ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Новий проект

Дата:

12.02.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 448
Про звернення Калуської міської ради щодо абонплати за транспортування природного газу

 
  1.  РІШЕННЯ
 
 

Про звернення Калуської міської

ради щодо абонплати за транспортування природного газу
 (сімдесят друга позачергова сесія сьомого демократичного скликання)
 
   
Враховуючи результати зустрічі міського голови з мешканцями Калуської громади з питань розрахунків за природний газ, відповідно до статті 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», керуючись статтею 26  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Схвалити звернення Калуської міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо абонплати за транспортування природного газу(текст додається).
2. Направити звернення Калуської міської ради до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.
            3. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради Романа Боднарчука.
 
Міський голова                                                                             Ігор Матвійчук
        
 
  
 
                                                                                                              Президенту України
                                                                  Зеленському В.О.
                                                                  Голові Верховної Ради України
                                                                  Разумкову Д.О.
                                                                  Прем’єр-міністру України
Гончаруку О.В.                                      
 
                                     
З В Е Р Н Е Н Н Я
Звертаємось до Вас з важливим питанням, яке дуже турбує всю Калуську міську об’єднану громаду, чисельністю 75 тис. осіб. Стосується це абонплати за транспортування природного газу. Згідно з постановою НКРЕКП №2080 від 07.10.2019р. з січня до споживачів почали надходити по два рахунки, один з яких за фактично спожитий газ, а другий – за транспортування. Мешканці скаржаться на несправедливу та непомірну плату за даний вид послуги (транспортування газу), розмір якої часто перевищує нараховану суму за власне самий газ. А сумарно виходить однозначне підвищення плати за блакитне паливо.
Відповідно до згаданої вже постанови, громадяни також мають оплачувати за транспортування природного газу з мереж, що були прокладені власним коштом мешканців до приватних помешкань, і за які їм ніхто не проводив відшкодування.
Така ситуація прогнозовано викликала соціальну напругу серед мешканців громади. Підхід до розрахунків за газ є зовсім незрозумілим для більшості.
На наше переконання надавачі послуг з доставки газу повинні були взяти до розрахунку фактичне його використання споживачем, тобто, тільки те, що показують і фіксують лічильники. А додавання сумнівних коефіцієнтів породжує тільки невдоволення серед мешканців громади.
Також вважаємо, що нарахування платні за газ не відповідає вимогам Закону України «Про житлово-комунальні послуги» , адже попередньо ніхто не роз’яснив структуру тарифу, розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі їх ненадання; про несплату вартості комунальних послуг у разі їх невикористання, як це передбачено ст.7.
А зобов’язання споживачів платити за транспортування газу, об’єм якого не використовували, взагалі є алогічним.
Це стосується і комунальних підприємств, які використовують газ для виробництва теплової енергії для споживачів міста Калуша і негативно позначається на їхній фінансово-господарській діяльності.
Беручи до уваги все вищесказане, просимо Вас вжити заходів щодо перегляду постанов НКРЕКП, які стосуються тарифів за газ і його транспортування, врегулювавши питання справедливого і зрозумілого тарифу за газ без штучного відокремлення на транспортування, скасувати плату з громадян за транспортування газу, які його не використовували фактично.
        
                                                                  Прийнято на 72 позачерговій сесії сьомого демократичного
скликання Калуської міської ради
13 лютого 2020 року