ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:


ДЗУНДЗА Леся Ярославівна

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXII

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

159

Дата реєстрації:

16.02.2024

Проголосовано:

29.02.2024 11:55:39

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    26
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 159

Текст:

  

 Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування України», відповідно до плану роботи Калуської міської ради на перше півріччя 2024 року, заслухавши звіт начальника служби у справах дітей Калуської міської ради, міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

Інформацію про роботу служби у справах дітей Калуської міської ради  за 2024 рік взяти до відома.

 

 

 

Міський  голова                                                                        Андрій НАЙДА                             

 


ЗВІТ

про роботу служби у справах дітей

Калуської міської ради

за 2023 рік

 

Служба у справах дітей Калуської міської ради є виконавчим органом, підзвітна і підконтрольна міській раді, підпорядкована міському голові та виконавчому комітету міської ради, а з питань здійснення їй делегованих повноважень органів виконавчої влади – Івано-Франківській обласній державній адміністрації. Засновником служби є Калуська міська рада. У складі служби функціонує структурний підрозділ – сектор з питань опіки, піклування, усиновлення та сімейних форм виховання дітей.

Служба є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в установах Державного казначейства, печатку із зображенням Державного герба України, штампи та бланки із своїм найменуванням та символікою. На даний час штат затверджений із семи осіб, посади служби укомплектовані кваліфікованими спеціалістами. Служба у своїй діяльності керується Конституцією України і законами України, а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, Конвенцією ООН про права дитини, рішеннями обласної, міської рад та виконавчого комітету міської ради, розпорядженнями обласної державної адміністрації, міського голови, положенням про службу у справах дітей Калуської міської ради, наказами служби у справах дітей обласної державної адміністрації, наказами служби у справах дітей Калуської міської ради.

І. Діяльність служби з питань опіки, піклування, усиновлення та сімейних форм виховання дітей

Сектором з питань опіки, піклування, усиновлення та сімейних форм виховання дітей служби у справах дітей реалізується державна політика з питань соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на території міста. 

На первинному обліку дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування перебуває                      98 дітей (з них: 31 дитина-сирота), (у 2022 – 105; у 2021 – 107, у 2020 – 92; у 2019 р. – 90; у 2018 р. – 86;), кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: 93 дитини даної категорії  у сімейних формах виховання, що становить 95% від кількості дітей, що перебувають на обліку.

82 дітей перебуває під опікою/піклуванням, 8 дітей виховуються у прийомних сім’ях, 2 дітей виховуються в дитячому будинку сімейного типу,   1 дитина перебуває в Івано-Франківському обласному спеціалізованому будинку дитини, 2 дитини перебувають у Залучанському дитячому будинку-інтернаті, 2 дітей перебувають у Міжрегіональному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей, 1 дитини перебуває в сім’ї знайомих до прийняття рішення про подальше її влаштування. У місті функціонує 9 прийомних сімей, де виховується 13 прийомних дітей.

Впродовж звітного періоду на первинний облік служби взято 7 дітей, з них набуло статусу набуло статусу 6 дітей, які: 2 влаштовані під опіку (піклування), 3 дитини влаштовано у прийомну сім’ю, 1 дитина в Івано-Франківському обласному спеціалізованому будинку дитини. 1 дитина не набула статусу та тимчасово влаштована у сім’ю знайомих до прийняття рішення про подальше влаштування дитини.

З первинного обліку знято 14 дітей, з них: 12 у зв’язку з досягненням повноліття; 1 у зв’язку з усиновленням; 1 у зв’язку з поверненням дитини матері на виховання. Повернення на виховання матері рідкісне явище, однак позитив у роботі.

У період воєнного стану складно знайти сім’ї, які бажають взяти дитину на виховання. 3 дітей, які б могли бути влаштовані у сімейні форми виховання  є хворими і це відлякує кандидатів.

 

Первинний облік дітей, які залишилися без батьківського піклування,

дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

за 2019-2023 р.р.



Рисунок 1

 

 

 

 

 

 

Діти, які можуть бути усиновлені в розрізі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку

служби у справах дітей Калуської міської ради

 



Рисунок 2

 

З метою здійснення контролю за умовами утримання і виховання дітей  у сім’ях де виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування проведено 207 обстежень матеріально-побутових умов сімей опікунів/ піклувальників, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу (що складає 100%).

Щомісячно службою у справах дітей проводиться моніторинг стану виплати соціальної допомоги дітям-сиротам та дітям позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), щодо стану оздоровлення дітей-сиріт та дітей, батьківського піклування та проходження медогляду дітьми зазначеної категорії.

          Систематично здійснюється контроль за збереженням та утриманням житла дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На кінець звітного періоду на обліку служби перебуває 98 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них житлом на праві власності володіє 14 дітей та житлом на праві користування 74 дитини. У 9 дітей відсутнє житло. Службою вживаються заходи щодо забезпечення дітей належним житлом по досягненню ними повноліття. Станом на 31.12.2023 року на обліку дітей, які потребують покращення житлових умов перебуває 25 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа (з них: 11 - від 16 до 23 років).

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 року № 905 «Про затвердження порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей» службою у справах проводиться робота щодо здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, які проживають на території територіальної громади.

     Відповідно до п. 104 вище зазначеної Постанови Кабінету Міністрів служба у справах дітей за місцем проживання усиновлювачів щороку протягом перших трьох років після усиновлення дитини перевіряє умови її проживання та виховання, а в подальшому - один раз на три роки до досягнення дитиною вісімнадцяти років.

     Перевірка проводиться із збереженням таємниці усиновлення. За результатами перевірки складається звіт, в якому зазначаються відомості про стан здоров’я, фізичний та розумовий розвиток дитини, стосунки в родині.

         Впродовж 2023 року:

  • проведено 15 обстежень сімей, в яких виховуються 20 усиновлених дітей (з них: 2 дитини, які перебувають на обліку менше трьох років і 18 дітей, які перебувають на обліку більше трьох років). Під час проведення перевірок не виявлено фактів порушення прав дітей;

  • складено 15 звітів про умови проживання та виховання усиновлених дітей, а також відомості про стан здоров’я, фізичний та розумовий розвиток дітей, стосунки в родині;

  • знято з обліку 2 дитини у зв’язку із досягненням повноліття та 1 дитину,    у зв’язку із усиновленням;

  • 5 дітей взято на облік з усиновлення;

  • взято на облік 5 кандидатів, які бажають усиновити дитину;

  • знято з обліку 2 кандидатів, з них: 1 у зв’язку із усиновленням дитини,                  1 у зв’язку із закінченням терміну дії документів та висновку про можливість бути усиновителями;

  • відбулося 9 усиновлень одним з подружжя дитини другого з подружжя.


 

Порівняльна діаграма усиновлення дітей

за 2019-2023 р. р.



Рисунок 3

 

Станом на 01.01.2024 року на обліку в службі перебувають 11 дітей, які можуть бути усиновлені, та 4 кандидати в усиновителі.

 За рішенням судів на обліку перебуває 42 усиновлених дітей.

 

ІІ. Організація роботи служби щодо діяльності

комісії з питань захисту прав дитини

Рішенням виконавчим комітетом Калуської міської ради від 26.03.2019№ 70 та від 22.112.2020 № 289 створено комісію та затверджено положення про комісію з питань захисту прав дитини.  Основним завданням комісії є сприяння забезпеченню реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток. Комісія розглядає питання щодо: подання службою у справах дітей заяви та документів для реєстрації народження дитини, батьки якої невідомі;  доцільності надання дозволу органом опіки та піклування бабі, діду, іншим родичам дитини забрати її з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров’я, якщо цього не зробили батьки дитини; доцільності підготовки та подання до суду позову чи висновку органу опіки та піклування про позбавлення, поновлення батьківських прав, відібрання дитини у батьків без позбавлення батьківських прав; вирішення спорів між батьками щодо визначення або зміни прізвища та імені дитини; вирішення спорів між батьками щодо визначення місця проживання дитини; вирішення спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини та визначення способів такої участі; підтвердження місця проживання дитини для її тимчасового виїзду за межі України; доцільності побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав; визначення форми влаштування дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування; доцільності встановлення, припинення опіки, піклування; стану утримання і виховання дітей у сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу та виконання покладених на них обов’язків; стану збереження майна, право власності на яке або право користування яким мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; розгляду звернень дітей щодо неналежного виконання батьками, опікунами, піклувальниками обов’язків з виховання або щодо зловживання ними своїми правами; доцільності продовження строку перебування дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, у закладі охорони здоров’я, освіти, іншому закладі або установі, в яких проживають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів; забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток.

За даний період на комісії з питань захисту прав дітей розглянуто 229 питань, з них:

  • охорона майнових, житлових прав малолітніх та неповнолітніх – 27;

  •  встановлення статусу дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - 11;

  • про надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів – 74;

  • встановлення опіки/піклування -7;

  • припинення опіки/піклування - 2;

  • про звільнення від обов’язків опікуна/піклувальника – 6;

  • про доцільність позбавлення батьківських прав - 41;

  • про визначення способу участі у спілкуванні та вихованні дитини – 7 ;


-         інші питання – 54.

В тому числі заслухано:

  1. Звіт служби у справах дітей щодо кількості усиновлених дітей за 2022 рік та  здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей за 2022 рік.

  2. Звіт щодо розгляду питань на засіданні комісії з питань захисту прав дитини за 2022 рік.

  3. Звіт про дотримання прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку,піклування, в прийомні сім’ї та ДБСТ у 2022 році.


Відповідно до висновків комісії з питань захисту прав дитини за 2023 рік  139 питань  винесено на засідання виконавчого комітету Калуської міської ради.

 

ІІІ. Організація діяльності служби з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах та профілактики негативних явищ у дитячому середовищі

У здійсненні соціального захисту і профілактики правопорушень серед дітей спільно з службою у справах дітей беруть участь у межах своєї компетенції сектор ювенальної превенції Калуського ВП ГУНП в Івано-Франківській області та інспектори відділу муніципальної інспекції, управління з питань надзвичайних ситуацій міської ради. Так,  впродовж  2023 року організовано та проведено:

- 6 рейдів по місцях масового відпочинку неповнолітніх у вечірній та нічний час щодо виявлення неповнолітніх у вечірній час у нічних клубах, дискотеках, барах, кафе, парках відпочинку. В результаті рейдів порушень не виявлено;

  •  3 рейди «Діти вулиці», «Урок», «Канікули». В результаті рейду неповнолітніх не виявлено;

  • 2 рейди по дотриманню правил торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами. Порушень не виявлено. З продавцями проведено бесіди та вручено пам’ятки щодо недопустимості продажу спиртних напоїв та тютюнових виробів дітям;

  • 1 рейд щодо прихильників субкультури «ПВК Редан» та запобіганню зібрання неповнолітніх для участі у протиправних діях. В ході рейду неповнолітнім роз’яснено законодавство та відповідальність неповнолітніх за вчинення правопорушень.


Службою у справах дітей міської ради та сектором ювенальної поліції Калуського ВП ГУНП в Івано-Франківській області щоквартально проводяться звірки та обмін інформацією щодо дітей, які перебувають у секторі ювенальної поліції на профілактичному обліку. З неповнолітніми та їхніми батьками працівниками служби проведено профілактичну роботу та обстежено матеріально-побутові умови за їхнім місцем проживання.

          На обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах перебуває 103 дитини (у 2022 р. - 18 дітей; у 2021 р. – 43 дитини, у 2020 р. – 30 дітей; у 2019 р. – 27), які проживають у 75 сім’ях  (у 2022 р. -14; 2021 р. -28;         у 2020 р. -18; у 2019 р. – 19). З них: за підставою ухилення батьків від виконання їх батьківських обов’язків перебуває - 19 дітей; за підставою вчинення домашнього насильства щодо дитини – 16 дітей (з них: 6 – дітей постраждали від фізичного насильства, 10 дітей – від психологічного насильства); за підставою самовільного залишення дитиною місця постійного проживання – 1; за підставою стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф, воєнних дій чи збройних конфліктів тощо - 67.

          У 2023 році збільшилося дітей на обліку, які перебувають у складних життєвих обставинах внаслідок звернення внутрішньо переміщених осіб щодо встановлення їхнім дітям статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій чи збройних конфліктів.

Облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах

 за 2019-2023 р.р.

Рисунок 4

За звітний період взято на облік 117 дітей (з них 67 - за підставою стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф, воєнних дій чи збройних конфліктів тощо) та знято з обліку 49 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Проведено обстеження умов проживання 133 сім’ї, в яких виховуються та проживають діти, які перебувають у складних життєвих обставинах.                             Крім того, за заявами, зверненнями та листами (повідомленнями) органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, громадських організацій та громадян проведено 129 обстежень матеріально-побутових умов сімей.

          З метою запобігання скоєнню правопорушень серед дітей, працівниками служби проведено 122 індивідуальних бесід з неповнолітніми щодо з’ясування причин та умов, які призвели до порушень прав дітей, бездоглядності, вчинення правопорушень, вжиття заходів щодо їх усунення, а також 124 індивідуальних профілактичних бесід з батьками, опікунами та піклувальниками, 67 батьків попереджено про адміністративну, кримінальну відповідальність за не належне виконання ними батьківських обов’язків.

Впродовж 2023 року проводилось тимчасове влаштування 8 дітей до центрів соціально-психологіної реабілітації (з них: 3 службою у справах дітей Калуської міської ради; 5 сектором ювенальної  превенції відділу поліції).                    На кінець року 4 дітей повернуто на виховання батькам, 1 дитину повернуто на виховання опікуну, 1 дитину влаштовано в прийомну сім’ю.

Відповідно до наказів служби у справах дітей Калуської міської ради за звітний період 12 дітей (з них 1 дитину двічі) тимчасово влаштовувалось у сім’ї родичів, знайомих до вирішення питання влаштування дітей у сімейні форми виховання. 

Службою подано до Калуського міськрайонного суду:

- 6 позовних заяв в інтересах 8 дітей про позбавлення батьківських прав, всі позови задоволено;

- 1 позов про відібрання дитини у батьків без позбавлення їх батьківських прав, відносно 1 дитини, у позові суд першої інстанції відмовив, служба подала апеляцію, справа перебуває на розгляді апеляційного суду.

Відповідно до чинного законодавства України службу у справах дітей залучають у судові процеси, як законних представників неповнолітніх, третіх осіб. Зокрема, працівниками служби прийнято участь у 105 судових засіданнях з них: 95 цивільного провадження, 1 адміністративного провадження та 9 засіданнях  кримінального провадження.

          Впродовж звітного періоду служба у справах дітей надавала органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям незалежно від форм власності, громадським організаціям, громадянам та неповнолітнім – практичну, методичну, юридичну допомогу та консультації з питань соціального захисту дітей.

 

ІV. Інші заходи служби у справах дітей

          У січні 2023 за сприянням міського голови для дітей, чиї татусі – мужні та славні Герої стали нашими ангелами-охоронцями, службою організовано зустріч діток з фронтменом гурту «Kalush Orchestra» Олегом Псюком. До заходу також долучилась благодійна організація ТзОВ “Гудвеллі” надавши діткам солодкі подарунки.

   20 січня 2023 на запрошення Австрійської громадської організації 4x4 - HILFE  6 опікунських сімей, в яких виховуються 10 дітей (з них 1 дитина інвалід) відправилися на тимчасове проживання та навчання в Австрійське місто Штайр.

30-31 січня 2023 начальник служби у справах дітей взяла участь у дводенному тренінгу з захисту дітей в умовах надзвичайної ситуації, який реалізовувався за фінансовим сприянням Центру кризи та підтримки Міністерства Європи та закордонних справ Франції /France Diplomatie.

Начальник служби у справах дітей міської ради у лютому взяла участь у зустрічі начальників служб (Калуської РДА, Калуської та Долинської міської ради, Івано-Франківської ОВА)  на якій обговорено важливі питання щодо функціонування прийомних сімей у районі.

У березні 2023 БФ «Підгір’я» надали 59 сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах пакунки з продуктами харчування, дитячим харчуванням та гігієною.

У квітні відбулася робоча нарада під головуванням керівника служби у  справах дітей Івано-Франківської ОДА. На зустрічі обговорили питання щодо основних завдань служби у справах дітей; роботи ІЄАС «Діти»; проаналізували стан справ по кожному напрямку діяльності служби у справах дітей Калуської міської ради.

Також, у квітні 2023  спеціалістом служби у справах дітей міської ради взято участь у тренінгу сімейно орієнтована соціальна робота, захист дитини та міжвідомча взаємодія (проєкт Спільно. Соціальні послуги.). Тренінг проведено заступником директора Черкаського міського центру соціальних служб, залученим тренером МБО «Партнерство «Кожній дитині» - Максимець Еліною, яка в ході тренінгу зосередила увагу на підвищення компетентності фахівців соціальної сфери та субʼєктів соціальної роботи щодо впровадження міжвідомчої взаємодії під час виявлення та організації роботи з вразливими сімʼями та сімʼями, які знаходяться в складних життєвих обставинах.

27.05.2023 служба у справах дітей Калуської міської ради долучилася до організації благодійного аукціону «Ангели Перемоги» з нагоди відзначення 586 річниці з дня заснування Калуша. Виручені кошти під час аукціону, а це близько 200 тис. грн. спрямовані на допомогу дітям, які постраждали від війни та дітям-сиротам.

До Міжнародного дня захисту дітей подякою міського голови та грошовою премією нагороджено 2 прийомні сім’ї та 2 опікунів.

1 червня 2023 з нагоди Міжнародного дня захисту дітей у парку культуриім. Івана Франка служба у справах дітей спільно з ПК «Мінерал» провели захід «Щасливе дитинство».

Службою у справах дітей організовано передачу «книг для незламних» діткам ВПО, які ще з початку повномасштабної війни прибули у нашу громаду з Херсонської області (книги передані киянами Новою поштою) на акцію «Книга для незламних дітей» до Міжнародного дня захисту дітей.

У червні 2023 на виконання розпорядження міського голови від 16.06.2023№ 121-р «Про направлення дітей до міста Кендзежин-Козле, Республіка Польща» службою у справах дітей Калуської міської ради забезпечено перевезення делегаціїКалуської міської територіальної громади, які направлені на екскурсію до міста Кендзежин-Козле, Республіка Польща на екскурсію.

На виконання розпорядження міського голови від 30.06.2023 року№ 132- р « Про направлення дітей до міста Сеїнь, Румунія», службою у справах дітей Калуської міської ради здійснювалися заходи щодо направлення на екскурсію дітей з 03 по 09 липня 2023 року до міста Сеїнь, Румінія.

У серпні 2023 року сім’ям, де виховуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та сім’ям, які опинилисяу складних життєвих обставинах надано смаколики у вигляді смачних французьких еклерів від Doc4Ukraine.

За підтримки голови Калуської РДА та на запрошення старости Опольського повіту 7 діток Калуської громади, серед, яких діти, які втратили своїх рідних, через війну в Україні, діти батьки, яких вважаються зниклими безвісти та діти військових вирушили на оздоровлення та відпочинок у літній табір до Польщі.

У листопаді службою у справах дітей міської ради на території Калуської громади організовано заходи, для відпочинку дітей з міста Попасна Сєверодонецького району Луганської області.

У грудні службою у справах дітей міської ради на території Калуської громади організовано заходи, для відпочинку дітей з міста Нікополя Дніпропетровської області.

          Службою у справах дітей Калуської міської ради взято участь у 6 заходах у рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства».

          З 03 по 07 грудня 2023 проводився цикл заходів «Творимо добрі справи разом» з нагоди Дня Святого Миколая для дітей, зокрема, для дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та постраждалих від війни.

          Служба у справах дітей міської ради тісно співпрацює з місцевими засобами масової інформації інформуючи громадськість щодо реалізації державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчинення дітьми правопорушень, а також   на веб-сайті Калуської міської ради на сторінці служби у справах дітей та соціальній мережі Facebook систематично розміщується та поновлюється інформація.

Впродовж року начальником служби надано 2 інтерв’ю щодо захисту прав та інтересів дітей. НFacebook розміщено публікації та матеріали:

  • щодо розвитку сімейних форм виховання дітей - 25;

  • з попередження бездоглядності, соціального сирітства - 11;

  • з попередження насильства щодо дітей - 7.


          У відповідності до рішення виконавчого комітету Калуської міської ради від 27.01.2021 р. № 20 «Про координаційну раду з питань дітей при виконавчому комітеті міської ради» та на виконання плану роботи координаційної ради на 2024 рік організовано і проведено 2 засідання координаційної ради з питань дітей при виконавчому комітеті Калуської міської ради, на яких розглянуто питання:


  1. Захист прав та законних інтересів дітей в умовах війни.

  2. Заходи до Міжнародного дня захисту дітей.

  3. Статус дитини постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

  4. Координація діяльності суб’єктів соціальної роботи, що здійснюють соціальну підтримку дітей/сімей, які перебувають у складних обставинах.


          На адресу служби за 2023 рік  надійшло 1240 документів, з них: 517 звернень та заяв громадян. Служба створила 1403 документи, начальником служби видано 173 накази. Службою підготовлено 34 проєкти рішень на засідання виконавчого комітету Калуської міської ради, 4 розпорядження міського голови та 4 проєкти на засідання сесії Калуської міської ради.

На реалізацію заходів служби – у 2023 р. кошторисом передбачено – 160,4 тис. грн., профінансовано – 157,5 тис. грн. (у 2022 р. передбачено – 30,0 тис. грн., профінансовано – 24,0 тис. грн., у 2021 р. передбачено 25,0 тис. грн., профінансовано – 14,7 тис. грн.; у 2020 р. передбачено - 10,1 тис. грн., профінансовано – 10,9 тис. грн.; у 2019 р. – 14,4 тис. грн. профінансовано 14,4 тис. грн.) у 2023 році служба у справах дітей профінансована на 98,2 %.

 

V. Проблемні питання у роботі служби у справах дітей

-         Посилити увагу до проблем дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх прав та законних інтересів, створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї та забезпечення житлом.

-         Активізувати роботу щодо підвищення проінформованості населення з питань усиновлення та інших форм виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, формування культури національного усиновлення.

-         Вжити заходів щодо проведено інформаційної кампанії популяризації сімейного патронату та пошуку кандидатів у патронатні вихователі для громадян Калуської міської територіальної громади.

-         Спрямувати зусилля на реалізацію державної політики з питань соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та попередження підліткової злочинності.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» та у відповідності до ч. 3 ст. 12 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» чисельність працівників служби має складати 15 одиниць.

На даний час штат служби затверджений із 7 працівників (з них 3 у секторі опіки, піклування, усиновлення та сімейних форм виховання дітей служби у справах дітей.

 

 

Підготувала:

начальник служби у справах дітей

міської ради                                                                                       Леся ДЗУНДЗА