ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

РИМ Надія Михайлівна

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

16.02.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 157
Про роботу територіального центру соціального обслуговування м. Калуша

             
 Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  заслухавши звіт директорки територіального центру соціального обслуговування м.Калуша, враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
Інформацію про роботу територіального центру соціального обслуговування м.Калуша за 2023 рік  взяти до відома.
 
 
 
Міський голова                                                                          Андрій НАЙДА
 Звіт про роботу територіального центру соціального обслуговування  
м. Калуша за 2023 рік
У територіальному центрі соціального обслуговування м. Калуша  функціонує три відділення:  соціальної допомоги вдома, яке надає соціальну послугу догляду вдома,  організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, яке надає соціальну послугу натуральної допомоги та відділення денного перебування, що надає соціальну послугу соціальної адаптації.
Станом на 01.01.2024 на обліку в територіальному центрі перебувало 1303 осіб.
Згідно штатного розпису у територіальному центрі 47 штатних одиниць, 49 осіб, з них безпосередньо надають соціальні послуги   44 особи.
За звітний рік дещо зменшилися витрати міського бюджету на утримання територіального центру (на 0,5%): у 2023 році 6,04 млн. грн., проти 6,07 млн. грн., у 2022 році. Заробітна плата становила 97% витрат на утримання територіального центру.
У звітному році відбувалися онлайн навчання працівників терцентру на різну тематику зокрема навчання  «Надання соціальних послуг екстрено (кризово)»  та «Організація соціальних послуг в територіальній громаді». За результатами цих навчань 6 працівників одержали відповідні сертифікати.
 У травні поточного року проведено чергову атестацію соціальних працівників та фахівця з соціальної роботи.
Згідно договору про співпрацю між територіальним центром та Калуським міським центром соціальних служб, працівниками цього центру протягом звітного року проведено 6 занять з елементами тренінгу на тему «Емоційне вигорання» для соціальних робітників.
Діяльність територіального центру протягом року систематично висвітлювалася на офіційному сайті міської ради та в соціальних мережах. Всього було 278  таких публікацій. 
Робота відділення соціальної допомоги вдома
Протягом 2023 року соціальними робітниками відділення соціальної допомоги вдома надано соціальну послугу «догляд вдома»  370 підопічним.  Штатна чисельність відділення 38 осіб, з них 35 – соціальні робітники, що безпосередньо надають соціальну послугу догляду вдома. Нормативне навантаження для  соціального робітника – 10 осіб у міській місцевості і 6 осіб у сільській місцевості. Середнє навантаження на соціального робітника у 2023 році становило  10 осіб, при середньому нормативному – 8 осіб.
Керівники територіального центру відповідно до графіка проводять перевірку роботи соціальних робітників, відвідуючи підопічних за місцем їх проживання.
На базі відділення соціальної допомоги вдома діє мультидисциплінарна команда, до складу якої входять фахівці різних служб для комплексного надання послуг. За 2023 рік здійснено 24 виїзди цієї команди , обслужено 106 чоловік, надано 502 послуги.
Робота відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги
Відповідно до штатного розпису, у відділенні працює 2 працівники. Протягом року територіальний центр соціального обслуговування м. Калуша співпрацює з підприємствами, установами, організаціями з метою залучення благодійних коштів для надання натуральної допомоги  особам, які перебувають на обліку у відділенні. Протягом 2023 року надано послугу натуральної допомоги у вигляді продуктових наборів 738 мешканцям громади.  Ця допомога надана за кошти міського бюджету на суму 88.6 тис.грн та кошти благодійників на суму 176,36 тис. грн., всього  264,96 тис грн.
Протягом року була організована співпраця з благодійною організацією «БФ Карітас – Івано-Франківськ УГКЦ» для надання засобів особистої гігієни та продуктових наборів особам, які перебувають на обліку у відділені.
Більшість осіб, що перебувають на обліку у відділенні соціальної допомоги вдома територіального центру, є одинокими і не мають навіть далеких родичів. Саме для таких мешканців нашої громади за дорученням міського голови працівники відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги організовують привітання з ювілейним днем народження. Протягом 2023 року привітали 25 таких осіб, та 4 особи – зі 100-річним ювілеєм.
За ініціативи працівників територіального центру з нагоди Міжнародного дня осіб похилого віку власники закладів громадського харчування організували для 24 підопічних територіального центру святкові обіди.Це «Міріанна+», «Кукурузза», «Під ясенами», «Вінтаж+», «Радіус», «Гостинець», «Терези».
Робота відділення денного перебування
Відділення денного перебування надає соціальну послугу «соціальна адаптація». На обліку у відділенні станом на 01.01.2024 перебуває 195 осіб. У 2023 році на 9% збільшилась кількість осіб що перебувають на обліку.  Штатна чисельність – 3 штатні одиниці. Працює 4 працівники.
 У цьому відділенні продовжують працювати курси комп’ютерної грамотності «Мій друг комп’ютер» ( проведено 60 занять), навчання роботі на смартфоні/планшеті -  «Зі смартфоном на Ти» (60 занять).
Відбуваються спортивні заняття та заняття скандинавською ходьбою. Організатор культурно-дозвіллєвої діяльності проводила спортивно-оздоровчі заняття з членами Калуської міськрайонної організації Українського товариства сліпих (УТОС).
Університет третього віку в поточному році відвідали 180 слухачів.  Було проведено 23 заняття (лекції, заняття з психологами, екскурсії містом та музеями Калуша). 20.09.2023 було організовано поїздку до історико-меморіального музею Степана Бандери.
Директор територіального центру є секретарем опікунської ради, що займається питаннями повнолітніх недієздатних та обмежено дієздатних осіб. За звітний період організовано проведення десяти засідань опікунської ради, на яких розглянуто звернення мешканців міста, щодо надання висновку про доцільність встановлення опіки над повнолітніми мешканцями територіальної громади, які, у встановленому законом порядку, потребували опіки.
          Станом на 01.01.2024 року на обліку в опікунській раді перебувало 43 недієздатні особи та 3 обмежено дієздатні особи.
Директорка ТЦСО м. Калуша                                                 Надія РИМ