ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Олександр ЧЕЛЯДИН

Статус:

На розгляд наступної чергової сесії

Дата:

17.03.2023

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 233
Про тимчасове користування окремими елементами благоустрою, на території Калуської міської територіальної громади

  
Про тимчасове користування
окремими елементами благоустрою,
на території Калуської міської
територіальної громади
 
 
 
З метою врегулювання діяльності у сфері розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громадй, забезпечення благоустрою міста, керуючись Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», Законом України  «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про благоустрій населених пунктів», наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 р. №244, а також враховуючи  зауваження висловлені на громадських слуханнях та висновки постійних депутатських комісій, міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити Положення про тимчасове користування окремими елементами благоустрою міста для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території Калуської міської територілаьної громади (додаток 1).
 
 2. Затвердити Методику розрахунку вартості окремих елементів благоустрою і розміру орендної плати для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності (додаток 2).
 
3. Затвердити типовий Договір тимчасового користування окремими елементів благоустрою міста для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громадй (додаток 3).
 
4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з   питань діяльності виконавчих органів міської ради Богдана Білецького. 
 
 
 
 
 
Міський голова                                                                                                    Андрій НАЙДА
 
Додаток 1
до рішення міської ради
від  
 
Положення про оренду окремих елементів благоустрою міста для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громади
 
1.Загальнi положення
 
1.1. Положення про оренду окремих елементів благоустрою міста для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громадй (далі – Положення) розроблено на пiдставi Законів України “Про місцеве самоврядування в Україні“.
1.2. Положення розроблено з метою визначення порядку справляння орендної плати за окремі конструктивні елементи благоустрою міста та встановлення степені відповідальності за несвоєчасну сплату орендної плати або ухилення від неї.
1.3. Для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності в оренду можуть надаватися на умовах оренди окремі конструктивні елементи благоустрою міста суб’єктам підприємницької діяльності, виключно на конкурсній основі.
1.4. Ставки орендної плати за окремі конструктивні елементи благоустрою міста для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громадй встановлюються цим Положенням за взаємною згодою сторін у договорі оренди.
1.5. Орендодавцем окремих елементiв благоустрою міста для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громадй є управління комунальної власності Калуської міської ради.
1.6. Пiдставою для укладання Договору оренди окремих елементів благоустрою міста для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності Калуській міській територіальній громади (далі - Договору) є протокол конкурсної комісії з визначення переможців комерційного конкурсу на право оренди окремих елементів благоустрою міста для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громадй.
1.7 Після укладення Договору оформляється акт прийому-передачі  окремого конструктивного елементу благоустрою міста для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громаді.
 
2. Визначення розмірів орендованої площі
окремих елементів благоустрою міста, на яких розміщені пересувні тимчасові споруди для провадження підприємницької діяльності
 
2.1. Для пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності  площа орендованого елемента благоустрою визначається, як сума площі горизонтальної проекції пересувного об’єкта і площі прилеглої території не менше одного метра по периметру.
 
3. Визначення розмірів орендної плати за окремі конструктивні елементи благоустрою міста для розміщення пересувних тимчасових споруд
для провадження підприємницької діяльності
 
3.1. Ставки орендної плати за окремі конструктивні елементи благоустрою при розміщенні пересувних тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громадй визначаються, виходячи з економічної оцінки території міста.
Територія Калуської міської теритиоріальної громади поділяється на три укрупнені економіко-планувальні зони, по яких розраховуються ставки орендної плати за окремі конструктивні елементи благоустрою міста для розміщення пересувних тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громадй.
І ЗОНА — Центральна: територія обмежена вулицями С. Бандери, І. Франка, Ковжуна, Євшана, Пушкіна, пр. Лесі Українки, Винниченка, М. Грушевського, та вулиці                                Б. Хмельницького і Ринкова:
ІІ ЗОНА — Середня: у межах вулиць С. Стрільців, Чорновола, Є. Коновальця,                    М. Грушевського (від вул. Винниченка), С. Бандери (від вул. І. Франка), Привокзальна, Козоріса:
ІІІ ЗОНА — Периферійна: поза межами І та ІІ ЗОНИ.
3.2. Орендна плата за окремі конструктивні елементи благоустрою для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громаді визначається відповідно до Методики розрахунку вартості окремих елементів благоустрою і розміру орендної плати за розміщення на них пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громадй.
3.3. Розрахункові ставки орендної плати щорічно на кожний наступний рік визначаються шляхом корегування розміру розрахункової ставки попереднього року на рівень інфляції за цей рік.
3.4. Строк внесення орендної плати за окремі конструктивні елементи благоустрою для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громадй визначається в Договорі.
3.5. Орендна плата за окремі конструктивні елементи благоустрою для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громаді нараховується з моменту укладення Договору до кінця сезону (до 01.11) для сезонної торгівлі та до кінця поточного року для іншої роздрібної торгівлі.
3.6. Орендна плата за окремі конструктивні елементи благоустрою для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громаді може бути змінена згідно з рішенням міської ради та в інших випадках, передбачених законодавчими актами України.
3.7. За несвоєчасне внесення орендної плати за окремі конструктивні елементи благоустрою для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громадй орендар сплачує пеню відповідно до діючого законодавства.
3.8. Несплата орендної плати за окремі конструктивні елементи благоустрою для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громадй протягом трьох місяців з дня закінчення строку платежу є підставою для дострокового розірвання Договору на вимогу орендодавця. При цьому з орендаря стягується заборгована сума орендної плати орендної плати за окремі конструктивні елементи благоустрою для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громаді з урахуванням пені за кожен день прострочення.
 
4. Справляння та використання коштів орендної плати за окремі конструктивні елементи благоустрою міста для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громадй
 
4.1. Укладання Договору та справляння орендної плати за окремі конструктивні елементи благоустрою для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громаді здійснює управління комунальної власності Калуської міської ради.
4.2. Кошти від орендної плати за окремі конструктивні елементи благоустрою для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громаді перераховуються до цільового фонду соціального-економічного розвитку міста Калуша.
 
 
 
Секретар міської ради                                                                               Віктор ГІЛЬТАЙЧУК
 
 Додаток 2
до рішення міської ради
від
 
 
Методика розрахунку вартості окремих елементів благоустрою і розміру орендної плати за окремі конструктивні елементи благоустрою для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності  у Калуській міській територіальній громадй
1. Методика розроблена з метою визначення розміру орендної плати за розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на окремих елементах благоустрою, будівель і споруд, що є в комунальній власності.
 
2. Оцінка вартості окремого конструктивного елемента благоустрою визначається за формулою:
Вп = Вб х S (1),
де Вп - вартість окремого конструктивного елемента благоустрою;
Вб - базова вартість одного квадратного метра окремого конструктивного елемента благоустрою;
S - площа окремого конструктивного елемента благоустрою;
3. Значення коефіцієнтів Вб, S:
3.1. Вб = 50 гривень
3.2. S - площа окремого конструктивного елемента благоустрою визначається, як сума площі горизонтальної проекції пересувного об'єкта і площі прилеглої території не менше одного метра по периметру.
4. Річна орендна плата за окремого конструктивного елемента благоустрою визначається за формулою: Опл.р = Вп х Кзон х Сор (2),
де Вп - вартість окремого конструктивного елемента благоустрою, що визначається за формулою (1);
Кзон- зональний коефіцієнт;
Сор - орендна ставка у відсотках до вартості окремого конструктивного елемента благоустрою.
5. Значення коефіцієнта Сор, Кзон:
5.1. Сор - орендна ставка складає 0,1;
5.2. Кзон - зональний коефіцієнт, територія м. Калуша поділяється на зони, згідно пункту 3.1. додатку 2 даного рішення:
Таблиця 2
Зона Коефіцієнт Кзон
1 зона 20
2 зона 16
3 зона 12
 
6. Розмір місячної орендної плати визначається за формулою:
ОПЛ.міс. = Опл.р/12 (3): де О пл.р. – річна орендна плата.
 
 
 
Секретар міської ради                                                                               Віктор ГІЛЬТАЙЧУК
 
Додаток 3
до рішення міської ради
від
 
 
ДОГОВІР № ____
оренди окремих елементів благоустрою для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності в Калуській міській територіальній громадй

“_____” ________________ 202__ р.                                                                             м. Калуш


 
Управління комунальної власності Калуської міської ради в особі начальника управління, діючого на підставі Положення, надалі – “Орендодавець”, та ____________________________________________________________________________
(підприємство, організація, установа)
в особі ______________________________________________________________ діючого на підставі ___________________________________, надалі “Орендар”, уклали цей
                             (статут, положення)
 договір про наступне:
 
1. Предмет договору
 
1.1.Предметом цього договору є надання “Орендодавцем” “Орендареві” в оренду окремих елементів благоустрою для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, надалі "Об’єкт".
2. Зобов’язання сторін
2.1.“Орендодавець” зобов’язується:
2.1.1. Надати в оренду окремий конструктивний елемент благоустрою - _______________________ площею______квадратних метрів за адресою (тротуар, тощо)_______________________________________________________________________.
2.1.2. Здійснювати контроль за санітарним станом і зовнішнім виглядом "Об’єкту" з моменту видачі дозволу і до його закінчення.
 
2.2. “Орендар” зобов’язується:
2.2.1. Не встановлювати пересувні тимчасові споруди для провадження підприємницької діяльності без отриманого паспорту прив’язки тимчасової споруди на їх розміщення.
2.2.2. Своєчасно та у повному обсязі сплачувати “Орендодавцю” вартість оренди, окремих елементів благоустрою за діючими на день сплати розрахунковими ставками, визначеними згідно з “Положенням про оренду окремих елементів благоустрою міста для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у Калуській міській територіальній громадй”.
2.2.3. Встановлювати пересувні тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності відповідно до отриманого паспорту прив’язки тимчасової споруди, без пошкодження елементів благоустрою та озеленення, з забезпеченням безпеки населення при під’єднанні конструкції до електричної мережі, утримувати їх в належному технічному і санітарному стані та впорядковувати місця для їх розташування, забезпечити технічну міцність і стійкість конструкції.
2.2.4. Демонтувати пересувні тимчасові споруди для провадження підприємницької діяльності при анулюванні дії паспорта прив’язки тимчасової споруди, закінченні терміну дії паспорта прив’язки або  цього договору, а також у разі виникнення нагальної потреби для реконструкції, ремонту чи будівництва на місці розташування пересувної тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності. На період цього ремонту, реконструкції чи будівництва надається тимчасове місце для розміщення такої тимчасової споруди.
2.2.5.  Не порушувати чинні Правила торгівлі.
2.2.6   Погодити режим роботи;
2.2.7   Погодити асортиментний перелік в рай СЕС;
2.2.8 Укласти угоди з міським центром зайнятості щодо працевлаштування найманих працівників;
2.2.7. В тижневий термін листом повідомити “Орендодавця” про зміну адреси для листування, банківського рахунку, зміну назви, зміну коду ЗКПО, реорганізацію.
 
3. Порядок і строки розрахунків
3.1. Обов’язок внесення орендної плати “Орендарем” виникає з моменту укладення договору оренди окремих елементів благоустрою для розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності в Калуській міській територіальній громадй
.
3.2.“Орендар” сплачує “Орендодавцеві” плату за користування “Об’єктом” площею _____________ кв.м. щомісячно до 25 числа поточного місяця в розмірі ._____________грн. за місяць, в т.ч. ПДВ______________- грн.
3.3. Ставка плати за користування “Об’єктом” та розміри орендованої площі встановлюються сторонами при укладенні цього договору і не можуть бути нижчими від розрахункових ставок та розмірів площі, визначених пунктом 3.2. Розрахункові ставки орендної плати щорічно на кожен наступний рік визначаються шляхом коригування розміру розрахункової ставки попереднього року на рівень інфляції за цей рік.
У випадку зміни розрахункових ставок та розмірів орендованої площі, внесення плати “Орендарем” здійснюється у розмірі нових ставок з дати набрання ними чинності і він зобов’язаний не пізніше 3-х днів з цієї дати підписати з “Орендодавцем” зміни до договору. Відсутність або не підписання змін “Орендарем” не звільняє його від внесення плати у розмірі і за ставками згідно даного пункту, в т.ч. за зміненими, як це встановлено цим абзацом.
4. Відповідальність сторін
4.1. У випадку прострочення платежів, передбачених в п.3.2. цього договору “Орендар” сплачує на користь “Орендодавця” пеню від суми простроченого платежу за кожен день прострочення згідно з діючим на цей період законодавством, але не вище подвійної облікової ставки Національного банку.
4.2. При невідповідності встановленої пересувної тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності отриманому паспорту прив’язки, ставка орендної плати збільшується в десять разів на період до усунення відхилень.
4.3. Ризик випадкового пошкодження або знищення пересувної тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності або її частини несе “Орендар”.
4.4. За невиконання вимог п.2.2.3, 2.2.6 “Орендар” несе відповідальність згідно із чинним законодавством.
 
5. Рекламації та спори
5.1. Будь-які спори, претензії та вимоги, що виникають між сторонами у зв’язку з виконанням цього договору, вирішуватимуться шляхом переговорів між сторонами.
5.2. Якщо спори та розбіжності не вирішуються шляхом переговорів, сторони мають право звернутися до господарського суду.
 
 
 
6. Прикінцеві положення
6.1. Усі зміни та доповнення до цього договору мають однакову з ним юридичну силу, якщо вони оформлені письмово і підписані уповноваженими представниками сторін.
6.2. Додатки, не залежно від часу їх оформлення, підписані сторонами з метою належного виконання цього договору, є його невід’ємною частиною.
6.3. Договір припиняється по закінченню терміну його дії, або розривається достроково за згодою сторін.
6.4. У разі постійного порушення однією із сторін умов договору інша сторона вправі звернутися до господарського суду з метою розірвати цей договір в односторонньому порядку.
6.5. Несплата оренди протягом трьох місяців з дня закінчення строку платежу є підставою для дострокового розірвання цього договору на вимогу “Орендодавця“.
6.6. Договір, складений в двох примірниках, які мають однакову юридичну силу, один примірник зберігається в “Орендодавця” другий у “Орендаря”.
6.7. Укладені раніше сторонами договори, що суперечать цьому договору є не чинними.
6.8. Обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично, володіють достатньою інформацією про орендні відносини.
6.9.Після закінчення терміну дії цього договору подальші взаємовідносини сторін регулюються укладанням нового договору.

7. Термін дії договору встановлюється:
з ............................... до ..............................
 
 
8. Додатки до договору
8.1. Схема місця розташування пересувної малої архітектурної форми в масштабі 1:500 (паспорт прив’язки)
 
 
9. Юридичні адреси та банківські реквізити сторін:
 
“Орендодавець”

Назва: ................................................…………
Адреса...........................................................................................................................................
Р/р....................................................................
МФО..................... ЗКПО...................
№ свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ.....................................
індивідуальний податковий № ......................................................
Система оподаткування ……………… …………………………………………….
телефон: ..........................................
Підпис: ..............................................


М.П.
“Орендар”
Назва: ...............................................
...........................................................
Адреса....................................................................................................................
Р/р...........................................................
МФО ..................... ЗКПО..................
№ свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ ....................................
індивідуальний податковий № ..........................................................
Система оподаткування ……………… ……………………………………………..
телефон: ...........................................
Підпис: .............................................
 
М.П.
 
 
 
Секретар міської ради                                                                          Віктор ГІЛЬТАЙЧУК