ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Новий проект

Дата:

09.12.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 819
Про Програму капітального ремонту  житлового фонду  міста Калуша на 2021-2023 роки

РІШЕННЯ

                                                                                    
 
Про Програму капітального ремонту 
житлового фонду  міста
Калуша на 2021-2023 роки                                                              
                                                                                                          
 
          Керуючись Законами України « Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до ст. 71.91 Бюджетного кодексу України, враховуючи висновки постійних комісій міської ради з питань соціально-економічного розвитку,бюджету та інвестиційної політики, з питань власності, житлово-комунального господарства та екології, міська рада
Вирішила:
  1. Затвердити Програму капітального ремонту житлового фонду міста Калуша на 2021-2023 роки згідно з додатком.
  2. Визначити управління житлово-комунального господарства міської ради  (Юрій Рекунов) головним розпорядником та виконавцем Програми.
  3. Управлінню житлово-комунального господарства міської ради (Юрій Рекунов) щорічно звітувати на сесії міської ради про хід виконання Програми капітального ремонту житлового фонду міста Калуша на 2021-2023роки.
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Богдана Білецького та постійну комісію міської ради з питань власності, житлово-комунального господарства та екології.
 
 
Міський голова                                                                                  Андрій Найда

 
Затверджено
Рішенням міської ради
                                                                                             від________ №______
                                                                                                   Секретар міської ради     
 
 
 
 
 
Програма
 
капітального ремонту  житлового  фонду міста Калуша на 2021-2023роки.
 
 
 
 
 
Замовник Програми
Управління житлово-
комунального господарства
Калуської міської ради                              Юрій Рекунов  ____________
                                                                                                      (підпис)
 
 
 
 
 
Погоджено
Управління економічного
Розвитку міста міської
 ради                                                       Юрій Соколовський______________
                                                                                                      (підпис)
 
 
Фінансове управління
Міської ради                                          Леся Поташник__________________
                                                                                                      (підпис)
 
                                      
 
 
 
 
 
 
Програма
 
капітального ремонту  житлового фонду міста Калуша на 2021-2023роки.
 
  1. Загальні положення.
 
         Програма капітального ремонту житлового фонду на 2021-2023роки розроблена  з урахуванням Законів України: «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», « Про місцеве самоврядування в Україні», « Про житлово-комунальні послуги», « Про приватизацію державного житлового фонду»  та інших актів законодавства України, спрямованих на покращення технічного стану житлового фонду шляхом проведення капітального ремонту спільного майна у багатоквартирному будинку за рахунок коштів бюджету Калуської об’єднаної територіальної громади та коштів співвласників багатоквартирних будинків.
     Однією з найбільш гострих соціально-економічних проблем на сьогоднішній день в Україні є житлова. Застарілі організаційні принципи роботи житлово- експлуатаційних організацій, відсутність системних перетворень у житлово- комунальній сфері, постійне недофінансування запланованих заходів щодо належного утримання та ремонту житлового фонду призвело до неналежного стану житла його фізичного та морального зносу, погіршення естетичного вигляду та масових скарг мешканців.
     Приватизація житлового фонду призвела до появи власників житла з утриманським ставленням до свого майна (частка приватизованого житлового фонду у м. Калуш складає більше 98%). Відповідно до ч.2 ст.10 Закону України
 « Про приватизацію державного житлового фонду » власники квартир у багатоквартирному будинку є співвласниками всіх допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання,  елементів зовнішнього благоустрою і зобов’язані брати участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки майна у будинку. Власниками житла у більшості випадків стали особи, які не готові нести тягар утримання житла. Безоплатно отримавши житло, вони  знаходяться в очікуванні фінансової допомоги з боку держави або міської влади на його утримання, в тому числі проведення капітального ремонту свого будинку.
      З 01 липня 2015року введено в дію Закон України « Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Цим Законом було внесено принципові зміни у звичну схему співпраці Управляючих компаній з мешканцями житлових будинків – він покликаний спонукати мешканців бути більш свідомими та відповідальними до спільного майна житлового будинку.
      Для  покращення задоволення потреб власників   житла, збільшення обсягів капітальних ремонтів будинків, регулювання термінів ремонтів пропонується створити механізм проведення капітальних ремонтів будинків у нашому місті на умовах співфінансування.
   
 
 
      Залучення коштів власників житла не тільки підвищить фінансові можливості щодо проведення ремонтних робіт, але  й стимулюватиме господарське ставлення мешканців до спільного майна, його утримання і збереження .
     Реалізація цієї програми дасть можливість міській раді отримати зворотній зв'язок від відповідальних співвласників, а також розуміння   того, що більшу підтримку потрібно надавати саме тим мешканцям, які дбайливо та відповідально ставляться до свого спільного майна – багатоквартирного будинку.
      На сьогодні неможливо уявити функціонування багатоповерхової забудови без ліфтів, якість роботи яких оцінюється безпечною експлуатацією, високими технічними, естетичними характеристиками та оперативним прийняттям заходів організацією, що їх  обслуговує, при будь – яких зупинках. Забезпечення  безперебійної і безпечної роботи ліфтового господарства є надзвичайно важливою соціальною проблемою, оскільки зупинення роботи ліфтів спричиняє соціальну напругу серед громадян, які користуються ліфтами.  Непрацючі ліфти значно ускладнюють повсякденне життя людей з обмеженими фізичними можливостями, інвалідів, жінок з дітьми та людей похилого віку.
      У житловому фонді міста налічується 178 ліфтів. Всі 178 ліфтів відпрацювали встановлений термін (25 років), морально застаріли, фізично зношені, більша частина із них неодноразово підлягала експертному обстеженню з метою визначення можливості та умов їх подальшої експлуатації. За останні 10 років не проводились роботи із заміни чи модернізації ліфтового обладнання, однак для забезпечення безпечної та безперебійної роботи ліфтів щорічно із міського бюджету виділяються кошти на проведення капітальних ремонтів ліфтів за результатами експертних обстежень та періодичних оглядів.
       Також  актуальним є питання проведення капітальних ремонтів сходових кліток в під’їздах багатоповерхівок та обладнання освітлення сходових кліток, оскільки оздоблення стін, стель, та підлоги від тривалої експлуатації значно погіршили естетичний вигляд, в більшості випадків спостерігається відшарування, здуття, відпадання шару фарби та штукатурки, пошкодження бетонних та мозаїчних поверхонь сходових маршів та площадок.
       Не зважаючи на виконання значного обсягу робіт, на сьогоднішній день потребують капітального ремонту сходові клітки в 88-ми житлових будинках,які
знаходяться в управлінні ТзОВ « УК Комфорт-Дім», ТзОВ «УК Теплодім», та ТзОВ «М-Монтаж», для  чого орієнтовно необхідно 50млн. грн.
   Актуальним на сьогоднішній день залишається питання капітальних ремонтів існуючих покрівель, внутрібудинкових мереж, швів панельних будинків, капітальних ремонтів фасадів з утепленням, відмосток, входів, тощо…            
     Програма регулює правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконанням обов’язків  співвласників багатоквартирного будинку щодо його належного утримання та проведення капітальних ремонтів.
          Дія програми поширюється на всі  багатоквартирні будинки Калуської міської об’єднаної територіальної громади.
 
                                   
2.Мета програми
 
         Програмою передбачено забезпечити виконання  комплексу робіт та низку першочергових заходів на 2021-2023роки, спрямованих на відновлення з можливим поліпшенням експлуатаційних показників житлових будинків, а також створення дієвого механізму залучення коштів співвласників для безпечного комфортного проживання у житлових будинках, проведення модернізації житлового фонду.
        Основні цілі впровадження Програми:
- проведення капітальних ремонтів житлових будинків, які перебувають в управлінні УК за рахунок коштів співфінансування  співвласників та міського бюджету;
- стимулювання активності співвласників будинків у напрямку покращення технічного стану житлового фонду у місті;
- створення сприятливих умов для збереження житлового фонду міста через проведення консультацій    серед співвласників багатоквартирних будинків.
 
                                 3.Основні завдання Програми
 
        Основними завданнями Програми є проведення комплексу ремонтних робіт пов’язаних із відновленням фізично зношених конструктивних елементів будинків та інженерних мереж, поліпшення експлуатаційних показників без зміни будівельних габаритів об’єктів спільного майна у багатоквартирних житлових будинках Калуської міської об’єднаної територіальної громади.
       Програма дозволить мобілізувати мешканців, виховувати в них відповідальність як співвласників житлових будинків до участі в утриманні житлових будинків, приймати участь у проведенні ремонтних робіт, здійснювати контроль за якістю  проведення ремонтних робіт при їх  співфінансуванні.
       Порядок проведення капітального ремонту житлового фонду та перелік   робіт з капітального ремонту  багатоквартирних житлових будинків із визначенням розміру частки співфінансування за рахунок коштів співвласників багатоквартирних будинків визначено у додатках №1-2 до Програми.
 
                               4. Фінансове забезпечення програми
 
        Джерелом фінансування Програми є кошти міського бюджету, кошти  співвласників багатоквартирних будинків.
        Перелік заходів, обсягів та джерела фінансування Програми наведено у додатку до Програми.
 
                           
 
 
5. Очікувані результати ефективності Програми.
 
        Виконання Програми  дає можливість:
  • забезпечити реалізацію державної політики щодо безпечного утримання житлових будинків міста ;
  • реалізація принципів сталого розвитку суспільства та поліпшення стану житлового фонду міста в цілому.
  • надійну і безпечну роботу ліфтів і ліфтового господарства міста та недопущення аварійних ситуацій при експлуатації ліфтів;
  • скорочення термінів простоїв ліфтів;
  • забезпечення покращення стану багатоквартирних будинків шляхом удосконалення системи управління та збільшення кількості проведених ремонтів будинків пропорційно до суми співфінансування;
  • забезпечення рівних можливостей мешканців щодо виконання робіт з капітального ремонту.
 
 
                     
6. Порядок реалізації Програми.
 
Управляючі компанії, ОСББ проводять щорічні загальні огляди багатоквартирних будинків, які передбачають комплексне обстеження комісією конструктивних елементів будинку, а також  елементів зовнішнього благоустрою з метою визначення їх технічного стану, виявлення несправностей  та прийняття рішень щодо необхідності проведення капітального ремонту житлового будинку, що відображається в акті загального огляду будинку в порядку, передбаченому Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань  житлово- комунального господарства від 17.05.2005р. №76 зареєстрований в Міністерстві юстиції України 25.08.2005 № 927/11207.
Обсяг робіт із капітального ремонту багатоквартирного житлового будинку та його конструктивних елементів, технічних пристроїв, внутрішньобудинкових  систем, прибудинкової території  та елементів зовнішнього благоустрою визначається управителем з врахуванням відповідних заяв та звернень співвласників.
Управляючі компанії, ОСББ зобов’язані доводити до відома співвласників (наймачів) інформацію про технічний стан житлового будинку та про необхідність виконання робіт з капітального ремонту. Інформація доводиться шляхом розміщення оголошень на інформаційних стендах в під’їздах житлових будинків та на сайті управляючої компанії, ОСББ.
Рішення про необхідність проведення робіт із капітального ремонту багатоквартирного будинку приймається на загальних зборах співвласником та оформляється протоколом (додаток до Програми), підписується співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах.
 
 
 
Протоколом підтверджується згода стати учасником реалізації заходів Програми, пріорітетність   за значених співвласниками ремонтних робіт та їх орієнтовна вартість. Протокол складається у двох примірниках. Один примірник передається до виконавчого комітету  Калуської ОТГ, а другий примірник передається до управляючої компанії.
У разі прийняття зборами співвласників позитивного рішення щодо проведення робіт із капітального ремонту багатоквартирного житлового будинку, уповноважений представник співвласників відкриває спеціальний рахунок в банківській установі, на який вносяться кошти співвласників, визначені як частка співфінансування.
У разі  незгоди власників на проведення робіт на запропонованих умовах співфінансування  (коли учасники зборів простою більшістю голосів приймають негативне рішення ), відомості про це вносяться до протоколу зборів. Такий протокол зборів складається в одному примірнику та передається  до управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради.
При плануванні та розподілі бюджетних призначень на капітальні ремонти житлового фонду міста Калуш на рік, плануються роботи в багатоквартирних житлових будинках співвласники яких погодились на проведення робіт на умовах співфінансування та мають на рахунку необхідну суму коштів для фінансування частини робіт за рахунок співвласників.
Суми, передбачені на виконання Програми, для головного розпорядника коштів – управління житлово - комунального господарства Калуської міської ради затверджується у видатковій частині бюджету м. Калуш.
Комісією за участю представника УЖКГ міської ради, представника управляючої компанії, уповноваженого представника співвласників багатоквартирного будинку, сертифікованого кошторисника проводить обстеження технічного стану конструктивного елементу житлового будинку, який за рішенням зборів планується в капремонт, проводить необхідні заміри та складає дефектний акт, який буде підставою для замовлення проектно-кошторисної документації. Подальші дії відбуваються у відповідності до чинного законодавства (при необхідності експертиза кошторисної документації, оголошення про спрощену закупівлю в системі «Прозоро»).
Приймання виконаних  робіт з капітального ремонту згідно з умовами договору підряду здійснюється всіма сторонами із залученням осіб, що здійснюють технічний та авторський нагляд за  відповідними роботами ( у разі виникнення необхідності та наявності встановленої законодавством норми).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6.1.Реалізація заходів  програми без співфінансування залученими коштами співвласників будинку
 
         Без співфінансування  Програми залученими коштами мешканців можливо проводити роботи з капітального ремонту багатоквартирних будинків за такими напрямками:
         - виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальні ремонти житлового фонду та отримання висновку експертизи;
          -  експертні обстеження ліфтів, які відпрацювали встановлений граничний термін експлуатації (25років);
          - періодичні технічні огляди ліфтів, які проводяться 1раз в 2 роки;
         - проведення робіт з підсилення несучих конструкцій житлових будинків, які за висновком проектної організації та  за рішенням комісії визнані такими, що загрожують безпечному проживанню мешканців та можуть призвести до надзвичайної  ситуації.    
 
 
 
6.2. Розмір дольової участі у капітальному ремонті .
 
Протягом терміну дії Програми (2021-2023) встановлюється схема співфінансування  капітальних ремонтів житлових будинків, що перебувають в управлінні управляючих компаній:
Платники Роки впровадження
2021 2022 2023
Міський бюджет,% 70 70 70
Співвласники  квартир (нежитлових приміщень)багатоквартирного будинку,%  
30
 
30
 
30
 
            Частка співфінансування мешканців встановлюється з розрахунку на 1м2 загальної площі квартири  та акумулюється за рішенням загальних зборів власників на окремо відкритих рахунках та перераховується підрядній організації в повному обсязі співфінансування до початку капітального ремонту як авансовий  платіж.
 
7. Контроль за виконанням Програми
 
           Загальний контроль за виконанням Програми здійснює заступник міського голови.
        Організацію виконання Програми здійснюють виконавчі органи міської ради.
 
 
                                                                                           
Паспорт
 
         Програми капітального ремонту житлового фонду міста Калуша на 2021-2023роки
 
  1. Ініціатор розроблення програми (замовник): Управління житлово- комунального господарства Калуської міської ради.
 
  1. Розробник програми: Управління житлово-комунального  господарства Калуської міської ради.
 
  1. Співрозробники програми: Управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради, ТзОВ «Управляюча компанія «Комфорт-Дім», ТзОВ « М-Монтаж», ТзОВ « Управляюча компанія «Теплодім».
 
  1. Відповідальний виконавець програми: Управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради.
 
  1. Учасники програми: ТзОВ «Управляюча компанія «Комфорт-Дім», ТзОВ  « М-Монтаж», ТзОВ « Управляюча компанія «Теплодім»,ОСББ.
 
  1. Перелік реалізації програми: 2021-2023роки.
 
  1. Обсяг фінансування програми (млн.грн) 100,00:
        покрівлі та інші конструктивні елементи – 60.00(млн..грн)
        ліфтове господарство -10(млн..грн)
        сходові клітки-30(млн..грн)
 
 
Роки
Обсяги  фінансування млн.грн.
 
Всього
В т.ч. за  джерелами фінансування
Обласний бюджет Місцевий бюджет Інші джерела
всього по  житловому фонду
2021 34.00   23.8 10.2
2022 33.00   23.1 9.9
2023 33.00   23.1 9.9
Всього 100.00   70.00 30.0
         
в тому числі: ліфтове господарство
2021 4.00   2.8 1.2
2022 3.00   2.1 0.9
2023 3.00   2.1 0.9
Всього 10.00   7.0 3.0
сходові клітки
2021 10.00   7.0 3.0
2022 10.00   7.0 3.0
2023 10.00   7.0 3.0
Всього 30.00   21.0 9.0
покрівлі та інші конструктивні елементи
2021 20.00   14.00 6.0
2022 20.00   14.00 6.0
2023 20.00   14.00 6.0
Всього 60.00   42.00 18.0
 
 
  1. Очікувальні результати виконання програми.
 
Вчасне та якісне проведення капітальних ремонтів конструктивних елементів  житлових будинків.
9.Термін проведення звітності: щоквартально.
 
 
Замовник програми          Юрій  Рекунов   
                                             (П. І. Б.)                                                     (підпис)
 
 
Керівник програми             Богдан Білецький
                                                  (П. І. Б.)                                                     (підпис)
 
 
 
 
 
 
Додаток до програми
 
 
 
ПЕРЕЛІК
 
                          заходів, обсяги та джерела фінансування в житлових будинках міста Калуша на  2021-2023 роки.
 
Назва замовника: Управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради, млн.грн.
 
 

п/  п
 
 
 
 
 
Найменування заходу
 
 
Виконавець
 
 
Термін виконання
Орієнтовані обсяги фінансування млн.. грн..  
 
 
Очікувані результати
 
роки
 
всього
 
 
в тому числі за джерелами фінансування
міський бюджет обласний бюджет інші джерела
 
 
 
 
1
 
 
Капітальний ремонт ліфтів та розвитку ліфтового господарства в житлових будинках
 
 
Управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради
2021-2023 в т. ч. 2021-2023 в т. ч. 10,0 7,0   3.0 Забезпечення надійної експлуатації  ліфтів та ліфтового обладнання.
Забезпечення мешканців багатоповерхових житлових будинків надійною роботою ліфтів з високим рівнем комфортності та зручності.
 Створення передумов для проведення ефективних заходів з попередження та недопущення аварійних ситуацій у ліфтовому господарстві міста шляхом своєчасного проведення капітального ремонту ліфтів у житлових будинках.
 
2021
 
 
2021
 
4,0
 
 
2.8
 
   
1.2
 
2022
 
2022
 
3,0
 
2.1
   
0.9
 
2023
 
2023
 
3,0
 
3,0
   
0.9
 
 
 
2
 
 
Покрівлі та інші конструктивні елементи
 
 
Управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради
 
2021-2023 в т. ч.
 
2021-2023 в т. ч.
 
60,0
 
42.0
   
18.0
Покращення фізичного стану житлових будинків та забезпечення умов безпечного проживання.
Сприяння створення ОСББ-власної управлінської структури для вирішення проблем утримання будинків.
Забезпечення реалізації державної політики щодо регіонального розвитку у сфері житлово-комунального господарства відповідно до Закону  України  «Про приватизацію державного житлового фонду».
Реалізація принципів  сталого розвитку суспільства та поліпшення стану житлового фонду міста в цілому.
 
2021
 
 
2021
 
 
20,0
 
14.0
   
6.0
 
2022
 
2022
 
20.0
 
14.0
   
6.0
 
2023
 
2023
 
20.0
 
14.0
   
6.0
 
 
 
3
 
 
 
 
Сходові клітки житлових будинків
 
 
 
Управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради
2021-2023 в т. ч. 2021-2023 в т. ч.  
30,0
 
21.0
   
9.0
Покращення фізичного стану житлових будинків та забезпечення умов безпечного проживання.
Сприяння створення ОСББ-власної управлінської структури для вирішення проблем утримання будинків.
Забезпечення реалізації державної політики щодо регіонального розвитку у сфері житлово-комунального господарства відповідно до Закону  України  «Про приватизацію державного житлового фонду».
Реалізація принципів  сталого розвитку суспільства та поліпшення стану житлового фонду міста в цілому.
 
2021
 
 
2021
 
 
10,0
 
7.0
   
3.0
 
2022
 
2022
 
 
10,0
 
7.0
   
3.0
 
2023
 
2023
 
10,0
 
7.0
   
3.0
  
 
                                                                                                    Додаток № 2     до
Програми капітального
ремонту у житлового фонду
 
Протокол
загальних зборів співвласників будинку
 
збори співвласників будинку №______на вул. ___________________________
у м. Калуш, що відбулися ______________________
Всього у будинку квартир______
Присутні власники (представники) квартир__________________
Голова зборів______________________________________________________
                                             (прізвище, імя, по-батькові)
Секретар зборів______________________________________________________
                                             (прізвище, імя, по-батькові)
Учасники зборів ухвалили рішення про
  1. Виконати роботи із капітального ремонту___________________________
Відповідно до умов Програми співфінансування
Результати голосування:
Кількість голосів «За»_________________
Кількість голосів «Проти»_________________
Кількість голосів «Утримались»_________________
 
№ квартири П.І.Б.власника(представника
власника)
Результат голосування Підпис
       
 
 
 
 
Голова зборів____________________________________      _____________
                                   (прізвище, імя, по-батькові)                         (підпис)
 
 
 
Секретар зборів____________________________________      _____________
                                   (прізвище, імя, по-батькові)                         (підпис)