ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

LXVII

Скликання:

VII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

28.11.2019

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    32
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2699
Про звернення Калуської міської ради до Міністра енергетики та захисту довкілля України щодо негативного впливу планованої діяльності ТОВ «Карпатнафтохім» на здоров’я населення та навколишнє середовище

УКРАЇНА

КАЛУСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

_28.11.2019 2699

Про звернення Калуської міської
ради до Міністра енергетики
та захисту довкілля України щодо
негативного впливу планованої діяльності
ТОВ «Карпатнафтохім» на здоров’я населення
та навколишнє середовище

м.Калуш
(шістдесят сьома сесія сьомого демократичного скликання)

Підтримуючи інтереси громади міста Калуша, відповідно статті 50 Конституції України, статті 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», керуючись статтею 26  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Схвалити звернення Калуської міської ради щодо безпеки впливу на здоров’я калушан планованої діяльності ТОВ «Карпатнафтохім» (текст додається).
  2. Направити звернення Калуської міської ради Міністру енергетики та захисту довкілля України Оржелю Олексію Анатолійовичу, депутатам Верховної Ради України Едуарду Прощуку та Олегу Марусяку.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради Романа Боднарчука.

Міський головаІгор Матвійчук

Міністру енергетики та

захисту довкілля України

Оржелю Олексію Анатолійовичу

Депутату Верховної Ради України

Едуарду Прощуку

Депутату Верховної Ради України

Олегу Марусяку

ЗВЕРНЕННЯ

Калуської міської ради

На території міста Калуша та його промислової зони Калуського гірничопромислового району на сьогоднішній день існує складна екологічна ситуація, яка має усі передумови переростання у техногенно-екологічну катастрофу.

Занепокоєння калушан викликає нове будівництво установки з виробництва оксиду пропілену потужність 2700 тонн/рік на ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», оскільки, планована діяльність може ще більше погіршити і без того складну існуючу екологічну ситуацію в місті.

Нове будівництво пов’язане з додатковим екологічним навантаженням у перспективі, особливо враховуючи те, що ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» має намір нарощувати виробництво: на наступному етапі підприємство планує збудувати установку потужністю 130 тис. тонн на рік оксиду пропілену.

8 листопада 2019 року Міністерство енергетики та захисту довкілля України надало позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» від 08.11.2019 року №7-03/12-20198144313. Міністерство вважає провадження планованої діяльності допустимим, сукупний вплив на довкілля — екологічно допустимим, негативних факторів впливу на умови життєдіяльності місцевого населення не здійснюється та не виникає загрози здоров’ю населення.

Відповідно до Звіту з оцінки впливу на довкілля, підготовленого ПП «Поліном-стиль» на замовлення ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» занепокоєння громади міста викликає негативний вплив на здоров’я людини, що може бути спричинений забруднюючими речовинами, а саме: пропілену окис, ацетонітрил (ціаном етан, ціаністий метил) водню перекис, пропілен, азоту діоксин, які є стійкими забруднювачами навколишнього природного середовища та здатні накопичуватись у ланцюгу живлення і вважаються канцерогенними для людини і тварин.

Окрім того, у зауваженнях громадян, які були подані в строк відповідно до законодавства зазначалося, що оскільки аварійні викиди ацетонітрилу планують робити через смолоскип виробництва етилену, то при спалюванні буде виділятися ціанистий водень. Канцерогенний ризик у Звіті з оцінки впливу на довкілля оцінено лише по одній забруднюючій речовині, хоча має визначатися як сума усіх канцерогенних речовин, зокрема, бензпірен, бензол і вінілхлорид.

Беручи до уваги вищевикладене, представляючи інтереси громади міста Калуша, Калуська міська рада звертається до Вас, з проханням надати додаткову інформацію чи в повній мірі було враховано негативний вплив забруднюючих речовин та безпеку впливу роботи установки з виробництва оксиду пропілену на стан навколишнього природного середовища та здоров’я населення міста Калуша.

Прийнято на 67 сесії сьомого демократичного

скликання Калуської міської ради

28 листопада 2019 року