ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Людмила Семеняк

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXVIII

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

699

Дата реєстрації:

30.11.2022

Проголосовано:

21.12.2022 11:50:27

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    25
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    5
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 699

Текст:


Про затвердження Порядку найменування

та перейменування  вулиць, провулків,

 проїздів, бульварів,проспектів, площ,

майданів, скверів та інших об’єктів права

власності на території Калуської

міської територіальної громади

 

 

 

Керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен права власності (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв та дат історичних подій» від 24.05.2012 № 4865-VI, Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 09.04.2015 № 317-VII, Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» від 24.10.2012 № 989, з метою впорядкування розгляду питань стосовно найменування та перейменування назв вулиць, провулків, проїздів, бульварів, площ, майданів, скверів та інших об’єктів права власності на території Калуської міської територіальної громади, враховуючи рекомендації    постійної   комісії міської ради з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики, міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Порядок найменування та перейменування назв вулиць, провулків, проїздів, бульварів, площ, майданів, скверів та інших об’єктів права власності на території Калуської міської територіальної громади (додаток 1).

2. Затвердити Положення про комісію з питань найменування та перейменування назв вулиць, провулків, проїздів, бульварів, площ, майданів, скверів та інших об’єктів права власності на території Калуської міської територіальної громади (додаток 2)

3. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови  Мирослава Тихого та постійно діючу комісію міської ради з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики.

 

 

 

         Міський голова                                              Андрій НАЙДА

 

  
                                                                                       Додаток 1

                                        до рішення міської ради 

                                             

 

Порядок

найменування та перейменування назв вулиць, провулків, проїздів, бульварів, площ, майданів, скверів та інших об’єктів права власності

на території Калуської міської територіальної громади

 

1. Загальні положення.

1.1. Порядок найменування та перейменування назв вулиць, провулків, проїздів, бульварів, площ, майданів, скверів та інших об’єктів права власності на території Калуської міської територіальної громади  (далі – Порядок) розроблений відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв та дат історичних подій», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», з урахуванням вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2012 року № 989 «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій.

1.2. Цей Порядок визначає умови і порядок найменування або перейменування назв вулиць, провулків, проїздів, бульварів, площ, майданів, скверів та інших об’єктів права власності (далі - об'єкти топоніміки);

 1.3. Інші поняття та терміни визначаються діючими нормативно-правовими актами.

 

2. Підстави та умови найменування або перейменування

об’єктів благоустрою.

 

2.1. Найменування або перейменування об'єктів топоніміки здійснюється для задоволення потреб Калуської міської територіальної громади (далі – Калуської МТГ) з метою закріплення місцевих топонімів, увічнення пам'яті городян, інших фізичних осіб, назв ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, пов'язаних з історією України та громади.

2.2. Найменування або перейменування об'єктів топоніміки  проводиться з обов'язковим врахуванням загальних  інтересів громади, а також географічних, історичних, топонімічних, культурних та інших місцевих особливостей об'єктів,  які планується найменувати або перейменувати.

2.3 При найменуванні або перейменування об'єктів топоніміки не допускається повторення вже існуючих назв інших об'єктів топоніміки , які знаходяться в межах окремо взятих  сіл територіальної громади та міста Калуша.

 2.4. Імена фізичних осіб присвоюються з метою увічнення пам’яті про осіб, які:

2.5.1. Внесли вагомий вклад у боротьбу за незалежність, розбудову Української держави, підтримання міжнародного миру і безпеки, зміцнення міжнародного авторитету України.

2.5.2. Здійснили героїчний вчинок, звершення в ім’я Батьківщини.

2.5.3. Зробили значний особистий внесок у розвиток науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя.

2.6. У випадку, якщо у фізичної особи, ім’я якої пропонується присвоїти об’єкту топоніміки, є родичі (діти, вдова, вдівець, а у випадку, якщо їх немає – батьки, рідні брати та сестри), додається також їх письмова згода на присвоєння імені.

2.7. Назви ювілейних та святкових дат, назви і дати історичних подій присвоюються з метою:

2.7.1. Популяризації видатних фактів історії України, що відображають звершення та надбання в ім’я України.

2.7.2. Сприяння розвитку науки, літератури, архітектури, мистецтва та інших сфер суспільного життя.

2.7.3. Формування історичної свідомості українського народу

2.8. Імена фізичних осіб, назви ювілейних та святкових дат, назви і дати історичних подій присвоюються   лише після проведення громадського обговорення.

2.9. У назвах об’єктів топоніміки  не можуть згадуватися діячі тоталітарної доби, терористичних операцій та антидержавних спрямувань.

 

3. Порядок проведення громадського обговорення розгляду питань

про найменування або перейменування об’єктів топоніміки.

 

3.1. Громадське обговорення проводиться і відповідності до  Постанови Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989   «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій»

3.2. Участь у громадському обговоренні можуть брати фізичні та юридичні особи, а також громадські об’єднання, що не є юридичними особами.

 3.3.  Організатор громадського обговорення   визначає форми його проведення (конференція, форум, громадські слухання, засідання за круглим столом, збори, зустрічі, теле- або радіодебати, інтернет-конференція, електронна консультація, письмові пропозиції), виходячи з необхідності залучення якомога більшої кількості зацікавлених учасників та власних організаційних можливостей.

 3.4. Громадське обговорення передбачає:

3.4.1. Оприлюднення інформаційного повідомлення про проведення громадського обговорення, що містить відомості про:

3.4.1.1. Найменування організатора громадського обговорення.

3.4.1.2. Найменування об’єкта топоніміки, якому пропонується присвоїти ім'я фізичної особи, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події.

3.4.1.3. Ім'я фізичної особи, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події, що пропонується присвоїти юридичній особі, та обґрунтування такої пропозиції.

3.4.1.4. Осіб, що внесли пропозицію щодо присвоєння імені фізичної особи, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події.

3.4.1.5. Строк, місце, час проведення заходів з громадського обговорення, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників (при проведенні громадського обговорення в очному режимі).

3.4.1.6. Поштову адресу та (або) адресу електронної пошти, номер телефону, строк і форму для подання пропозицій (зауважень)

3.4.1.7. Місцезнаходження та (або) адресу електронної пошти,   за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення.

  3.4.2. Опрацювання організаторами громадського обговорення висловлених пропозицій (зауважень) щодо присвоєння найменування  або перейменування Об’єктів топоніміки та проведення аналізу поданих пропозицій (зауважень).

3.4.3. Узагальнення та оприлюднення результатів громадського обговорення.

3.5. Строк проведення громадського обговорення обчислюється з дня оприлюднення відповідного інформаційного повідомлення і повинен становити не менш як два місяці.

3.6. Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення оприлюднюється на офіційному веб-сайті (сторінці) виконавчого комітету Калуської міської ради.

3.7. Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, у строк, передбачений в інформаційному повідомленні про проведення громадського обговорення, але не менш як протягом 30 днів з дати опублікування повідомлення про його проведення.

 3.8. Юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження.        

3.9. Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

 

 

4. Узагальнення пропозицій, які надійшли під час розгляду питань найменування або перейменування об’єкту топоніміки на території Калуської міськоі територіальної громади.

 

4.1. Узагальнення всіх поданих усних, письмових, електронних пропозицій з питання найменування або перейменування об’єкту топоніміки, які надійшли до міської ради під час громадського обговорення та відповідають вимогам цього Положення, здійснює Комісія шляхом підготовки звіту про результати роботи Комісії.

4.2. Варіанти назв найменування або перейменування об’єкту топоніміки, які надійшли до міської ради, але не відповідають вимогам цього Положення, вносяться в окремий розділ звіту про результати роботи комісії.

4.3. Звіт про результати роботи комісії   щодо найменування/перейменування об’єкту топоніміки з урахуванням усіх пропозицій, які відповідають вимогам цього Порядку надається міському голові.

4.4. На розгляд засідання ради готуються проекти рішень, кількість яких дорівнює всім варіантам найменування/перейменування, які були включені до звіту про результати роботи комісії як такі, що відповідають вимогам цього Положення.

4.5. Найменування та перейменування об’єктів топоніміки на території Калуської міської територіальної громади здійснюється виключно шляхом прийняття рішення міською радою.

6.6. Рішення міської ради про найменування або перейменування об’єктів топоніміки доводяться до відома громадськості через засоби масової інформації та через офіційний веб-сайт міської ради.

 

 

 

5. Порядок найменування або перейменування

об’єктів топоніміки

 

5.1  Ініціаторами найменування або перейменування  об’єктів топоніміки можуть бути :

5.1.1 міська рада;

5.1.2 міський голова;

5.1.3 громадські організації, установи, організації, підприємства, органи самоорганізації населення;

5.1.4 жителі Калуської міської територіальної громади (громадяни України).

5.1. Рішення про присвоєння об’єктам топоніміки  імен фізичних осіб, назв ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій приймається міською радою за поданням міського голови з врахуванням результатів громадського обговорення.

5.2. Пропозиції про найменування або перейменування присвоєння об’єктів топоніміки подаються на ім’я міського голови у формі письмових звернень та електронних звернень.

5.3. Звернення про присвоєння об’єкту топоніміки імені фізичної особи, назви ювілейної та святкової дати, назви і дати історичної події повинно містити:

 5.3.1 Інформаційну довідку про фізичну особу, ім'я якої пропонується присвоїти, ювілейну, святкову чи історичну дату або назву історичної події, що пропонується присвоїти об'єкту благоустрою (з метою забезпечення достовірності інформації про фізичну особу, ім'я якої пропонується присвоїти, ювілейну, святкову чи історичну дату або назву історичної події інформаційна довідка з відповідною пропозицією повинна містити посилання на офіційне джерело інформації).

5.3.2 Письмову згоду родичів (діти, вдова, вдівець, а якщо їх немає ‒ батьків, рідних братів  та сестер ) на присвоєння імені (у разі присвоєння імені фізичної особи).

5.3.3 Розрахунки та кошторис витрат, пов’язаних з присвоєнням імені (у разі присвоєння імені юридичній особі).

5.3.4 У випадку перейменування - результати консультацій з мешканцями, які постійно проживають на вулицях, провулках, проспектах, бульварах, узвозах, проїздах, які планується перейменувати (громадські слухання, збори, збір підписів, зустрічі) (Крім випадків, коли ініціатива про перейменування оформлена та підтримана як електронна петиція).

         5.4. Міський голова разом зі своїми пропозиціями скеровує звернення безпосередньо до голови Комісії для розгляду на засіданні Комісії.

5.5. Комісія розглядає звернення, узагальнені зауваження і пропозиції, що надійшли (під час громадського обговорення), а також розрахунки та кошторис витрат, на своїх засіданнях, які голова Комісії скликає не пізніше, ніж через 5 робочих днів з дня отримання узагальненого звіту за результатами громадського обговорення.

6.6. Рішення Комісії подається на розгляд   постійної   комісії міської ради з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики та виноситься на розгляд міської ради для затвердження та надається міському голові.

  

 

Секретар міської ради                                         Віктор ГІЛЬТАЙЧУК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                             Додаток  2

                                     

                                                          до рішення міської ради 

                                                                       ____ грудня 2022 року №___________

 

Положення

про комісію з питань найменування та перейменування назв вулиць, провулків, проїздів, бульварів, площ, майданів, скверів та інших об’єктів права власності на території Калуської міської територіальної громади

 

 1. Комісія з найменування та перейменування назв вулиць, провулків, проспектів, площ та скверів на території Калуської міської територіальної громади (далі – Комісія) створюється з метою глибокого фахового вивчення і підготовки до розгляду на засіданні Калуської міської ради питань з найменування та перейменування об'єктів топоніміки.

 2. Комісія створюється   розпорядженням міського голови.

 3. До складу Комісії входять: громадські діячі, представників відповідних депутатських комісій та структурних підрозділів Калуської міської ради.

4. Голова, секретар і члени комісії працюють на громадських засадах.

5. Голова Комісії керує роботою Комісії та головує на її засіданнях.

6. Робота Комісії проводиться гласно.

7. Засідання Комісії проводиться не пізніше 10 робочих днів з моменту проведення громадського обговорення.

8. У засіданнях Комісії за запрошенням можуть брати участь представники засобів масової інформації та громадськості територіальної громади; голови відповідних постійних депутатських комісій, а також інші депутати міської ради з правом дорадчого голосу.

9. Комісія у своїй діяльності керується цим Положенням, розпорядженнями міського голови, рішеннями виконавчого комітету, рішеннями міської ради та іншими чинними законодавчими та підзаконними нормативно-правовими актами України.

10. Засідання Комісії вважаються правочинними за умови присутності більше 2/3 (1/2) її членів.

11. Комісія зобов’язана:

11.1. Збирати та узагальнювати всі письмові, електронні та усні пропозиції з питання найменування або перейменування об’єкту топоніміки;

11.2. Оцінювати подані пропозиції на предмет відповідності Порядку найменування та перейменування назв вулиць, провулків, проїздів, бульварів, площ, майданів, скверів та інших об’єктів права власності на території Калуської міської територіальної громади  ;

11.3. Оцінювати подані пропозиції на предмет наявності в них варіантів назв, які передбачають присвоєння об’єкту благоустрою імені фізичної особи, ювілейної та святкової дати, назви і дати історичної події;

11.4. Підготувати звіт про результати роботи комісії та надати його на розгляд міському голові не пізніше ніж через три робочі дні з моменту проведення громадського обговорення.

12. Комісія має право:

12.1. Отримувати додаткові документи, які необхідні для повного і всебічного вивчення питання щодо найменування або перейменування об’єкти топоніміки;

12.2. Проводити історико-краєзнавчу, наукову та інші види експертиз та досліджень;

12.3. З метою попереднього поглибленого вивчення окремих питань Комісія може збиратися позачергово.

13. Комісія приймає рішення у вигляді рекомендації, і воно вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше 2/3 членів Комісії, що присутні на засіданні. У разі якщо голоси членів комісії розділилися порівну, голос голови комісії є вирішальним. Комісія оформлює рішення у вигляді протоколу.

14. Протокол засідання Комісії підписують її голова та секретар, або особи, що тимчасово виконують їх обов’язки.

15. Звіт про результати роботи комісії затверджується на засіданні комісії шляхом голосування. Звіт вважається затвердженим, якщо за нього проголосувала більшість від загального складу комісії.

16. Копія протоколу засідання Комісії подається на чергове засідання постійної депутатської комісії міської ради з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики. 

 

 

 

Секретар міської ради                                         Віктор ГІЛЬТАЙЧУК