ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XLIX

Скликання:

VII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

20.12.2018

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    27
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 1998
Про затвердження міської цільової програми «Розвиток культури міста Калуша на 2019 рік»


РІШЕННЯ
від  20.12.2018    №  1998
                                                                                                                     
 
Про затвердження міської цільової програми «Розвиток культури міста Калуша на 2019 рік»
 
м.Калуш
(сорок  дев’ята  сесія сьомого демократичного скликання)
 
   
 
        Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 року № 280/97- ВР (зі змінами та доповненнями), Законом України «Про державні цільові програми» від 18.03.2004 року № 1621-IV (зі змінами та доповненнями), Законом України «Про культуру» від 14.12.2010 року № 2778-VІ (зі змінами та доповненнями), Законом України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.1995 року № 32/95-ВР (зі змінами та доповненнями), Законом України «Про музеї та музейну справу» від 29.06.1995 року № 249/95-ВР (зі змінами та доповненнями), Законом України  «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», 05.10.2000 року № 2017-III (зі змінами та доповненнями), Указом Президента України «Про деякі невідкладні заходи щодо підтримки культури і духовності в Україні» від 12 січня 2009 року № 6/209 та з метою посилення підтримки розвитку культури в місті, підвищення її ролі в суспільному житті та створення сприятливих умов для розвитку культурних і творчих ініціатив, задоволення естетичних потреб, відродження народної творчості та популяризації народних звичаїв та обрядів, організацію повноцінного, змістовного дозвілля, культурного обслуговування населення, враховуючи рекомендації постійних комісій міської ради, міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити міську цільову програму «Розвиток культури міста Калуша на 2019 рік», що додається.
2.  Визначити головним виконавцем та розпорядником коштів міської цільової програми «Розвиток культури міста Калуша на 2019 рік» управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради (Іванна Гринів).
3.   Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Любов Максимович.
                   
        
Міський голова                                                                       Ігор Матвійчук
 
 
 
        
 
 
 
 
                                                    ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням  міської  ради
від 20.12.2018     № 1998
                                                              
                                                                                              Секретар міської ради
                                                                                              
Роман Боднарчук
 
 
 
 
 
 
 
Міська цільова програма
«Розвиток культури міста Калуша
 на 2019 рік»
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Замовник Програми:
Начальник управління культури,                                                                                    національностей та релігій                                                                                 
Калуської міської ради                                                        Іванна Гринів
 
 
Керівник Програми:
Заступник міського голови                                                 Любов Максимович
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ПАСПОРТ
міської цільової програми «Розвиток культури міста Калуша на 2019 рік»
 
1. Ініціатори розроблення Програми (замовник): Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради.
2. Розробники Програми: Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради.
3. Співрозробники Програми: -
4.Відповідальний виконавець Програми: Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради.
5. Учасники Програми: управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради, управління освіти Калуської міської ради, відділу внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю Калуської міської ради,  управління у справах сім»ї, молоді, фізкультури і спорту Калуської міської ради, відділ у справах архітектури і містобудівного кадастру Калуської міської ради, відділ розвитку підприємництва управління економічного розвитку міста, фінансове управління Калуської міської ради.
6. Термін реалізації Програми: 2019 рік
7. Обсяги фінансування Програми:
Програмні обсяги фінансування, тис. грн.
Роки Всього в т.ч. за джерелами фінансування 
обласний бюджет міський бюджет інші джерела
2019 2 491,3 - 2 491,3 -
8. Очікувані результати виконання програми:
Виконання заходів Програми дасть змогу поліпшити подальший розвиток культури і мистецтва в місті, шляхом використання культурного надбання народу, кращих народних звичаїв, традицій, обрядів. Забезпечить якість, доступність і асортимент надання послуг з культурного обслуговування населення, сприятиме задоволенню творчих потреб громадян сприятиме підвищенню рівня творчих колективів нашого міста, естетичному вихованню мешканців міста, розвитку, збагаченню духовного потенціалу, забезпечить раціональне використання, ремонт і реставрацію пам’ятних знаків на території міста Калуша та проведення їх паспортизації, створить умови для покращання туристичної привабливості міста через його історико-культурну спадщину, забезпечить підтримку проведення культурно-мистецьких заходів, культурному забезпеченні потреб жителів міста, реалізації культурних потреб кожного мешканця.
9. Терміни проведення звітності: щоквартально.
           
 
Замовник Програми:  
Начальник управління культури, національностей
та релігій Калуської міської ради                                                         Іванна Гринів
                                                                                   
Керівник Програми:
Заступник міського голови                                                                    Любов Максимович
 
 
 
 
 
Вступ
            Дана програма є нормативним документом для збереження і всебічного розвитку культури, з урахуванням соціально-економічних, культурних, національних та інших особливостей міста Калуша, визначає стратегію та організаційну основу фінансово-господарських, адміністративно-управлінських умов для збереження та всебічного розвитку культури.
            У цій Програмі враховані завдання, визначені Законами України «Про культуру», «Про охорону культурної спадщини», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Про музеї та музейну справу», Стратегією сталого розвитку «Україна-2020», затвердженою Указом Президента України від 12 січня 2015 року № 5/2015, іншими Законами України, Указами Президента України та урядовими документами.
             Програма спрямована на розвиток культурних традицій, збереження історичних цінностей, забезпечення доступності закладів культури для всіх верств населення, створення максимально сприятливих умов для творчого формування особистості, розкриття її здібностей, задоволення духовних і естетичних потреб, відродження народної творчості та популяризації національних звичаїв та обрядів, організацію повноцінного, змістовного дозвілля, культурного обслуговування населення.
            Одним із напрямків програми є збереження пам’яток (об’єктів) культурної спадщини міста, здійснення ремонтно-реставраційних робіт пам’яток (об’єктів) культурної спадщини та втілення ініціативи збереження пам’ятних знаків, залучення місцевих органів влади, територіальної громади й приватної ініціативи до розвитку впорядкування пам’ятних знаків, створення умов для покращання туристичної привабливості міста, з метою дотримання чинного законодавства України щодо паспортизації пам'ятних знаків на території міста Калуша.
Органи місцевого самоврядування покликані сприяти національно-культурному розвитку українського народу, утвердженню його духовності. Дана програма містить необхідні заходи для вирішення актуальних питань духовно-релігійної сфери, збереження та належне використання культових споруд, пам’яток архітектури; охорона пам'яток сакральної архітектури та мистецтва, розвиток новітніх форм мистецтва, підтримки обдарованої молоді міста, сприяння в діяльності творчих колективів, підтримки книговидання місцевих авторів, покращення умов для задоволення культурних потреб жителів міста, тощо.
            Останніми роками було чимало зроблено для адаптації сфери культури до нових соціально-економічних умов. На місцевому рівні створено відповідні умови для функціонування закладів культури міста Калуша.
Творчий потенціал міста великий, різноплановий та різножанровий. Місто має можливість організації та проведення різних форм культурно-мистецьких заходів різного рівня: міських, обласних, регіональних, Всеукраїнських та міжнародних, маючи великий досвід роботи з практичної діяльності.
Однак, незважаючи на те, що протягом останніх років виконано конкретні заходи щодо поліпшення умов діяльності галузі, існує багато проблем (неефективне залучення коштів з інших джерел, незначний обсяг інвестицій, недостатня кількість професійних фахівців, розбалансованість у системі підготовки та підвищення кваліфікації фахівців; недостатнє пропагування серед широких верств населення кращих зразків національно-культурного надбання, проблема розвитку професійного мистецтва, тощо), які можливо вирішити за умови ефективної підтримки з боку Калуської міської ради, виділення коштів на проведення якісно нових для міста культурно-мистецьких заходів, сприяння в реалізації культурних ініціатив, фінансове стимулювання видатних діячів культури та мистецтва та ін. Це зумовлює необхідність прийняття міської цільової програми «Розвиток культури міста Калуша на 2019 рік».
 
Мета і стратегічні завдання Програми
Головною метою Програми є:
            - створення правових, економічних та організаційних умов для подальшого розвитку культурно-мистецької сфери міста Калуша;
- забезпечення розвитку духовності українського суспільства, впровадження у суспільну свідомість загальнолюдських моральних цінностей, формування цілісної культурно-національної ідентичності;
            -  реалізація першочергових і перспективних заходів, спрямованих на створення належних умов для підвищення рівня розвитку галузі культури міста Калуша, належного задоволення культурних та духовних потреб мешканців та гостей міста;
            - посилення ролі культури в місті, підвищення її ролі в розвитку громадянського, демократичного суспільства, створення сприятливих умов для розвитку культурних та творчих ініціатив з урахуванням особливостей міста, збереження національно-культурної спадщини;
          - створення умов для розвитку самодіяльної народної творчості, проведення різноманітних культурних проектів, фестивалів, конкурсів, надання організаційної та методичної допомоги творчим колективам та індивідуальним виконавцям, творчим особистостям;
- сприяння становленню мистецьких колективів, підтримка професійної творчої діяльності, реалізації науково-освітніх, культурно-мистецьких заходів для дітей та усіх категорій населення, аматорських колективів; забезпечення участі, творчих колективів та індивідуальних виконавців закладів культури у міжнародних конкурсах, фестивалях, виставках, мистецьких акціях, налагодження співробітництва з міжнародними установами, закладами культури, забезпечення обміну досвідом;
-  реалізація державної політики у сфері книговидавничої справи.
- створення умов для функціонування базової мережі закладів культури місцевого рівня, надання якісних культурних послуг для всіх верств населення, фінансова підтримка творчих колективів міста;
-   підтримка професійного та аматорського мистецтва;
- збереження та актуалізація нематеріальної культурної спадщини, розвиток народних художніх ремесел;
- забезпечення охорони, збереження і використання культурної та археологічної спадщини
- формування креативного міського середовища, популяризація сучасних видів мистецтв.
Основні завдання Програми
Програма спрямована на виконання наступних завдань:
            - забезпечення гарантій свободи творчості, вільного доступу до культурних надбань міста Калуша, створення належних умов щодо активної участі мешканців міста у культурно-мистецькій сфері;
            - визначення та задоволення потреб у якісній діяльності творчих колективів міста, підвищення рівня їх професіоналізму;
           - сприяння формуванню всебічно розвиненої високоосвіченої, культурно активної обдарованої молоді;
           - матеріальне стимулювання відомих діячів культури та мистецтва за особистий вклад у розвиток культури міста, вагомі досягнення у професійній діяльності, активну громадську роботу, збереження та пропаганду культурної спадщини, реалізацію національно-культурних ідей;
            - розвиток індивідуальних здібностей і талантів дітей та молоді, забезпечення цілісної системи роботи творчих колективів для створення умов всебічного розвитку особистості;
            - наповнення інформаційного простору конкурентоздатною книжковою продукцією місцевих авторів, забезпечення систематичного поповнення книжкових фондів, передплати періодичних видань для використання бібліотечними закладами міста, підтримка книговидання авторів міста Калуша;
            - відродження, збереження та розвиток народних традицій, свят, обрядів, збереження та популяризація історико-культурної спадщини;
            - організація та проведення концертів, театралізованих свят, фестивалів та конкурсів на високому професійно-художньому та організаційному рівнях;
            - розробка нових творчих проектів та культурних ініціатив для реалізації культурної політики у місті Калуші;
            - співпраця та підтримка громадських організацій та творчих спілок культурного спрямування міста у роботі з втілення спільних проектів;
            - розробка проектів та участь у конкурсах грантів з підтримки розвитку закладів культури міста;
- охорона, збереження та удосконалення ведення обліку об’єктів культурної спадщини та пам’ятних знаків на території міста, їх раціональне використання, ремонт і реставрація;
            - створення умов для залучення недержавних коштів, участь у  міжнародних грантах, сприяння залучення спонсорства та меценатства для підтримки та розвитку культури та мистецтва у місті;
            -  забезпечення відкриття нових театральних, хореографічних відділів, студій та створення і підтримка художніх колективів для творчої самореалізації громадян та організації культурно-розважальних заходів для мешканців міста;
            - здійснення комплексу заходів щодо розвитку та підтримки музейних закладів;
           - реалізація проекту мурал-арту. Зображення муралів на стінах будівель міста, надання їм сучасного та неординарного вигляду.
 
Фінансове забезпечення Програми
Фінансування Програми здійснюватиметься за рахунок міського бюджету, виходячи з його фінансових можливостей, а також інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України.
Обсяги фінансування можуть коригуватися в межах бюджетного періоду.
 
Очікувані результати виконання програми
- підвищиться культурний рівень жителів міста Калуша;
- створюватимуться сприятливі умови для розвитку культури в місті Калуші;
- поліпшиться рівень культурного обслуговування населення;
- покращаться умови для задоволення культурних потреб жителів міста;
- забезпечуватиметься розвиток просвітницької та виховної ролі національної культури;
-  вирішуватимуться актуальні питання реалізації нових мистецьких форм та культурних ініціатив;
-  створиться стійкий позитивний імідж спільної діяльності міської ради, релігійних громад та об’єднань громадян міста, творчих спілок культурного спрямування, тощо;
- створюватимуться умови для покращання туристичної привабливості міста;
- здійснюватиметься збереження та належне використання культових споруд, пам’яток архітектури; охорона пам'яток архітектури та культурної спадщини, недопущення дій, що призводять до їх втрати;
- здійснюватиметься повноцінне функціонування мережі закладів культури міста Калуша;
- активізується співпраця з громадськими організаціями та творчими спілками культурного спрямування, шляхом реалізації спільних проектів;
-  вдосконалюватиметься бібліотечна справа та розвиток читання шляхом технічного та програмного формування бази та мережевого доступу для читачів, здійснюватиметься якісна інформаційна підтримка бібліотечних фондів, популяризація світових літературних видань та новітніх творів;
- будуть створені сприятливі умови навчання дітей, юнацтва та підготовка майбутніх митців, підвищення кваліфікації професійних працівників галузі культури; здійснюватиметься підтримка молодих митців щодо створення сучасних творчих продуктів, нових мистецьких проектів та їх реалізація у місті;
- відбуватиметься інформування і задоволення творчих потреб громадян, їх естетичне виховання, розвиток, збагачення духовного потенціалу через проведення масових, концертних заходів.
  
Перелік
заходів, обсягів та джерела фінансування  цільової програми
«Розвиток культури міста Калуша на 2019 рік»
 
Назва замовника: Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради

з/п
Найменування заходу Виконавці Термін виконання
 
Програмні обсяги фінансування, тис. грн. Очікувані результати  
Рік Всього тис. грн. в т.ч. за джерелами фінансування:  
Обласний бюджет Міський бюджет Інші джерела фінансування  
І. Відзначення відомих діячів культури і мистецтва міста  
1. Фінансова підтримка відомих діячів культури і мистецтва міста Калуша, які внесли особистий вклад у розвиток культурно-громадського життя міста, проявили високий професіоналізм у своїй діяльності, отримали Всеукраїнське та міжнародне визнання заслуг, державні нагороди, почесні звання України, відповідно до чинного законодавства, а також здійснюють активну творчу діяльність. Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради
 
2019
рік
2019
 
50,0 - 50,0 - Матеріальне стимулювання відомих діячів культури та мистецтва за особистий вклад у розвиток культури міста, вагомі досягнення у професійній діяльності, активну громадську роботу, збереження та пропаганду культурної спадщини, реалізацію національно-культурних ідей.  
ІІ. Підтримка діяльності творчих колективів міста  
1. Муніципальні колективи міста:  
1.1. Народний театр «Легенда» Комунального закладу «Палац культури «Юність»» Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради 2019
рік
2019
 
50,0 - 50,0 - Підтримка та розвиток діяльності муніципальних колективів міста.  
1.2. Народний ансамбль пісні і танцю «Прикарпаття» Комунального закладу «Палац культури «Юність»» Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради 2019
рік
2019
 
100,0 - 100,0 - Підтримка та розвиток діяльності муніципальних колективів міста.  
1.3. Народний оркестр народної музики «Струни Прикарпаття» Комунального закладу «Палац культури «Юність»» Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради 2019
рік
2019
 
40,0 - 40,0 - Підтримка та розвиток діяльності муніципальних колективів міста.  
1.4. Народний духовий оркестр Комунального закладу «Палац культури «Юність»» Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради 2019
рік
2019
 
60,0 - 60,0 - Підтримка та розвиток діяльності муніципальних колективів міста.  
1.5. Народний ансамбль танцю «Пролісок» Комунального закладу «Палац культури «Юність»» Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради 2019
рік
2019
 
20,0 - 20,0 - Підтримка та розвиток діяльності муніципальних колективів міста.  
1.6. Народна чоловіча капела «Прометей» Будинку культури ім. Антіна Могильницького Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради 2019
рік
2019
 
25,0 - 25,0 - Підтримка та розвиток діяльності муніципальних колективів міста.  
2. Інші творчі колективи міста Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради 2019
рік
2019
 
140,0 - 140,0 - Підтримка та розвиток діяльності творчих колективів міста.  
ІІІ. Охорона, збереження та паспортизація пам’ятних знаків (пам’ятників, меморіальних дощок, горельєфів, барельєфів, тощо)  та об’єктів культурної спадщини на території міста Калуша              
1. Забезпечення ведення моніторингу та обліку об’єктів культурної спадщини та пам’ятних знаків на території міста. Проведення паспортизації вищевказаних об’єктів.
 
 
Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради 2019
рік
2019
 
20,0 - 20,0 - Популяризація культурного
надбання України. Виявлення нових даних та збір інформації про культурне надбання
міста. Упорядкування даних про об’єкти культурної спадщини, з
метою їх каталогізації.
 
ІV. Розвиток бібліотечної справи
 
 
1. Підтримка книговидання місцевих авторів міста Калуша.
 
Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради 2019
рік
2019
 
30,0 - 30,0 - Наповнення національного інформаційного простору конкурентноздатною книжковою продукцією місцевих авторів.  
V. Культурно-мистецькі заходи та сучасні види мистецтва        
1. Організація і проведення:
- загальноміських культурно-мистецьких заходів з нагоди державних свят та знаменних дат;
- фестивалів, концертних програм, творчих звітів;
- виставок, літературних та мистецьких дійств, конференцій різного рівня, тощо.
Оплата транспортних послуг, харчування учасників заходів, придбання матеріалів та предметів необхідних для проведення заходів, продуктів харчування, сувенірної продукції, призів та подарунків та ін.
Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради 2019
рік
2019
 
800,0 - 800,0 - Забезпечення підтримки та творчого розвитку кращих культурно-мистецьких традицій, проведення творчих заходів, що вже стали традиційними та отримали визнання, втілення нових проектів.  
2. Реалізація проекту мурал-арту. Зображення муралів на стінах будівель міста, надання їм сучасного та неординарного вигляду. Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради 2019
рік
2019
 
100,0 - 100,0 - Формування креативного міського середовища, популяризація сучасних видів мистецтв.  
VІ.  Підтримка альтернативних культурних ініціатив  
1. Надання можливості реалізації альтернативних ініціатив у сфері культури представникам громадськості міста. Втілення сучасних культурно-мистецьких проектів.
 
Управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради 2019
рік
2019
 
10,0 - 10,0 - Розвиток сучасного мистецтва. Створення якісно нового культурного середовища шляхом надання фінансової підтримки культурних ініціатив представникам громадськості міста.  
VІІ. Організація активного відпочинку громадян у Комунальному підприємстві «Міський парк культури і відпочинку імені Івана Франка»  
1. Утримання, збереження, повноцінного функціонування комунального підприємства «Міський парк культури і відпочинку імені Івана Франка».
Підтримка фінансово-господарської діяльності. Оплата за послуги техогляду атракціонів, поточний ремонт атракціонної техніки до початку літнього сезону, тощо.
Комунальне підприємство «Міський парк культури і відпочинку імені Івана Франка» 2019
рік
2019
 
1 046,3 - 1 046,3 - Підвищення зацікавленості користуванням розважальними спорудами, які знаходяться на території парку. Організація культурного, активного відпочинку та розваг, задоволення культурних потреб населення  
           ВСЬОГО:         2 491,3 - 2 491,3 -    
 
Замовник Програми:  
Начальник управління культури, національностей
та релігій Калуської міської ради                                                                                                            Іванна Гринів             
               
Керівник Програми:
Заступник міського голови                                                                                                                      Любов Максимович