ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Новий проект

Дата:

25.02.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1095/1
Про  затвердження протоколів узгоджувальної земельної комісії по вирішенню земельних спорів з приводу суміжного землекористування    

Про  затвердження протоколів                                     
узгоджувальної земельної комісії                           
по вирішенню земельних спорів
з приводу суміжного землекористування                                  
 
      Розглянувши заяви громадян, керуючись ст.26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ст.12 Земельного Кодексу України, враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою, постійної комісії з питань власності, житлово-комунального господарства та екології, мiська pада    
 
ВИРІШИЛА:
  1. Затвердити протокол узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів від 12.02.2021 року № 1. 
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови Мирослава Тихого та постійні комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою; з питань власності, житлово-комунального господарства та екології.
 Міський голова                                                   Андрій Найда

 
                                                                 Затверджено:
                                                                                      рішення   міської ради 
                                                                                       ___.____. 2021 №____
                                                                                 Секретар міської ради
                                                                                Гільтайчук В.В.
 
                                                               Протокол № 1
засідання узгоджувальної комісії по вирішенню земельних спорів
від 12.02.2021 року                                                                        м. Калуш
Присутні:
Мельник Володимир Андрійович
 
 
Шпитальний Роман Романович              
-начальник  управління земельних відносин Калуської міської ради,
голова комісії;
- начальник юридичного відділу –юрист                                                                          виконавчого комітету Калуської міської                                                                           ради, заступник голови комісії;
Гергічна Елла Миколаївна
 
 
 
Кузик Роман Володимирович
 
 
Рекунов Юрій Іванович
 
Воконоголь Сергій Євгенійович  
 
 
 
Булавинець Василь Томович   
 
Відсутні:
Корпан Юлія Сергіївна
 
 
Онуфрик Любомир Ярославович
 
 
 
Собчук Анатолій Володимирович             
 
                             
 
 
-головний спеціаліст відділу землеустрою управління земельних відносин Калуської міської ради, секретар комісії;
- начальник управління архітектури та містобудування Калуської міської ради;
- начальник управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради;
- депутат міської ради, голова постійної                                                                          комісії міської ради з питань власності,                                                                          житлово-комунального господарства та                                                                         екології (за згодою);
- староста Мостищенського старостинського округу;
 
- головний спеціаліст-юрист юридичного відділу виконавчого комітету Калуської міської ради;
- депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою (за згодою);
- начальник міськрайонного управління
у Калуському районі та м.Калуші                                                                          Головного управління Держгеокадастру                                                                         в Івано-Франківській області (за згодою).
 
Порядок  денний
 
     1.Розгляд заяви гр.Станіславів Наталії Миколаївни, що проживає на вул.Робітнича, 23 в с.Мостище Калуського району стосовно погодження межі земельної ділянки площею 0,1384 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) громадянкою Романів Ольгою Миколаївною.
Гергічна  Е.М. зазначила присутнім про те, що інтереси гр.Станіславів Н.М. представляє згідно довіреності уповноважена особа гр.Станіславів Василь Миколайович.
Мельник В.А.: проінформував присутніх, що до Калуської міської ради також із заявами звернулись гр.Романів Ольга Миколаївна, що проживає на вул. Робітнича, 24 в с.Мостище Калуського району та гр.Сулима Оксана Михайлівна, яка є власницею домоволодіння на  вул.Робітнича, 15 в с.Мостище Калуського району. Вони стверджують про те, що гр.Станіславів Н.М. самовільно захопила частину дороги на вул. Робітнича, 23.
      Крім того зазначив, що рішенням Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 17.07.2019 року та Постановою Івано-Франківського апеляційного суду від 09.10.2019 року у справі №345/1161/19 було зобов’язано гр.Станіславів Наталію Миколаївну усунути перешкоди у користуванні гр.Сулимою О.М. земельною  ділянкою (кадастровий номер 2622884301:01:003:0097) та нерухомим майном, розміщеним на цій земельній  ділянці, заїздом між будинковолодіннями №15 і №23 по вул.Робітнича в с.Мостище Калуського району шляхом демонтажу самовільно встановленої загорожі із металічних стовпчиків і сітки.  
      Проінформував присутніх про те, що відповідно до ст. 129-1 Конституції України, судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України. Невиконання судового рішення тягне за собою кримінальну, адміністративну, цивільну, дисциплінарну відповідальність та застосування штрафних санкцій.
    Булавинець В.Т.: повідомив, що між господарством гр.Сулими О.М. (вул.Робітнича, 15) та господарством гр.Станіславів Н.М. (вул.Робітнича, 23) проходить дорога загального користування згідно з генеральним планом с.Мостище Калуського району, розробленим Івано-Франківською філією УДНДІ проектування міст «Діпроміст» в 1995 році. Крім того зауважив, що гр.Сулимою О.М. згідно даних земельно-кадастрової документації приватизовано 1м дороги (проїзду), що потребує врахування у прийнятті рішення комісією.
     Шпитальний Р.Р.: зауважив, що Калуська міська рада не має права звертатися до суду щодо скасування права власності на земельну ділянку гр.Сулими О.М.
     Кузик Р.В.: зазначив, що згідно  норм ДБН 360-92 «Містобудування. Планування та забудова міських і сільських поселень» ширина проїзду 3,5 м  з одною смугою руху.
      Романів О.М.: роз’яснила присутнім, що не погоджує громадянці Станіславів Н.М. межу земельної ділянки на вул.Робітнича, 23 в с.Мостище у зв’язку з тим, що гр.Станіславів Н.М. має намір приватизувати спільний проїзд до її домоволодіння, порушуючи її права. Оскільки рішенням Мостищенської сільської ради від 16.09.2001 року було затверджено акт земельно-узгоджувальної комісії від 13.09.2000 року, згідно якого визначили, що гр.Романів О.М. (спадкоємець гр.Романів М.Й.) разом із гр.Станіславів Н.М. (спадкоємець гр. Станіславів В.Г.) можуть користуватися спільним проїздом. При цьому, гр.Станіславів В.Г. зобов’язано не створювати перешкод при проїзді до домоволодіння  гр.Романів М.Й.
     Пукіш Олег Михайлович, що на засіданні комісії представляв інтереси своєї сестри Сулими О.М., зазначив присутнім, що гр.Станіславів Н.М. не виконує рішення Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 17.07.2019 року та Постановою Івано-Франківського апеляційного суду від 09.10.2019 року у справі №345/1161/19, чим порушує права землевласника.  
    Мельник В.А.: згідно ст.107 Земельного кодексу України «Відновлення меж» основою для відновлення меж є дані земельно-кадастрової документації. У разі неможливості виявлення дійсних меж їх встановлення здійснюється за фактичним використанням земельної ділянки. Якщо фактичне використання ділянки неможливо встановити, то кожному виділяється однакова за розміром частина спірної ділянки. У випадках, коли в такий спосіб визначення меж не узгоджується з виявленими обставинами, зокрема з встановленими розмірами земельних ділянок, то межі визначаються з урахуванням цих обставин.
     Підсумував усі аспекти, що існують по цьому спірному питанню, та виокремив наступні:
- рішення Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 17.07.2019 року та Постанова Івано-Франківського апеляційного суду від 09.10.2019 року у справі №345/1161/19 повинні бути виконані гр.Станіславів Н.М.;
- встановити ширину проїзду не менше 3,5 м  з одною смугою руху відповідно до норм ДБН 360-92 «Містобудування. Планування та забудова міських і сільських поселень», врахувавши 1м, що входить в приватизовану земельну ділянку (кадастровий номер 2622884301:01:003:0097) гр.Сулими О.М.;
- гр.Романів О.М. може користуватися дорогою загального користування (проїздом) або укласти договір сервітуту із гр.Станіславів Н.М. на право користування проїздом.
        Отже, узгоджувальна комісія по вирішенню земельних спорів може погодити межі земельної ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) стосовно гр.Станіславів Наталії Миколаївні, що проживає на вул.Робітнича, 23 в с.Мостище Калуського району за дотримання наступних умов:
      1) забезпечення ширини проїзду не менше 3,5 м з одною смугою руху, що проходить між будинковолодіннями на вул.Робітнича, 15, 23, 24 в с.Мостище Калуського району відповідно до норм ДБН 360-92 «Містобудування. Планування та забудова міських і сільських поселень».
       Розроблена ліцензійною землевпорядною організацією Земельно-кадастрове госпрозрахункове бюро Калуської міської ради топографічна зйомка місцевості з проектом впорядкування проїзду по вул.Робітнича в с.Мостище, врахувавши 1м, що входить в приватизовану земельну ділянку (кадастровий номер 2622884301:01:003:0097) гр.Сулими О.М. додається на 1-му арк.;
2) гр.Романів О.М. має право користуватися дорогою загального користування (проїздом) або укласти договір сервітуту із гр.Станіславів Н.М. на право користування проїздом.
  3) обов’язковість виконання гр.Станіславів Н.М. рішення Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 17.07.2019 року та Постанови Івано-Франківського апеляційного суду від 09.10.2019 року у справі №345/1161/19 про усунення перешкод у користуванні гр.Сулимою О.М. земельною  ділянкою (кадастровий номер 2622884301:01:003:0097) та нерухомим майном, розміщеним на цій земельній  ділянці, заїздом між будинковолодіннями №15 і №23 по вул.Робітнича в с.Мостище Калуського району шляхом демонтажу самовільно встановленої загорожі із металічних стовпчиків і сітки.
    Голосували:                                                                        «за»                   6
     Вирішили: 
     Погодити межі земельної ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) стосовно гр.Станіславів Наталії Миколаївні, що проживає на вул.Робітнича, 23 в с.Мостище Калуського району за дотримання наступних умов:
  1) обов’язковість виконання гр.Станіславів Н.М. рішення Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 17.07.2019 року та Постанови Івано-Франківського апеляційного суду від 09.10.2019 року у справі №345/1161/19 про усунення перешкод у користуванні гр.Сулимою О.М. земельною  ділянкою (кадастровий номер 2622884301:01:003:0097) та нерухомим майном, розміщеним на цій земельній  ділянці, заїздом між будинковолодіннями №15 і №23 по вул.Робітнича в с.Мостище Калуського району шляхом демонтажу самовільно встановленої загорожі із металічних стовпчиків і сітки.
2) забезпечення ширини проїзду не менше 3,5 м з одною смугою руху, що проходить між будинковолодіннями на вул.Робітнича, 15, 23, 24 в с.Мостище Калуського району відповідно до норм ДБН 360-92 «Містобудування. Планування та забудова міських і сільських поселень», враховуючи 1м, що входить в приватизовану земельну ділянку (кадастровий номер 2622884301:01:003:0097) гр.Сулими О.М.
3) Рекомендувати гр.Романів О.М. користуватися дорогою загального користування (проїздом) або укласти договір сервітуту із гр.Станіславів Н.М. на право користування проїздом.
 
Голова комісії                           _________________  Володимир Мельник
Заступник голови комісії       _________________  Роман Шпитальний
Секретар комісії:                     _________________  Елла Гергічна
Члени комісії:                           ________________    Роман Кузик
                                                      ________________   Юрій Рекунов
                                                      ________________   Сергій Воконоголь
                                                      ________________   Василь Булавинець