ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Володимир МЕЛЬНИК

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLVI

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

362

Дата реєстрації:

11.05.2023

Проголосовано:

25.05.2023 11:28:02

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    29
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 362

Текст:

  

 

       Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» заслухавши звіт начальника управління земельних відносин Калуської міської ради, враховуючи рекомендації постійних комісій міської ради з питань будівництва та землеустрою; з питань власності, житлово-комунального господарства та екології, мiська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

           Інформацію про роботу управління земельних відносин Калуської міської ради за 2022 рік взяти до відома (додається).

 

 

 

Міський голова                                                                         Андрій НАЙДА        

Звіт управління земельних відносин за 2022 рік.

 

Управління земельних відносин Калуської міської ради (далі – Управління) є виконавчим органом міської ради та функціонує відповідно до Положення, затвердженого рішенням сесії міської ради від 28.05.2020 №3138.

Управління виконує завдання та функції відповідно до вимог, що передбачені Положенням про Управління.

Основними завданнями Управління є реалізація місцевої політики у сфері земельних відносин:

1. Підготовка та внесення міській раді та виконавчому комітету міської ради пропозицій щодо регулювання земельних відносин з метою створення умов для раціонального використання та охорони земель на території Калуської міської ради.

2. Координація робіт з підготовки землевпорядної документації.

3. Участь у виконанні програм з питань регулювання земельних відносин, встановлення меж міста, раціонального використання земель, їх відтворення та охорони, проведення моніторингу земель.

Управління, відповідно до покладених на нього завдань, виконує наступні функції:

1. Готує та подає проекти рішень міській раді та її виконавчому комітету для прийняття рішень, в межах наданих повноважень з питань:

а) передачі у власність земельних ділянок комунальної власності;

б) передачі земельних ділянок комунальної власності у державну власність чи навпаки;

в) надання земельних ділянок у користування (в тому числі і на умовах оренди) із земель комунальної власності;

г) зміни цільового призначення земельних ділянок, які перебувають на території Калуської міської ради у відповідності до вимог законодавства України;

ґ) вилучення земельних ділянок із постійного користування, продажу земельних ділянок комунальної власності (прав на них) громадянам та юридичним особам, які мають право на набуття земельних ділянок у власність відповідно до Земельного кодексу України, в тому числі на земельних торгах;

д) викупу земельних ділянок для суспільних потреб;

е) затвердження ставок земельного податку, встановлення розміру орендної плати, надання пільг зі сплати земельного податку;

2. Контролює виконання умов договорів купівлі-продажу земельних ділянок.

3. Надає інформацію відповідному контролюючому органу в строки визначені в порядку ст. 284, ст. 288 Податкового кодексу України за місцезнаходженням земельної ділянки рішення щодо ставок земельного податку та наданих пільг зі сплати земельного податку юридичним та/або фізичним особам, переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання, продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення, затвердження часток прибудинкових територій для оподаткування вбудованих приміщень.

4. У межах компетенції розробляє та здійснює експертизу нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування.

5. Бере участь у роботі комісій Калуської міської ради та її виконавчого комітету з розгляду питань, пов'язаних з регулюванням земельних відносин.

6. Бере участь в організації проведення земельних торгів.

7. У випадках передбачених законодавством України погоджує документацію із землеустрою, складену розробниками документації із землеустрою, підписує від імені міської ради акти приймання-передачі межових знаків на зберігання у складі такої документації.

8. Виступає замовником документації із землеустрою (в тому числі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок), нормативної грошової оцінки земельних ділянок, експертної грошової оцінки земельних ділянок (прав на них), які підлягають продажу на земельні ділянки, що виставляються на земельні торги, укладає договори на проведення земельних торгів та виступає замовником послуг із проведення земельних торгів.

9. Готує договори оренди землі щодо земельних ділянок наданих рішеннями міської ради у оренду, веде облік укладених та зареєстрованих договорів оренди земельних ділянок комунальної власності.

10. Забезпечує в межах своєї компетенції, передбаченої законодавством, збереження державної таємниці.

11. Здійснює своєчасний розгляд депутатських запитів, заяв, звернень та скарг громадян, підприємств, установ та організацій з питань, віднесених до повноважень Управління.

12. Забезпечує своєчасне опрацювання запитів на публічну інформацію з питань, віднесених до повноважень Управління, та надання відповідей на такі запити в порядку та в строки, визначені Законом України "Про доступ до публічної інформації".

13. Працівники Управління представляють в установленому законодавством порядку інтереси Калуської міської ради, виконавчого комітету, міського голови в усіх судах України та інших органах під час розгляду питань і спорів, що відносяться до компетенції Управління.

14. Виконує у межах компетенції розпорядження та доручення міського голови, рішення міської ради та виконавчого комітету.

15. У межах компетенції виконує інші функції згідно з чинним законодавством.

 

Управлінням розроблено 15 інформаційних та технологічних карток адміністративних послуг, що надаються управлінням земельних відносин через Управління «Центр надання адміністративних послуг», а саме:

1. Надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;

2. Надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо поділу або об’єднання земельних ділянок;

3. Надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право суборенди, сервітуту;

4. Надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

5. Продаж земельної ділянки комунальної власності;

6. Передача у власність, надання в постійне користування, в оренду  земельної ділянки комунальної  власності;

7. Поновлення договору оренди землі;

8. Припинення права оренди земельної ділянки;

9. Припинення права постійного користування земельною ділянкою;

10. Внесення змін в рішення ради;

11. Надання згоди на передачу орендованої земельної ділянки в суборенду;

12. Затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у разі зміни її цільового призначення;

13. Затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки;

14. Видача довідок в центр зайнятості про наявність/відсутність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства;

15. Надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки.

 

Протягом 2022 року до Управління надійшло 2 529 заяв, зокрема:

  • 1 362 заяви через Управління «Центр надання адміністративних послуг»;

  • 1 167 заяв через загальний відділ Калуської міської ради.


Управлінням підготовано та подано на розгляд сесій міської ради 281 проект рішення з розгляду 953 заяв громадян та суб’єктів господарської діяльності.

 

До міського бюджету від сплати орендної плати за земельні ділянки комунальної власності станом на 31.12.2022 року надійшло коштів на загальну суму 70 923 046,70грн, зокрема: від фізичних осіб – 4 996 243,75грн, та від юридичних осіб – 65 926 802,95 грн.

 

У 2022 році прийнято 30 рішень про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення загальною площею 13,1898 га та укладено 35 договорів купівлі-продажу землі.

Всього від продажу земельних ділянок комунальної власності надійшло коштів на загальну суму – 19 512 069,69грн, з них: Кошти від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення: 5 560 657,50 грн. та

Кошти від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення з розстроченням платежу:13 951 412,19грн.

        

 

 

В 2022 році відбулося 7 земельних торгів у формі електронних аукціонів з продажу земельних ділянок або прав на них, за результатами яких продано:

- право власності на земельну ділянку площею 0,0925 га на суму 186 813,00грн.

- право оренди на 15 земельних ділянок площею 101,0776 га на загальну суму 657 767,90грн.

А також включено 9 ділянок комунальної власності загальною площею 33,2470га в перелік земельних ділянок для опрацювання можливості продажу їх (або прав на них) на земельних торгах у формі електронного аукціону.

 

Що стосується договорів оренди та додаткових угод, то в 2022 році укладено:

- 117 договорів оренди землі та додаткових угод з юридичними особами на загальну річну суму орендної плати 22 157 895,91грн.

- 70 договорів оренди землі та додаткових угод з фізичними особами на загальну річну суму орендної плати 2 539 187,23грн.

- 35 договорів оренди землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва терміном на 1 (один) рік  на загальну площу 490,6573га та загальну річну суму орендної плати 1 023 682,15грн.

 

Щодо позовної роботи управління, то в 2022 році заявлено позовних вимог про стягнення безпідставно збережених коштів суму 2 695 944,09грн.

- Заявлено позовних вимог про стягнення заборгованості за договорами оренди землі на суму 5 885 768,42 грн.;

- Заявлено 32 позови про внесення змін до договорів оренди землі в зв'язку зі зміною НГОЗ;

- Спільно з Калуською окружною прокуратурою взято участь в судових засіданнях щодо стягнення заборгованості за договором оренди землі в сумі 1 158 143,53грн.

- Подано 5 заяв про видачу судових наказів щодо стягнення заборгованості за договорами оренди землі на суму 161 558,45 грн.

- Представництво інтересів Калуської міської ради у суді – взято участь у 105 судових засіданнях.

 

Окремим напрямком роботи Управління є вирішення питання оновлення НГО, так протягом 2022 року розроблено технічні документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, що увійшли до Калуської міської територіальної громади: село Ріп’янка, село Мислів, село Яворівка, село Пійло, село Довге-Калуське.

Таким чином не оновленою залишилась нормативна грошова оцінка земель населених пунктів с. Бабин-Зарічний та с. Копанки, однак це питання буде вирішено в 2023 році.

 

 

 

Порівнюючи планові (130 000,00грн.) та фактичні (65 000,00грн.) показники при закупівлях послуг з виготовлення технічної документації з нормативної грошової оцінки земель зекономлені Управлінням кошти складають 65тис.грн.

        

Щодо інвентаризації земельних ділянок, то в 2022 році проінвентаризовано землі комунальної власності, а саме:

- Для обслуговування скверів – 2 ділянки площею 0,7809га;

- Для іншого лісогосподарського призначення - 6 ділянок загальною площею 67,0375га;

- Для створення індустріальних парків 4 ділянки загальною площею 34,3227га;

- Іншого призначення та земель запасу 5 ділянок площею 3,3801га.

 

Також проведено 11 засідань узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів, в результаті яких складено та затверджено рішенням сесії 11 протоколів засідань комісії.

Управлінням взято участь у:

  • 14-ти засіданнях сесії міської ради з розгляду земельних питань;


- 31-му засіданні комісії з питань будівництва та землеустрою та підготовлено 31 протокол з розгляду земельних питань;

- 15-ох засіданнях комісії з питань власності, житлово-комунального господарства та екології та підготовлено 15 протоколів  з розгляду земельних питань.