ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Сергій Воконоголь

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XX

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

1869

Дата реєстрації:

19.10.2021

Проголосовано:

28.10.2021 11:35:23

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    8
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1869

Текст:



УКРАЇНА

КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА

РІШЕННЯ

                                   №     

















 Про звернення Калуської міської

ради до Президента України, Верховної Ради України, Генерального прокурора України

щодо проведення розслідування

по діяльності Приватбанку
м.Калуш

        (_________  сесія  восьмого 

     демократичного скликання)

 


    

 

 

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада 

 

ВИРІШИЛА:

         1. Схвалити і направити звернення Калуської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Генерального прокурора України щодо проведення розслідування по діяльності Приватбанку (додається).

2. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради Віктора Гільтайчука.

 

 

Міський голова                                                  Андрій Найда

                        

 
                                                                                     Президентові України

Верховній Раді України

 

                                                                          Генеральному прокурору України

 

Звернення

Ми, депутати Калуської міської ради, глибоко обурені результатами розслідування Pandora Papers, оприлюдненого Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів, яке виявило участь вищих посадових осіб держави та їх оточення у оборудках олігарха Ігора Коломойського з виведення 40 млн.дол. з Приватбанку в офшорні юрисдикції.

Це пляма на репутації України як держави, яка з 2014 року веде війну з агресором, і одночасно реалізує системні реформи. Ці репутаційні збитки кидають тінь і на органи місцевого самоврядування, які активно включені в антикорупційний процес – з впровадження прозорих закупівель за муніципальні кошти, з запровадження чесних процедур з приватизації комунальної власності тощо.

Врешті, 40 млн. «відмитих» доларів - це кошти, які пов’язують вищих посадових осіб з злочинним угрупованням Коломойського і які є платою за імунітет Коломойського перед кримінальним переслідуванням сьогодні. Проти Коломойського введені санкції Держдепартаментом США, проти Коломойського всунула звинувачення прокуратура США, у рамках провадження в США пройшли обшуки в бізнес-структурах Коломойського. І тільки в Україні Коломойський володіє недоторканістю.

За висновком НБУ,  до націоналізації Приватбанку було завдано шкоди мінімум на 5,5 млрд. доларів.  На момент націоналізації банку в 2016 році приблизно 97% всіх неповернених кредитів для компаній, надані Приватбанком, належали бізнесам, якими володіли або які контролювали Коломойський та Боголюбов. На докапіталізацію Приватбанку в цілому держава витратила понад 155 млрд гривень.

Це у тому числі наші кошти, кошти громад. Якби ці кошти були передані територіальним громадам, місцевим бюджетам, то Україну було б не впізнати.  Адже у тому ж 2016 році загальна сума всіх трансфертів з Державного бюджету місцевим бюджетам склала не набагато більшу суму - 196 млрд. грн.

      Вимагаємо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних як до злочинного введення коштів Приватбанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії. До рішення суду всі особи, причетні до оборудок Коломойського, які перебувають на державній службі, мають бути відсторонені від виконання обов’язків.

Прийнято на  двадцятій сесії

восьмого демократичного скликання    

Калуської міської ради    28.10.2021 року