ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Мельник В.А.

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XX

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

1864

Дата реєстрації:

13.10.2021

Проголосовано:

28.10.2021 13:47:25

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1864

Текст:


 

 

Про  затвердження протоколів                                  (_________  сесія  восьмого      

узгоджувальної комісії                                             демократичного  скликання)

по вирішенню земельних спорів

                                                                                                      

 

      Розглянувши заяви громадян, керуючись ст.26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ст.12 Земельного Кодексу України, враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою, постійної комісії з питань власності, житлово-комунального господарства та екології, мiська pада    

 

ВИРІШИЛА:


  1. Затвердити протокол узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів від 01.10.2021 року № 17, від 11.10.2021 року № 18. 

  2. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови Мирослава Тихого та постійні комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою; з питань власності, житлово-комунального господарства та екології.


 

 

Міський голова                                                   Андрій Найда



                                                                  Затверджено:

                                                                                      рішення   міської ради 

                                                                                      __.__.2021 №

                                                                                           Секретар міської ради

                                                                                Гільтайчук В.В.



  Протокол № 17

засідання узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів

від 01.10.2021 року                                                                        м. Калуш































Присутні:  
Мельник Володимир Андрійович

 

 

Шпитальний Роман Романович

 
- начальник  управління земельних відносин Калуської міської ради,

голова комісії;

-   начальник юридичного відділу –юрист виконавчого комітету Калуської міської ради, заступник голови комісії;
 
Гергічна Елла Миколаївна

 

 

Кузик Роман Володимирович

 

 Воконоголь Сергій Євгенійович

 

 

 

Онуфрик Любомир Ярославович

 

 

Собчук Анатолій Володимирович

 

 

 

Бербець Віктор Густавович

 

 

Відсутні:

 

Корпан Юлія Сергіївна

 

 

Рекунов Юрій Іванович

 

 

 
-головний спеціаліст відділу землеустрою управління земельних відносин Калуської міської ради, секретар комісії;

- начальник управління архітектури та                                                                           містобудування Калуської міської ради;

- депутат міської ради, голова постійної                                                                          комісії міської ради з питань власності,                                                                          житлово-комунального господарства та                                                                         екології (за згодою).

- депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою (за згодою);

- начальник управління у Калуському районі відділу у м.Калуш  Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області (за згодою);

- депутат Вістівського старостинського округу.

 

 

 

- головний спеціаліст-юрист юридичного відділу виконавчого комітету Калуської міської ради;

- начальник управління житлово-                                                                         комунального господарства Калуської                                                                        міської ради.

 
 
     

Порядок  денний

 

  1. Розгляд заяви ДП «Калуський лісгосп» про врегулювання питання щодо меж земельних ділянок громадян, які належать їм на правах приватної власності і накладаються на землі державної власності лісогосподарського призначення, що перебувають у постійному користуванні  ДП «Калуське лісове господарство» за межами с. Бабин - Зарічний Калуського району.


          Павлишин В.С. - головний лісничий ДП «Калуський лісгосп» повідомив присутнім, що дане підприємство є постійним землекористувачем земельних ділянок державної власності лісогосподарського призначення орієнтовною площею 3199 га (землі Калуського лісництва), що розташовані на території Калуської міської територіальної громади.

         Дарват І.І. – представник ТОВ «ПРО ЗЕМ» зазначила, що  ДП «Калуський лісгосп» звернулось до них з метою розроблення  технічних документацій із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) за межами с. Бабин - Зарічний Калуського району та внесення їх до системи Державного земельного кадастру.

        Так, при розробленні вищевказаних технічних документацій встановлено, що на землях державної власності лісогосподарського призначення Калуського лісництва ДП «Калуський лісгосп», вкритих лісом, що розташовані за межами населеного пункту с.Бабин-Зарічний, сформовано ряд земельних ділянок приватної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, межі яких є спірними, оскільки накладаються на землі державної власності лісогосподарського призначення (вкритих лісом).

          Зазначила, що в ході розробки матеріалів щодо передачі в постійне користування земельної ділянки за межами населеного пункту с.Бабин-Зарічний ДП «Калуський лісгосп» землевпорядні роботи проводились ДП «Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» у 1996 році на підставі планово-картографічних матеріалів лісовпорядкування.

           Мельник В.А. зауважив присутнім про те, що державним підприємством «Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» було виконано роботи щодо паювання земель працівників колгоспу не враховуючи земельну документацію Калуського лісгоспу, що призвело до зменшення площ земельних ділянок громадян.

         Запропонував членам комісії та виконавцям робіт із землеустрою, які отримали ліцензію на проведення топографо-геодезичних робіт, 11.10.2021 року виїхати на місце, де знаходяться земельні ділянки, які належать громадянам на праві приватної власності, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва за межами с. Бабин - Зарічний Калуського району з метою винесення їх меж в натурі (на місцевості).

        Голосували:                                                                 «за»                    8





        Вирішили:   

        Розгляд заяви ДП «Калуський лісгосп» перенести на виїзне засідання комісії, яке відбудеться 11.10.2021 року, із повторним запрошенням зацікавлених сторін.

       

 

  1. Розгляд звернення гр. Гладенької Мирослави Якимівни, що проживає на вул.Кохана, 42 в с.Пійло Калуського району стосовно погодження межі земельної ділянки площею 0,2603 га в урочищі «За млином» с.Пійло для ведення особистого селянського господарства без підпису суміжного землекористувача гр.Павлишин Г.Й. у зв’язку з її відсутністю.


         Мельник В.А.: враховуючи те, що земельна ділянка гр. Павлишин Г.Й.  знаходиться в приватній власності (кадастровий номер: 2622885201:01:004:0020), запропонував погодити гр. Гладенькій Мирославі Якимівні межу земельної ділянки в урочищі «За млином» в с.Пійло Калуського району площею 0,2603 га для ведення особистого селянського господарства по існуючим межам приватизованої земельної ділянки гр. Павлишин Г.Й.

              Голосували:         

                                                                                              «за»                               7                                                                                  

                                                                                              «проти»                        0                                                                                     

                                                                                              «утримались»             1

             Вирішили:

           Погодити гр. Гладенькій Мирославі Якимівні межу земельної ділянки площею 0,2603 га в урочищі «За млином» в с.Пійло Калуського району для ведення особистого селянського господарства без підпису суміжного землекористувача громадянки Павлишин Г.Й. по існуючим межам приватизованої земельної ділянки (кадастровий номер: 2622885201:01:004:0020).

 

  1. Розгляд звернення гр. Кохан Емілії Григорівни, що проживає на вул.Л.Українки, 44 в с.Довге-Калуське Калуського району стосовно вирішення земельного спору із суміжнім землекористувачем – гр.Лозинською Оксаною Михайлівною.


            Згідно довіреності від 05.11.2013 року інтереси гр. Кохан Емілії Григорівни представляє  гр. Кохан Віктор Іванович, який є сином заявниці.

            Гр. Кохан В.І. зазначив присутнім про те, що земельна ділянка площею 0,2180 га (кадастровий номер: 2622885202:03:001:0084)  на вул. Л.Українки, 44 в с.Довге-Калуське знаходиться в приватній власності його матері. Однак, під час встановлення ним паркану, суміжній землекористувач – гр. Лозинська О.М. систематично створює перешкоди.

        Шпитальний Р.Р.:  проінформував присутніх, що відповідно до ч. 2 ст. 158 Земельного кодексу України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.

         Мельник В.А. повідомив присутнім, що відповідно до ст.55 Закону України «Про землеустрій» встановлення меж земельної ділянки здійснюється на основі технічної документації із землеустрою, якою визначається місцеположення поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

           При цьому, закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем (юридичною або фізичною особою, яка отримала ліцензію на проведення робіт із землеустрою та топографо-геодезичних робіт) у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним (ними) особою. Повідомлення власників (користувачів) суміжних земельних ділянок про дату і час проведення робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем завчасно, не пізніше ніж за 5 робочих днів до початку робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

         Враховуючи те, що земельна ділянка гр. Кохан Емілії Григорівни вже приватизована і нею було підписано акт прийому передачі межових знаків на зберігання, тому встановлення паркана гр. Кохан Е.Г. повинно здійснюватись виключно по координатах поворотних точок меж земельної ділянки.

         Тому, рекомендував гр. Кохан Емілії Григорівні повторно звертатися в ліцензійну землевпорядну організацію з метою виносу меж в натуру (на місцевості) відповідно до технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) на вул. Л.Українки, 44 в с.Довге-Калуське, та за результатами проведених робіт встановлювати паркан по лінії межових знаків земельної ділянки.

        

 

        Голосували:                                                                 «за»                    7






        Вирішили:    

        Рекомендувати гр. Кохан Емілії Григорівні повторно звертатися в ліцензійну землевпорядну організацію з метою виносу меж в натуру (на місцевості) відповідно до технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) на вул. Л.Українки, 44 в с.Довге-Калуське, та за результатами проведених робіт встановлювати паркан по лінії межових знаків земельної ділянки.

   

 

    

Голова комісії:                                    _________________  Володимир Мельник

Заступник голови комісії:                  _________________  Роман Шпитальний

Секретар комісії:                                 _________________  Елла Гергічна

Члени комісії:                                      _________________ Сергій Воконоголь

                                                              ________________   Любомир Онуфрик

                                                              ________________   Роман Кузик

                                                              ________________   Анатолій Собчук

                                                              ________________   Віктор Бербець



                                                                                                                               Затверджено:

                                                                                      рішення   міської ради 

                                                                                      __.__.2021 №

                                                                                           Секретар міської ради

                                                                                Гільтайчук В.В.



 

                                                               Протокол № 18

засідання узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів

від 11.10.2021 року                                                                        м. Калуш































Присутні:  
Мельник Володимир Андрійович

 

 

Шпитальний Роман Романович

 
- начальник  управління земельних відносин Калуської міської ради,

голова комісії;

-   начальник юридичного відділу –юрист виконавчого комітету Калуської міської ради, заступник голови комісії;
 
Гергічна Елла Миколаївна

 

 

Кузик Роман Володимирович

 

Воконоголь Сергій Євгенійович

 

 

 

Онуфрик Любомир Ярославович

 

 

Хомич Василь Миколайович

 

Відсутні:

Корпан Юлія Сергіївна

 

 

Рекунов Юрій Іванович

 

 

Собчук Анатолій Володимирович

 

 
-головний спеціаліст відділу землеустрою управління земельних відносин Калуської міської ради, секретар комісії;

- начальник управління архітектури та                                                                           містобудування Калуської міської ради;

- депутат міської ради, голова постійної                                                                          комісії міської ради з питань власності,                                                                          житлово-комунального господарства та                                                                         екології (за згодою);

- депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою (за згодою);

- староста Вістівського старостинського округу.

 

- головний спеціаліст-юрист юридичного відділу виконавчого комітету Калуської міської ради;

- начальник управління житлово-                                                                         комунального господарства Калуської                                                                        міської ради;

- начальник управління у Калуському районі відділу у м.Калуш  Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області (за згодою).
 
     

       Виїзне засідання комісії проведено за участю головного лісничого ДП «Калуське лісове господарство» Павлишина Володимира Степановича, Ірини Ігорівни Дарвай-директора ТОВ «ПРО ЗЕМ».

 

                                                  Порядок  денний

 

  1. Повторний розгляд заяви ДП «Калуський лісгосп» про врегулювання питання щодо меж земельних ділянок громадян, які належать їм на правах приватної власності і накладаються на землі державної власності лісогосподарського призначення, що перебувають у постійному користуванні  ДП «Калуське лісове господарство» за межами с. Бабин - Зарічний Калуського району.


           Під час виїзного засідання Мельник В.А. повідомив присутнім, що відповідно до ст.55 Закону України «Про землеустрій» встановлення меж земельної ділянки здійснюється на основі технічної документації із землеустрою, якою визначається місцеположення поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

           При цьому, закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем (юридичною або фізичною особою, яка отримала ліцензію на проведення робіт із землеустрою та топографо-геодезичних робіт) у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним (ними) особою.

         Так, директором ТОВ «ПРО ЗЕМ» Дарвай І.І. було організовано проведення робіт щодо виносу меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), які належать громадянам на праві приватної власності, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва за межами с. Бабин - Зарічний Калуського району відповідно до кадастрових номерів: 2622881200:04:001:0147 (гр.Лужна К.О.); 2622881200:04:001:0144 (гр.Урсулович О.В.); 2622881200:04:001:0143 (гр.Петрина Г.В.); 2622881200:04:001:0142 (гр.Лужна А.Ф.); 2622881200:04:001:0141 (гр.Семчук О.М.); 2622881200:04:001:0139 (гр.Перець І.І.); 2622881200:04:001:0138 (гр.Химич Ю.Д.); 2622881200:04:001:0137 (гр.Хомич Г.І.); 2622881200:02:001:0319 (гр.Амброзяк М.І.); 2622881200:02:001:0318 (гр.Амброзяк М.І.).

          В результаті  проведених робіт встановлено, що вищезазначені земельні ділянки громадян накладаються на землі державної власності лісогосподарського призначення, які перебувають в постійному користуванні ДП «Калуський лісгосп»,  оскільки державним підприємством «Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» було виконано роботи щодо паювання земель працівників колгоспу не від дорожного полотна, а від канави, що знаходиться на значній віддалі від нього. Саме ці обставини призвели до зменшення площ земельних ділянок громадян.

          Мельник В.А. зазначив на необхідності зміни конфігурацій земельних ділянок громадян до меншого розміру. При цьому зауважив, що державне підприємство «Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» дало згоду на проведення інвентаризації та переоформлення правовстановлюючих документів, що посвідчують право власності громадян на земельні ділянки, за власні кошти. Крім цього, ДП «Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» зобов’язалось здійснити державну реєстрацію проінвентиризованих земельних ділянок у відповідності до вимог чинного законодавства.

          Хомич В.М. – зауважив присутнім про те, що на території Вістівського старостинського округу є вільні земельні ділянки, які можна передати у власність вищезгаданим громадянам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

          ТОВ «ПРО ЗЕМ» було визначено площу кожної земельної ділянки, що накладається на землі державної власності лісогосподарського призначення, які перебувають в постійному користуванні ДП «Калуський лісгосп».

         Разом з цим, членами комісії було також запропоновано виділити на території Вістівського старостинського округу громадянам Лужній К.О., Урсулович О.В., Петрині Г.В., Лужній А.Ф., Семчук О.М., Перцю І.І., Химич Ю.Д., Хомич Г.І., Амброзяк М.І.  нові земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва у тих розмірах, які за даними ТОВ «ПРО ЗЕМ» утворились в результаті накладки на землі ДП «Калуський лісгосп».

        Голосували:                                                                 «за»                    8





        Вирішили:   

         Рекомендувати державному підприємству «Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» провести інвентаризацію та забезпечити процес переоформлення правовстановлюючих документів, що посвідчують право власності громадян на земельні ділянки, за власні кошти.                      

          Разом з цим, здійснити державну реєстрацію проінвентиризованих земельних ділянок громадян у відповідності до вимог чинного законодавства.

 

    

Голова комісії:                                    _________________  Володимир Мельник

Заступник голови комісії:                  _________________  Роман Шпитальний

Секретар комісії:                                 _________________  Елла Гергічна

Члени комісії:                                      _________________ Сергій Воконоголь

                                                              ________________   Любомир Онуфрик

                                                              ________________   Роман Кузик

                                                              ________________   Василь Хомич