ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XX

Скликання:

VII

Вид:

В цілому

Номер:

23

Дата реєстрації:

21.12.2016

Проголосовано:

22.12.2016 18:27:52

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    29
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 23

Текст:




Про виконання міської цільової

Програми соціального захисту і

підтримки дітей-сиріт та дітей,

позбавлених батьківського

піклування, захисту їх житлових

прав, попередження дитячої

бездоглядності та

безпритульності за 2016 рік

 

 

Заслухавши звіт начальника служби у справах дітей міської ради (Леся Дзундза) про виконання міської цільової Програми соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх житлових прав, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності за 2016 рік, міська рада:

ВИРІШИЛА:

 

1.Звіт про виконання міської цільової Програми соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх житлових прав, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності за 2016 рік , взяти до відома (додається).

 

 

Міський голова                                                                 Ігор  Матвійчук

 

 

Звіт

про виконання міської цільової Програми соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх житлових прав, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності за 2016 рік

 

Рішенням сесії Калуської міської ради від 29.12.2015 року № 63 прийнято міську цільову Програму соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх житлових прав, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності на 2016 рік. На виконання даної програми впродовж 2016 року інформуємо:

п. 1. Службою у справах дітей, управлінням у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, Калуським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управлінням культури, національностей та релігій міської ради проводяться засідання координаційних рад відповідно до затверджених планів роботи, на яких проводиться аналіз стану виконання законодавства України щодо захисту прав дітей, а також вживаються заходи щодо соціального захисту дітей.

п. 2. Службою у справах дітей з метою покращення стану утримання дітей та налагодження належного функціонування, в загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах, які розташовані на території міста організовано рейдові перевірки та забезпечений систематичний контроль за станом організації виховної роботи. Також спільно з управлінням у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту міської ради перевірено організацію виховної роботи 4 пришкільних таборів міста і позаміського закладу оздоровлення та відпочинку «Опілля», що в с. Добринів, Рогатинського району.

п. 3. Службою у справах дітей відповідно до Інструкції із забезпечення експлуатації засобів криптографічного захисту інформації в ЄІАС «Діти» забезпечено функціонування та експлуатацію системи ЄІАС «Діти».

п. 4. Службою у справах дітей з метою підвищення ефективності діяльності органів виконавчої влади з питань захисту прав дитинства, удосконалення статистичного обліку дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах і громадян України, які бажають взяти їх на виховання в сім’ю, забезпечено своєчасне внесення до ЄІАС «Діти» відомостей про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах і громадян України, які бажають взяти їх на виховання в сім’ю.

п. 5.Службою у справах дітей здійснюється першочергове влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї усиновлювачів, під опіку та піклування, у прийомні сім’ї і дитячі будинки сімейного типу. На первинному обліку дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування перебуває 77 дітей. З них: 68 дітей перебуває під опікою/піклуванням, 1 дитина влаштована на повне державне утримання у ВПУ м. Калуш, 1 дитина, позбавлена батьківського піклування, перебуває в Міжрегіональному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей в Івано-Франківській області, 1 дитина перебуває на тимчасовому утриманні в сім’ї родичів до прийняття рішення про влаштування дитини, 2 дітей у дитячому будинку сімейного типу та 4 дітей виховуються в прийомній сім’ї. У місті функціонує 3 дитячі будинки сімейного типу де виховується 15 вихованців зазначеної категорії та 5 прийомних сімей, де виховується 8 прийомних дітей.

Впродовж звітного періоду на первинний облік взято 13 дітей знято 14 дітей, з них: 12 по досягненню повноліття, 1 дитину повернуто на виховання матері,  ще 1 дитину у зв’язку із  визнанням батьківства, що є позитивом усвідомленого батьківства.

п. 6.Службою у справах дітей спільно з управлінням у справах сім’ї, молоді, фізичної культури міської ради, центром соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді міської ради, з метою вирішення проблем сімей з дітьми, наданням їм комплексної допомоги, попередження насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, у 2016 році організовано та проведено:

15  рейдів «Канікули», «Урок», «Вулиця» на предмет виявлення дітей, які бродягують, жебракують під час канікул та знаходяться в урочний час за межами навчальних закладів. В ході проведення рейду виявлено 6 дітей, (з них 2 учнів культосвітнього училища помічено за палінням цигарок), які під час навчання знаходилися за межами навчального закладу. З неповнолітніми проведено профілактичні бесіди.

На обліку дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах перебуває 19 дітей. За звітний період взято на облік 20 дітей (за підставами: діти,  які проживають у сім’ях де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків – 16 дітей; скоєння фізичного насильства над дитиною – 4 дитини)  та знято з обліку 30 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах (з них: у зв’язку зі зміною місця проживання - 2 дітей; у зв’язку із зникненням підстав - 26 дітей; у зв’язку із виповненням повноліття - 2). Проведено 71 обстеження умов проживання сімей, в яких виховуються та проживають діти, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Впродовж січня-листопада 2016 р. в центри соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Івано-Франківської ОДА влаштовано 12 дітей (11 дітей, які опинились в складних життєвих обставинах та 1 дитина, яка систематично самовільно залишає місце свого постійного проживання) за клопотанням служби у справах дітей Калуської міської ради (з них 1 дитину двічі).

            Калуським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснюється соціальне супроводження сімей з дітьми, в яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

п. 7.Службою у справах дітей спільно з правоохоронними органами з метою профілактики алкоголізму і наркоманії серед дітей, попередження дитячої безпритульності та бездоглядності, проведено та організовано:

- 7 рейди по торгових закладах міста на предмет виявлення фактів продажу неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Виявлено 4 неповнолітніх, які вживали слабоалкогольні напої (пиво). З неповнолітніми проведено профілактичну бесіду, направлено лист-реагування в навчальний заклад для подальшої профілактичної роботи, оскільки неповнолітні проживають на території Калуського району.

- 13 рейдів у місцях скупчення неповнолітніх та молоді у вечірній час. В процесі проведених рейдів неповнолітніх, які б порушували громадський порядок, вживали алкогольні напої чи наркотичні речовини не виявлено;

- 4  рейди по комп’ютерних клубах, інтернет-кафе на предмет виявлення неповнолітніх, які б могли перебувати в даних закладах під час навчально-виховного процесу. В ході проведення рейду неповнолітніх не виявлено;

- 2 рейди по торгових закладах міста на предмет виявлення фактів продажу неповнолітнім аудіо-відео дисків, касет, що пропагують культ насильства, жорстокості сексуальної розпусти. Фактів не виявлено;

- 2 рейд на виявлення незаконного обігу наркотичних речовин у місцях масового скупчення підлітків та молоді. Фактів не виявлено;

- 4 рейди щодо детінізації зайнятості населення, неповнолітніх не виявлено;

- 1 рейд по сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах на предмет дотримання температурного режиму у їх помешканнях.

п. 8. Службою у справах дітей та управлінням освіти міської ради з метою забезпечення здобуття повної середньої освіти дітьми, здійснюється постійний контроль та вживаються заходи щодо забезпечення здобуття дітьми повної середньої освіти. Щомісяця проводяться рейди «Урок», «Канікули», а також проводиться щоденний моніторинг пропусків уроків.

п. 9. Служба у справах дітей міської ради тісно співпрацює з засобами масової інформації та систематично розміщує та поновлює інформацію на офіційному веб-сайті Калуської міської ради на сторінці служби у справах дітей.

п. 10. Службою у справах дітей міської ради складено план заходів на 2016 рік щодо реалізації  Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року».

п. 11. Калуським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді забезпечується участь кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни та піклувальники у семінар-навчаннях з метою отримання ними кваліфікації для виховання дітей.

п. 12. З метою створення належних умов для зміцнення фізичного, психічного здоров’я та соціального благополуччя дітей з кризових сімей, дітей девіантною поведінкою та обдарованих підлітків, пропаганди здорового способу життя, профілактики тютюнопаління, алкоголізму, наркоманії та токсикоманії у дитячому середовищі, масового залучення неповнолітніх до занять фізкультурою та спортом управлінням у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту та міським центром фізичного здоров’я «Спорт для всіх» проведено 100 спортивних заходів. Основними з них були: Всеукраїнський турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат, фізкультурно-оздоровчий захід «Спортивна зима», Всеукраїнський турнір з вільної боротьби, відкритий чемпіонат міста з фут залу, Спортивні ігри серед школярів, турнір з боксу серед дітей 2004 р.н. та інші. В рамках спеціалізованого формування Центру «служба соціальної підтримки дітей» щочетверга проводяться заняття в «Школі батьківського удосконалення».

п. 13. Службою у справах дітей вживаються заходи щодо збереження житла дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. За даний період на комісії з питань захисту прав дитини розглянуто 201 питання, з них: 66 питань щодо охорони майнових та житлових прав дітей.

Рішенням сесії Калуської міської ради за клопотанням служби у справах дітей надано пільги 39 дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування з оплати житлово-комунальних послуг в розмірі 40% в межах норм споживання.

п. 14. З метою створення належних умов духовного, патріотичного виховання дітей, в тому числі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування управлінням культури, національностей та релігії проведено заходи в рамках міської новорічно-різдвяної програми «Боже, поглянь на Україну», заходи до відзначення Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги та святкові заходи до Міжнародного дня захисту дітей.

п. 15. Службою у справах дітей проводяться рейди «Канікули», «Урок». У навчальних закладах поновлено базу даних дітей схильних до вчинення правопорушень, вживання алкоголю, наркотиків та бродягування.

п. 16. Службою у справах дітей вжито заходів щодо виконання міської цільової Програми соціального захисту на 2016 рік, а саме: двом особам, з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування за рахунок коштів міського бюджету, в сумі 50 тис. грн., обласного бюджету, в сумі 200 тис. грн., та власних заощаджень дітей, було придбано однокімнатну квартиру (загальна площа 40,5 кв.м.) в м. Івано-Франківськ. Також за кошти міського бюджету (30 тис. грн..) проводяться ремонтні роботи непридатного для проживання житла особи, з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

п. 17. В рамках Міжнародного Дня захисту дітей службою проведено масовий захід «Малюнок на асфальті: Калуш - місто мрій» з врученням грамот; службою у справах дітей спільно з працівниками палацу культури «Мінерал» організовано та проведено розважально-ігрову програму для дітей із проведенням конкурсів, з врученням переможцям призів спонсорів. На стадіоні «Хімік» відбулося урочисте відкриття пришкільних відпочинкових таборів з денним перебуванням, концертна програма якого була приурочена Дню захисту дітей.

До Дня захисту дітей сім’ям, в яких виховуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та діти, які опинилися у складних життєвих обставинах, а саме: 30 дітей (з даної категорії) отримали сертифікати на відвідування будь-яких атракціонів у парку культури та відпочинку і безкоштовне катання на веломобілях; 80 дітей нагороджено грамотами за участь у конкурсі малюнок на асфальті «Калуш – місто мрій».

З нагоди відзначення 27-ї річниці прийняття Конвенції ООН про права дитини, у навчальних закладах міста проведено ряд конкурсів «Напиши листа міліціонеру, Президенту України, лікарю», а також дискусію на тему: «Мої права не повинні порушувати права інших».

п. 18. Службою у справах дітей міської ради налагоджено співпрацю з громадською організацією «Діти сонця», Благодійною організацією «Іскра» та з товариством «Червоний хрест».

п. 19. Виготовлено банер та 2 плакати на тему пропаганди здорового способі життя. Учням навчальних закладів міста вручено пам’ятки для підлітків «Як не стати жертвою злочину»; інформаційні буклети куди дитина може звернутися за захистом своїх прав; друковану продукцію з питань захисту прав та інтересів дітей, попередження дитячої бездоглядності, профілактики негативних явищ в дитячому середовищі, реалізації державної політики з питань дітей та ін.

 

 

 

Начальник служби у справах дітей

Калуської міської ради                                                                                        Леся Дзундза