ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Юрій Соколовський

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXVIII

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

297

Дата реєстрації:

19.05.2022

Проголосовано:

26.05.2022 10:19:23

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    27
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    12

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 297

Текст:


 



















Про звернення Калуської міської ради  щодо прийняття у власність держави пакету акцій ПАТ «Сегежа Оріана Україна»
м.Калуш

(двадцять восьмасесіявосьмого

демократичного скликання)

 

   

 

 

 

Відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», протоколу засідання міської спеціальної комісії для вжиття заходів  щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення працівників  від 05 травня 2022 року №1 та враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань власності, житлово-комунального господарства та екології, міська рада 

 

ВИРІШИЛА:

        

            1. Схвалити і направити звернення Калуської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Ради національної безпеки і оборони України (звернення додається).

 

         2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Богдана Білецького.

 

 

 

Міський голова                                                  Андрій Найда

                  
 Президенту України,

Верховній Раді України,

Кабінету Міністрів України,

Раді національної безпеки і      оборони України

 

 
ЗВЕРНЕННЯ

Приватне акціонерне товариство «Сегежа Оріана Україна» створене 12 січня 2000 року в м.Калуші Івано-Франківської області (вул.Заводська, 2).

Основним видом діяльності Товариства з моменту створення є виробництво паперових мішків для цементу, сухих будівельних та інших сумішей тощо.

Акціонерами Товариства на момент створення були ВАТ «Оріана» (25% статутного капіталу) та Компанія «Сегежа Пекеджинг АБ» /резидент Королівства Швеції/ (75% статутного капіталу). В 2014 році Компанія «Сегежа Пекеджинг АБ» продала належний їй пакет акцій ТзОВ «БМ Проект» /резидент Російської Федерації/.

Згідно рішення Ради національної безпеки і оборони України від 21 червня 2018 року №21 «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яке було введено в дію указом Президента України від 21 червня 2018 року №176/2018  ТзОВ «БМ Проект» було включено до числа юридичних осіб щодо яких було застосовано персональні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції), а саме було заблоковано активи ТзОВ «БМ Проект» на території України. Таким чином з червня 2018 року ТзОВ «БМ Проект» було фактично позбавлено всіх прав, які належали йому як акціонеру Товариства. З 2014 року ПАТ «Сегежа Оріана Україна» жодних виплат на користьТзОВ «БМ Проект», в тому числі дивідендів не здійснювало.

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала та веде проти України повномасштабну війну.

3 березня 2022 року Верховною радою України було прийнято Закон України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» згідно якого вирішено здійснити примусове вилучення  в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів без будь-якої компенсації (відшкодування) їх вартості. У зв’язку із прийняттям Національним банком України Постанови №36 «Про внесення змін до постанови Правління національного банку України від 24 лютого 2022 року №18» всі видаткові операції ПАТ «Сегежа Оріана Україна» були зупинені, що призвело до припинення операційної діяльності товариства та фактичного виведення з ринку. На Товаристві працевлаштовано 129 чол., які є громадянами України та мешканцями Калуської міської територіальної громади. Середня заробітна плата на Товаристві склала за 2021 рік 15268 гривень.Крім того підприємство є одним із бюджетоутворюючих платників податків громади: у 2021 році було сплачено 5,2 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, 2,5 млн. грн. податку на прибуток, 43,5 млн. грн. податку на додану вартість, 264,0 тис. грн. місцевих податків, 433,0 тис. грн. військового збору.

Для збереження виробничого обладнання та майна у робочому стані між ПАТ «Сегежа Оріана Україна» та приватним підприємством «Паперовий Еко Світ» 4 березня 2022 року укладено договір зберігання за умовами якого Товариство передало ПП «Паперовий Еко Світ» на зберігання майновий комплекс, що включає об’єкти нерухомого і рухомого майна, з правом використання цього майна у порядку визначеного договором.

8 березня 2022 року відбулися загальні збори трудового колективу Товариства, на яких було прийнято рішення підтримати ініціативу менеджменту ПАТ «Сегежа Оріана Україна» та    вжити першочергові і невідкладні заходи щодо збереження Товариства і звернутись до Ради національної безпеки і оборони  України з проханням прийняти у власність держави пакет акцій в кількості 1 039049 штук вартістю 10 394 090 гривень, що становить 74,999930% статутного капіталу Товариства (лист від 17.03.2022 р.№31/2022).

З метою захисту суверенітету і територіальної цілісності України, національних інтересів, національної безпеки, забезпечення її економічної самостійності, прав, свобод та законних інтересів громадян України, суспільства та держави, з мотивів суспільної необхідності, збереження робочих місць, сплати податків до державного та місцевих бюджетів Калуська міська рада просить Президента України,Верховну Раду України,  Кабінет Міністрів Українита Раду національної безпеки і оборони  України розглянути звернення ПАТ «Сегежа Оріана Україна» та на підставі Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» прийняти у державну власність  пакет акцій, який належить ТзОВ «БМ Проект» /резидент Російської Федерації/  в кількості 1039049 штук вартістю 10 394 090 гривень, що становить 74,999930% статутного капіталу ПАТ «Сегежа Оріана Україна» та розблокувати  банківські рахунки для забезпечення відновлення роботи виробничих потужностей в інтересах нашої держави.

 

   

Прийнято на  двадцять восьмій сесії  восьмого демократичного скликання    

Калуської міської ради       .05.2022 року