ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

LXI

Скликання:

VII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

29.08.2019

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    26
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2492
Про затвердження Положення про старосту села (сіл) Калуської міської об’єднаної територіальної громади

УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ
від  29.08.2019      2492
                                                                                                                     
Про затвердження Положення про старосту села (сіл) Калуської міської об’єднаної територіальної громади
 
м.Калуш
(шістдесят перша сесія сьомого демократичного скликання)
 
   
 
 
 
Відповідно до п. 3 Прикінцевих положень Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад»,  статті 141, пункту 2 частини 3 статті 26  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про місцеві вибори»,  міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити Положення про старосту села (сіл) Калуської міської об’єднаної територіальної громади (додається).
 
2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань законності, депутатської діяльності та антикорупційноїполітики.
 
 
 
 
Міський голова                                                                Ігор Матвійчук                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення міської ради
від 29.08.2019   №  2492
 
Секретар міської ради
           Роман Боднарчук
 
 
 
ПОЛОЖЕННЯ
про старосту села (сіл) Калуської міської об’єднаної територіальної громади
 
І. Загальні положення
1.1. Це Положення розроблене відповідно до Конституції України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про добровільне об’єднання територіальних громад», «Про місцеві вибори», інших актів законодавства України та визначає правовий статус старости, порядок його обрання та припинення повноважень, його права та обов’язки, повноваження,  відповідальність, порядок звітування та інші питання, пов’язані з діяльністю старости села (сіл) Калуської міської  об’єднаної територіальної громади (далі - староста).
1.2  Положення затверджується рішенням міської ради об’єднаної територіальної громади (далі – міської ради).
 
ІІ. Правовий статус старости
2.1. Староста є виборною посадовою особою місцевого самоврядування, який представляє інтереси жителів відповідного села (сіл), визначених за рішенням міської ради, утвореної відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».
2.2. Правовою основою діяльності старости є Конституція України, закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про добровільне об’єднання територіальних громад», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про місцеві вибори», інші акти законодавства України,  це Положення, рішення міської ради та інші акти органу місцевого самоврядування.
2.3. Староста за посадою є членом виконавчого комітету міської ради, де представляє інтереси мешканців відповідного села (сіл).
2.4. Староста не може мати інший представницький мандат, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, у тому числі на громадських засадах, займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю.
2.5. На старосту поширюються гарантії діяльності депутатів місцевих рад, передбачені Законом України «Про статус депутатів місцевих рад", якщо інше не встановлено законом.
2.6. На старосту поширюються обмеження визначені Законом України «Про запобігання корупції».
 
  ІІІ. Обрання старости та строк його повноважень. Припинення повноважень старости
3.1. Староста обирається жителями села (сіл), розташованого на території відповідного старостинського округу на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування в порядку, визначеному законом, і здійснює свої повноваження на постійній основі.
3.2. Вибори старости проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, до якого входить територія одного або декількох населених пунктів, визначених міською радою  об’єднаної територіальної громади з метою забезпечення представництва інтересів жителів такого населеного пункту (населених пунктів) старостою (далі – «старостинський округ»).
Єдиний одномандатний виборчий округ для виборів старости складає територія відповідного села (сіл), розташованого на території відповідного старостинського округу.
3.3. Право голосу на виборах старости мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України, належать до відповідної об’єднаної сільської, селищної, міської територіальної громади та проживають на території відповідного села, селища (сіл, селищ) в межах відповідного старостинського округу.
3.4.  Старостою може бути обраним будь-який громадянин України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України.
3.5. Старостою не може бути обраний громадянин України, який має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку.
3.6. Повноваження старости починаються з моменту складення ним Присяги відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» на пленарному засіданні міської ради, на якому відповідною територіальною виборчою комісією були оголошені рішення щодо його обрання та реєстрації.
3.7. Строк повноважень старости, обраного на чергових виборах, становить п’ять років, крім випадків дострокового припинення його повноважень з підстав і в порядку, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».
3.8. Повноваження старости припиняються достроково у разі:
1) його звернення з особистою заявою до міської ради про складення ним повноважень старости;
2) припинення громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України;
3) набуття громадянства іншої держави;
4) набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього;
5) набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією, яким накладено стягнення у виді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов’язана з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
6) набрання законної сили рішенням суду про визнання його недієздатним, безвісно відсутнім чи оголошення померлим;
7) його смерті;
8) відкликання з посади за народною ініціативою.
3.9. Повноваження старости можуть бути достроково припинені за рішенням міської ради, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень. Рішення про дострокове припинення повноважень старости рада приймає таємним або відкритим голосуванням більшістю голосів від загального складу ради.
3.10. Повноваження старости можуть бути достроково припинені також у випадку, передбаченому Законом України "Про правовий режим воєнного стану".
3.11. Староста може бути відкликаний з посади за народною ініціативою в порядку, визначеному Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», з особливостями, передбаченими частинами четвертою і п’ятою статті 791 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», не раніше як через рік з моменту набуття ним повноважень.
3.12. Рішення про внесення пропозицій щодо відкликання старости за народною ініціативою приймається на зборах виборців у кількості не менше 10 осіб для відкликання старости села.
На підтримку пропозиції про відкликання старости має бути зібрано кількість підписів, що перевищує кількість голосів, поданих за нього на місцевих виборах, за результатами яких він був обраний старостою.
Рішення про дострокове припинення повноважень старости у зв’язку з його відкликанням за народною ініціативою приймається за поданням територіальної виборчої комісії міською радою більшістю голосів від її загального складу.
3.12. Повноваження старости припиняються достроково, а відповідна особа звільняється з посади:
1) з підстав, зазначених у пунктах 1, 2, 3 частини першої статті 791 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з дня прийняття міською радою рішення, яким береться до відома зазначений факт;
2) з підстав, зазначених у пунктах 4, 5, 6 частини першої статті 791 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з дня, наступного за днем одержання радою або її виконавчим комітетом копії відповідного рішення суду, без прийняття рішення відповідної ради;
3) з підстави, зазначеної у пункті 7 частини першої статті 791 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з дня смерті, засвідченої свідоцтвом про смерть;
4) з підстави, зазначеної у пункті 8 частини першої статті 791 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з моменту вступу на цю посаду іншої особи, обраної на наступних місцевих виборах;
5) у випадку, передбаченому абзацом першим частини другої статті 791 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з дня прийняття відповідною радою рішення про дострокове припинення повноважень старости;
6) з підстави, зазначеної в абзаці другому частини другої статті 791 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з дня набрання чинності актом Президента України про утворення відповідної військової адміністрації населеного пункту (населених пунктів).
В разі дострокового припинення повноважень старости позачергові вибори старости призначаються міською радою територіальної громади.
 
IV. Повноваження старости
Староста:
  1. представляє інтереси жителів відповідного села, селища у виконавчих органах міської ради;
  2. бере участь у пленарних засіданнях міської ради та засіданнях її постійних комісій;
  3. має право на гарантований виступ на пленарних засіданнях міської ради, засіданнях її постійних комісій з питань, що стосуються інтересів жителів відповідного села, селища;
  4. сприяє жителям відповідного села, селища у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування;
  5. бере участь в організації виконання рішень міської ради, її виконавчого комітету, розпоряджень міського голови на території відповідного старостинського округу та у здійсненні контролю за їх виконанням;
  6. бере участь у підготовці проекту місцевого бюджету в частині фінансування програм, що реалізуються на території відповідного старостинського округу;
  7. вносить пропозиції до виконавчого комітету міської ради з питань діяльності на території відповідного старостинського округу виконавчих органів міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної власності та їх посадових осіб;
  8. бере участь у підготовці проектів рішень міської ради, що стосуються майна територіальної громади, розташованого на території відповідного старостинського округу;
  9. бере участь у здійсненні контролю за використанням об’єктів комунальної власності, розташованих на території відповідного старостинського округу;
  10. бере участь у здійсненні контролю за станом благоустрою відповідного села, селища та інформує міського голову, виконавчі органи міської ради про його результати;
  11. отримує від виконавчих органів міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної власності та їх посадових осіб інформацію, документи і матеріали, необхідні для здійснення наданих йому повноважень;
  12. сприяє утворенню та діяльності органів самоорганізації населення, організації та проведенню загальних зборів, громадських слухань та інших форм безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення у відповідному селі, селищі;
  13. здійснює інші повноваження, визначені Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та іншими законами.
 
V. Обов’язки старости
Староста зобов’язаний:
1) додержуватися Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, регламентів міської ради та виконавчого комітету цього Положення та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок його діяльності та взаємовідносини з об’єднаною територіальною громадою, органами місцевого самоврядування та їхніми посадовими особами, громадою та її членами;
2) брати участь у засіданнях виконавчого комітету міської ради;
3) виконувати доручення міської ради, її виконавчого комітету, міського голови, інформувати їх про виконання доручень;
4) вчиняти нотаріальні дії;
5) вести прийом членів громади в межах відповідного старостинського округу згідно з визначеним графіком прийому;
6) сприяти виконанню на території відповідного старостинського округу програм соціально-економічного та культурного розвитку, затверджених рішенням ради, інших актів ради та її виконавчого комітету, вносити до виконавчого комітету, інших виконавчих органів ради пропозиції з цих питань;
7) брати участь в організації та проведенні зборів членів відповідної громади та у оформленні документів цих зборів, вносити пропозиції до порядку денного зборів; організовувати виконання рішень зборів членів відповідної громади та здійснювати моніторинг їх виконання;
8) приймати від членів територіальної громади в межах старостинського округу заяви, адресовані органам місцевого самоврядування об’єднаної територіальної громади та їхнім посадовим особам, передавати їх за призначенням;
9) вести діловодство, облік і звітність з передачею документів до архіву;
10) здійснювати моніторинг за станом довкілля, станом об’єктів інфраструктури, громадського  правопорядку;
11) здійснювати моніторинг за дотриманням прав і законних інтересів жителів села (сіл) у сфері соціального захисту, культури, освіти, спорту, туризм, житлово-комунального господарства, реалізації права на працю, медичну допомогу;
12) здійснювати моніторинг благоустрою відповідного населеного пункту об’єднаної територіальної громади, вживати заходів до його підтримання в належному стані, відповідати за  стан виконання встановлених рішенням ради правил з питань благоустрою території населених пунктів об’єднаної територіальної громади;
13) не допускати дій чи бездіяльності, які можуть зашкодити інтересам місцевого самоврядування та держави;
14) здійснювати облік раціонального використання енергоносіїв на території відповідного старостинського округу.
15) забезпечувати зберігання офіційних документів, пов’язаних з місцевим самоврядуванням відповідного старостинського округу, забезпечувати доступ до них осіб, яким це право надано у встановленому законом порядку;
16) надавати практичну допомогу органам самоорганізації населення у виконанні ними своїх завдань та повноважень;
17) вести військовий облік призовників і військозобов’язаних та бронювати військозобов’язаних;
18) підписувати та видавати довідки, довідки-характеристики фізичним та юридичним особам, які проживають на території відповідного старостинського округу;
19) виконувати інші обов’язки, визначені Положенням про старосту,  рішеннями міської ради, рішеннями виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови.
 
VI. Права старости                                       
1) брати участь у пленарних засіданнях міської ради, з правом дорадчого голосу, а також у засіданнях постійних комісій ради;
2) офіційно представляти громаду, її членів в органах місцевого самоврядування;
3) одержувати безоплатно від виконавчих органів міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної форми власності та їх посадових осіб, що розташовані на території об’єднаної територіальної громади, необхідні для виконання покладених на нього завдань, інформацію, документи і матеріали;
4) погоджувати проекти рішень ради та її виконавчого комітету з питань, що стосуються відповідного старостинського округу;
5) взаємодіяти з міською радою, підприємствами, установами, організаціями комунальної форми власності та їх посадовими особами, що розташовані на території об’єднаної територіальної громади, громадськими об’єднаннями, які діють на території об’єднаної територіальної громади, а також іншими суб’єктами та інституціями;
6) вносити пропозиції до порядку денного засідань виконавчого комітету ради з питань, які стосуються інтересів відповідної громади; оголошувати на засіданнях виконавчого комітету тексти заяв та звернень відповідної громади, її членів з питань, що стосуються інтересів громади чи інтересів територіальної громади загалом;
7) порушувати у виконавчому комітеті ради питання про необхідність проведення перевірок з питань, віднесених до компетенції ради та її органів, діяльності підприємств, установ і організацій розташованих на території відповідного населеного пункту об’єднаної територіальної громади незалежно від форми власності.
 
VII. Організація роботи старости та забезпечення його діяльності
7.1. Місце та режим роботи, правила внутрішнього розпорядку, організація діловодства та інші питання діяльності старости визначаються виконавчим комітетом міської ради.
7.2. Графік роботи старости затверджується виконавчим комітетом міської ради.
7.3. Діяльність старости фінансується за рахунок бюджету міської ради.
 
VIII. Підзвітність та підконтрольність старости
8.1.  При здійсненні наданих повноважень староста є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед жителями відповідного села, селища, відповідальним - перед міською радою.
        8.2. Староста не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед жителями відповідного села, селища на відкритій зустрічі з громадянами. На вимогу не менше половини депутатів міської ради староста інформує раду про свою роботу.
 
ІХ. Відповідальність старости
9.1. При здійсненні наданих повноважень староста є відповідальним перед радою та громадою.
9.2. За наявності підстав, передбачених пунктом 3.8. цього Положення,  повноваження старости можуть бути припинені достроково за рішенням міської ради.
9.3. За наявності підстав, передбачених пунктом 3.11. цього Положення староста може бути відкликаний з посади за народною ініціативою.
9.4. Староста може бути притягнений до дисциплінарної, цивільної, адміністративної та кримінальної відповідальності відповідно до закону.