ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXIV

Скликання:

VII

Вид:

В цілому

Номер:

58

Дата реєстрації:

28.03.2017

Проголосовано:

30.03.2017 14:30:39

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    29
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 58

Текст:




58. РІШЕННЯ

від                    .2017     №                                                                                    м.Калуш        

 








Про звернення Калуської міської ради до Івано-Франківської  обласної ради

 
   

 

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

            Схвалити та направити звернення Калуської міської ради до голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича та депутатів Івано-Франківської обласної ради (звернення додається).

 

           

 

            Міський голова                                                     Ігор Матвійчук

 

 

 

 

 

 

Голові Івано-Франківської обласної ради

Сичу О.М.

Депутатам Івано-Франківської обласної ради

 

 

Звернення

 

         За період експлуатації Калуш-Голинського родовища калійних солей, об’єкти гірничо-видобувного та переробного профілю уже тривалий час створюють техногенне навантаження і потенційно здійснюватимуть такий вплив у перспективі. Загрози техногенно-екологічного характеру, які відмічаються в районі м. Калуша, мають різноплановий характер: затоплення Домбровського кар’єру з утворенням розсолів, осідання та деформації земної поверхні над відробленими покладами, карстоутворення, зміни природного режиму і хімічного складу ґрунтових вод, розгерметизація полігону токсичних відходів, тощо.    Створюються передумови до виникнення небезпеки для проживання місцевого населення.

Техногенно-екологічний стан у межах м.Калуша і прилеглих сіл є складним. У випадку його переростання у транскордонну надзвичайну ситуацію матимемо численні ознаки порушення не лише національного законодавства, але й положень міжнародних природоохоронних конвенцій, стороною яких є держава Україна.

Загалом складність ситуації у м.Калуші потребує нагального вирішення та проведення невідкладних природоохоронних заходів.

Є декілька основних загроз, що сформувалися на території Калуського гірничо-промислового комплексу, зокрема:

  1. Домбровський кар’єр – затоплення якого призведе до забруднення водоносного горизонту.

  2. Солевідвали, хвостсховища - спричиняють забруднення ґрунтів, підґрунтових і поверхневих вод, є цілком реальна перспектива втрати водозаборів питного водопостачання м. Калуша, а також засолення басейну               р. Дністер;

  3.  Просідання поверхні над шахтними виробітками, утворення провальних воронок - призведуть до витісненням розсолів із шахт, в результаті чого деформована земна поверхня стане непридатною для проживання та використання, викличе необхідність відселення людей з небезпечних ділянок прилеглих до м.Калуш сіл.


Погіршення еколого-гідрогеологічних умов може спричинити прорив                   р. Лімниця у Хотінське шахтне поле з подальшим засоленням цих вод.

На цей час є реальна можливість запобігти перетворенню поточної ситуації на стихійне лихо катастрофічних масштабів, яка не повинна бути втрачена. Вищевказані проблеми слід виконувати в комплексі, оскільки вони багато в чому взаємопов’язані . Спочатку слід розробити «Комплексний проект екологічної реабілітації промзони Калуського калійного комбінату», проведення його державної експертизи.

Звертаємось до Вас з проханням включити в обласний бюджет і виділити м.Калуш кошти для розробки проекту «Комплексний проект екологічної реабілітації промзони Калуського калійного комбінату» в сумі 2700 тис грн на 2017 рік.

Виконання даної роботи має важливе значення як для забезпечення техногенно-екологічної стабільності м.Калуш, Калуського району, Івано-Франківської області, так і для  Держави в цілому.

 

 

 

Прийнято на 24 двадцять четвертій сесії Калуської міської ради

30.03.2017р.