ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Ірина Люклян

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XVII

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

1631

Дата реєстрації:

12.08.2021

Проголосовано:

26.08.2021 11:15:52

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    30
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1631

Текст:


Про нову редакцію статутів

закладів позашкільної освіти

Калуської міської ради

 

Керуючись законами України «Про освіту», «Про позашкільну освіту», ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,Положенням про позашкільний навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. №433 «Про затвердження переліку типів позашкільних навчальних закладів і Положення про позашкільний навчальний заклад», враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики, міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Змінити назву закладу освіти «ПОЗАШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «КІМНАТА ШКОЛЯРА» КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» на «ЗАКЛАД ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ «КІМНАТА ШКОЛЯРА» КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ».

2. Затвердити статути в новій редакції:

2.1. ЦЕНТРУ ХУДОЖНЬОЇ ТВОРЧОСТІ ДІТЕЙ, ЮНАЦТВА ТА МОЛОДІ КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ (додається);

2.2. ЦЕНТРУ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ (додається);

2.3. ЗАКЛАДУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ «КІМНАТА ШКОЛЯРА» КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ (додається).

3. Директорам закладів позашкільної освіти провести державну реєстрацію статутів в новій редакції.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови  з питань діяльності виконавчих органів міської ради Надію Гуш.

 

 

Міський голова                                                         Андрій Найда

                                                                           ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                           рішення міської ради

                                                                            від ______2021 р. №______

                                                                            Секретар міської ради

                                                                           _________ Віктор  Гільтайчук

 

 

 
С Т А Т У Т

ЦЕНТРУ

ХУДОЖНЬОЇ ТВОРЧОСТІ ДІТЕЙ, ЮНАЦТВА ТА МОЛОДІ КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(НОВА РЕДАКЦІЯ)

  

КАЛУШ - 2021



І. Загальні положення

1.1. ЦЕНТР ХУДОЖНЬОЇ ТВОРЧОСТІ ДІТЕЙ, ЮНАЦТВА ТА МОЛОДІ КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ (надалі ЦХТДЮМ) – профільний заклад позашкільної освіти, основним напрямом діяльності якого є художньо-естетичний, що передбачає залучення вихованців (учнів, слухачів) до активної діяльності з вивчення вітчизняної і світової культури та мистецтва, оволодіння практичними уміннями та навичками у різних видах мистецтв, організацію змістовного дозвілля.

1.2.   Юридична адреса ЦЕНТРУ ХУДОЖНЬОЇ ТВОРЧОСТІ ДІТЕЙ, ЮНАЦТВА ТА МОЛОДІ КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ:

                            77300, вул. Сівецька, б. 2

                             м. Калуш, Івано-Франківська область, Україна.

                   Телефон: (03472) 6-54-42

Ідентифікаційний код ЦХТДЮМ в ЄДРПОУ 23922707

  1.     ЦХТДЮМ є юридичною особою, має печатку, штамп, фірмовий бланк зі своєю назвою, може мати рахунки в установах банків, свою бухгалтерію.

  2. Засновником ЦХТДЮМ є Калуська міська рада Івано-Франківської області (далі – засновник): ЄДРПОУ 33578261.

  3. Головним завданням ЦХТДЮМ є:




  • виховання громадянина України;

  • вільний розвиток особистості та формування її соціально-громадського досвіду;

  • виховання у вихованців, учнів і слухачів поваги до Конституції України, прав і свобод людини та громадянина, почуття власної гідності, відповідальності перед законом за свої дії;

  • виховання у вихованців, учнів і слухачів патріотизму, любові до України, поваги до народних звичаїв, традицій, національних цінностей Українського народу, а також інших націй і народів;

  • виховання у вихованців, учнів і слухачів шанобливого ставлення до родини та людей похилого віку;

  • створення умов для творчого, інтелектуального, духовного і фізичного розвитку вихованців, учнів і слухачів;

  • розвиток інклюзивного освітнього середовища у закладі позашкільної освіти, у тому числі для дітей з особливими освітніми потребами;

  •  здобуття учнями, вихованцями, слухачами первинних професійних навичок і вмінь, необхідних для їхньої соціалізації, подальшої самореалізації та/або професійної діяльності;

  • формування у вихованців, учнів і слухачів свідомого й відповідального ставлення до власного здоров'я та здоров'я оточуючих, навичок безпечної поведінки;

  • задоволення освітньо-культурних потреб вихованців, учнів і слухачів, які не забезпечуються іншими складовими структури освіти;

  • задоволення потреб вихованців, учнів і слухачів у професійному самовизначенні і творчій самореалізації;

  • пошук, розвиток та підтримка здібних, обдарованих і талановитих вихованців, учнів і слухачів;

  • організація дозвілля вихованців, учнів і слухачів, пошук його нових форм; профілактика бездоглядності, правопорушень;

  • виховання в учасників освітнього процесу свідомого ставлення до власної безпеки та безпеки оточуючих;

  • формування здорового способу життя вихованців, учнів і слухачів;здійснення інформаційно-методичної та організаційно-масової роботи.


1.6. ЦХТДЮМ у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про позашкільну освіту», актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства освіти і науки  України, рішеннями місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, Положенням про позашкільний навчальний заклад, даним статутом, іншими законодавчими і нормативно-правовими актами, що регулюють діяльність закладів освіти.


  1. Координацію освітньої, інформаційно-методичної та організаційно-масової діяльності обласних, районних, міських центрів художньої творчості та проведення Всеукраїнських очно-заочних масових заходів здійснює Український державний центр позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України.


1.8. Мовою навчання і виховання в ЦХТДЮМ є українська мова.

1.9. Повна назва: ЦЕНТР ХУДОЖНЬОЇ ТВОРЧОСТІ ДІТЕЙ, ЮНАЦТВА ТА МОЛОДІ КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, скорочена назва: ЦХТДЮМ.

ІІ. Організація позашкільної освіти

2.1. ЦХТДЮМ проводить освітню, інформаційно-методичну, організаційно-масову, навчально-репетиційну та дослідницьку роботу.

2.2. Структура і штат ЦХТДЮМ розробляється його директором у межах затверджених видатків на оплату праці відповідно до встановлених норм і затверджується управлінням освіти Калуської міської ради.

Структурними підрозділами закладу можуть бути відділи, кабінети, постійно діючі та тимчасові виставки, оздоровчі та профільні табори, бібліотеки, спеціалізовані та творчі майстерні та інші підрозділи.

ЦХТДЮМ може створювати філії ‑ структурно відокремлені підрозділи, що перебувають поза межами розташування основного закладу позашкільної освіти і виконують таку саму освітню діяльність, як і основний заклад позашкільної освіти у цілому або за окремими його напрямами.

2.3.   ЦХТДЮМ працює відповідно до освітньої програми, схваленої педагогічною радою і затвердженої директором закладу. На основі освітньої програми заклад складає та затверджує річний план роботи ЦХТДЮМ, що конкретизує  організацію освітнього процесу.

2.4.   Освітній процес у ЦХТДЮМ здійснюється за типовими навчальними планами і програмами, що затверджуються центральними органами виконавчої влади, а також за навчальними планами і програмами, затвердженими відповідними місцевими органами виконавчої влади.

2.5.   Навчальні програми можуть бути однопрофільними, комплексними і такими, що передбачають індивідуальне навчання вихованців (учнів, слухачів) у гуртках, групах або інших творчих об’єднаннях. Залежно від специфіки діяльності ЦХТДЮМ, відповідного рівня гуртка, групи, або іншого творчого об’єднання навчання проводиться від одного місяця до кількох років.

  1. Індивідуальне навчання у ЦХТДЮМ організовується відповідно до порядку, затвердженого Міністерством освіти і науки України.

  2. Експериментальні навчальні плани складаються ЦХТДЮМ з урахуванням типових навчальних планів. Запровадження експериментальних навчальних планів, освітніх програм, педагогічних інновацій і технологій здійснюється в установленому порядку.

  3. Середня наповнюваність гуртків, груп та інших творчих об’єднань у ЦХТДЮМ становить, як правило, 10-15 вихованців (учнів, слухачів).


Наповнюваність груп встановлюється директором ЦХТДЮМ залежно від їх профілю, навчальних планів і програм та можливостей організації освітнього процесу, рівня майстерності вихованців (учнів, слухачів).

Зарахування вихованців (учнів, слухачів) до ЦХТДЮМ може здійснюватись протягом навчального року (в міру закінчення комплектування гуртків, груп та інших творчих об’єднань) за їх бажанням і згодою батьків або осіб, які їх замінюють, як на безконкурсній основі, так і за конкурсом, умови якого розробляються закладом.

Для зарахування вихованців (учнів, слухачів) до окремих гуртків, об’єднань (хореографічні, циркове мистецтво тощо) потрібна довідка медичного закладу про відсутність у них протипоказань до занять у даному об’єднанні.

До ЦХТДЮМ зараховуються вихованці (учні, слухачі) від 5 до 18 років.

Заклад вживає заходів до залучення вихованців (учнів, слухачів), які потребують соціальної допомоги та соціальної реабілітації.

2.9. Освітній процес у ЦХТДЮМ здійснюється диференційовано (відповідно до віку, індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей, стану здоров’я) з використанням різних організаційних форм роботи: заняття, гурткова робота,  клубна робота, урок, лекція, індивідуальне заняття, конференція, семінар, курси, читання, вікторина, конкурси, огляди,  виставки, експедиції, репетиційні та оздоровчі збори, екскурсії, а також з використанням інших форм.

ЦХТДЮМ може залучати до участі в організаційно-масових заходах заклади позашкільної, загальної середньої, дошкільної та вищої освіти, інші заклади та організації.

2.10. Навчальний рік у ЦХТДЮМ починається 1 вересня. Тривалість навчального року встановлюється Міністерством освіти і науки України. Комплектування гуртків, груп та інших творчих об’єднань здійснюється у період з 1 по 15 вересня, який вважається робочим часом керівника гуртка, групи або іншого творчого об’єднання закладу.

2.11. Режим щоденної роботи встановлює директор ЦХТДЮМ з урахуванням рекомендацій Калуської міської ради та управління освіти, а також правил внутрішнього трудового розпорядку та колективної угоди між дирекцією та трудовим колективом закладу.

У канікулярні, святкові та неробочі дні ЦХТДЮМ працює за окремим планом, затвердженим директором закладу.

У період канікул ЦХТДЮМ може організовувати поза розкладом різноманітну організаційно-масову роботу з вихованцями (учнями, слухачами), надаючи їм усі наявні можливості для повноцінного оздоровлення, дозвілля і відпочинку: у таборах, оздоровчо-екскурсійних поїздках, експедиціях, конкурсах, змаганнях, навчально-репетиційних зборах тощо.

2.12. Тривалість одного заняття (уроку) у ЦХТДЮМ визначається навчальними планами і програмами з урахуванням психофізіологічного розвитку, доступного навантаження для різних вікових категорій і становить для вихованців (учнів, слухачів):

- віком від 5 до 6 років ‑ 30 хвилин;

- віком від 6 до 7 років ‑ 35 хвилин;

- старшого віку ‑ 45 хвилин.

Короткі перерви між заняттями (уроками) є робочим часом керівника гуртка, групи або іншого творчого об’єднання і визначається режимом щоденної роботи закладу.

Початок і закінчення занять, заходів визначається директором ЦХТДЮМ відповідно до режиму роботи закладу та правил внутрішнього трудового розпорядку з урахуванням доступного навантаження вихованців (учнів, слухачів).

2.13. Гуртки, групи та інші творчі об’єднання ЦХТДЮМ класифікуються за трьома рівнями:

1 ‑ початковий. Це творчі об’єднання, діяльність яких спрямована на загальний розвиток вихованців (учнів, слухачів), виявлення їх здібностей та обдарувань, прищеплення інтересу до певних видів і напрямів творчої діяльності;

2 ‑ основний. Це творчі об’єднання, які розвивають стійкий інтерес вихованців (учнів, слухачів), дають знання, практичні вміння і навички, задовольняють потребу у професійній орієнтації;

3 ‑ вищий. Це творчі об’єднання за інтересами для здібних і обдарованих вихованців (учнів , слухачів), які успішно беруть участь у концертній діяльності, конкурсах, фестивалях, виставках.

Відповідно до рівня кваліфікації визначаються мета і перспективи діяльності творчого об’єднання, його чисельний склад, обирається програма.

2.14. У ЦХТДЮМ можуть діяти гуртки, групи та інші творчі об’єднання за різними видами мистецтв (музичний, хореографічний, театральний, цирковий, образотворчий, декоративно-прикладний, а також поєднання мистецьких профілів) тощо.

2.15. У ЦХТДЮМ в межах затверджених видатків на оплату праці відповідно до встановлених нормативів працюють такі відділи:

-   відділ музично-хореографічного мистецтва – об'єднує гуртки, групи та інші творчі об'єднання музичного, хореографічного та театрального профілів;

- відділ образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва - об'єднує гуртки, групи та інші творчі об'єднання образотворчого, декоративно-прикладного, а також поєднання мистецьких профілів.

2.16. У ЦХТДЮМ в межах затверджених видатків на оплату праці відповідно до встановлених нормативів можуть створюватися такі відділи:

- театральний - об'єднує гуртки, групи та інші творчі об'єднання театрального мистецтва;

- цирковий - об'єднує гуртки, групи та інші творчі об'єднання циркового мистецтва;

-  фольклорний та етнографічний - об'єднує гуртки, групи та інші творчі об'єднання фольклору та етнографії;

-  вокальний  - об'єднує гуртки, групи та інші творчі об'єднання жанрів вокального співу;

-  хоровий  -  об'єднує  гуртки, групи та інші творчі об'єднання жанрів хорового співу;

-  інструментальної  музики  -  об'єднує  гуртки,  групи та інші творчі об'єднання жанрів інструментальної музики;

-  кіномистецтва   -  об'єднує  гуртки,  групи  та  інші  творчі об'єднання кіно-, відеотворчості;

- дитячого  телебачення - об'єднує гуртки, групи та інші творчі об'єднання дитячого телебачення;

- літературної  творчості  -  об'єднує  гуртки,  групи  та інші творчі об'єднання літературної творчості.

У ЦХТДЮМ можуть створюватись відділи організаційно-масової та методичної роботи, а також відділи за іншими напрямами діяльності.

2.17. ЦХТДЮМ може організовувати роботу своїх гуртків, груп та інших творчих об’єднань у приміщеннях закладів загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та вищої освіти, організацій, закладів культури відповідно до укладених угод із зазначеними закладами та установами.

  1. 3 метою розвитку і підтримки стійких інтересів вихованців (учнів, слухачів), їх обдарувань і самовизначення щодо майбутньої професії ЦХТДЮМ може проводити роботу спільно з творчими організаціями, закладами вищої освіти, закладами культури тощо.




  1. ЦХТДЮМ може здійснювати професійну підготовку і перепідготовку робочих кадрів, укладати угоди про здійснення такої діяльності з регіональним центром зайнятості відповідно до законодавства.

  2. ЦХТДЮМ може організовувати проведення на своїй матеріально-технічній базі виробничої та педагогічної практики учнів і студентів закладів загальної середньої, професійно-технічної, фахової передвищої  і вищої освіти.


Для подальшого розвитку інтересів вихованців (учнів, слухачів), підтримки їх професійних навичок ЦХТДЮМ за умов дотримання правил охорони праці й техніки безпеки може організовувати виконання замовлень підприємств, установ, організацій на виготовлення та реалізацію продукції, виробів декоративно-ужиткового мистецтва, виконання робіт. При цьому характер і зміст робіт повинні сприяти формуванню і удосконаленню знань і умінь, передбачених навчальними програмами.

У випадках, передбачених законодавством України, ЦХТДЮМ має право надання платних послуг з певних видів діяльності. Платні послуги не можуть надаватися в межах освітньої діяльності, визначеної навчальними планами і програмами, що фінансуються засновником.

2.21. ЦХТДЮМ проводить інформаційно-методичну роботу, спрямовану на удосконалення програм, змісту, форм і методів діяльності гуртків, секцій, студій, клубів та інших творчих  об’єднань, підвищення майстерності педагогічних працівників за напрямками роботи.

У ЦХТДЮМ можуть функціонувати методичні об’єднання за напрямами діяльності гуртків, секцій, студій, клубів та інших творчих об’єднань, що охоплюють педагогічних працівників певного професійного спрямування.

З метою удосконалення системи навчання і виховання у ЦХТДЮМ можуть створюватись методичні ради, комісії, до складу яких входять педагогічні працівники цього закладу та інші учасники освітнього процесу. Діяльність методичних рад, комісій здійснюється відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України.

  1. Згідно з рішенням засновника, на підставі відповідних угод ЦХТДЮМ може надавати організаційно-методичну допомогу педагогічним колективам, закладам освіти регіону, молодіжним, дитячим, громадським організаціям.




  1. ЦХТДЮМ з метою визначення рівня практичної підготовки вихованців (учнів, слухачів) проводить організаційно-масову роботу у формі конференцій, конкурсів, виставок, екскурсій, навчально-репетиційного збору та інших форм.

  2. ЦХТДЮМ може створювати відповідні підрозділи для підвищення кваліфікації працівників за напрямами позашкільної роботи. Підвищення кваліфікації може проводитись у формі курсів, семінарів і за іншими організаційними формами.


2.25. Під час навчання у ЦХТДЮМ вихованцю (учню, слухачу), який склав кваліфікаційний іспит або виконав відповідні нормативи, в установленому порядку видається свідоцтво (посвідчення) про позашкільну освіту.

За результатами навчання ЦХТДЮМ видає своїм випускникам документи згідно з Порядком видачі випускникам позашкільних навчальних закладів свідоцтв про позашкільну освіту, затвердженим наказом МОН від 12.07.2001 № 510 і зареєстрованим у Мін’юсті 06.09.2001 за № 788/5979.

3. Учасники освітнього процесу

3.1. Учасниками освітнього процесу в ЦХТДЮМ є:

-  вихованці, учні, слухачі;

-  педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники;

-  батьки вихованців або особи, які їх замінюють;

-  фізичні особи, які провадять освітню діяльність;

- інші особи, передбачені спеціальними законами та залучені до освітнього процесу у порядку, що встановлюється закладом освіти.

3.2. Вихованці (учні, слухачі)  ЦХТДЮМ мають гарантоване державою право на:

  • навчання впродовж життя та академічну мобільність;

  • індивідуальну освітню траєкторію, що реалізується, зокрема, через вільний вибір видів, форм і темпу здобуття позашкільної освіти,;

  • добровільну зміну виду діяльності протягом року;

  • навчання у декількох гуртках, групах та інших творчих об’єднаннях ЦХТДЮМ та участь у виставках, конкурсах, оглядах, експедиціях, навчально-репетиційних зборах та інших масових заходах;

  • якісні освітні послуги;

  • справедливе та об’єктивне оцінювання результатів навчання;

  • відзначення успіхів у своїй діяльності;

  • свободу творчої, оздоровчої, культурної, просвітницької діяльності тощо;

  • безпечні та нешкідливі умови навчання та виховання;

  • повагу людської гідності;

  • захист під час освітнього процесу від приниження честі та гідності, будь-яких форм насильства та експлуатації, булінгу (цькування), дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю здобувача освіти;

  • отримання соціальних та психолого-педагогічних послуг як особа, яка постраждала від булінгу (цькування), стала його свідком або вчинила булінг (цькування);

  • користування навчальною, виробничою, матеріально-технічною, культурною  інфраструктурою закладу освіти та послугами його структурних підрозділів у порядку, встановленому закладом освіти відповідно до спеціальних законів;

  • доступ до інформаційних ресурсів і комунікацій, що використовуються в освітньому процесі;

  • особисту або через своїх законних представників участь у громадському самоврядуванні та управлінні закладом освіти;

  • інші необхідні умови для здобуття освіти, у тому числі для осіб з особливими освітніми потребами та із соціально незахищених верств населення.


3.3. Вихованці (учні, слухачі) ЦХТДЮМ зобов’язані:


  • виконувати вимоги освітньої програми (індивідуального навчального плану за його наявності), дотримуючись принципу академічної доброчесності, та досягати результатів навчання, передбачених навчальною програмою творчого об’єднання;

  • поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу, дотримуватися етичних норм;

  • відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля;

  • дотримуватися установчих документів, правил внутрішнього розпорядку ЦХТДЮМ;

  • повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних, наукових працівників, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу, свідком яких вони були особисто або про які отримали достовірну інформацію від інших осіб.


3.4. Педагогічні працівники ЦХТДЮМ мають право на:

-  академічну свободу, включаючи свободу викладання, свободу від втручання в педагогічну, науково-педагогічну та наукову діяльність, вільний вибір форм, методів і засобів навчання, що відповідають освітній програмі;

-  педагогічну ініціативу;

- розроблення та впровадження авторських навчальних програм, проектів, освітніх методик і технологій, методів і засобів, насамперед методик компетентнісного навчання;

- користування навчальною, науковою, виробничою, культурною, побутовою, інфраструктурою ЦХТДЮМ та послугами його структурних підрозділів у порядку, встановленому закладом освіти відповідно до спеціальних законів;

-  підвищення кваліфікації, перепідготовку;

- вільний вибір освітніх програм, форм навчання, закладів освіти, установ і організацій, інших суб’єктів освітньої діяльності, що здійснюють підвищення кваліфікації та перепідготовку педагогічних працівників;

- доступ до інформаційних ресурсів і комунікацій, що використовуються в освітньому процесі та науковій діяльності;

- відзначення успіхів у своїй професійній діяльності;

- справедливе та об’єктивне оцінювання своєї професійної діяльності;

- захист професійної честі та гідності;

- індивідуальну освітню (наукову, творчу, мистецьку та іншу) діяльність за межами закладу освіти;

- безпечні і нешкідливі умови праці;

- подовжену оплачувану відпустку;

- участь у громадському самоврядуванні закладу освіти;

- участь у роботі колегіальних органів управління закладу освіти;

- захист під час освітнього процесу від будь-яких форм насильства та експлуатації, у тому числі булінгу (цькування), дискримінації за будь-якою ознакою, від пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю.

3.5. Педагогічні працівники ЦХТДЮМ зобов’язані:

- постійно підвищувати свій професійний і загальнокультурний рівні та педагогічну майстерність;

- виконувати освітню програму для досягнення вихованцями (учнями, слухачами) передбачених нею результатів навчання;

- сприяти розвитку здібностей вихованців (учнів, слухачів), формуванню навичок здорового способу життя, дбати про їхнє фізичне і психічне здоров’я;

- дотримуватися академічної доброчесності та забезпечувати її дотримання вихованцями (учнями, слухачами) в освітньому процесі та науковій діяльності;

- дотримуватися педагогічної етики;

- поважати гідність, права, свободи і законні інтереси всіх учасників освітнього процесу;

- настановленням і особистим прикладом утверджувати повагу до суспільної моралі та суспільних цінностей, зокрема правди, справедливості, патріотизму, гуманізму, толерантності, працелюбства;

- формувати у вихованців (учнів, слухачів) усвідомлення необхідності додержуватися Конституції та законів України, захищати суверенітет і територіальну цілісність України;

- виховувати у вихованців  (учнів, слухачів) повагу до державної мови та державних символів України, національних, історичних, культурних цінностей України, дбайливе ставлення до історико-культурного надбання України та навколишнього природного середовища;

- формувати у вихованців (учнів, слухачів) прагнення до взаєморозуміння, миру, злагоди між усіма народами, етнічними, національними, релігійними групами;

-    захищати вихованців (учнів, слухачів) під час освітнього процесу від будь-яких форм фізичного та психологічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю дитини, запобігати вживанню ними та іншими особами на території закладів освіти алкогольних напоїв, наркотичних засобів, іншим шкідливим звичкам;

- додержуватися установчих документів та правил внутрішнього розпорядку ЦХТДЮМ, виконувати свої посадові обов’язки;

- повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно вихованців, педагогічних  працівників, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу, свідком якого вони були особисто або інформацію про які отримали від інших осіб, вживати невідкладних заходів для припинення булінгу (цькування).


  1.  Керівники гуртків, груп та інших творчих об’єднань ЦХТДЮМ працюють відповідно до режиму роботи закладу та розкладу занять, затвердженого його директором.

  2.  Педагогічне навантаження керівників гуртків, груп та інших творчих об’єднань ЦХТДЮМ включає 18 годин протягом навчального тижня, що становить тарифну ставку, а також інші види педагогічної діяльності в такому співвідношенні до тарифної ставки:




  • завідування навчальними кабінетами ‑ 10-15 відсотків;

  • завідування паспортизованими музеями ‑ 10-15 відсотків.


   Розміри тарифних ставок інших педагогічних працівників закладу встановлюються Кабінетом Міністрів України.

   Розподіл педагогічного навантаження у закладі позашкільної освіти здійснюється його директором.

Перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року можливий у разі зміни кількості годин за окремими навчальними програмами, що передбачається навчальним планом, у разі вибуття або зарахування вихованців (учнів, слухачів) ЦХТДЮМ протягом навчального року або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням законодавства України про працю.

Педагогічним працівникам закладів позашкільної освіти за роботу в інклюзивних групах встановлюється доплата у розмірі 20 відсотків.

3.8.  Не допускається відволікання педагогічних працівників від виконання професійних обов’язків, крім випадків передбачених законодавством.

Покладання на педагогічних працівників ЦХТДЮМ контрольних, інспекторських та інших, не властивих їм функцій, забороняється.

3.9. Педагогічні працівники закладу підлягають атестації, як правило, один раз у п’ять років відповідно до порядку, встановленого Міністерством освіти і науки України.

3.10. Батьки вихованців (учнів, слухачів) та особи, які їх замінюють, мають право:

-  захищати відповідно до законодавства права та законні інтереси дітей;

-  звертатися до закладу освіти, органів управління освітою з питань освіти;

-  обирати освітню програму, вид і форму здобуття дітьми відповідної освіти;

-  брати участь у громадському самоврядуванні закладу освіти, зокрема обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування ЦХТДЮМ;

-  завчасно отримувати інформацію про всі заплановані та позапланові заходи у ЦХТДЮМ та надавати згоду на участь у них дитини;

-  брати участь у розробленні індивідуальної програми розвитку дитини та/або індивідуального навчального плану;

-  отримувати інформацію про діяльність закладу освіти, у тому числі щодо надання соціальних та психолого-педагогічних послуг особам, які постраждали від булінгу (цькування), стали його свідками або вчинили булінг (цькування), про результати навчання своїх дітей (дітей, законними представниками яких вони є) і результати оцінювання якості освіти у ЦХТДЮМ та його освітньої діяльності;

- подавати директору ЦХТДЮМ заяву про випадки булінгу (цькування) стосовно дитини або будь-якого іншого учасника освітнього процесу;

-  вимагати повного та неупередженого розслідування випадків булінгу (цькування) стосовно дитини або будь-якого іншого учасника освітнього процесу.

IV. Управління ЗАКЛАДОМ

Керівництво ЦХТДЮМ здійснюється директором, який є  громадянином України, має вищу освіту ступеня не нижче магістра та стаж педагогічної роботи не менше трьох років, а також організаторські здібності, фізичний і психічний стан якого не перешкоджає виконанню професійних обов’язків.

  1.  Директор закладу позашкільної освіти призначається на посаду та звільняється з посади рішенням міського голови.

  2.  Заступник директора, педагогічні та інші працівники закладу позашкільної освіти призначаються на посади та звільняються з посад директором цього закладу.

  3.  Директор ЦХТДЮМ:




  • організовує діяльність закладу освіти;

  • вирішує питання фінансово-господарської діяльності закладу освіти;

  • призначає на посаду та звільняє з посади працівників, визначає їх функціональні обов’язки;

  • забезпечує організацію освітнього процесу та здійснення контролю за виконанням освітніх програм;

  • забезпечує функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти;

  • забезпечує умови для здійснення дієвого та відкритого громадського контролю за діяльністю закладу освіти;

  • сприяє та створює умови для діяльності органів самоврядування закладу освіти;

  • сприяє здоровому способу життя здобувачів освіти та працівників закладу освіти;

  • забезпечує створення у закладі освіти безпечного освітнього середовища, вільного від насильства та булінгу (цькування), у тому числі:

  • з урахуванням пропозицій територіальних органів (підрозділів) Національної поліції України, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, головного органу у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику, служб у справах дітей та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розробляє, затверджує та оприлюднює план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти;

  • розглядає заяви про випадки булінгу (цькування) здобувачів освіти, їхніх батьків, законних представників, інших осіб та видає рішення про проведення розслідування; скликає засідання комісії з розгляду випадків булінгу (цькування) для прийняття рішення за результатами проведеного розслідування та вживає відповідних заходів реагування;

  • забезпечує виконання заходів для надання соціальних та психолого-педагогічних послуг вихованцям, які вчинили булінг, стали його свідками або постраждали від булінгу (цькування);

  • повідомляє уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України та службі у справах дітей про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти;

  • здійснює інші повноваження, передбачені законом та установчими документами закладу освіти.


4.5. Колегіальним органом управління ЦХТДЮМ є педагогічна рада, повноваження якої визначаються статутом цього закладу. Усі педагогічні працівники закладу освіти мають брати участь у засіданнях педагогічної ради.

Педагогічна рада ЦХТДЮМ:


  • планує роботу закладу;

  • схвалює освітню програму закладу та оцінює результативність її виконання;

  • формує систему та затверджує процедури внутрішнього забезпечення якості освіти, включаючи систему та механізми забезпечення академічної доброчесності;

  • приймає рішення щодо видачі документів про освіту;

  • розглядає актуальні питання організації, забезпечення та розвитку освітнього процесу в закладі, його структурних підрозділах;

  • обговорює питання та визначає заходи щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників, затверджує щорічний план підвищення кваліфікації педагогічних працівників;

  • ухвалює рішення щодо відзначення, морального та матеріального заохочення учнів, вихованців, слухачів, працівників закладу та інших учасників освітнього процесу;

  • розглядає питання щодо відповідальності учнів, вихованців, слухачів, працівників закладу та інших учасників освітнього процесу за невиконання ними своїх обов’язків;

  • має право ініціювати проведення позапланового інституційного аудиту закладу;

  • розглядає інші питання, віднесені законом та/або статутом закладу освіти до її повноважень.


Рішення педагогічної ради ЦХТДЮМ вводяться в дію рішеннями директора закладу.

Кількість засідань педагогічної ради визначається їх доцільністю, але не може бути менша ніж два рази на рік.

4.6. У ЦХТДЮМ можуть діяти:

- органи самоврядування працівників закладу освіти;

- органи учнівського самоврядування;

- органи батьківського самоврядування;

- інші органи громадського самоврядування учасників освітнього процесу.

У закладі позашкільної освіти можуть функціонувати методичні об'єднання, відділи, що охоплюють учасників освітнього процесу та спеціалістів певного професійного спрямування.

У ЦХТДЮМ може діяти методична рада, до складу якої входять педагогічні працівники закладу та інші учасники освітнього процесу. Методична рада є дорадчим органом.

Методична рада:

  • координує науково-методичну, організаційну та практичну діяльність закладу з питань здобуття вихованцями (учнями, слухачами) позашкільної освіти з різних напрямків художньої  творчості;

  • заслуховує повідомлення та пропозиції з питань удосконалення освітньої, організаційно-методичної, науково-дослідної роботи;

  • вивчає, узагальнює і поширює кращий педагогічний досвід;

  • дає експертні оцінки щодо якості навчально-методичної літератури з позашкільної освіти, зокрема, художньо-естетичного напрямку;

  • обговорює проекти нових навчальних програм, аналізує пропозиції щодо вдосконалення діючих;


- поширює інновації у системі позашкільної освіти тощо.

4.7. Вищим колегіальним органом громадського самоврядування закладу є загальні збори (конференція) колективу ЦХТДЮМ, які скликаються не рідше ніж один раз на рік.

Загальні збори (конференція) колективу ЦХТДЮМ проводяться за участю директора, заступника директора, керівників підрозділів, що входять до складу закладу, педагогічних працівників, які залучаються до освітнього процесу закладу, а також представників учнівського самоврядування, батьківського комітету.

4.8. У період між загальними зборами (конференціями) може діяти рада ЦХТДЮМ.

Рада закладу розглядає питання перспективного розвитку ЦХТДЮМ, надає допомогу керівництву в реалізації планів, здійснює громадський контроль за діяльністю керівництва.

4.9. У ЦХТДЮМ за рішенням загальних зборів (конференції) або ради закладу може створюватись і діяти піклувальна рада, учнівський та батьківський комітети.

V. Фінансово-господарська діяльність та матеріально-технічна база

Фінансово-господарська діяльність ЦХТДЮМ здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу УкраїниЦивільного кодексу України, законів України "Про освіту""Про місцеве самоврядування в Україні", «Про позашкільну освіту», інших нормативно-правових актів та статуту закладу.


  1.  Фінансування ЦХТДЮМ здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету.




  1.  Фінансування ЦХТДЮМ може здійснюватись також за рахунок додаткових джерел фінансування, не заборонених законодавством.

  2.  Додатковими джерелами формування коштів ЦХТДЮМ можуть бути:




  • кошти, одержані за надання додаткових освітніх послуг, роботи, виконані закладом позашкільної освіти на замовлення підприємств, установ, організацій та громадян, доходи від реалізації власної продукції, від надання в оренду приміщень, обладнання, що не оподатковуються і спрямовуються на соціальні потреби та розвиток закладу освіти;

  • гуманітарна допомога;

  • дотації з місцевих бюджетів;

  • добровільні грошові внески, матеріальні цінності, одержані від підприємств, установ, організацій та окремих громадян.


Кошти, отримані за рахунок додаткових джерел фінансування, використовуються закладом позашкільної освіти на діяльність, передбачену його статутом.

Бюджетне фінансування закладу не може зменшуватися або припинятися у разі наявності додаткових джерел фінансування.

Не використані в поточному році позабюджетні кошти не можуть бути вилучені, крім випадків, передбачених законодавством України.

5.5. ЦХТДЮМ у процесі провадження фінансово-господарської діяльності має право:

- самостійно розпоряджатися коштами, одержаними від господарської та іншої діяльності відповідно до статуту;

- користуватися безплатно земельною ділянкою, на якій він розташований;

- розвивати власну матеріальну базу, мережу спортивно-оздоровчих, профільних таборів, туристичних баз;

- володіти, користуватися і розпоряджатися майном відповідно до законодавства та статуту;

- виконувати інші дії, що не суперечать законодавству та статуту закладу.

  1.  Матеріально-технічна база ЦХТДЮМ включає приміщення, споруди, обладнання, засоби зв’язку, рухоме і нерухоме майно, що перебуває в його користуванні.

  2.  Для проведення освітньої роботи ЦХТДЮМ надаються в користування спортивні об’єкти, культурні, оздоровчі та інші заклади безплатно або на пільгових умовах. Порядок надання зазначених об’єктів у користування визначається місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до законодавства.

  3.  Порядок діловодства і бухгалтерського обліку в ЦХТДЮМ визначається директором відповідно до законодавства. За рішенням директора закладу бухгалтерський облік може здійснюватися самостійно закладом освіти або через централізовану бухгалтерію.


VI. Діяльність ЗАКЛАДУ у рамках міжнародного співробітництва


  1. ЦХТДЮМ за наявності належної матеріально-технічної та соціально-культурної бази, власних фінансових коштів має право проводити міжнародний учнівський та педагогічний обмін у рамках освітніх програм, проектів, брати участь у міжнародних заходах.

  2. ЦХТДЮМ має право укладати угоди про співробітництво, установлювати прямі відносини з органами управління освітою, закладами освіти, науковими установами, підприємствами, організаціями, громадськими об’єднаннями інших країн у порядку, установленому законодавством.


VII. Державний контроль за діяльністю ЦХТДЮМ

7.1. Державний контроль (нагляд) за діяльністю ЦХТДЮМ здійснюється центральним органом виконавчої влади із забезпечення якості освіти та його територіальними органами з метою реалізації єдиної державної політики в цій сфері та спрямований на забезпечення інтересів суспільства щодо належної якості освіти та освітньої діяльності.

7.2.   Центральний орган виконавчої влади із забезпечення якості освіти та його територіальні органи проводять інституційний аудит, позапланові перевірки відповідно до Закону України «Про позашкільну освіту» та згідно з порядками, затвердженими центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

VIII. Ліцензування освітньої діяльності ЗАКЛАДУ

8.1. Ліцензування освітньої діяльності може здійснюватися за рішенням засновника закладу позашкільної освіти.

8.2. Ліцензування, контроль за дотриманням ліцензійних умов, видача та анулювання ліцензій на освітню діяльність здійснюються у порядку, визначеному законодавством.

ІХ. Створення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання ЦХТДЮМ

9.1. Рішення про створення, реорганізацію, ліквідацію та перепрофілювання закладу приймає його засновник.

9.2. При реорганізації або ліквідації ЦХТДЮМ, працівникам, що звільняються, гарантується дотримання їхніх прав і інтересів відповідно до трудового законодавства України. ЦХТДЮМ вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

9.3. При ліквідації ЦХТДЮМ майно залишається у власності засновника.
                                                                            ЗАТВЕРДЖЕНО


                                                                           рішення міської ради

                                                                            від ______ 2021р. № _____

                                                                            Секретар міської ради

                                                                           _________ Віктор Гільтайчук

 

 

 
СТАТУТ

ЦЕНТРУ

НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ

УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ

(нова редакція)

 

  

м. Калуш

2021



1.          Загальна частина.

1.1. ЦЕНТР НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ (надалі ЦНТТУМ) створений Калуською міською радою 16 вересня 1992 року рішенням виконкому №194 від 16.09.1992 р.

1.2.     Юридична адреса ЦЕНТРУ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ:

                   77300, вул. Костельна, 10

                   м. Калуш, Івано-Франківська обл., Україна.

                   Телефон: (03472) 6-63-78.

                   Ідентифікаційний код ЦНТТУМ в ЄДРПОУ 23922713

  1. ЦНТТУМ є юридичною особою, має печатку, штамп, фірмовий бланки зі своєю назвою, може мати рахунки в установах банків, свою бухгалтерію.

  2. Засновником ЦНТТУМ є Калуська міська рада (код в ЄДРПОУ 33578261).


1.5. ЦНТТУМ – профільний заклад позашкільної освіти, основними напрямками діяльності якого є науково-технічний та еколого-натуралістичний, що передбачає залучення вихованців (учнів, слухачів) до активної діяльності з набуття техніко-технологічних умінь та навичок, розширення наукового світогляду, підготовку до активної науково-дослідної роботи та еколого-натуралістичної діяльності, оволодівання практичними уміннями та навичками з технічних видів спорту та організацію змістовного дозвілля.


  • ЦНТТУМ може також залучати вихованців (учнів, слухачів) до здобуття позашкільної освіти з інших напрямів.

    1. Головним завданням ЦНТТУМ є:






  • реалізація державної політики у сфері позашкільної освіти; формування у дітей та юнацтва національної самосвідомості, активної громадської позиції, прагнення до здорового способу життя;




  • виявлення, розвиток і підтримка юних талантів і обдарувань, стимулювання творчого вдосконалення дітей та юнацтва, розвиток науково-технічної та дослідно-експериментальної діяльності, формування екологічних та природозахисних поглядів вихованців (учнів, слухачів);

  • надання навчальним закладам загальної середньої освіти методичної допомоги з питань впровадження форм і методів навчання і виховання в освітньому процесі;

  • створення умов для гармонійного розвитку особистості, задоволення потреб дітей і підлітків у позашкільній освіті, організації їх оздоровлення, дозвілля і відпочинку;

  • задоволення потреб учнівської молоді у професійному самовизначенні відповідно до їх інтересів та здібностей;

  • просвітницька діяльність.




  1. ЦНТТУМ у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про позашкільну освіту», актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства освіти і науки України, рішеннями місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, Положенням про позашкільний навчальний заклад, та Положенням про Центр науково-технічної творчості учнівської молоді, даним статутом, іншими законодавчими і нормативно-правовими актами, що регулюють діяльність закладів освіти.

  2. Координацію освітньої, інформаційно-методичної та організаційно-масової діяльності обласних, районних, міських центрів науково-технічної творчості учнівської молоді та проведення Всеукраїнських очно-заочних масових заходів здійснює Український державний центр науково-технічної творчості учнівської молоді Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.


1.9. Мовою навчання і виховання в ЦНТТУМ є українська мова.

1.10. Повна назва: ЦЕНТР НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ, скорочена назва: ЦНТТУМ.



2.   Організація позашкільної освіти.

2.1. ЦНТТУМ проводить освітню, інформаційно-методичну, організаційно-масову, навчально-тренувальну та експериментально-дослідницьку роботу.

2.2. Структура і штат ЦНТТУМ розробляється його директором у межах затверджених видатків на оплату праці відповідно до встановлених норм і затверджується управління освіти Калуської міської ради.

Структурними підрозділами закладу можуть бути відділи, кабінети, лабораторії, постійно діючі та тимчасові виставки, оздоровчі та профільні табори, спортивно-туристські бази, бібліотеки, спеціалізовані та творчі майстерні, цехи, бокси, басейни, стадіони, майданчики початкового водіння автомобілем, автодроми, картодроми, корти, гаражі, навчально-дослідні земельні ділянки, живі кутки, теплиці та інші підрозділи.

2.3.   ЦНТТУМ працює відповідно до освітньої програми, схваленої педагогічною радою і затвердженої директором закладу. На основі освітньої програми заклад складає та затверджує річний план роботи ЦНТТУМ, що конкретизує організацію освітнього процесу.

2.4.   Освітній процес у ЦНТТУМ здійснюється за типовими навчальними планами і програмами, що затверджуються центральними органами виконавчої влади, а також за навчальними планами і програмами, затвердженими відповідними місцевими органами виконавчої влади.

2.5.   Навчальні програми можуть бути однопрофільними, комплексними і такими, що передбачають індивідуальне навчання вихованців (учнів, слухачів) у гуртках, групах або інших творчих об’єднаннях. Залежно від специфіки діяльності ЦНТТУМ, відповідного рівня гуртка, групи, або іншого творчого об’єднання навчання проводиться від одного місяця до кількох років.

  1. Індивідуальне навчання у ЦНТТУМ організовується відповідно до порядку, затвердженого МОН.

  2. Експериментальні навчальні плани складаються ЦНТТУМ з урахуванням типових навчальних планів. Запровадження експериментальних навчальних планів, освітніх програм, педагогічних інновацій і технологій здійснюється в установленому порядку.

  3. Середня наповнюваність гуртків, груп та інших творчих об’єднань у ЦНТТУМ становить, як правило, 10-15 вихованців (учнів, слухачів).


Наповнюваність груп встановлюється директором ЦНТТУМ залежно від їх профілю, навчальних планів і програм та можливостей організації освітнього, рівня майстерності вихованців (учнів, слухачів).

Зарахування вихованців (учнів, слухачів) до ЦНТТУМ може здійснюватись протягом навчального року (в міру закінчення комплектування гуртків, груп та інших творчих об’єднань) за їх бажанням і згодою батьків або осіб, які їх замінюють, як на безконкурсній основі, так і за конкурсом, умови якого розробляються закладом.

Для зарахування вихованців (учнів, слухачів) до окремих спортивно-технічних об’єднань (юних картингістів, юних автомобілістів тощо) потрібна довідка медичного закладу про відсутність у них протипоказань до занять у даному об’єднанні.

До ЦНТТУМ зараховуються вихованці (учні, слухачі) від 5 до 18 років.

Заклад вживає заходів до залучення вихованців (учнів, слухачів), які потребують соціальної допомоги та соціальної реабілітації (діти з інвалідністю різних вікових категорій).

2.9. Освітній процес у ЦНТТУМ здійснюється диференційовано (відповідно до віку, індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей, стану здоров’я) з використанням різних організаційних форм роботи: заняття, гурткова робота, клубна робота, урок, лекція, індивідуальне заняття, конференція, семінар, курси, читання, вікторина, змагання, зльоти, олімпіади, конкурси, огляди, виставки, експедиції, навчально-тренувальні та оздоровчі збори та табори, походи, екскурсії, практична робота в лабораторіях, майстернях, а також з використанням інших форм роботи.

ЦНТТУМ може залучати до участі в організаційно-масових заходах заклади позашкільної, загальної середньої, заклади дошкільної освіти, професійно-технічної та вищої освіти, інші заклади та організації.

2.10. Навчальний рік у ЦНТТУМ починається 1 вересня. Тривалість навчального року встановлюється Міністерством освіти і науки України. Комплектування гуртків, груп та інших творчих об’єднань здійснюється у період з 1 по 15 вересня, який вважається робочим часом керівника гуртка, групи або іншого творчого об’єднання закладу.

2.11. Режим щоденної роботи встановлює директор ЦНТТУМ з урахуванням рекомендацій відповідними місцевими органами виконавчої влади, а також правил внутрішнього трудового розпорядку та колективного договору між адміністрацією та профспілковим комітетом.

У канікулярні, святкові та неробочі дні ЦНТТУМ працює за окремим планом, затвердженим директором цього закладу.

У період канікул ЦНТТУМ може організовувати поза розкладом різноманітну масову роботу з вихованцями (учнями, слухачами), надаючи їм усі наявні можливості для повноцінного оздоровлення, дозвілля і відпочинку на спортивно-оздоровчих базах, у таборах, оздоровчо-екскурсійних поїздках, експедиціях, конкурсах, змаганнях, навчально-тренувальних зборах тощо.

2.12. Тривалість одного заняття (уроку) у ЦНТТУМ визначається навчальними планами і програмами з урахуванням психофізіологічного розвитку, доступного навантаження для різних вікових категорій і становить для вихованців (учнів, слухачів):

  • віком від 5 до 6 років ‑ 30 хвилин;

  • віком від 6 до 7 років ‑ 35 хвилин;

  • старшого віку ‑ 45 хвилин.


Короткі перерви між заняттями (уроками) є робочим часом керівника гуртка, групи або іншого творчого об’єднання і визначається режимом щоденної роботи закладу.

Початок і закінчення занять, заходів визначається директором ЦНТТУМ відповідно до режиму роботи закладу та правил внутрішнього трудового розпорядку з урахуванням доступного навантаження вихованців (учнів, слухачів).

2.13. Гуртки, групи та інші творчі об’єднання ЦНТТУМ класифікуються за трьома рівнями:

1 ‑ початковий. Це творчі об’єднання, діяльність яких спрямована на загальний розвиток вихованців (учнів, слухачів), виявлення їх здібностей та обдарувань, прищеплення інтересу до певних видів і напрямків науково-технічної діяльності;

2 ‑ основний. Це творчі об’єднання, які розвивають стійкий інтерес вихованців (учнів, слухачів), дають знання, практичні вміння і навички, задовольняють потребу у професійній орієнтації;

3 ‑ вищий. Це творчі об’єднання за інтересами для здібних і обдарованих учнів, яку проводять дослідницьку, пошукову та експериментальну роботу, кандидатів, дійсних членів НТ Малої академії наук України.

Відповідно до рівня кваліфікації визначаються мета і перспективи діяльності творчого об’єднання, його чисельний склад, обирається програма.

2.14. У ЦНТТУМ можуть діяти гуртки, групи та інші творчі об’єднання за всіма видами дослідно-експериментальної роботи, науково-технічної творчості та спорту, можуть організовуватись гуртки, групи та інші творчі об’єднання з підготовки юних інструкторів, юних суддів зі спортивно-технічних видів спорту тощо.

У ЦНТТУМ працює наукове товариство обласного відділення НТ Малої академії наук України.

2.15. У ЦНТТУМ в межах затверджених видатків на оплату праці відповідно до встановлених нормативів працюють такі відділи:

  • відділ технічної творчості;

  • еколого-натуралістичний відділ.


2.16. У ЦНТТУМ в межах затверджених видатків на оплату праці відповідно до встановлених нормативів можуть створюватися такі відділи:


  • відділ початкового технічного моделювання. Об’єднує гуртки, групи початкового технічного моделювання за участю вихованців віком від 5 до 10 років;

  • спортивно-технічний відділ. Об’єднує гуртки, групи за видами авіамодельного, судномодельного та мотоспорту, спортивної радіопеленгації, ракето моделювання, юних картингістів тощо;

  • відділ науково-технічної творчості. Об’єднує гуртки, групи історико-технічного стендового моделювання, радіоконструювання, кіно-, фото-, відеотехніки, юних радіооператорів, юних астрономів тощо;

  • відділ обчислювальної техніки і програмування. Об’єднує гуртки, групи з вивчення основ інформатики і програмування, користувачів персонального комп’ютера, юних операторів ЕОМ, Web-дизайну та інших напрямків, пов’язаних з використанням сучасних комп’ютерних технологій;

  • відділ винахідництва і раціоналізаторства. Об’єднує гуртки, групи з основ технічної творчості, загальнотехнічного моделювання з елементами інженерного конструювання, юних винахідників і раціоналізаторів, юних конструкторів, юних інженерів тощо:

  • навчально-виробничий відділ. Об’єднує гуртки, групи профорієнтаційної та професійної підготовки (водіїв автомобіля, мотоцикла, оператора комп’ютерного набору, автослюсарів, столярів та інших професій відповідно до напрямків профорієнтаційної роботи й отриманих встановленому порядку ліцензій на право здійснення професійної підготовки та перепідготовки робочих кадрів);

  • відділ декоративно-ужиткового мистецтва та естетики. Об’єднує, гуртки, групи з художньої обробки деревини, різьблення, інкрустації соломкою, декоративного кування, плетіння з верби та лози, народних ремесел, гончарства, писанкарства, технічної естетики, паперової пластики, оригамі тощо.


У ЦНТТУМ можуть створюватися відділи організаційно-масової та інструктивно-методичної роботи, а також відділи за іншими напрямками діяльності.

2.17. ЦНТТУМ може організовувати роботу своїх гуртків, груп та інших творчих об’єднань у приміщеннях загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти, навчально-виробничих комбінатів, підприємств, організацій, наукових установ, на базі спортивних будівель і стадіонів, відповідно до укладених угод із зазначеними закладами та установами.

  1. 3 метою розвитку і підтримки стійких інтересів вихованців (учнів, слухачів), їх обдарувань і самовизначення щодо майбутньої професії ЦНТТУМ може проводити роботу спільно з науково-дослідними установами, творчими організаціями, закладами вищої освіти, створювати лабораторії для творчої, експериментальної, науково-дослідної роботи тощо.




  1. ЦНТТУМ молоді може здійснювати професійну підготовку і перепідготовку робочих кадрів, укладати угоди про здійснення такої діяльності з регіональним центром зайнятості відповідно до законодавства.

  2. ЦНТТУМ може організовувати проведення на своїй матеріально-технічній базі виробничої та педагогічної практики учнів і студентів закладів загальної середньої, професійно-технічної, фахової передвищої і вищої освіти.

  3. Для подальшого розвитку інтересів вихованців (учнів, слухачів), підтримки їх професійних навичок ЦНТТУМ за умов дотримання правил охорони праці й техніки безпеки організовує виконання замовлень підприємств, установ, організацій на виготовлення та реалізацію продукції, виробів декоративно-ужиткового мистецтва. При цьому характер і зміст робіт повинні сприяти формуванню і удосконаленню знань і умінь, передбачених навчальними програмами.


У випадках, передбачених законодавством України, ЦНТТУМ має право надання платних послуг з певних видів діяльності. Платні послуги не можуть надаватися в межах освітньої діяльності, визначеної навчальними планами і програмами, що фінансуються засновником.

2.21. ЦНТТУМ проводить інформаційно-методичну роботу, спрямовану на удосконалення програм, змісту, форм і методів діяльності гуртків, секцій, студій, клубів та інших творчих  об’єднань, підвищення майстерності педагогічних працівників за напрямками роботи.

У ЦНТТУМ можуть функціонувати методичні об’єднання за напрямами діяльності гуртків, секцій, студій, клубів та інших творчих об’єднань, що охоплюють педагогічних працівників певного професійного спрямування.

З метою удосконалення системи навчання і виховання у ЦНТТУМ можуть створюватись методичні ради, комісії, до складу яких входять педагогічні працівники цього закладу та інші учасники освітнього процесу. Діяльність методичних рад, комісій здійснюється відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки.

  1. Згідно з рішенням засновника, на підставі відповідних угод ЦНТТУМ може надавати організаційно-методичну допомогу педагогічним колективам, закладам освіти, регіону, молодіжним, дитячим, громадським організаціям.




  1. ЦНТТУМ з метою визначення рівня практичної підготовки вихованців (учнів, слухачів) проводить організаційно-масову роботу у формі конференцій, змагань, екскурсій, навчально-тренувального збору та інших форм.

  2. ЦНТТУМ може створювати відповідні підрозділи для підвищення кваліфікації працівників за напрямами позашкільної роботи. Підвищення кваліфікації може проводитись у формі курсів, семінарів і за іншими організаційними формами.


2.25. Під час навчання у ЦНТТУМ вихованцю (учню, слухачу), який склав кваліфікаційний іспит або виконав відповідні нормативи в установленому порядку видається свідоцтво (посвідчення) про позашкільну освіту.

За результатами навчання ЦНТТУМ видає своїм випускникам документи згідно з Порядком видачі випускникам позашкільних навчальних закладів свідоцтв про позашкільну освіту, затвердженим відповідно до законодавства.

3. Учасники освітнього процесу.

3.1. Учасниками освітнього процесу в ЦНТТУМ є:

  • вихованці, учні, слухачі;

    • педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники;

    • батьки вихованців або особи, які їх замінюють;

    • фізичні особи, які провадять освітню діяльність;

    • інші особи, передбачені спеціальними законами та залучені до освітнього процесу у порядку, що встановлюється закладом освіти.




3.2. Вихованці (учні, слухачі) ЦНТТУМ мають гарантоване державою право на:


  • навчання впродовж життя та академічну мобільність;

  • індивідуальну освітню траєкторію, що реалізується, зокрема, через вільний вибір видів, форм і темпу здобуття позашкільної освіти,;

  • добровільну зміну виду діяльності протягом року;

  • навчання у декількох гуртках, групах та інших творчих об’єднаннях ЦНТТУМ та участь у виставках, конкурсах, оглядах, експедиціях, навчально-репетиційних зборах та інших масових заходах;

  • якісні освітні послуги;

  • справедливе та об’єктивне оцінювання результатів навчання;

  • відзначення успіхів у своїй діяльності;

  • свободу творчої, оздоровчої, культурної, просвітницької діяльності тощо;

  • безпечні та нешкідливі умови навчання та виховання;

  • повагу людської гідності;

  • захист під час освітнього процесу від приниження честі та гідності, будь-яких форм насильства та експлуатації, булінгу (цькування), дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю здобувача освіти;

  • отримання соціальних та психолого-педагогічних послуг як особа, яка постраждала від булінгу (цькування), стала його свідком або вчинила булінг (цькування);

  • користування навчальною, виробничою, матеріально-технічною, культурною  інфраструктурою закладу освіти та послугами його структурних підрозділів у порядку, встановленому закладом освіти відповідно до спеціальних законів;

  • доступ до інформаційних ресурсів і комунікацій, що використовуються в освітньому процесі;

  • особисту або через своїх законних представників участь у громадському самоврядуванні та управлінні закладом освіти;

    • інші необхідні умови для здобуття освіти, у тому числі для осіб з особливими освітніми потребами та із соціально незахищених верств населення.




3.3. Вихованці (учні, слухачі) ЦНТТУМ зобов’язані:


  • виконувати вимоги освітньої програми (індивідуального навчального плану за його наявності), дотримуючись принципу академічної доброчесності, та досягати результатів навчання, передбачених навчальною програмою творчого об’єднання;

  • поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу, дотримуватися етичних норм;

  • відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля;

  • дотримуватися установчих документів, правил внутрішнього розпорядку ЦНТТУМ;

  • повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних, наукових працівників, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу, свідком яких вони були особисто або про які отримали достовірну інформацію від інших осіб.


3.4. Педагогічні працівники ЦНТТУМ мають право на:


  • постійно підвищувати свій професійний і загальнокультурний рівні та педагогічну майстерність;

    • виконувати освітню програму для досягнення вихованцями (учнями, слухачами) передбачених нею результатів навчання;

    • сприяти розвитку здібностей вихованців (учнів, слухачів), формуванню навичок здорового способу життя, дбати про їхнє фізичне і психічне здоров’я;

    • дотримуватися академічної доброчесності та забезпечувати її дотримання вихованцями (учнями, слухачами) в освітньому процесі та науковій діяльності;

    • дотримуватися педагогічної етики;

    • поважати гідність, права, свободи і законні інтереси всіх учасників освітнього процесу;

    • настановленням і особистим прикладом утверджувати повагу до суспільної моралі та суспільних цінностей, зокрема правди, справедливості, патріотизму, гуманізму, толерантності, працелюбства;

    • формувати у вихованців (учнів, слухачів) усвідомлення необхідності додержуватися Конституції та законів України, захищати суверенітет і територіальну цілісність України;

    • виховувати у вихованців  (учнів, слухачів) повагу до державної мови та державних символів України, національних, історичних, культурних цінностей України, дбайливе ставлення до історико-культурного надбання України та навколишнього природного середовища;

    • формувати у вихованців (учнів, слухачів) прагнення до взаєморозуміння, миру, злагоди між усіма народами, етнічними, національними, релігійними групами;

    • захищати вихованців (учнів, слухачів) під час освітнього процесу від будь-яких форм фізичного та психологічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю дитини, запобігати вживанню ними та іншими особами на території закладів освіти алкогольних напоїв, наркотичних засобів, іншим шкідливим звичкам;

    • додержуватися установчих документів та правил внутрішнього розпорядку ЦНТТУМ, виконувати свої посадові обов’язки;



  • - повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно вихованців, педагогічних  працівників, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу, свідком якого вони були особисто або інформацію про які отримали від інших осіб, вживати невідкладних заходів для припинення булінгу (цькування).


3.5.  Педагогічні працівники ЦНТТУМ зобов’язані:


  • виконувати навчальні плани та програми;

  • надавати знання, формувати вміння і навички з різних напрямів позашкільної освіти диференційовано відповідно до індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей вихованців (учнів, слухачів);

  • сприяти розвитку інтелектуальних і творчих здібностей, фізичних якостей відповідно до задатків та запитів вихованців (учнів, слухачів), а також збереженню здоров’я;

  • визначати мету і конкретні завдання навчання, виховання і розвитку вихованців, учнів, слухачів), вибирати адекватні засоби їх реалізації;

  • здійснювати педагогічний контроль за дотриманням вихованцями (учнями, слухачами) моральних, етичних норм поведінки, вимог інших документів , що регламентують організацію навчально-виховного процесу;

  • дотримуватись педагогічної етики, поважати гідність вихованців (учнів, слухачів), захищати їх від будь-яких форм фізичного, психічного насильства;

  • берегти здоров’я вихованців (учнів, слухачів), їх інтереси, пропагувати здоровий спосіб життя;

  • виховувати повагу до батьків, жінки, старших за віком, народних традицій та звичаїв, духовних та культурних надбань українського народу;

  • постійно підвищувати професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну і політичну культуру;

  • вести документацію, пов’язану з виконанням посадових обов’язків (журнали, плани роботи тощо);

  • виховувати особистим прикладом і настановами повагу до держаної символіки, принципів загальнолюдської моралі;

  • дотримуватись вимог статуту закладу, виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку та посадові обов’язки;

  • брати участь у роботі педагогічної ради закладу;

  • виконувати накази і розпорядження керівника закладу.




  1. Керівники гуртків, груп та інших творчих об’єднань ЦНТТУМ працюють відповідно до режиму роботи закладу та розкладу занять затвердженого його директором.

  2. Педагогічне навантаження керівників гуртків, груп та інших творчих об’єднань ЦНТТУМ включає 18 годин протягом навчального тижня, що становить тарифну ставку, а також інші види педагогічної діяльності в такому співвідношенні до тарифної ставки:




  • завідування майстернями ‑ 10-20 відсотків;

  • завідування навчальними кабінетами, лабораторіями ‑ 10-15 відсотків;

  • завідування паспортизованими музеями ‑ 10-15 відсотків.


Розмір тарифних ставок інших педагогічних працівників закладу встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Розподіл педагогічного навантаження у закладі позашкільної освіти здійснюється його директором.

Перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року можливий у разі зміни кількості годин за окремими навчальними програмами, що передбачається навчальним планом, у разі вибуття або зарахування вихованців (учнів, слухачів) ЦНТТУМ протягом навчального року або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням законодавства України про працю

Педагогічним працівникам закладів позашкільної освіти за роботу в інклюзивних групах встановлюється доплата у розмірі 20 відсотків.

3.8. Не допускається відволікання педагогічних працівників від виконання професійних обов’язків, крім випадків передбачених законодавством.

Покладання на педагогічних працівників ЦНТТУМ контрольних, інспекторських та інших, не властивих їм функцій, забороняється.

3.9. Педагогічні працівники закладу підлягають атестації, як правило, один раз у п’ять років відповідно до порядку, встановленого Міністерством освіти і науки України.

3.10. Батьки вихованців (учнів, слухачів) та особи, які їх замінюють, мають право:

  • захищати відповідно до законодавства права та законні інтереси дітей;

    • звертатися до закладу освіти, органів управління освітою з питань освіти;

    • обирати освітню програму, вид і форму здобуття дітьми відповідної освіти;

    • брати участь у громадському самоврядуванні закладу освіти, зокрема обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування ЦНТТУМ;

    • завчасно отримувати інформацію про всі заплановані та позапланові заходи у ЦНТТУМ та надавати згоду на участь у них дитини;

    • брати участь у розробленні індивідуальної програми розвитку дитини та/або індивідуального навчального плану;

    • отримувати інформацію про діяльність закладу освіти, у тому числі щодо надання соціальних та психолого-педагогічних послуг особам, які постраждали від булінгу (цькування), стали його свідками або вчинили булінг (цькування), про результати навчання своїх дітей (дітей, законними представниками яких вони є) і результати оцінювання якості освіти у ЦНТТУМ та його освітньої діяльності;

    • подавати директору ЦНТТУМ заяву про випадки булінгу (цькування) стосовно дитини або будь-якого іншого учасника освітнього процесу;

    • вимагати повного та неупередженого розслідування випадків булінгу (цькування) стосовно дитини або будь-якого іншого учасника освітнього процесу.




4. Управління закладом.


  1.  Посаду директора ЦНТТУМ може обіймати особа, яка є громадянином України, має вищу освіту та стаж педагогічної роботи не менше трьох років, а також організаторські здібності, фізичний і психічний стан якої не перешкоджає виконанню посадових обов’язків.

  2.  Директор закладу позашкільної освіти призначається на посаду та звільняється з посади рішенням міського голови.


4.3.    Інших працівників закладу  призначає на посади та звільняє з посад його директор у порядку, передбаченому установчими документами закладу відповідно до законодавства.

4.4.    Директор ЦНТТУМ:

  • організовує діяльність закладу освіти;

  • вирішує питання фінансово-господарської діяльності закладу освіти;

  • призначає на посаду та звільняє з посади працівників, визначає їх функціональні обов’язки;

  • забезпечує організацію освітнього процесу та здійснення контролю за виконанням освітніх програм;

  • забезпечує функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти;

  • забезпечує умови для здійснення дієвого та відкритого громадського контролю за діяльністю закладу освіти;

  • сприяє та створює умови для діяльності органів самоврядування закладу освіти;

  • сприяє здоровому способу життя здобувачів освіти та працівників закладу освіти;

  • забезпечує створення у закладі освіти безпечного освітнього середовища, вільного від насильства та булінгу (цькування), у тому числі:

  • з урахуванням пропозицій територіальних органів (підрозділів) Національної поліції України, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, головного органу у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику, служб у справах дітей та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розробляє, затверджує та оприлюднює план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти;

  • розглядає заяви про випадки булінгу (цькування) здобувачів освіти, їхніх батьків, законних представників, інших осіб та видає рішення про проведення розслідування; скликає засідання комісії з розгляду випадків булінгу (цькування) для прийняття рішення за результатами проведеного розслідування та вживає відповідних заходів реагування;

  • забезпечує виконання заходів для надання соціальних та психолого-педагогічних послуг вихованцям, які вчинили булінг, стали його свідками або постраждали від булінгу (цькування);

  • повідомляє уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України та службі у справах дітей про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти;

  • здійснює інші повноваження, передбачені законом та установчими документами закладу освіти.


4.5. Колегіальним органом управління ЦНТТУМ є педагогічна рада, повноваження якої визначаються статутом цього закладу. Усі педагогічні працівники закладу освіти мають брати участь у засіданнях педагогічної ради.

Педагогічна рада ЦНТТУМ:


  • планує роботу закладу;

  • схвалює освітню програму закладу та оцінює результативність її виконання;

  • формує систему та затверджує процедури внутрішнього забезпечення якості освіти, включаючи систему та механізми забезпечення академічної доброчесності;

  • приймає рішення щодо видачі документів про освіту;

  • розглядає актуальні питання організації, забезпечення та розвитку освітнього процесу в закладі, його структурних підрозділах;

  • обговорює питання та визначає заходи щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників, затверджує щорічний план підвищення кваліфікації педагогічних працівників;

  • ухвалює рішення щодо відзначення, морального та матеріального заохочення учнів, вихованців, слухачів, працівників закладу та інших учасників освітнього процесу;

  • розглядає питання щодо відповідальності учнів, вихованців, слухачів, працівників закладу та інших учасників освітнього процесу за невиконання ними своїх обов’язків;

  • має право ініціювати проведення позапланового інституційного аудиту закладу;

  • розглядає інші питання, віднесені законом та/або статутом закладу освіти до її повноважень.


Рішення педагогічної ради ЦНТТУМ вводяться в дію рішеннями директора закладу.

Кількість засідань педагогічної ради визначається їх доцільністю, але не може бути менша ніж два рази на рік.

4.6.   У ЦНТТУМ можуть діяти:

  • органи самоврядування працівників закладу освіти;

  • органи учнівського самоврядування;

  • органи батьківського самоврядування;

  • інші органи громадського самоврядування учасників освітнього процесу.


У закладі позашкільної освіти можуть функціонувати методичні об'єднання, відділи, що охоплюють учасників освітнього процесу та спеціалістів певного професійного спрямування.

У ЦНТТУМ може діяти методична рада, до складу якої входять педагогічні працівники закладу та інші учасники освітнього процесу. Методична рада є дорадчим органом.

Методична рада:

  • координує науково-методичну, організаційну та практичну діяльність закладу з питань здобуття вихованцями (учнями, слухачами) позашкільної освіти з різних напрямків художньої  творчості;

  • заслуховує повідомлення та пропозиції з питань удосконалення освітньої, організаційно-методичної, науково-дослідної роботи;

  • вивчає, узагальнює і поширює кращий педагогічний досвід;

  • дає експертні оцінки щодо якості навчально-методичної літератури з позашкільної освіти, зокрема, художньо-естетичного напрямку;

  • обговорює проекти нових навчальних програм, аналізує пропозиції щодо вдосконалення діючих;

    • поширює інновації у системі позашкільної освіти тощо.




4.7.   Вищим колегіальним органом громадського самоврядування закладу є загальні збори (конференція) колективу ЦНТТУМ, які скликаються не рідше ніж один раз на рік.

Загальні збори (конференція) колективу ЦНТТУМ проводяться за участю директора, заступників директора, керівників підрозділів, що входять до складу закладу, наукових та інших педагогічних працівників, які залучаються до освітнього процесу закладу, а також представників учнівського самоврядування, батьківського комітету.

4.8. У період між загальними зборами (конференціями) може діяти рада ЦНТТУМ.

Рада закладу розглядає питання перспективного розвитку центру науково-технічної творчості учнівської молоді, надає допомогу керівництву в реалізації цих планів, здійснює громадський контроль за діяльністю керівництва.

4.9. У ЦНТТУМ за рішенням загальних зборів (конференції) або ради закладу може створюватись і діяти учнівський та батьківський комітети.

 

5. Фінансово-господарська діяльність та матеріально-технічна база.


  1. Фінансово-господарська діяльність ЦНТТУМ здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України, Цивільного кодексу України, законів України «Про освіту», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про позашкільну освіту», інших нормативно-правових актів та статуту закладу.

  2.  Фінансування ЦНТТУМ здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету.




  1.  Фінансування ЦНТТУМ може здійснюватись також за рахунок додаткових джерел фінансування, не заборонених законодавством.

  2.  Додатковими джерелами формування коштів ЦНТТУМ можуть бути:




  • кошти, одержані за надання додаткових освітніх послуг, роботи, виконані закладом позашкільної освіти на замовлення підприємств, установ, організацій та громадян, доходи від реалізації власної продукції, від надання в оренду приміщень, обладнання, що не оподатковуються і спрямовуються на соціальні потреби та розвиток закладу освіти;




  • гуманітарна допомога;

  • дотації з місцевих бюджетів;

  • добровільні грошові внески, матеріальні цінності, одержані від підприємств, установ, організацій та окремих громадян.


Кошти, отримані за рахунок додаткових джерел фінансування, використовуються закладом позашкільної освіти на діяльність, передбачену його статутом.

Бюджетне фінансування закладу не може зменшуватися або припинятися у разі наявності додаткових джерел фінансування.

Не використані в поточному році позабюджетні кошти не можуть бути вилучені, крім випадків, передбачених законодавством України.

5.5.     ЦНТТУМ у процесі провадження фінансово-господарської діяльності має право:


  • самостійно розпоряджатися коштами, одержаними від господарської та іншої діяльності відповідно до статуту;

  • користуватися безплатно земельною ділянкою, на якій він розташований;

  • розвивати власну матеріальну базу, мережу спортивно-оздоровчих, профільних таборів, туристичних баз;

  • володіти, користуватися і розпоряджатися майном відповідно до законодавства та статуту;

  • виконувати інші дії, що не суперечать законодавству та статуту закладу.




  1.     Матеріально-технічна база ЦНТТУМ включає приміщення, споруди, обладнання, засоби зв’язку, транспортні засоби, земельні ділянки, рухоме і нерухоме майно, що перебуває в його користуванні.

  2.     Для проведення навчально-виховної роботи ЦНТТУМ надаються в користування спортивні об’єкти, культурні, оздоровчі та інші заклади безплатно або на пільгових умовах. Порядок надання зазначених об’єктів у користування визначається місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до законодавства.

  3.     Порядок діловодства і бухгалтерського обліку в ЦНТТУМ визначається директором відповідно до законодавства. За рішенням директора закладу бухгалтерський облік може здійснюватися самостійно закладом освіти або через централізовану бухгалтерію.


 

6. Діяльність закладу.


  1.     ЦНТТУМ за наявності належної матеріально-технічної та соціально-культурної бази, власних фінансових коштів має право проводити міжнародний учнівський та педагогічний обмін у рамках освітніх програм, проектів, брати участь у міжнародних заходах.

  2.     ЦНТТУМ має право укладати угоди про співробітництво, установлювати прямі відносини з органами управління освітою, навчальними закладами, науковими установами, підприємствами, організаціями, громадськими об’єднаннями інших країн у порядку, установленому законодавством.


 

7. Державний контроль за діяльністю ЦНТТУМ.

Державний контроль (нагляд)  за діяльністю ЦНТТУМ здійснюється центральним органом виконавчої влади із забезпечення якості освіти та його територіальними органами з метою реалізації єдиної державної політики в цій сфері та спрямований на забезпечення інтересів суспільства щодо належної якості освіти та освітньої діяльності.

  1. Центральний орган виконавчої влади із забезпечення якості освіти та його територіальні органи проводять інституційний аудит, позапланові перевірки відповідно до Закону України «Про позашкільну освіту» та згідно з порядками, затвердженими центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.


 

8. Ліцензування освітньої діяльності закладу.

8.1.   Ліцензування освітньої діяльності закладу може здійснюватися за рішенням засновника закладу позашкільної освіти.

8.2.   Ліцензування, контроль за дотриманням ліцензійних умов, видача та анулювання ліцензій на освітню діяльність здійснюється у порядку, визначеному законодавством.

 

9.      Створення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання закладу.

9.1.   Рішення про створення реорганізацію ліквідацію та перепрофілювання закладу приймає його засновник.

9.2.   При реорганізації або ліквідації ЦНТТУМ, працівникам, працівникам, що звільняються, гарантується дотримання їхніх прав і інтересів відповідно до трудового законодавства України. ЦНТТУМ  вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб – підприємців.

9.3.   При ліквідації ЦНТТУМ майно залишається у власності засновника.
ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                            рішення Калуської міської ради

                                                                            від   ____2021 р. № _______

                                                                            секретар міської ради

                                                                            ______ Віктор Гільтайчук

 

 
СТАТУТ

 ЗАКЛАДУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

«КІМНАТА ШКОЛЯРА» КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(НОВА РЕДАКЦІЯ)

 

м.Калуш    2021 р.





1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1.ЗАКЛАД ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ «КІМНАТА ШКОЛЯРА» КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ є  правонаступником ПОЗАШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «КІМНАТА ШКОЛЯРА» КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ.

1.2.ЗАКЛАД ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ «КІМНАТА ШКОЛЯРА» КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ надає знання, формуючи вміння та навички за інтересами, організовує змістовне дозвілля, відповідно до здібностей, обдарувань та стану здоров’я вихованців та учнів.

1.3. ЗАКЛАД ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ «КІМНАТА ШКОЛЯРА» КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ у своїй діяльності керується Конституцією України, законами “Про освіту", “Про позашкільну освіту", Положенням про позашкільний навчальний заклад, цим Статутом, іншими нормативно-правовими документами.

1.4.Мова навчання та виховання у ЗАКЛАДІ визначається Конституцією України та відповідним законом України.

1.5.Засновником ЗАКЛАДУ  ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ «КІМНАТА ШКОЛЯРА» КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ є КАЛУСЬКА МІСЬКА  РАДА,  код ЄДРПОУ 33578261.

1.6. ЗАКЛАД ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ «КІМНАТА ШКОЛЯРА» КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ (надалі КІМНАТА ШКОЛЯРА), знаходиться у комунальній власності міста, діє на підставі Статуту, затвердженого рішенням КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ.

1.7. КІМНАТА ШКОЛЯРА - заклад освіти, безпосередньо підпорядкований УПРАВЛІННЮ ОСВІТИ КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ.

1.8. КІМНАТА ШКОЛЯРА є юридичною особою, має печатку, штамп, рахунки в банку.

1.9.Юридична адреса - проспект Лесі Українки, 9а, місто Калуш, Івано-Франківська область, 77300, код ЄДРПОУ  37521459.

1.10.Повна назва ЗАКЛАДУ: ЗАКЛАД ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ «КІМНАТА ШКОЛЯРА» КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІВАНО- ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ.

Скорочена назва – КІМНАТА ШКОЛЯРА.

 

2.ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДУ

2.1.Вільний розвиток особистості та формування соціально-громадського  досвіду.

2.2.Створення оптимальних умов для інтелектуального, фізичного та духовного розвитку дітей.

2.3.Підвищення ролі культури та спорту у всесторонньому розвитку особистості.

2.4.Організація змістовного дозвілля вихованців та учнів.

2.5.Здійснення інформаційно–методичної та організаційно-масової роботи.

 

3.ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДУ

3.1. ЗАКЛАД складає та затверджує  річний план роботи та навчальний план на основі освітньої програми, реалізуючи основні напрями своєї роботи.

3.2.Освітня програма схвалюється педагогічною радою ЗАКЛАДУ та затверджується її керівником.

3.3. В освітньому процесі можуть використовуватися типові освітні програми

або ж розроблятися свої освітні програми на основі типових.

3.4.У канікулярні, святкові та неробочі дні ЗАКЛАД працює за окремим планом.

 

4.ТРИВАЛІСТЬ ЗАНЯТЬ ТА РЕЖИМ РОБОТИ

4.1.Тривалість занять з урахуванням допустимого навантаження для різних вікових категорій становить:

віком від 5 до 6 років - 30 хвилин;

віком від 6 до 7 років – 35 хвилин;

            інших - 45 хвилин.

4.2.Режим щоденної роботи встановлюється на основі рекомендацій центральних та місцевих органів виконавчої влади, у сфері управління яких ЗАКЛАД перебуває.

4.3.Тривалість навчального року встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері освіти або місцевими органами виконавчої влади, у сфері управління яких ЗАКЛАД перебуває, за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері освіти.

4.4.Прийом вихованців здійснюється в період з 01 по 15 вересня, а також впродовж навчального року в міру комплектації груп, за власним бажанням та згодою батьків чи осіб, що їх замінюють, на підставі заяви батьків чи осіб, що їх замінюють.

4.5.Середня наповнюваність гуртків, груп, інших творчих об’єднань становить 10-15 вихованців, учнів.

4.6.Наповнюваність  окремих груп  може встановлюватися  директором КІМНАТИ ШКОЛЯРА, залежно від можливостей організації освітнього, тренувального процесу, рівня майстерності вихованців, учнів.

4.7.До КІМНАТИ ШКОЛЯРА зараховуються вихованці, учні віком від 5 до 18 років.

4.8.Навчальний рік розпочинається 01 вересня, комплектування творчих об’єднань початкового рівня здійснюється у період з 01 по 15 вересня, який вважається робочим часом їх керівників.

 

5.ОСВІТНЯ РОБОТА

5.1.Освітня робота здійснюється в різних організаційних формах: заняття, гурткова робота, клубна робота, лекція, індивідуальне заняття, тренування, екскурсія, похід, репетиція, концерт, та інші форми, передбачені Законом «Про позашкільну освіту».

5.2.Гуртки, групи та інші творчі об’єднання КІМНАТИ ШКОЛЯРА класифікуються за трьома рівнями: початковий, основний, вищий. Рівень творчого об’єднання за поданням керівника гуртка затверджується на засіданні педагогічної ради ЗАКЛАДУ та фіксується в протоколі засідання до 15 вересня поточного року. Відповідно до рівня, визначається мета і перспективи діяльності, кількісний склад, обирається програма.

5.3. КІМНАТА ШКОЛЯРА може проводити роботу на базі інших закладів та

установ, відповідно до укладених з ними угод.

5.4.Випускникам, які в установленому порядку склали кваліфікаційні іспити,

видається документ про позашкільну освіту.

 

6.ОРГАНІЗАЦІЙНО-МАСОВА ТА ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНА РОБОТА

6.1. КІМНАТА ШКОЛЯРА організовує і проводить масові заходи, відповідно до річного плану роботи, у формі конференцій, свят, концертів, вікторин, тощо.

6.2.Інформаційно-методична робота спрямована на удосконалення змісту

програм, форм і методів роботи.

6.3.В ЗАКЛАДІ функціонує інтегроване методичне об’єднання, що охоплює

всіх педагогічних працівників.

 

7. УЧАСНИКИ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ

7.1.Учасниками освітнього процесу є:

вихованці, учні;          

директор, педагогічні працівники, психологи, соціальні педагоги, спеціалісти, залучені до освітнього процесу;

батьки або особи, що їх замінюють;

представники підприємств, установ та організацій, які беруть участь в освітньому процесі.

7.2.Вихованці, учні мають право на:

користування матеріально-технічною, культурно-спортивною базою закладу;

участь в спортивних змаганнях, конкурсах та інших масових заходах;

представлення в органах учнівського самоврядування закладу;

вільне вираження поглядів, переконань;

захист від будь-яких форм експлуатації, психічного та фізичного насильства, від дій педагогічних та інших працівників, які порушують їх права, принижують честь і гідність.

7.3.Вихованці КІМНАТИ ШКОЛЯРА зобов'язані:

оволодівати знаннями, вміннями, практичними навичками; підтримувати загальний культурний рівень;

дотримуватися морально-етичних норм;

брати посильну участь у різних видах трудової діяльності;

бережливо ставитися до державного, громадського, особистого майна;

дотримуватися вимог Статуту, Правил внутрішнього трудового розпорядку .

7.4. Педагогічні працівники ЗАКЛАДУмають право на:

внесення керівництву пропозицій щодо поліпшення освітнього процесу;

вибір педагогічно обґрунтованих форм, методів, засобів роботи з вихованцями, учнями;

вибір форм підвищення кваліфікації;

захист професійної честі, гідності відповідно до законодавства;

соціальне та матеріальне заохочення за досягнення вагомих результатів у виконанні покладених на них завдань;

об’єднання у професійні спілки.

7.5. Педагогічні працівники КІМНАТИ ШКОЛЯРА зобов’язані:

виконувати план роботи та програми;

дотримуватися морально-етичних норм поведінки, Правил внутрішнього трудового розпорядку закладу; вимог інших документів, що регулюють організацію навчально-виховного процесу;

дотримуватися педагогічної етики, поважаючи гідність вихованця;

надавати знання, формувати вміння і навички, диференційовано, відповідно до індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей вихованців;

берегти здоров’я вихованців, пропагувати здоровий спосіб життя;

постійно підвищувати професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну і політичну культуру.

7.6.Працівники КІМНАТИ ШКОЛЯРА проходять атестацію педагогічних кадрів. Атестація здійснюється, як правило, один раз на п'ять років відповідно до положень про атестацію педагогічних працівників, затверджених центральними органами виконавчої влади у сфері освіти.

7.7.Педагогічні працівники, які систематично порушують Статут, Правила внутрішнього розпорядку закладу, не виконують посадових обов’язків або за результатами атестації не відповідають займаній посаді, звільняються з роботи відповідно до чинного законодавства.

7.8.Батьки та особи, які їх замінюють, мають право:

обирати і бути обраними до батьківських комітетів та органів громадського самоврядування;

брати участь у заходах, спрямованих на поліпшення організації освітнього процесу та зміцнення матеріально-технічної бази КІМНАТИ ШКОЛЯРА;

на захист законних інтересів своїх вихованців в органах громадського самоврядування КІМНАТИ ШКОЛЯРА, у відповідних державних, судових органах.

7.9.Представники громадськості мають право:

обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування КІМНАТИ ШКОЛЯРА;

керувати учнівськими об’єднаннями за інтересами;

сприяти покращенню матеріально-технічної бази, фінансовому забезпеченню закладу;

проводити консультації для педагогічних працівників;

брати участь в організації освітнього процесу.

 

8. УПРАВЛІННЯ КІМНАТОЮ ШКОЛЯРА

8.1.Безпосереднє керівництво ЗАКЛАДОМ здійснює його директор. Директором може бути громадянин України,  що має вищу освіту та стаж педагогічної роботи не менше трьох років, а також організаторські здібності, фізичний  та психічний стан якого не перешкоджає виконанню особових обов’язків.

8.2.Директор призначається і звільняється з посади міським головою.

8.3.Директор КІМНАТИ ШКОЛЯРА:

здійснює керівництво колективом, забезпечує раціональний добір кадрів;

створює належні умови для підвищення фахового рівня працівників;

організовує освітній процес;

забезпечує контроль за виконанням планів роботи;

відповідає за якість та ефективність роботи педагогічного колективу;

забезпечує дотримання вимог охорони дитинства, санітарно- гігієнічних,

протипожежних норм, техніки безпеки;

розпоряджається в установленому порядку майном та колективом закладу;

представляє заклад в усіх підприємствах, установах та

організаціях і відповідає перед засновником за   результати діяльності

 закладу;

 дає дозвіл на участь інших юридичних чи фізичних осіб у виховному

 процесі;

 видає у межах своєї компетенції накази та розпорядження і контролює їх

 виконання;

 застосовує заходи заохочення та дисциплінарні стягнення до працівників

 закладу;

 затверджує посадові обов’язки працівників .

 8.4.Педагогічна рада КІМНАТИ ШКОЛЯРА:

 планує роботу закладу;

 схвалює освітню програму ЗАКЛАДУ та оцінює результативність її виконання;

 формує систему та затверджує процедури внутрішнього забезпечення якості

 освіти, включаючи систему та механізми забезпечення академічної

 доброчесності;

 приймає рішення щодо видачі документів про освіту;

 розглядає актуальні питання організації, забезпечення та розвитку освітнього

 процесу в ЗАКЛАДІ;

 обговорює питання та визначає заходи щодо підвищення кваліфікації

 педагогічних працівників, затверджує щорічний план підвищення кваліфікації

 педагогічних працівників;

 ухвалює рішення щодо відзначення морального та матеріального заохочення

 учнів, вихованців, працівників закладу та інших учасників освітнього процесу;

 розглядає питання щодо відповідальності учнів, вихованців, працівників закладу

 та інших учасників освітнього процесу за невиконання ними своїх обов’язків;

 має право ініціювати проведення позапланового інституційного аудиту та

 проведення громадської акредитації ЗАКЛАДУ;

 розглядає інші питання, віднесені Статутом  або Законом  до її повноважень.

8.5.Робота педагогічної ради проводиться відповідно до потреб ЗАКЛАДУ. Кількість засідань педагогічної ради визначається їх доцільністю, але не може бути менше ніж два на рік.

8.6. Рішення педагогічної ради вводяться в дію рішеннями директора ЗАКЛАДУ.

8.7.Органом громадського самоврядування КІМНАТИ ШКОЛЯРА є загальні збори (конференція) колективу цього ЗАКЛАДУ, що збирається відповідно до потреб.

9. ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

9.1.Фінансово-господарська діяльність КІМНАТИ ШКОЛЯРА здійснюється відповідно до її річного кошторису,  затвердженого УПРАВЛІННЯМ ОСВІТИ КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ.

9.2.Джерелами формування кошторису є:

кошти засновника;

кошти місцевого бюджету у розмірі, передбаченому нормативами фінансування позашкільних закладів;

кошти від здачі в оренду приміщень закладу;

благодійні внески фізичних та юридичних осіб;

інші надходження.

9.3.Бухгалтерський облік може здійснюватися самостійно або через централізовану бухгалтерію .

9.4. КІМНАТА ШКОЛЯРА у процесі провадження фінансово-господарської діяльності має право:

самостійно розпоряджатися коштами від господарської та іншої діяльності відповідно  до її  Статуту;

користуватися безоплатно земельними ділянками, на яких вона розташована;

розвивати власну матеріальну базу, мережу спортивно-оздоровчих таборів;

володіти, розпоряджатися і користуватися майном відповідно до чинного законодавства;

виконувати інші дії, що не суперечать законодавству.

 

10. КОНТРОЛЬ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ КІМНАТИ ШКОЛЯРА

10.1.Центральні та місцеві органи виконавчої влади, у сфері управління яких перебуває ЗАКЛАД та які проводять діяльність у сфері позашкільної освіти, здійснюють контроль за його діяльністю.

10.2.Основною формою контролю за діяльністю ЗАКЛАДУ є інституційний аудит, що проводиться не рідше одного разу на десять років у встановленому порядку.

10.3.У період між роботою інституційного аудиту проводяться перевірки (інспектування) закладу. Зміст, види і періодичність цих перевірок визначаються залежно від стану освітньої роботи, але не частіше 1-2 разів на рік. Перевірки питань, не пов’язаних з освітньою діяльністю, проводяться засновником відповідно до законодавства.

10.4.Ліцензування освітньої діяльності може здійснюватися за рішенням засновника. Ліцензування, контроль за дотриманням ліцензійних умов, видача та анулювання ліцензій на освітню діяльність здійснюється у порядку, визначеному законодавством.

 

11. РЕОРГАНІЗАЦІЯ ЧИ ЛІКВІДАЦІЯ КІМНАТИ ШКОЛЯРА

11.1. Рішення про реорганізацію чи ліквідацію КІМНАТИ ШКОЛЯРА приймає засновник.

11.2. Ліквідація проводиться ліквідаційною комісією, призначеною засновником, а у випадку ліквідації за рішенням господарського суду - ліквідаційною комісією, призначеною цим органом. З часу призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження щодо управління КІМНАТОЮ ШКОЛЯРА.

11.3 У випадку реорганізації, права та зобов’язання ЗАКЛАДУ переходять до правонаступників, відповідно до чинного законодавства або визначених навчальних закладів.