ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Новий проект

Дата:

07.12.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 812
Про затвердження нової редакції Положення Комунального закладу «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради»


РІШЕННЯ                              
                 
  
Про затвердження нової редакції
Положення Комунального закладу
«Централізована бібліотечна система
Калуської міської ради»
 
           Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР (зі змінами та доповненнями), Закону України «Про культуру» від 14 грудня 2010 року № 2778-VІ (зі змінами та доповненнями), Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27 січня 1995 року № 32/95-ВР (зі змінами та доповненнями), керуючись розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Івано-Франківської області» від 12 червня 2020 року № 714-р, з метою створення належних умов для ефективної інформаційної діяльності бібліотек, які знаходяться на території Калуської міської територіальної громади, враховуючи рекомендації постійних комісій міської ради, міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити нову редакцію Положення Комунального закладу «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради», що додається.
2. Директору Комунального закладу «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради» (Наталія Воробець) подати нову редакцію Положення Комунального закладу «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради» на державну реєстрацію.
3. Вважати таким, що втратило чинність рішення Калуської міської ради від 20.12.2019 року № 2849 «Про затвердження нової редакції Положення Комунального закладу «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради».
4.   Контроль за виконанням рішення покласти на заступника  міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Надію Гуш.
                   
        
Міський голова                                                                                  Андрій Найда

 

ПОЛОЖЕННЯ

КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ЦЕНТРАЛІЗОВАНА БІБЛІОТЕЧНА СИСТЕМА

КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ»

(нова редакція)

Калуш

2020

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Положення  Комунального закладу «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради» (далі – Положення) визначає основні засади діяльності Комунального закладу «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради» (далі – Заклад) і поширюється на всі бібліотеки, що входять до складу Закладу.
1.2. Заклад об’єднує бібліотеки Калуської ОТГ у єдине структурно-цілісне утворення для найбільш ефективного використання бібліотечних ресурсів і є інформаційним, культурно-освітнім центром, що має упорядкований фонд документів і надає їх у тимчасове користування фізичним і юридичним особам.
1.3. Засновником Закладу є Калуська міська територіальна громада в особі Калуської міської ради (Код в ЄДРПОУ 33578261) (далі – Засновник). Орган управління Закладу – управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради (Код в ЄДРПОУ 02006359) (далі – Орган управління).
1.4. Заклад здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, Закону України «Про культуру», Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», інших законів України, указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, зокрема Постанови від 12 грудня 2011 року № 1271 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися державними і комунальними закладами культури» (зі змінами та доповненнями), наказів Міністерства культури та інформаційної політики України, Івано-Франківської обласної ради, Калуської міської ради та її виконавчого комітету, розпоряджень міського голови, наказів управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради, іншими нормативно-правовими актами, що регулюють діяльність у галузі культури та цим Положенням.
1.5. Заклад є юридичною особою, має печатку з своїм найменуванням і особистий рахунок.
1.6. Заклад має єдиний штат працівників, єдиний бібліотечний фонд з централізованим комплектуванням, обробкою документів, єдиний довідково-пошуковий апарат зі зведеними каталогами.
1.7. Повна назва Закладу: Комунальний заклад «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради».   Скорочена назва Закладу: КЗ «ЦБС».
1.8. Місцезнаходження Закладу: вул. Підвальна, 6,  м. Калуш, Івано-Франківська обл., 77301.
 
ІІ. СТУКТУРА ТА ФІНАНСУВАННЯ ЗАКЛАДУ
 
2.1. Заклад об'єднує бібліотеки у єдине структурно-цілісне утворення для ефективного використання бібліотечних ресурсів.
2.2. Структура Закладу включає центральну бібліотеку імені Тараса Шевченка та структурні підрозділи – бібліотеки на правах філій, які розташовані в межах Калуської міської територіальної громади:
- бібліотека-філія для дітей;
- бібліотека-філія для юнацтва;
- бібліотека-філія №1;
- бібліотека-філія №2;
- бібліотека-філія №3;
- бібліотека-філія №4 села Кропивник;
- бібліотека-філія №5 села Мостище;
- бібліотека-філія №6 села Вістова;
- бібліотека-філія №7 села Бабин-Зарічний;
- бібліотека-філія №8 села Сівка-Калуська;
- бібліотека-філія №9 села Студінка;
- бібліотека-філія №10 села Середній Бабин;
- бібліотека-філія № 11 села Боднарів
- бібліотека-філія № 12 села Голинь
- бібліотека-філія № 13 села Довге Калуське
- бібліотека-філія № 14 села Копанки
- бібліотека-філія № 15 села Мислів
- бібліотека-філія № 16 села Пійло
- бібліотека-філія № 17 села Ріп’янка
- бібліотека-філія № 18 села Тужилів
2.3. Бібліотечний фонд, майно, обладнання усіх бібліотек в структурі Закладу знаходяться на балансі Закладу.
2.4. Центральна бібліотека імені Тараса Шевченка є  головною бібліотекою Закладу, має відповідні відділи, формує, зберігає і організує єдиний фонд документів, визначає його структуру та здійснює розподіл між бібліотеками-філіями та відділами Центральної бібліотеки імені Тараса Шевченка, організовує його розповсюдження і використання, а також є організаційно-методичним центром для бібліотек-філій Закладу.
2.5. Заклад є неприбутковим. Основне фінансування здійснюється управлінням культури, національностей та релігій Калуської міської ради за рахунок коштів місцевого бюджету в межах асигнувань, передбачених на утримання бібліотечної мережі. Додаткове фінансування здійснюється за рахунок коштів, одержаних бібліотеками від господарської діяльності, надання платних послуг та інших джерел, не заборонених законодавством України. Бухгалтерський облік фінансової діяльності Закладу здійснюється централізованою бухгалтерією управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради.
 
 
ІІІ. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ДІЯЛЬНОСТІ
 
3.1. Метою діяльності Закладу  є:
 - створення умов для реалізації прав громадян на бібліотечне обслуговування, незалежно від їх статі, віку, національності, освіти, соціального походження, політичних і релігійних переконань, місця проживання;
- забезпечення вільного доступу до інформації й культурних цінностей, що збираються, зберігаються в бібліотеках і надаються в тимчасове користування громадянам; 
- задоволення  й  формування   бібліотечних,   бібліографічних, інформаційних, наукових, культурно-освітніх і духовних потреб читачів, інших споживачів інформації, залучення громадськості до цінностей національної й світової культури, науки й освіти.
3.2. Основними завданнями та напрямками діяльності Закладу є:
          - забезпечення культурно-дозвіллєвих потреб громади, пошук та запровадження нових моделей культурного обслуговування;
-  обслуговування  населення  Калуської міської  територіальної громади через абонементи, читальні зали, інтернет-центри та дистанційне обслуговування засобами телекомунікацій;
-  формування та збереження бібліотечних фондів, просвітницька та соціокультурна діяльність, краєзнавча робота;
- надання платних послуги відповідно до чинного законодавства України;
У своїй діяльності Заклад керується принципами нейтралітету щодо політичних партій, громадських рухів і конфесій; гуманізму, пріоритету загальнолюдських цінностей.

ІV. ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ЄДИНОГО БІБЛІОТЕЧНОГО ФОНДУ

4.1.  Бібліотечний фонд Закладу є універсальним за змістом і формується на різних носіях інформації.
4.2. Фонд Центральної бібліотеки імені Тараса Шевченка включає повний перелік документів і баз даних. Наукова, спеціальна та особливо цінна література, що надходить в декількох або одному примірнику. Найважливіші інформаційні і бібліографічні документи зберігаються у Центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка.
4.3. Фонд бібліотек-філії формується з урахуванням інформаційних потреб користувачів і особливостей зони обслуговування.
4.4. Центральна бібліотека імені Тараса Шевченка забезпечує:
-  централізоване комплектування і обробку бібліотечного фонду Закладу;        
- оперативність надходження нових документів у всі підрозділи; вивчення потреб користувачів Закладу, ступеня їхнього задоволення фондами;  
- здійснює сумарний та індивідуальний облік документів, що надходять до Закладу, філії ведуть сумарний та індивідуальний облік, закріпленого за ними фонду;
- регулярно інформує філії про нові надходження, створює довідково-пошуковий апарат на фонд Закладу, у тому числі зведені каталоги. Філії ведуть каталоги і картотеки на свої фонди;
- здійснює облік документів, що вибувають з єдиного бібліотечного фонду Закладу (складання актів, вилучення з форм обліку, довідково-бібліографічного апарату) за поданням актів бібліотеками-філіями. Зняття з балансового рахунку здійснюється централізованою бухгалтерією управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради.
4.5. Щорічне оновлення бібліотечних фондів Закладу повинно становити не менше 1 назви книг, періодичних видань на 10 жителів зони обслуговування.
 
V. МАЙНО ЗАКЛАДУ
 
5.1. Майно Закладу становлять основні засоби, оборотні та необоротні активи, а також інші цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі Закладу.
5.2. Майно Закладу закріплюється за ним на праві оперативного управління.
 5.3. Діяльність Закладу здійснюється за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету (загального та спеціального фондів).
 5.4. Джерелами формування майна Закладу є:
  -   бюджетні асигнування;
        - кошти, одержані від надання платних послуг, інших видів господарської діяльності;
        - безоплатні та благодійні внески, пожертвування юридичних і (або) фізичних осіб;
         - інші джерела, не заборонені законодавством України.
       5.5. Доходи (прибутки) Закладу використовуються виключно для фінансування видатків на його утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених його установчими документами.

VІ. УПРАВЛІННЯ

6.1. Заклад очолює директор, який одночасно є керівником Центральної бібліотеки імені Тараса Шевченка. Директор призначається на посаду начальником управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради за результатом конкурсу та рекомендацією конкурсної комісії на контрактну основу терміном на 5 років.
6.2. Директор діє від імені Закладу, представляючи її інтереси в органах місцевого самоврядування, органах державної влади, підприємствах, установах та організаціях, у відносинах з юридичними та фізичними особами.
6.3. Директор Закладу направляє подання про прийняття та звільнення працівників Закладу на розгляд начальнику управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради на підставі чинного законодавства України.
6.4. При Закладі можуть створюватись дорадчі органи для прийняття рішень з основних напрямів роботи.
6.5. Директор Закладу забезпечує формування і вчасне подання до управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради планово-звітної документації.
VІI. ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДУ
7.1. Припинення діяльності Закладу здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації у випадках та порядку, встановлених законодавством України.
7.2. Рішення про припинення діяльності Закладу приймається Калуською міською радою за погодженням із Міністерством культури України.
7.3. При реорганізації чи ліквідації Закладу працівникам, які звільняються, гарантується додержання їх прав та інтересів відповідно до трудового законодавства України.
7.4. Ліквідація Закладу здійснюється ліквідаційною комісією, яка створюється відповідно до законодавства України.
7.5.  У разі припинення діяльності Закладу (у результаті його ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення), активи за погодженням Калуської міської ради, передаються одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховані до доходу бюджету.
 
 
Підготував:
Директор Комунального закладу
«Централізована бібліотечна система
Калуської міської ради»                                                          Наталія Воробець