ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

LII

Скликання:

VII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

31.01.2019

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    31
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2102
Про затвердження Програми розроблення генерального плану міста Калуш на 2019-2020 роки

РІШЕННЯ
від  31.01.2019    №  2102
                                                                                                                     
Про затвердження Програми розроблення генерального плану міста Калуша  на 2019-2020 роки м.Калуш
(п’ятдесят друга  сесія сьомого демократичного скликання)
 
   
  
З метою завершення робіт з розроблення генерального плану міста Калуш, раціонального використання території, створення повноцінного життєвого середовища, комплексного вирішення архітектурно-містобудівних проблем міста Калуш, інвестиційної діяльності фізичних та юридичних осіб, врахування законних приватних, громадських та державних інтересів під час проведення містобудівної діяльності, збереження історико-культурного середовища, керуючись законами України:  п. 42 ч. 1 ст. 26, ст. 31 "Про місцеве самоврядування в Україні", ст. 17 "Про регулювання містобудівної діяльності", ст. 53 "Про землеустрій", ст. 12 "Про містобудування", беручи до уваги лист НДПІ «Містобудування» та додаткову угоду , міська рада
ВИРІШИЛА :
  1. Затвердити Програму розроблення генерального плану міста Калуша на 2019-2020 роки  (далі Програма) (додається).
  2. Визначити головним виконавцем Програми розроблення генерального плану міста Калуша на 2019-2020 роки відділ у справах архітектури та містобудівного кадастру міської ради (Р.Кузик) та головним розпорядником коштів виконавчий комітет міської ради (І.Матвійчук).
  3. Відділу у справах архітектури та містобудівного кадастру міської ради (Р.Кузик) щорічно звітуватись на сесіях міської ради  про хід виконання Програми розроблення генерального плану міста Калуш на 2019-2020 роки.
  4. Фінансовому управлінню міської ради (Л.Поташник) забезпечити фінансування програми з бюджету міста на 2019-2020 роки згідно з додатком.
  5. Генеральний план міста Калуш подати на затвердження міській раді за наявності всіх необхідних висновків і державних експертиз, проведених згідно з чинним законодавством.
  6. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови Галину Романко.
 
 
 
Міський голова                                                             Ігор Матвійчук
                                                                                               
 
                                                                                                                 ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                                                 рішенням  міської  ради
  від 31.01.2019  № 2102
                                                                                                         
Секретар міської ради
_____Роман  Боднарчук
 
 
 
 
 
Програма
розроблення генерального плану м.Калуша
 на 2019-2020 роки
 
  
 
 
Замовник  Програми          Р. Кузик                                  __________________
                                                     (П.І.Б.)                                          (підпис)       
 
 Керівник  Програми         Г. Романко                           __________________
                                                      (П.І.Б.)                                          (підпис)        
 
 
 
 
 
Паспорт   Програми
Програма розроблення генерального плану
 м.Калуша на 2019-2020 роки
  1. Ініціатор розроблення програми (замовник) - відділ у справах архітектури та містобудівного кадастру міської ради.
  2. Розробник програми - відділ у справах архітектури та містобудівного кадастру міської ради.
  3. Співрозробники програми -                    -                                                            .
  4. Відповідальний виконавець програми - відділ у справах архітектури та містобудівного кадастру міської ради.
  5. Учасники програми - депутати міської ради, посадові особи міської ради, громада міста Калуш, громадські та релігійні організації, територіальні громади населених пунктів інтереси, яких будуть зачіпати.
  6. Термін реалізації програми – 2019-2020 роки.
    1. Етапи фінансування програми ( для довгострокових програм) – 2019 рік – розроблення генерального плану, 2020 рік – розроблення схеми зонування території міста Калуша.
  7. Обсяги фінансування (тис.грн) -  1230 тис. грн                                                                          .
Роки Обсяги фінансування , тис.грн
Всього в т.ч. за джерелами фінансування
обласний бюджет міський бюджет Державний бюджет
2019 - 2020 1230 - 1230 -
в т.ч.
2019 380 - 380 -
2020 850 - 850 -
  1. Очікувані результати виконання програми – затвердження генерального плану міста Калуш, виготовлення схеми зонування території .
  2. Термін проведення звітності – щорічно.
 
Замовник  Програми          Р. Кузик                      __________________
                                                 (П.І.Б.)                               (підпис)       
 
Керівник  Програми         Г. Романко                   __________________
                                                (П.І.Б.)                       (підпис)
 
       
 
                                                                                                                               
Програма внесення змін до генерального плану
 м.Калуша на 2019-2020 роки.
Вступ
Програма внесення змін до генерального плану міста Калуш на 2019-2020 роки  (далі - Програма) передбачає виконання вимог Закону України «Про основи містобудування», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».
Програма спрямована на внесення змін до генерального плану м.Калуш, який розроблено і затверджено в 1978 році. За 40 років дії генерального плану він вичерпав свої резерви, не відповідає вимогам сучасності та потребує оновлення. Ця Програма спрямована на забезпечення міста Калуш актуальною містобудівною документацією, яка б відповідала вимогам Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», забезпечувала можливість залучення інвестицій в міський бюджет шляхом створення інвестиційно привабливих зон для будівництва промислових, соціальних та культурних об’єктів, вирішити питання відселення мешканців м.Калуш із зони екологічної небезпеки, забезпечити сталий містобудівний, економічний та соціальний розвиток міста Калуш та вирішити проблемні питання стимулювання, розвитку, раціонального використання територій, визначення черговості і пріоритетної забудови, створення належних умов для життєзабезпечення, уточнення планувальної структури та просторової композиції забудови територій, пріоритетних та допустимих видів використання і забудови територій, збереження історико-культурного середовища.
            З 1 січня 2015 року набрали чинності ч.3 та ч.4 статті 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», які говорять: «у разі відсутності плану зонування  або  детального  плану території,   затвердженого   відповідно  до  вимог  цього Закону, передача (надання)  земельних  ділянок  із  земель  державної  або комунальної  власності  у  власність  чи  користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб забороняється» та «зміна цільового  призначення  земельної  ділянки,  яка  не відповідає  плану  зонування  території  та/або  детальному  плану території забороняється» відповідно. Враховуючи чинне законодавство виникає нагальна потреба в виготовленні схеми зонування території, яку можна виготовити на основі затвердженого генерального плану, актуалізованої картографічної основи деталізації об’єктового складу в масштабі 1:2 000 та даних земельного кадастру.  
. 
  1. Загальні положення
 
Генеральний план населеного пункту – основний вид містобудівної документації на місцевому рівні, призначеної для обґрунтування довгострокової стратегії планування та забудови території міста Калуш.
Генеральний план є комплексним планувальним документом, обов'язковим для виконання. Його положення базуються на аналізі й прогнозуванні демографічних, соціально-економічних, природно-географічних, інженерно-технічних, екологічних, санітарно-гігієнічних, історико-культурних факторів і орієнтовані виключно на вирішення питань планування території населеного пункту.
           Матеріали генерального плану вирішують основні, принципові питання з планування територій i не можуть бути  використані  замість спеціальних проектів, схем та програм розвитку галузей економіки, охорони навколишнього середовища та  здоров'я  населення,  пам'яток iсторiї i культури, інженерного захисту i підготовки території, розвитку систем транспорту, безпеки та органiзацiї  дорожнього  руху, інженерного обладнання, тощо. При складанні зазначеної  документації повинні враховуватися пропозиції вiдповiдних роздiлiв  генерального плану.
Містобудівна документація розробляється на паперових і електронних носіях на оновленій картографічній основі в цифровій формі як набори профільних геопросторових даних у державній геодезичній системі координат УСК-2000 і єдиній системі класифікації та кодування об’єктів будівництва для формування баз даних містобудівного кадастру.
Схема зонування – картографічний матеріал, якій відображає розташування і типи територіальних  зон, що забезпечує надання відповідних умов та обмежень в межах  населеного пункту.
Планування територій на місцевому рівні забезпечується відповідними місцевими радами    та    їх   виконавчими   органами   відповідно   до   повноважень, визначених законом, і полягає у розробленні та затвердженні генеральних планів населених пунктів, схем планування територій на місцевому рівні та іншої містобудівної документації, регулюванні використання їх територій, ухваленні та реалізації відповідних рішень про дотримання містобудівної документації.
 
  1. Мета та завдання Програми. Обгрунтування доцільності
розроблення Програми.
 
Основна мета Програми – своєчасне забезпечення міста та територій міської ради містобудівною документацією, завданнями якої є:
- обґрунтування майбутніх потреб та визначення переважних напрямів використання територій;
- урахування державних, громадських і приватних інтересів під час планування забудови та іншого використання територій;
- обґрунтування розподілу земель за цільовим призначенням та використання територій для містобудівних потреб;
- забезпечення раціонального розселення і визначення напрямів сталого розвитку міста Калуш;
- визначення і раціональне розташування територій житлової та громадської забудови, промислових, рекреаційних, природоохоронних територій і об’єктів;
- обґрунтування та встановлення режиму раціонального використання земель та забудови територій, на яких передбачена перспективна містобудівна діяльність;
- визначення, вилучення (викуп) і надання земельних ділянок для містобудівних потреб  на основі містобудівної документації в межах, визначених законом;
- визначення територій, що мають особливу екологічну, наукову, естетичну, історико-культурну цінність, встановлення передбачених законодавством обмежень на їх планування, забудову та інше використання;
- охорона довкілля та раціональне використання природних ресурсів;
- регулювання забудови міста Калуш та використання території Калуської міської ради.
Необхідність розроблення генерального плану міста Калуша виникла у зв’язку з тим, що відповідно до п. 3 ст. 24 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», який набрав чинності з 01.01.2015 р., у разі відсутності плану зонування  або  детального  плану території,   затвердженого   відповідно  до  вимог  цього  Закону, передача (надання)  земельних  ділянок  із  земель  державної  або комунальної  власності  у  власність  чи  користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб забороняється. А відповідно до ст. 17 цього закону у складі   генерального   плану   населеного   пункту може розроблятися  план  зонування  території  цього населеного пункту (план  зонування  території   може   розроблятися   і   як   окрема містобудівна документація після затвердження генерального плану).
  Матеріали генерального плану використовуються як вихiднi дані при розробленні іншої планувальної документації  та  проектів забудови, місцевих правил використання i забудови території  населеного пункту, iнвестицiйних програм i проектів, програм  соціально-економічного розвитку, схем визначення  земель  населених  пунктів для приватизації, планів земельно-господарського устрою населеного пункту, спеціальних проектів, схем i програм охорони навколишнього природного середовища  та  здоров'я  населення,  пам'яток історії  i культури, інженерного захисту і підготовки території, комплексних схем транспорту, проектів та схем органiзацiї  дорожнього руху, систем управління дорожнім рухом, схем розвитку систем інженерного обладнання i галузей міського господарства, виконанні грошової оцінки земель, створенні мiстобудiвного та земельного кадастрів, тощо. Тобто, відсутність містобудівної документації, яка не відповідає вимогам Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», не дозволяє належним чином здійснювати містобудівну діяльність в м. Калуш.
 
  1. Термін реалізації Програми
 
       Розрахунковий термін виконання цієї Програми становить два роки.
  1. Фінансове забезпечення Програми
 
Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету міста. Окрім цього, фінансування робіт з розроблення генерального плану міста Калуш може здійснюватись за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством.
        За рішенням міської ради для розроблення плану зонування, детального плану території крім коштів державного та місцевих бюджетів можуть залучатися кошти з інших джерел, не заборонених законом, за умови виконання функцій замовника відповідним органом місцевого самоврядування.
Всього на розроблення містобудівної документації з планування міста Калуша  до 2020 року у бюджеті міста необхідно передбачити орієнтовно 1230 тис.грн.
  1. Очікувана ефективність виконання Програми
 
Виконання Програми дасть можливість здійснювати містобудівну діяльність на території міста, налагодити дієвий контроль за дотриманням чинних законодавчих і нормативних актів у сфері містобудування, регулюванням забудови та використання територій міста Калуш, врахуванням державних, громадських та приватних інтересів під час забудови територій, у сфері збереження історико-культурного середовища, наповнювати бюджет міста коштами, які будуть отримані за рахунок оренди та надання у власність земельних ділянок, що становить основу дохідної частини бюджету міста,.
 
 
 
 
 
                                                                                                                                                 Додаток
до Програми розроблення  генерального плану м.Калуша  на 2019-2020 роки 
Перелік заходів, обсяги та джерела фінансування Програми
 
Назва замовника – Відділ у справах архітектури та містобудівного кадастру.
 
№ п/п Найменування заходу Виконавець Термін виконання Орієнтовані обсяги фінансування, тис.грн Очікувані результати
роки всього в т.ч. за джерелами фінансування
міський бюджет обласний бюджет інші джерела
1. Розроблення генерального плану міста
 
НДПІ «Містобудування» 2019 рік  
2019
 
150 150 -
 
-
 
Генеральний план міста Калуш
2. Розроблення стратегічної екологічної оцінки впливу містобудівної документації НДПІ «Містобудування» або переможець процедури закупівель  2019 рік 2019 230 230 - - Розрахунок стратегічної екологічної оцінки впливу містобудівної документації
2. Виготовлення проектно-планувальних робіт «Схема зонування території»,
в тому числі план червоних ліній вулиць
 (IІ етап генплану)
Переможець тендеру 2020 р. 2020 850 850 - - Схема зонування території та план червоних ліній вулиць
3. Всього - - - 1230 1230 - - -
 
 
 
Замовник  Програми          Р. Кузик                               _______________                                                                                                (П.І.Б.)                                         (підпис)       
Керівник  Програми         Г.Романко                           ________________                                                                    
(П.І.Б.)                                           (підпис)