ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

LXIX

Скликання:

VII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

26.12.2019

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    31
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2849
Про затвердження нової редакції Положення комунального закладу «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради»

УКРАЇНА

КАЛУСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

26.12.2019 2849

Про затвердження нової редакції
Положення комунального закладу
«Централізована бібліотечна система
Калуської міської ради»
м.Калуш
(шістдесят дев’ята сесія сьомого демократичного скликання)

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР (зі змінами та доповненнями), Закону України «Про культуру» від 14 грудня 2010 року № 2778-VІ (зі змінами та доповненнями), Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.1995 року № 32/95-ВР (зі змінами та доповненнями), керуючись Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.2015 року № 157-VIII (зі змінами та доповненнями), з метою створення належних умов для ефективної інформаційної діяльності бібліотек, які знаходяться на території Калуської міської об’єднаної територіальної громади, враховуючи рекомендації постійних комісій міської ради, міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити нову редакцію Положення комунального закладу «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради», що додається.

2. Директору комунального закладу «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради» (Наталія Воробець) подати нову редакцію Положення комунального закладу «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради» на державну реєстрацію.

3. Вважати таким, що втратило чинність рішення Калуської міської ради від 06.06.2013 року № 1945 «Про нову редакцію Положення комунального закладу «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради»».

4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Любов Максимович.

Міський голова Ігор Матвійчук

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

26.12.2019 № 2849

Секретар Калуської міської ради

________Роман Боднарчук

ПОЛОЖЕННЯ

комунального закладу

«Централізована бібліотечна система Калуської міської ради»

(нова редакція)

Калуш

2019

І. Загальні положення

1.1. Комунальний заклад «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради» (далі – ЦБС) є інформаційним, культурно-освітнім центром, що має упорядкований фонд документів і надає їх у тимчасове користування фізичним і юридичним особам. Основною метою діяльності ЦБС є створення умов для реалізації прав громадян на бібліотечне обслуговування, забезпечення вільного доступу до інформації й культурних цінностей, що зберігаються в бібліотеках.

1.2. Засновником Комунального закладу «Централізована бібліотечна система Калуської міської ради» (далі – ЦБС) є Калуська міська рада (код в ЄДРПОУ 33578261). ЦБС знаходиться у підпорядкуванні управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради.

1.3. ЦБС здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, Закону України «Про культуру», Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», інших законів України, указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, наказів Міністерства культури, молоді та спорту України, нормативно-правових актів Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківської обласної ради, Калуської міської ради та її виконавчого комітету, розпоряджень міського голови, інших нормативно-правових актів, а також цього Положення.

1.4. ЦБС об'єднує бібліотеки у єдине структурно-цілісне утворення для ефективного використання бібліотечних ресурсів. Основною бібліотекою у структурі ЦБС є Центральна бібліотека імені Тараса Шевченка. До складу ЦБС на правах філій входять бібліотеки, які розташовані в межах Калуської міської об’єднаної територіальної громади:

- бібліотека-філія для дітей;

- бібліотека-філія для юнацтва;

- бібліотека-філія №1;

- бібліотека-філія №2;

- бібліотека-філія №3;

- бібліотека-філія № 4 села Кропивник;

- бібліотека-філія №5 села Мостище;

- бібліотека-філія №6 села Вістова;

- бібліотека-філія №7 села Бабин-Зарічний;

- бібліотека-філія №8 села Сівка-Калуська;

- бібліотека-філія №9 села Студінка;

- бібліотека-філія №10 села Середній Бабин;

1.5. Бібліотечний фонд, майно, обладнання усіх бібліотек в структурі ЦБС знаходяться на балансі ЦБС.

1.6. Центральна бібліотека імені Тараса Шевченка має відповідні відділи, формує, зберігає і організує єдиний фонд документів, визначає його структуру та здійснює розподіл між бібліотеками-філіями та відділами Центральної бібліотеки імені Тараса Шевченка, організовує його розповсюдження і використання, а також є організаційно-методичним центром для бібліотек-філій ЦБС.

1.7. ЦБС має єдиний штат працівників, єдиний бібліотечний фонд з централізованим комплектуванням, обробкою документів, єдиний довідково-пошуковий апарат зі зведеними каталогами.

1.8. Основне фінансування ЦБС здійснюється управлінням культури, національностей та релігій Калуської міської ради за рахунок коштів місцевого бюджету в межах асигнувань, передбачених на утримання бібліотечної мережі. Додаткове фінансування здійснюється за рахунок коштів, одержаних бібліотеками від господарської діяльності, надання платних послуг та інших джерел, не заборонених законодавством України. Бухгалтерський облік фінансової діяльності ЦБС веде централізована бухгалтерія управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради.

1.9. ЦБС є юридичною особою, має печатку з своїм найменуванням і особистий рахунок.

1.10. Місцезнаходження ЦБС: вул. Підвальна, 6, м. Калуш, Івано-Франківська обл., 77300.

ІІ. Організація обслуговування населення

2.1. ЦБС забезпечує рівні права громадян на бібліотечне обслуговування, незалежно від їх статі, віку, національності, освіти, соціального походження, політичних і релігійних переконань, місця проживання. Бібліотеки, що входять до складу ЦБС, здійснюють свою діяльність, виходячи з особистих, соціальних та інших потреб читачів в інформації, спілкуванні, забезпеченні своїх громадянських прав.

2.2. ЦБС обслуговує населення Калуської міської об’єднаної територіальної громади через абонементи, читальні зали, інтернет-центри, інформаційно-бібліографічну службу.

2.3. Користувачі ЦБС мають доступ до єдиного бібліотечного фонду через Центральну бібліотеку імені Тараса Шевченка або зручну для них бібліотеку-філію. Бібліотеки ЦБС використовують наявні технічні можливості для здійснення віддаленого пошуку інформації.

ІІІ. Формування і використання єдиного бібліотечного фонду

3.1. Єдиний бібліотечний фонд ЦБС повинен бути універсального профілю і формується на різних носіях інформації.

3.2. Фонд Центральної бібліотеки імені Тараса Шевченка включає повний перелік документів і баз даних. Наукова, спеціальна та особливо цінна література, що надходить в декількох або одному примірнику. Найважливіші інформаційні і бібліографічні документи зберігаються у Центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка.

3.3. Фонд бібліотеки-філії формується з урахуванням інформаційних потреб і особливостей населення відповідного населеного пункту.

3.4. Центральна бібліотека імені Тараса Шевченка організовує підвищення кваліфікації кадрів, вивчає, аналізує, узагальнює і поширює передовий досвід системи, запроваджує кращий вітчизняний і світовий досвід у практику роботи своєї системи.

Центральна бібліотека імені Тараса Шевченка забезпечує:

- централізоване комплектування і обробку бібліотечного фонду ЦБС;

- оперативність надходження нових документів у всі підрозділи системи;

- вивчення потреб користувачів ЦБС, ступеня їхнього задоволення бібліотечними фондами.

3.5. Центральна бібліотека імені Тараса Шевченка здійснює сумарний та індивідуальний облік документів, що надходять до ЦБС. Бібліотеки-філії ведуть сумарний та індивідуальний облік свого фонду.

3.6. Центральна бібліотека імені Тараса Шевченка постійно інформує бібліотеки-філії про нові надходження, створює довідково-пошуковий апарат на фонд ЦБС, у тому числі зведені каталоги. Бібліотеки-філії ведуть каталоги і картотеки на свої фонди.

3.7. Облік документів, що вибувають з єдиного бібліотечного фонду ЦБС (складання актів, вилучення з форм обліку, довідково-бібліографічного апарату) здійснює Центральна бібліотека імені Тараса Шевченка за поданням актів бібліотеками-філіями. Зняття з балансового рахунку здійснюється централізованою бухгалтерією управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради.

ІV. Керівництво ЦБС

4.1. ЦБС очолює директор, який одночасно є керівником Центральної бібліотеки імені Тараса Шевченка. Директор призначається на посаду начальником управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради за результатом конкурсу та рекомендацією конкурсної комісії на контрактну основу терміном 5 років.

4.2. Директор діє від імені ЦБС, представляючи її інтереси в органах місцевого самоврядування, органах державної влади, підприємствах, установах та організаціях, у відносинах з юридичними та фізичними особами.

4.3. Директор ЦБС направляє подання про прийняття та звільнення працівників ЦБС на розгляд начальнику управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради на підставі чинного законодавства України.

4.4. При ЦБС можуть створюватись дорадчі органи для прийняття рішень з основних напрямів роботи ЦБС.

4.5. Директор ЦБС забезпечує формування і вчасне подання до управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради планово-звітної документації.

V. Реорганізація та ліквідація

5.1. Рішення про ліквідацію чи реорганізацію ЦБС приймається Калуською міською радою, а у випадках, передбачених законодавством України, в судовому порядку.

5.2. Реорганізація та ліквідація ЦБС проводиться у порядку, визначеному законодавством України.