ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:


КЛИМ Михайло Васильович

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXII

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

160

Дата реєстрації:

16.02.2024

Проголосовано:

29.02.2024 11:33:50

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    23
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    6
  • Відсутні
    10

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 160

Текст:



 

Відповідно до плану роботи Калуської міської ради на 2024 рік, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендації постійної комісії з гуманітарних питань, законності та антикорупційної політики, міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

 Інформацію про роботу управління в справах сім’ї, молоді,фізкультури та спорту Калуської міської ради за 2023 рік взяти до відома .

 

 

 

 

Міський голова                                                               Андрій НАЙДА
ЗВІТ

про роботу управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту калуської міської ради у 2023 році

 

          Управління в справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту міської ради (далі управління) є виконавчим органом міської ради та підзвітний і підконтрольний раді, що його утворила, підпорядковується виконавчому комітету та міському голові, а з питань здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади в галузі фізичної культури та спорту, молодіжної політики, гендерної рівності, проблем сім’ї та оздоровлення – департаменту освіти і науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської державної адміністрації в порядку встановленому законом.

            Управління у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, рішеннями міської ради і міського голови, а також Положенням про управління, затвердженого рішенням Калуської міської ради від 25.01.2012 №901 «Про нову редакцію Положення про управління в справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту».

Основними завданнями управління є:

1) організація і проведення фізкультурно-спортивних заходів серед широких верств населення, залучення їх до занять фізичною культурою та спортом, забезпечення пропаганди здорового способу життя;

2) сприяння розвитку олімпійського, паралімпійського та дефлімпійського руху; сприяння міжнародному співробітництву з питань сім'ї, дітей, молоді, фізичної культури та спорту.

3) сприяння громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості, молодіжним, дитячим та іншим громадським організаціям у проведенні ними роботи з питань сім'ї, дітей, молоді, фізичної культури та спорту;

3) координація діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань реалізації державної політики стосовно сім'ї, дітей, молоді, фізичної культури та спорту; сприяння розвитку видів спорту, визнаних в Україні;

4) виконання програм і здійснення заходів, спрямованих на забезпечення соціального та правового захисту сім'ї, дітей і молоді, розвитку фізичної  культури та спорту, рівних прав і можливостей для участі жінок та чоловіків у політичному, економічному і культурному житті, сприяння соціальному становленню та розвитку дітей і молоді, запобігання насильству в сім'ї;

Фізична культура та спорт:

           2023 рік (другий рік повномасштабного вторгнення росії в Україну)     Головним завданням управління в цьому році було створити задовільні умови щодо проведення навчально-тренувального процесу у всіх підвідомчих закладах та установах, згуртувати викладацько-тренерський колектив на активну роботу щодо залучення тимчасово переміщених дітей із зони ведення воєнних дій до занять у спортивних секціях, які культивуються в громаді. Управління надавало всебічну психологічну, моральну та матеріальну допомогу постраждалим громадянам та захисникам України, шляхом організації та проведення благодійних спортивних заходів та змагань.

На виконання завдань «Програми розвитку фізичної культури і спорту на 2023рік» в Калуській міській територіальній громаді працювали дві спортивні школи: ДЮСШ «Сокіл» та ДЮСШ управління освіти, один центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», ФСК «Нафтохімік», 25 спортивних громадських організацій (клубів), один заклад проф.-тех. освіти (ВПУ №7) та один заклад передвищої освіти (КПК), функціонують багаточисленні спортивні споруди та об’єкти.

          Спортивні заклади, роботу яких координує та контролює управління:

ДЮСШ «Сокіл» загальна кількість вихованців - 254 особи, з яких 5 входить до складу національної збірної команди України з видів спорту. Школа культивує 8 видів спорту: (Бокс, вільна боротьба, важка атлетика, волейбол, спортивна гімнастика, дзюдо, плавання, настільний теніс).Кількість працівників за штатним розписом - 22, з них 11 тренерів (7 штатних та 4 сумісника) Серед тренерів мають звання: Заслужений тренер України -1, Майстер спорту України міжнародного класу -1, та Майстер спорту України – 4 тренера. Спортивний комплекс «Сокіл» налічує 5 залів та басейн «Посейдон». Не зважаючи на воєнний стан в країні басейн та всі спортивні зали ДЮСШ «Сокіл» функціонують в повному обсязі та їх регулярно відвідують більше як 380 дітей та молоді щоденно.

ДЮСШ управління освіти: загальна кількість вихованців - 607 осіб, з яких 18 входять до складу національної збірної команди України з видів спорту. В школі  культивуються види спорту: баскетбол,вільна боротьба, легка атлетика. футбол, карате, спортивне орієнтування, таїландський бокс, хокей з шайбою.

Кількість працівників за штатним розписом 38 з яких 24 тренера, з яких один має звання Заслужений тренер України, 2 тренери мають вищу категорію, 6 першу та 6 другу кваліфікаційну категорію.

МЦФЗН «Спорт для всіх» 18 штатних одиниць, завданням яких є:


  1. Організація та проведення фізкультурно-спортивної роботи у місцях масового відпочинку та за місцем проживання громадян.


2   Обслуговування та утримання спортивних споруд міста: стадіону «Хімік», «Загір’я», спортивні майданчики за місцем проживання., антивандальні тренажерні комплекси.

За 2023 рік ДЮСШ «Сокіл», ДЮСШ управління освіти спільно з. МЦФЗН «Спорт для всіх», громадськими спортивними організаціями та асоціаціями з видів спорту організовали та провели спортивні заходи та змагання:

  • Чемпіонат міста з футзалу серед аматорських команд сезону 2022-2023р. та сезону 2023-2024 р., в якому прийняли участь більше як 630 учасників;

  • Провели Кубок міста з футзалу пам’яті Юрія Тепчука;

  • Організували та провели в басейні «Посейдон» чемпіонат області з плавання, присвячений Дню Святого Валентина,

  • Міжобласний турнір з дзюдо присвячений 34-річниці виведення військ з Афганістану,

  • Всеукраїнський турнір з вільної боротьби присвячений пам’яті загиблим воїнам України в боротьбі проти російської агресії;

  • Турнір з класичних шахів серед школярів Калуської МТГ пам’яті Героя України Олекси Гірника,

  • Організували та провели традиційні легкоатлетичні змагання «Калуська стадія» до Дня міста;

  • Міський турнір з волейболу пам’яті загиблого воїна України Любомира Фединяка;

  • Змагання зі спортивного орієнтування серед школярів Калуської МТГ присвячені вшануванню пам’яті Героя Небесної сотні Ігоря Дмитріва.;

  • Провели Чемпіонат Калуського району з футболу та розіграш Кубка району серед аматорських команд сезону 2023-2024р.р.,;

  • Всеукраїнський турнір з дзюдо пам’яті Вячеслава Чорновола;

  • Всеукраїнський турнір з вільної боротьби присвячений видатним борчиням Прикарпаття;

  • Всеукраїнський Різдвяний фестиваль присвячений видатному тренеру України з вільної боротьби О.Л. Лейдерману;

  • Спортсмени нашого міста масово прийняли участь у Всеукраїнській акції «Шаную воїнів, біжу за Героїв України».


          Загальна кіількість осіб, що залучені до фізкультурно-оздоровчої діяльності становить 10449 осіб Калуської територіальної громади різних вікових категорій.

Відповідно до плану роботи „Програми розвитку фізичної культури і спорту на 2023 р.”, «Програми фінансової підтримки спорту високих досягнень та громадських спортивних організацій на період 2023-2025 р.р.», Єдиного календарного плану спортивно-масових заходів на 2023 рік управління відрядило 1тис.343 спортсмена Калуської міської територіальної громади на 115 спортивних змагань з олімпійських (13 видів спорту) та не олімпійських (13 видів спорту), які культивуються в Калуській МТГ .Наші спортсмени успішно змагались на обласних, Всеукраїнських та Міжнародних змаганнях і турнірах на яких ставали переможцями та призерами

     Вся інфраструктура спортивних споруд та об’єктів збережена. За 2023 рік побудовано два спортивних майданчики зі синтетичним покриттям (на балансі в управлінні освіти) Калуський Ліцей №6 та Ліцей №10.

Функціонує Комплексна спортивна споруда КП «СПОРТ-АРЕНА».

 

Військово-патріотичне виховання та оздоровлення. Молодіжна політика.

У зв’язку з агресією проти України та введенням воєнного стану в державі більшість заходів для молоді не проводилося. Основними які були проведенні: реквієм “Скорботні сторінки”, присвячений Дню пам’яті Героїв Крут; участь молодіжних організацій у віче “Небесна Сотня: вдячні за сьогодні”; благодійна акція по збору коштів на тепловізор для 128-ОГШБ; екоакція по прибиранню скверу біля ДЮСШ “Сокіл”; БУР-табір по облаштуванню молодіжного центру “ХАБ 93”; участь в організації похоронних процесій загиблих Героїв, екскурсія в Карпати для дітей та молоді з числа внутріньо переміщених осіб; квартирник-літературник для молоді з нагоди Дня молоді; участь молоді у проєкті “Калуська школа демократії”; змагання зі стрільби з пневматичної гвинтівки до Дня захисника та захисниць України та інші. Багато дітей та молоді громади залучалися до проведення загальноміських заходів з вшанування пам’яті українських героїв, що загинули за волю і незалежність нашої держави.

Оздоровлення:

          На виконання розпорядження Івано-Франківської обласної державної адміністрації від 31.05.2023 № 211 «Про організацію оздоровчої кампанії дітей у 2023 році» в Калуській громаді проведено у 2023 році оздоровчу кампанію. До відпочинку та оздоровлення дітей громади були залучені як міська влада так і релігійні громади храмів міста та старостинських округів, молодіжні громадські організації, відділення спорту Калуських ДЮСШ. Також відкликнулися 3 міста-побратима Калуша, а саме: м. Сеїні (Румунія), м. Горліце (Польща) та м. Кендзежин-Козле (Польща).

          Послугами з оздоровлення та відпочинку дітей у 2023 році забезпечено 437 дітей Калуської громади.

          За кошти міського бюджету, які були передбачені управлінню у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту було придбано 51 путівку до спортивно-оздоровчого комплексу «Смерічка» (с. Микуличин, Яремчанської міської ради) в якому оздоровилися діти, учасників бойових дій.

          У містах-побратимах відпочили 74 дитини, учасників бойових дій та батьки, яких приймають участь у бойових діях, а саме: в м. Сеїні оздоровилися 24 дитини, в м. Горліце – 17 дітей. За кошти міст-побратимів було організовано для наших дітей харчування та проживання, різноманітні екскурсії, дозвілля. Хочемо висловити їм щиру подяку від влади міста та батьків дітей.

          Активно до відпочинку долучилися релігійні громади при храмах міста та старостинських округів, а саме: церкви ж/м Хотінь, Підгірки, Височанки, с. Голинь, с. Сівка-Калуська, а також церкви святого Архистратига Михаїла, святого Андрія Первозванного та інші. Духовенство церков організувало для дітей табори з денним перебуванням, де навчали їх християнської етики, духовності, було проведено різноманітні спортивні та руханкові заходи, творчі майстерні та інше. Загалом було залучено 500 дітей громади.

          Осторонь не залишилися і молодіжні громадські організації такі, як відокремлений підрозділ молодіжної організації «ПЛАСТ - національна скаутська організація України» та Калуської міської організації Спілки української молоді в Україні, які залучили 91 дитину до активного відпочинку. У наметових містечках громадськими організаціями для дітей було проведено різноманітні вишкільні програми, спортивні забави, проведено лекції з національно-патріотичного виховання.

          За кошти меценатів та батьків відділення спорту Калуських ДЮСШ забезпечили відпочинком в області та за межами України 132 вихованців своїх відділень, а за одно і провели навчально-тренувальні збори для них.

          Дитячою поліклінікою було оздоровлено 27 дітей, які перебувають на обліку за кошти державного бюджету, а також районною державною адміністрацією було надано 7 путівок до таборів оздоровлення та відпочинку області за кошти обласного бюджету, в яких побували діти-сироти, діти з багатодітних сімей, діти внутрішньо переміщених осіб.

          Великі підприємства міста через військове вторгнення в Україну не здійснювали закупівлю путівок для дітей працівників підприємств.

Сімейна та гендерна політика

          У 2023 році спеціалістом управлінням в справах сім`ї, молоді фізкультури та спорту здійснювалася координація напрямків роботи з питань сім`ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству на насильству за ознакою статі, запобігання та протидії торгівлі людьми, забезпечувалася діяльність відповідної Міжвідомчої ради під головуванням  заступника міського голови Надії Гуш. Відбулося 2 засідання Міжвідомчої ради (20,01, 13.10). Також 15.11.2023 р. - засідання координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, експертна група, тематичні робочі наради.

Велася інформаційно-просвітницька діяльність, організовувалися тренінги, семінари, «круглі столи», лекції, вебінари, інтерактивні бесіди, воркшопи, конференції по відповідних напрямках роботи, інформаційно-просвітницькі  кампанії. У 2023 році організовано та проведено:

  1. Заходи до Міжнародного дня сім’ї, до Дня Родини в Україні, до Всеукраїнського дня батька;

  2. Акція «Великодній кошик від міського голови»;

  3. Інформаційно-просвітницькі заходи до відзначення Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми, до Європейського дня з протидії торгівлі людьми, Міжнародного Дня боротьби з рабством;

  4. Інформаційна кампанія «Запобігаємо домашньому насильству разом: кампанія зі змін соціальних стереотипів у громаді»;

  5. Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»;

  6.  Заходи з  виконання програми резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека»;

  7.  Заходи з виконання Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.


Всього у громаді по відповідних напрямках роботи організовано та проведено 376 заходів, в яких взяло участь близько 7000 осіб.

У 2023 році управлінням отримано 841 заяви і повідомлень  щодо фактів вчинення домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, з них 651 від жінок, 173 від чоловіків, 17 від дітей, 18 від осіб з інвалідністю.

На єдиному обліку – 616 багатодітних сімей, в яких виховуються 1940 дітей. Опрацьовано 265 заяв і звернень від багатодітних сімей, відповідно до яких видано 121 батьківських посвідчень і 238 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї.

Всього на заходи з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми витрачено 30060,00 грн.

 

 

Начальник управління

молоді та спорту КМР                                                              Михайло КЛИМ

 



ДОДАТКИ

1 8.3. Звіт управління молоді та спорту.pdf Переглянути