сімейна політика, популяризація сімейних цінностей.

Відповідно до Указу Президента України № 274/2019 від 18.05.19 р відзначено День Батька, на що з міського бюджету виділено 6240 грн.

До Дня Родини в Україні проведено фотоакцію «Родина в об’єктиві», в якій взяло участь 24 сім’ї, на оплату фотопослуг витрачено 720 грн. з міського бюджету.

 

Запобігання та протидія торгівлі людьми

Організовано та проведено он-лайн інформаційно-просвітницькі кампанії до Відзначення Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми (30 липня), Європейського дня боротьби з торгівлею людьми (18 жовтня), 18 листопада спеціалістом управління у Калуської філії Івано-Франківського центру зайнятості проведено семінар із безробітними на тему «Запобігання нелегальній зайнятості, експлуатації дитячої праці. Протидія торгівлі людьми».

16 грудня проведено вуличну акцію по запобіганню торгівлі людьми спільно з БО "БФ "Карітас-Івано-Франківськ".

          Всього продовж 2020 року проведено 34 заходи в яких взяло участь понад 1500 осіб оф-лайн та 6000 населення он-лайн. На заходи з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми витрачено 20 261,40 грн.

 

 

 

 

Начальник управління                                                          М.В. Клим