ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

LXXI

Скликання:

VII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

30.01.2020

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    5
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2918
Про міську цільову програму з національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання дітей та молоді на 2020 рік

УКРАЇНА

КАЛУСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

30.01.2020 2918

Про міську цільову програму з
національно-патріотичного та
військово-патріотичного виховання
дітей та молоді на 2020 рік
м.Калуш
(сімдесят перша сесія сьомого демократичного скликання)

Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Указів Президента України від 13 жовтня 2015 року № 580/2015 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки», від 01 грудня 2016 року № 534/2016 «Про пріоритетні заходи щодо сприяння зміцненню національної єдності та консолідації українського суспільства, підтримки ініціатив громадськості у цій сфері», від 18 травня 2019 року № 286/2019 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання» та з метою створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації української молоді, формування її громадянської позиції та національно-патріотичної свідомості, збереження та примноження культурної спадщини України, відродження традиційних моральних цінностей, виробленню національно спрямованої політики, враховуючи рекомендації постійних комісій міської ради, міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити міську цільову програму національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання дітей та молоді на 2020 рік (далі – Програма), що додається.
  2. Визначити головним виконавцем Програми управління в справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту міської ради (Михайло Клим).
  3. Фінансування заходів Програми здійснювати за рахунок видатків, передбачених міським бюджетом на 2020 рік та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Любов Максимович.

Міський головаІгор Матвійчук

Затверджено

рішення міської ради

30.01.2020 № 2918

Секретар міської ради

Роман Боднарчук

Міська цільова програма

національно-патріотичного та військово-патріотичного

виховання дітей та молоді на 2020 рік

Замовник Програми
Управління в справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту міської ради
Михайло Клим _____________
(підпис)
Керівник Програми
Заступник міського голови
Любов Максимович _____________
(підпис)

Паспорт

міської цільової програми національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання дітей та молоді на 2020 рік

  1. Ініціатор розроблення програми (замовник): Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту міської ради
  2. Розробник програми: Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту міської ради
  3. Співрозробники програми: Управління освіти міської ради, управління культури, національностей та релігій міської ради, громадські об’єднання, організації національно-патріотичного спрямування, молодіжні громадські організації
  4. Відповідальний виконавець програми: Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту міської ради
  5. Учасники програми: Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту міської ради, управління освіти міської ради, управління культури, національностей та релігій міської ради, Калуський міський об’єднаний військовий комісаріат, громадські об’єднання, організації національно-патріотичного спрямування, молодіжні громадські організації
  6. Термін реалізації програми: 2020 рік
  7. Обсяги фінансування програми (тис. грн.): в межах кошторисних призначень
    Роки Обсяги фінансування
    Всього, тис. грн. в т.ч. за джерелами фінансування, тис. грн.
    обласний бюджет міський бюджет інші джерела
    2020 В межах кошторисних призначень ---- В межах кошторисних призначень
  8. Очікуваний результат виконання програми: Дозволить сформувати у молодіжному середовищі високу громадянську свідомість на засадах українських національно-історичних традицій, патріотичне ставлення до держави, повагу до її історії, культури й традицій; сприятиме героїзації осіб, які віддали життя за Україну
  9. Термін проведення звітності: щоквартально.

Замовник Програми _______ Михайло Клим

Керівник Програми_______ Любов Максимович

Міська цільова програма національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання дітей та молоді на 2020 рік

І. Проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Однією з ознак цивілізованої країни є рівень розвитку духовності її громадян, зміст і характер моральних цінностей та ідеалів населення, рівень патріотизму. Розбудова незалежної, демократичної, соціальної, правової держави потребує активізації зусиль органів місцевого самоврядування, громадських і релігійних організацій, спрямованих на розвиток духовності, виховання патріотизму та поваги до історичної спадщини українського народу, утвердження в суспільній свідомості загальнолюдських моральних цінностей.

Сьогодні особливо актуальним є питання виховання національно-свідомого, духовно-багатого та фізично-здорового молодого покоління.

Проблеми бездуховності, недостатнього рівня виховання, соціальної невизначеності молоді, наявності насильства та злочинності, свідчать про необхідність координації зусиль органів місцевого самоврядування, громадських, релігійних організацій та розробки і прийняття Програми національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання.

У сукупності духовних цінностей та загальнолюдських моральних якостей особистості особливе місце займають громадянська позиція людини та патріотизм.

ІІ. Загальна частина

Міська цільова програма з національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання дітей та молоді у 2020 році (далі – Програма) передбачає забезпечення комплексної системної і цілеспрямованої діяльності органів місцевого самоврядування, громадських організацій, військового комісаріату, закладів культури, освітніх закладів, інших соціальних інститутів щодо формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до батьківщини, турботи про благо свого народу, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України, сприяння становленню її як правової, демократичної, соціальної держави.

В сучасних суспільно-політичних умовах, що склалися в державі, задля консолідації суспільства, необхідно посилити патріотичний характер навчання та виховання. Розроблення Програми зумовлено необхідністю вдосконалення системи національно-патріотичного виховання на засадах національної педагогіки, здатної формувати громадянина, патріота, що базується на ціннісному ставленні особистості до українського народу, батьківщини, держави, нації.

Програма визначає головну мету, завдання, напрямки та основну концепцію національно-патріотичного виховання дітей та молоді, конкретизує шляхи, механізми, терміни та перелік основних заходів з реалізації стратегічних завдань, їх виконавців, прогнозовані обсяги фінансового забезпечення виконання.

Програма має відкритий характер і може доповнюватися (змінюватися) в установленому чинним законодавством порядку в разі, коли в період її виконання відбуватимуться зміни в законодавстві України про освіту, молодь, культуру.

ІІІ. Мета програми

Метою Програми є утвердження патріотизму, посилення моральної складової в загальній системі формування у молоді національної гідності, готовності до виконання громадянських та конституційних обов’язків, особистісних рис громадянина Української держави, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури взаємин, набуття соціального досвіду, фізичної досконалості, художньо-естетичної, інтелектуальної, правової, трудової, екологічної культури, розвиток психологічних і професійних якостей у дітей та молоді.

ІV. Завдання і заходи програми

Для досягнення мети Програми з використанням сучасних підходів до визначення пріоритетності у розв’язанні існуючих проблем передбачено завдання і заходи.

Головними завданнями є:

- формування в учнівської та студентської молоді громадянських почуттів, любові до рідної землі, культури та історії свого народу, бажання працювати задля держави;

- забезпечення духовної єдності поколінь, виховання поваги до батьків, духовної культури особистості, створення умов для формування її світоглядної позиції;

- формування та розвиток мотивації, спрямованої на підготовку до захисту Української держави, соціальної активності дітей та молоді;

- широке залучення молоді до активної участі у національно-культурному відродженні українського народу, розвитку традицій, мовної культури та національно-етнічних особливостей.

Перелік заходів Програми зазначені у додатку до Програми.

V. Очікувані результати, ефективність програми

Виконання Програми дозволить сформувати у молодіжному середовищі високу громадянську свідомість на засадах українських національно-історичних традицій, патріотичне ставлення до держави, повагу до її історії, культури й традицій; сприятиме героїзації осіб, які віддали життя за Україну, підтримці та успішній соціальній реабілітації учасників антитерористичної операції на сході України, що у свою чергу сприятиме ефективному вирішенню завдань, які стоять перед суспільством і державою.

VI. Фінансове забезпечення програми

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету, інших джерел не заборонених законодавством.

Обсяги фінансування Програми з бюджету визначається щорічно, виходячи з фінансових можливостей.

Орієнтовний обсяг фінансування Програми за рахунок коштів місцевого бюджету наведено у додатку до Програми.

VІІ. Координація та контроль за ходом виконання програми

Координація заходів, передбачених Програмою, покладається на управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту Калуської міської ради.

Контроль за виконанням Програми здійснюється виконавчим комітетом Калуської міської ради та координаційною радою з питань молодіжної політики, національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання дітей та молоді м. Калуша.

Виконавці заходів, передбачених Програмою, інформують управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту Калуської міської ради до 1 грудня.

Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту Калуської міської ради до 15 грудня звітує на сесії міської ради про хід виконання Програми.

Замовник Програми _______ Михайло Клим

Керівник Програми_______ Любов Максимович

Додаток до Програми
 
Перелік заходів, обсяги фінансування міської цільової програми
з національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання дітей та молоді у 2020 році

№ з/п
 
Зміст заходу Термін виконання Відповідальні Потреба у фінансуванні (тис. грн.)
 
І. Організаційні заходи
1.1 Інформування населення м. Калуша про національно-патріотичне виховання дітей та молоді через ЗМІ, веб-сайти виконкому міської ради, соціальні мережі Впродовж року Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління освіти, управління культури, національностей та релігій В межах кошторисних призначень
1.2 Сприяння налагодженню та розвитку взаємодії між дитячими і молодіжними громадськими організаціями України та відповідними громадськими організаціями закордонних українців, організація заходів щодо ознайомлення дітей та молоді з числа закордонних українців з національними традиціями, мовою, літературою, історією України Впродовж року Управління культури, національностей та релігій, підвідомчі заклади управління культури, національностей та релігій В межах кошторисних призначень
1.3 Збільшення обсягів передплати україномовних (насамперед дитячих і молодіжних) друкованих періодичних видань національно-патріотичного спрямування та придбання літератури відповідної тематики Впродовж року КЗ «Централізована бібліотечна система» В межах кошторисних призначень
1.4 Проведення заходів з відзначення державних та професійних світ, пам’ятних і знаменних дат, історичних подій Впродовж року Управління культури, національностей та релігій, підвідомчі заклади управління культури, національностей та релігій В межах кошторисних призначень
1.5 Проведення краєзнавчої роботи, спрямованої на донесення кожній віковій групі користувачів в найдоступнішій формі відомостей про рідний край, його традиції, народні обряди, відомих людей, заходів з популяризації творчості письменників-земляків. Проведення заходів з підвищення ролі української мови як національної цінності, довідкової інформації про походження українців Впродовж року КЗ «Централізована бібліотечна система» В межах кошторисних призначень
 
ІІ. Профорієнтаційна робота та вшанування учасників АТО та бойових дій
 
2.1 Залучення студентства та школярів до відвідування музею Євромайдану та АТО, музею «Калуська в’язниця», просвітницького комплексу «Криївка Черемоша»
 
Впродовж року Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління освіти В межах кошторисних призначень
2.2 Проведення навчально-польових зборів з учнями 11–х класів Квітень Управління освіти В межах кошторисних призначень
2.3 Організація та проведення Дня відкритих дверей для студентів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації та учнів ЗЗСО, які планують обрати професію військового чи поступити на контрактну службу в Збройні Сили України у в/ч 1241 Впродовж року Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління освіти міський об’єднаний військовий комісаріат В межах кошторисних призначень
2.4 Впорядкування та упорядження місць поховань невідомих солдатів, братських могил, меморіалів та об’єктів, які увіковічнюють пам’ять загиблих за незалежність і територіальну цілісність України, історичних пам’яток, меморіальних та пам’ятних знаків Впродовж року Підвідомчі заклади управління культури, національностей та релігій В межах кошторисних призначень
2.5 Вивчення та публікація наукових статей, пов’язаних з історією політичних та військових організацій: ОУН, УВО, УПА Впродовж року КЗ «Музейно-виставковий центр» В межах кошторисних призначень
2.6 Вшанування героїв боротьби Українського народу за незалежність і територіальну цілісність України через здійснення загальноміського культурно-мистецького проекту «Наші герої» Впродовж року КЗ «Палац культури «Юність» В межах кошторисних призначень
 
ІІІ. Проведення масових виховних заходів
 
3.1 Демонстрація фільмів українського виробництва національно-патріотичного спрямування.
 
Перегляд на базі музейних установ, закладів культури кінострічок із виховним контекстом з подальшим їх обговоренням
Впродовж року Кінозал «Час кіно» КЗ «Палац культури «Мінерал»
 
Підвідомчі заклади управління культури, національностей та релігій
В межах кошторисних призначень
3.2 Проведення тематичних зустрічей, патріотичних прайм-таймів тощо для молоді з відомими особистостями, здобутки яких сприяють розвитку та інтеграції України як європейської держави Впродовж року Підвідомчі заклади управління культури, національностей та релігій В межах кошторисних призначень
3.3 Проведення тематичних соціокультурних заходів з використанням різноманітних форм, відводячи особливе місце історичним екскурсам, мандрівкам, урокам історії, конкурсам, дискусіям, діалогам, зустрічам, годинам мужності, вікторинам, конференціям, акціям, годинам історії, присвяченим українській державності, національній символіці, рідній мові, культурі та традиціям Впродовж року Підвідомчі заклади управління культури, національностей та релігій В межах кошторисних призначень
3.4 Організація та проведення постійно діючих книжково-ілюстраційних виставок та тематичних полиць: «То рідної землі минула доля», «Люби, знай свій рідний край», «Горді століття України», «Хто ми, звідки родом», «Сторінки історії розповідають», «Для мови – доля народу», «Народжені Україною», «Україна: незалежність, гідність, свобода», «Небесна сотня», «Слава Україні! Героям Слава!», «Герої АТО/ООС», «Уроки будівництва суверенної держави», що допомагають повноцінно розкрити фонди бібліотек Впродовж року КЗ «Централізована бібліотечна система» _
3.6 - Всеукраїнський турнір з шахів пам’яті Героя України, провідника ОУН Степана Бандери Січень Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, міська федерація шахів В межах кошторисних призначень
- спартакіада серед студентів ВНЗ міста та ветеранів АТО до річниці Бою під Крутами Січень Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, ВНЗ міста, ГС «Громадське об’єднання Калущини учасників бойових дій (АТО) на сході України ім. Романа Шухевича» В межах кошторисних призначень
- піша хода до Дня Героїв Небесної Сотні Лютий Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління освіти В межах кошторисних призначень
 
- турнір з вільної боротьби присвячений пам’яті Героя Небесної Сотні С.Нігояна Лютий Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, ДЮСШ «Сокіл» В межах кошторисних призначень
- Всеукраїнський турнір з дзюдо присвячений річниці виведення військ з Афганістану Лютий Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, ДЮСШ «Сокіл» В межах кошторисних призначень
- Міськрайонний турнір з шахів серед школярів присвячений пам’яті Героя України О.Гірника Квітень Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління освіти, міська федерація шахів В межах кошторисних призначень
- І (міський) етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл («Джура») Квітень-Травень Управління освіти, управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту В межах кошторисних призначень
- спартакіада СУМівських команд України з «СУМом не сумно» Травень Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, МГО «СУМ» В межах кошторисних призначень
- ІІ (міський) етапу молодіжної патріотичної науково-пізнавальної програми «Чорний Ліс». Червень Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління освіти В межах кошторисних призначень
- квест «Національно-визвольна боротьба на українських землях у ХХ ст.» Червень Меморіальний музей «Калуська в’язниця» В межах кошторисних призначень
- літні військово-патріотичні наметові табори Червень-Серпень Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, МГО В межах кошторисних призначень
- конкурс малюнку «Наш Прапор» серед учасників наметових таборів Червень-Серпень Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, МГО В межах кошторисних призначень
- автопробіг вулицями міста присвячений Дню Державного прапора України Серпень Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, відділи і управління міської ради В межах кошторисних призначень
- легкоатлетичний забіг «Шаную воїнів, Біжу за Героїв України» Серпень Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління освіти, ГС «Громадське об’єднання Калущини учасників бойових дій (АТО) на сході України ім. Романа Шухевича» В межах кошторисних призначень
- святкові заходи з нагоди відзначення 30-річчя створення Калуської міської організації СУМ в Україні Серпень Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, МГО «СУМ» В межах кошторисних призначень
- спортивно-мистецьке свято «Козацькому роду нема переводу» для здобувачів освіти закладів дошкільної освіти Вересень Управління освіти В межах кошторисних призначень
- участь у Всеукраїнській військово-патріотичній грі «Вояцький дух». Центр Сухопутних військ України (Чернігівська обл.., Козелецький район, с.м.т. Десна) Вересень Управління освіти В межах кошторисних призначень
- Міський турнір з шахів, присвячений загиблому в Афганістані Ігорю Семанишину та загиблому в АТО Павлу Ліщинському Вересень Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, ГО «Калуське територіальне об’єднання ветеранів Афганістану», ГС «Громадське об’єднання Калущини учасників бойових дій (АТО) на сході України ім. Романа Шухевича» В межах кошторисних призначень
- військово-спортивний патріотичний змаг до Дня захисника України Жовтень Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, управління освіти В межах кошторисних призначень
- Міськрайонні змагання школярів з спортивного орієнтування бігом пам’яті Героя України, Героя Небесної Сотні Ігоря Дмитріва Жовтень Управління освіти, Калуська філія ОДЦТКУМ В межах кошторисних призначень
- брейн-ринг «Історія ЗУНР» Листопад Меморіальний музей «Калуська в’язниця» В межах кошторисних призначень
- Міжнародного турніру з боксу присвяченого пам’яті Героїв АТО Листопад Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту, ДЮСШ «Сокіл» В межах кошторисних призначень
 
ІV. Покращення матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів
 
4.1 Придбання грамот, призів, для переможців загальноміських конкурсів, спартакіад, спортивних змагань, фестивалів Постійно Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту В межах кошторисних призначень
4.2 Придбання пневматичних гвинтівок для проведення змагань зі стрільби та страйкбольних приводів та екіпірування Впродовж року Управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури та спорту В межах кошторисних призначень
4.3 Створення навчально-матеріальної бази для проведення занять та змагань військово-патріотичного спрямування Впродовж року УБРІ В межах кошторисних призначень
 
РАЗОМ по програмі
 
В межах кошторисних призначень

 
 
 
Замовник Програми
Начальник управління у справах сім’ї,
молоді, фізкультури та спорту                                                                                      _______ Михайло Клим 
 
Керівник Програми
Заступник міського голови                                                                                            _______ Любов Максимович