ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Мельник В.А.

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXIX

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

33

Дата реєстрації:

16.01.2023

Проголосовано:

26.01.2023 14:12:00

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    24
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    15

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 33

Текст:


  

Про Програму  викупу земельних                 

ділянок для суспільних потреб або з                

з мотивів суспільної необхідності на

території Калуської міської територіальної

громади на 2023 рік

 

 Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні»,   Земельним кодексом України, Законом України «Про землеустрій», Законом України «Про оцінку земель», Законом України «Про Державний земельний кадастр», Законом України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, суспільних потреб, чи з мотивів суспільної необхідності»,  Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», Податковим кодексом України, враховуючи рекомендації  постійних комісій міської ради з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики; з питань будівництва та землеустрою; з питань  власності, житлово-комунального господарства та екології, міська  рада

ВИРІШИЛА:

           1. Затвердити Програму викупу земельних ділянок для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності на території  Калуської міської територіальної громади  на 2023 рік (далі Програма) (додається).

           2.Визначити головним виконавцем та розпорядником коштів Програми викупу земельних ділянок для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності на території  Калуської міської територіальної громади  на 2023 рік  Управління земельних відносин  Калуської міської ради.

           3. Управлінню земельних відносин Калуської міської ради звітувати один раз на рік на сесії міської ради про хід виконання Програми викупу земельних ділянок для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності на території  Калуської міської територіальної громади  на 2023  рік.

           4. Фінансовому управлінню Калуської міської ради здійснювати фінансування Програми  відповідно до коштів передбачених у бюджеті на дані заходи згідно з додатком.

 

           5. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови Мирослава Тихого та на  постійні комісії міської ради з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики; з питань будівництва та землеустрою; з питань власності, житлово-комунального господарства та екології.

 

 

 

 

Міський голова                                                                           Андрій НАЙДА     

                 

 
 

       ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                        рішення   міської  ради

        _________2023 р. №___

 

       Секретар міської ради

               Віктор ГІЛЬТАЙЧУК

 

 
Програма викупу земельних ділянок для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності на території  Калуської міської територіальної громади  на 2023 рік

 

 

 

Замовник  Програми

 

Начальник управління

земельних відносин

міської ради                                       Володимир МЕЛЬНИК               ______

                                          (підпис)

Керівник  Програми

 

Перший заступник

міського голови                                 Мирослав ТИХИЙ                        ______

                                            (підпис)

 

ПОГОДЖЕНО

 

Начальник управління

економічного розвитку міста        Юрій СОКОЛОВСЬКИЙ               ________                                                                                                                  (підпис)

 

 

Начальник фінансового

управління міської ради                Леся ПОТАШНИК                   __________  

                                                                                                           (підпис)

 

 

Заступник начальника з

правового забезпечення

роботи ради                                       Іван КОЦАН                                _________                                                                                                                  (підпис)

 

  
ПАСПОРТ

Програми викупу земельних ділянок для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності на території  Калуської міської територіальної громади  на 2023 рік

 

 

1. Ініціатор розроблення програми (замовник):  Управління земельних відносин  Калуської міської ради

2. Розробник програми: Управління земельних відносин Калуської міської ради

3. Співрозробники програми

4. Відповідальний виконавець програми: Управління земельних відносин  Калуської міської ради

5. Учасники програми: Управління земельних відносин Калуської міської ради.

6. Термін реалізації програми: 2023  рік

7. Обсяги фінансування програми (тис. грн):  800,0  тис. грн.
























Роки Обсяги фінансування (тис. грн.)
Всього в т.ч. за джерелами фінансування 
обласний бюджет бюджет міської ТГ інші джерела
2023 1800,0   1800,0  

 

8. Очікувані результати виконання Програми:

  •  Забезпечення можливості реалізації Калуською міською радою повноважень щодо викупу земельних ділянок для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності на території Калуської міської територіальної громади.


9. Термін проведення звітності – щоквартально.

 

 

Замовник  Програми

___________________            Володимир МЕЛЬНИК                       ______

                                          (підпис)

Керівник  Програми

_________________                Мирослав ТИХИЙ                             ______

                                         (підпис)

 

 
Програма викупу земельних ділянок для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності на території  Калуської міської територіальної громади  на 2023 рік

 

 

 

1.  Передумови необхідності прийняття Програми

 

Програма викупу земельних ділянок для  суспільних  потреб або з мотивів суспільної необхідності на території Калуської міської територіальної громади на 2023 рік (далі Програма) регулює питання пов’язані з викупом земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності фізичних або юридичних осіб, для забезпечення суспільних потреб чи пов’язані з примусовим  відчуженням зазначених об’єктів нерухомого майна  з мотивів суспільної необхідності, якщо такі потреби не можуть бути забезпечені шляхом використання земель державної чи комунальної власності.

 

2. Визначення мети Програми

        

          Основною метою Програми є забезпечення можливості реалізації Калуською міською радою повноважень щодо проведення викупу земельних ділянок для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності на території Калуської міської територіальної громади, а саме для суспільної потреби в розширенні кладовищ міської територіальної громади.

 

                                        3. Аналіз законодавчої бази

 

         Цю Програму розроблено керуючись наступними нормативно-правовими актами: Земельним кодексом України, Бюджетним кодексом України,  Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  «Про землеустрій», «Про оцінку земель», «Про Державний земельний кадастр», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності», «Про охорону земель» , «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, суспільних потреб, чи з мотивів суспільної необхідності», постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 №1531 «Про експертну грошову оцінку земельних ділянок».

 

4. Заходи та механізм реалізації програми

 

         Викуп земельних ділянок для суспільних потреб, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, може здійснюватися за умови відшкодування їх вартості.

         Викупна ціна включає вартість земельної ділянки (її частини), житлового будинку, інших будівель, споруд, багаторічних насаджень, що на ній розміщені, з урахуванням збитків, завданих власнику внаслідок викупу земельної ділянки, у тому числі збитків, що будуть завдані власнику у зв’язку з довгостроковим припиненням його зобов’язань перед третіми особами, зокрема упущена вигода, у повному обсязі. Розмір викупної ціни затверджується рішенням органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування, що здійснює викуп земельної ділянки, або встановлюється за рішенням суду.

         У разі надання власнику іншої земельної ділянки замість відчуженої у викупну ціну включається вартість виготовлення документації із землеустрою, розроблення якої необхідне для отримання у власність такої земельної ділянки, а також витрати, пов’язані з державною реєстрацією прав на неї, нотаріальні послуги.

         Звіти з експертної грошової оцінки земельних ділянок, що відчужуються, підлягають рецензуванню в порядку визначеному законом.

         Після отримання дозволу на попереднє погодження на викуп земельної ділянки для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності Калуська міська рада замовляє у суб’єкта господарювання, який є суб’єктом оціночної діяльності  у сфері оцінки земель відповідно до закону, звіт з експертної грошової оцінки земельної ділянки, за рахунок бюджету територіальної громади Калуської міської ради та подає його на розгляд та затвердження на сесії Калуської міської ради.

         Суб’єкти оціночної діяльності для проведення такої оцінки визначаються Калуською міською радою або особою, яка ініціювала відчуження об’єктів нерухомого майна в порядку, визначеному законом, а вартість надання послуг з рецензування сплачується за рахунок коштів бюджету  територіальної громади Калуської міської ради.

 

                         5.Фінансове забезпечення виконання Програми

 

         Заходи щодо відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності здійснюються за рахунок коштів бюджету територіальної громади Калуської міської ради та коштів юридичних осіб, що ініціювали відчуження земельної ділянки, інших об’єктів нерухомого майна для суспільних потреб.

         Сума коштів на забезпечення виконання даної Програми щорічно передбачається в бюджеті територіальної громади з розрахунку кількості необхідних для викупу земельних ділянок для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності на території Калуської міської територіальної громади і становить 1800,00 тис. грн.

     

                          6. Результативність виконання Програми

 

Для органів місцевого самоврядування:

-задоволення суспільних потреб, а саме: розширення місцевих кладовищ Калуської міської територіальної громади.

Для власників земельних ділянок:

- отримання викупної ціни за земельну ділянку, яка вилучається (викуповується) для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності;

-замість викупної ціни земельної ділянки власнику за його бажанням може бути передана у власність інша рівноцінна земельна ділянка на території Калуської міської територіальної громади.

  

 
                                                                                            Додаток до Програми


Перелік заходів,

обсяги та джерела фінансування Програми

Назва замовника:  Управління земельних відносин Калуської міської ради.




































































№ п/п Найменування заходу Виконавець Термін виконання Орієнтовані обсяги фінансування, тис. грн. Очікувані результати
роки всього

тис. грн
в т.ч. за джерелами фінансування
обласний бюджет бюджет міської ТГ інші джерела
1 Викуп земельної ділянки для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності на території Калуської міської територіальної громади Управління земельних відносин Калуської міської ради 2023 2023

 
1604,0     - 1604,0  

-

 

 

 
Задоволення суспільних потреб, а саме розширення місцевих кладовищ Калуської міської ТГ.
2 Оплата послуг суб’єкту оціночної діяльності за виконання робіт з експертної грошової оцінки земельної ділянки, витрати пов’язані з виготовленням документації із землеустрою Управління земельних відносин Калуської міської ради 2023 2023

 

 
98,0 - 98,0 -

    

 
3 Оплата нотаріальних послуг (посвідчення договору купівлі-продажу), витрати пов’язані з державною реєстрацією Управління земельної власності  Калуської міської ради 2023 2023

 
98,0 - 98,0 -
  Всього - 2023 2023 1800,0 - 1800,0 -  

 

Замовник  Програми

__________________                Володимир МЕЛЬНИК             ______

                                        (підпис)

Керівник  Програми

_________________                   Мирослав  ТИХИЙ                         ______

                                        (підпис)