ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Надія Гуш

Статус:

На розгляд наступної чергової сесії

Дата:

24.04.2023

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 328
Про звернення Калуської міської ради щодо скасування державної реєстрації релігійної громади «Свято-Николаївської парафії Івано-Франківської єпархії Української православної церкви»

 
         Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
  1. Схвалити текст звернення до Івано-Франківської обласної військової адміністрації щодо скасування державної реєстрації релігійної громади «СВЯТО-НИКОЛАЇВСЬКА ПАРАФІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ» (ЄДРПОУ: 26101419) в м.Калуш, що додається.
  2. Відділу організаційно-правової роботи Калуської міської ради направити звернення адресату невідкладно.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради Віктора Гільтайчука
 
 
 
Міський голова                                                                          Андрій НАЙДА
 
 
 
                                                                                 Голові Івано-Франківської обласної військової адміністрації
                                                                                 Світлані ОНИЩУК
 
      ЗВЕРНЕННЯ
Калуська міська рада категорично засуджує агресію російської федерації проти України та усіх, хто навіть найменшими своїми діями підтримує та допомагає окупанту, зокрема – церкву московського патріархату, яка вправно маскується під назвою Української.
Ми вже неодноразово мали змогу переконатися, що ця релігійна організація, центр якої розміщений у країні-агресорці, послідовно і системно використовується росією для політичного впливу на Україну та дестабілізації ситуації. Багато фактів, включаючи матеріали кримінальних проваджень, свідчать, що структури рпц в Україні використовувалися російськими спецслужбами для розвідувальної діяльності та рекрутування агентів в Україні.
ЗМІ та соцмережі повідомляють про сотні випадків сприяння державі-агресорці представників УПЦ (мп). Через своїх ієрархів ця церква послідовно озвучує кремлівські наративи, готуючи грунт для тотальної духовної та військової окупації.
  Питання заборони московського патріархату на державному рівні залишається відкритим. Тому вважаємо, що цей процес можна активізувати знизу, шляхом розірвання договорів оренди та/або користування на будівлі, на земельні ділянки тощо. Дієвим заходом впливу було б припинення юридичних осіб (зареєстрованих релігійних громад) московського патріархату.
Власне тому Калуська міська рада звертається до обласної військової адміністрації, як до суб’єкта владних повноважень, який здійснював реєстрацію релігійної громади «СВЯТО-НИКОЛАЇВСЬКА ПАРАФІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ» в м.Калуш (ЄДРПОУ: 26101419, свідоцтво про реєстрацію статуту № 230 від 04.04.1996 р.), з вимогою про вчинення дій спрямованих на скасування державної реєстрації вказаної релігійної громади.
Позитивне вирішення цього питання допоможе нашій територіальній громаді реалізувати наступні кроки –  перетворити культову споруду, яку використовує московський патріархат (м.Калуш, вул. Грушевського, 90) на гарнізонний храм – важливе й потрібне місце для наших захисників та захисниць. Тут вони б змогли проходити і фізичну, і психологічну реабілітацію.
Звертаємо Вашу увагу на те, що зазначена культова споруда вже більше року зачинена. Відповідно, жодних богослужінь протягом цього часу в храмі не відбувалося, і діяльність релігійної громади «СВЯТО-НИКОЛАЇВСЬКА ПАРАФІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ» на території Калуської міської територіальної громади не зафіксована.
Тож, закликаємо всіх до єдності в протистоянні агресору, щоб разом якнайшвидше наблизити перемогу! Слава Україні!
 
Схвалено на ___сесії Калуської міської ради восьмого демократичного скликання 27.04.2023