ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Мельник В.А.

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXII

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

2075

Дата реєстрації:

10.12.2021

Проголосовано:

16.12.2021 10:41:33

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 2075

Текст:


 Про звернення Калуської міської ради             

до Президента України щодо скасування              

постанови Кабінету Міністрів України

№ 1147 від 03 листопада 2021 року

«Про затвердження Методики нормативної

грошової оцінки земельних ділянок»

 

 

 

 

              Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою, постійної комісії міської ради з питань власності, житлово-комунального господарства та екології, мiська рада

ВИРІШИЛА:                                                                                                                                                                                                                                                         

             1. Схвалити і направити звернення Калуської міської ради до Президента України щодо скасування постанови Кабінету Міністрів України

№ 1147 від 03 листопада 2021 року «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок».

            2. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови Мирослава Тихого та  постійні комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою; з питань власності, житлово-комунального господарства та екології.

 

 

 

Міський голова                                                                          Андрій НАЙДА  

                   
Президенту України

В. ЗЕЛЕНСЬКОМУ

 

  
Високоповажний Володимире Олександровичу! 

 

Ви, як Президент України, ініціювали в 2020 році децентралізацію повноважень у сфері земельних ресурсів. Зокрема, відповідно до Указу Президента № 449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин» була здійснена передача земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності. Органи місцевого самоврядування отримали реальні інструменти для розвитку територій та наповнення бюджетів територіальних громад.

Однак,Кабінет Міністрів України за пропозицією Міністерства аграрної політики та продовольства України 03 листопада 2021 року прийняв постанову № 1147 «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок» (далі - Методика).

Методика, зокрема пропонує зменшити окремі коефіцієнти, які враховують цільове призначення земельної ділянки, порівняно з діючим Порядком нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затвердженим наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.11.2016 № 489. Зокрема коефіцієнт для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств, що пов'язані з користуванням надрами зменшується з 1,2 до 1,0; для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту - з 1,0 до 0,5; для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій - з 0,65 до 0,5. Таке зменшення коефіцієнтів призведе до відповідного зменшення нарахованої плати за землю, яка зараховується до бюджетів територіальних громад.

Також Методика не містить перехідних положень щодо:

документації із нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, яка перебуває на момент набуття чинності нової Методики, у розробці. Відсутність таких перехідних положень призведе до даремного витрачення бюджетних коштів на документацію, яка не відповідатиме новим вимогам;

визначення нормативної грошової оцінки земельних ділянок відповідно до документації, яка розроблена до набуття чинності нової методики. Вважаємо, що при визначенні нормативної грошової оцінки конкретної земельної ділянки мають застосуватися коефіцієнти, зокрема які характеризують цільове призначення, які діяли на момент затвердження діючої технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Зауважуємо, що застосування нової методики призведе до зменшення нормативної грошової оцінки земельних ділянок - бази оподаткування платою за землю, тобто до зміни показників бюджетів територіальних громад вже у 2022 році. За загальним правилом, встановленим статтею 27 Бюджетного кодексу України положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

Зменшення доходів бюджетів територіальних громад у 2022 році не дозволить в повній мірі, профінансувати видатки комунальних закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, в тому числі на оплату енергоносіїв, які зросли майже удвічі.

Просимо Вас, як гаранта Конституції, вжити заходів, щодо скасування постанови Кабінету Міністрів України № 1147 від 03 листопада 2021 року «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок».

 

 

 

З повагою

Міський голова                                                                  Андрій НАЙДА