ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

LXXXI

Скликання:

VII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

30.07.2020

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    20
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    16

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 3396
Про затвердження протоколів узгоджувальної земельної комісії по вирішенню земельних спорів з приводу суміжного землекористування

УКРАЇНА
КАЛУСЬКА МІСЬКА РАДА
РІШЕННЯ
30.07.2020 3396

 
Про затвердження протоколів
узгоджувальної земельної комісії
по вирішенню земельних спорів
з приводу суміжного землекористування
м.Калуш
(вісімдесят перша сесія сьомого демократичного скликання)
Розглянувши заяви громадян, керуючись ст.26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ст.12 Земельного Кодексу України, враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань будівництва та землеустрою, постійної комісії з питань власності, житлово-комунального господарства та екології, мiська pада
ВИРІШИЛА:
  1. Затвердити протоколи узгоджувальної земельної комісії по вирішенню земельних спорів з приводу суміжного землекористування від 26.06.2020 року № 2, від 10.07.2020 року № 3.
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на посадову особу у відповідності до розподілу функціональних обов’язків.

Міський голова                                                                                                                                                         Ігор Матвійчук


                                                        
                                                         Затверджено:
                                                                                      рішенням   міської ради 
                                                                                      30.07.2020     № 3396
                                                                                            Секретар міської ради
 
                                                                                                            Роман Боднарчук
 
Протокол № 2
засідання узгоджувальної земельної комісії
від 26.06.2020 року                                                                        м. Калуш
Присутні:  
Мельник Володимир Андрійович -начальник  управління земельних відносин Калуської міської ради, заступник голови комісії;
 
 
Гергічна Елла Миколаївна
 
 
 
Корпан Юлія Сергіївна
 
 
Кузик Роман Володимирович
 
 
 
Рекунов Юрій Іванович
 
 
-головний спеціаліст відділу землеустрою управління земельних відносин Калуської міської ради, секретар комісії;
 
- головний спеціаліст-юрист юридичного відділу виконавчого комітету Калуської міської ради;
 
-начальник управління архітектури та містобудування Калуської міської ради, член комісії;
 
- начальник управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради;
 
 
 
Руско Олег Романович
 
 
Єланіна Ольга Артемівна 
 
 
 
 
-депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань будівництвата землеустрою (за згодою)
- депутат міської ради, голова постійної
комісії міської ради з питань власності, житлово-комунального господарства та екології (за згодою).
 
Порядок  денний
 
1. Розгляд заяви громадянки Боднар Надії Дмитрівни з приводу погодження меж земельної ділянки на вул.Гната Мартинця, 20 площею 0,1000 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) та земельної ділянкина вул.Гната Мартинця, 20 площею 0,0447 га для ведення городництва суміжним землекористувачем Лоп’янко М.А.
       
Гергічна Е.М. повідомила, що суміжний землекористувач гр. Лоп’янко М.А. на засідання узгоджувальної земельної комісії не з’явився, хоча був повідомлений завчасно.При цьому зауважила, що положенням про узгоджувальну комісію по вирішенню земельних спорів з приводу суміжного землекористування, затвердженого рішенням міської ради від 06.06.2013 року №1962 визначено, що у разі відсутності однієї із сторін при першому вирішенні питання розгляд питання переноситься на наступне засідання комісії.
 
Мельник В.А. запропонував перенести розгляд заяви гр.Боднар Надії Дмитрівни на чергове засідання комісії із повторним запрошенням сторін та представникаліцензійної землевпорядної організації ПП «Захід Земля», що здійснює розроблення документації із землеустрою.
 
Голосували:         «за»  - 7,     «проти»-  0,       «утримались» -  0
 
Вирішили:
       Розгляд заяви гр. Боднар Надії Дмитрівни з приводу погодження меж земельної  ділянки на вул. Гната Мартинця, 20 площею 0,1000 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) та земельної ділянкина вул.Гната Мартинця, 20 площею 0,0447 га для ведення городництва, перенести на чергове засідання узгоджувальної земельної комісії з повторним викликом сторін та розробника технічної документації - ПП «Захід Земля».
 
 
2. Розгляд заяви гр. Качури Марії Василівни з  приводу погодження меж земельної  ділянки на вул. Київська, 84 площею 0,2136 га для ведення городництвасуміжним землекористувачем Лесюк Богданою Олександрівною.
 
Качура М.В. повідомила присутнім про те, що купила в попередніх власників земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) площею 0,1000 га, а  також город.
 
Лесюк Б.О.– суміжний землекористувач повідомила, що також користується частиною цього ж городу, який обгороджений.
 
Мельник В.А.:
Строк дії договору оренди землі для ведення городництва, укладеного між Калуською міською радою та гр.Драган Іриною Богданівною закінчився 29.10.2019 року. Враховуючи те, що сусіди не можуть дійти згоди щодо визначення права на тимчасове користування цією земельною ділянкою, існує необхідність вивчити матеріали, що містяться в технічній документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
       Запропонував перенести розгляд заяви гр.Качури М.В. на чергове засідання комісії із повторним запрошенням сторін.
 
Голосували:         «за»  - 7,     «проти»-  0,       «утримались» -  0
 
Вирішили:
            Розгляд заяви гр.Качури М.В. перенести на чергове засідання комісії із повторним запрошенням сторін.
 
3. Розгляд заяви гр. Малиняк Олени Степанівни з  приводу захоплення частини приватизованої  земельної  ділянки на вул.Федьковича, 9 площею 0,0237га для ведення особистого селянського господарства суміжним землекористувачем Келебай Любов’ю Іванівною.
Вивчивши надані матеріали комісія встановила, що існуючі межі земельної ділянки площею 0,0237 га на вул. Федьковича, 9 для ведення особистого селянського господарства, яка знаходиться в приватній власності по межі із гр.Келебай Л.І.,сформовані згідно Державного акту на земельну ділянку (Серія ЯК №844950). Так, згідно ст.158 Земельного кодексу України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб.
 
Мельник В.А.:
Враховуючи вищевикладене, рекомендував громадянці Малиняк Олені Степанівні з приводу створення перешкод у користуванні земельною ділянкою, яка перебуває у її приватній власності, звертатися до суду.
 
Голосували:         «за»  - 7,     «проти»-  0,       «утримались» -  0
 
Вирішили:
Рекомендувати гр.Малиняк Олені Степанівні питання щодо перешкоджання суміжним землекористувачем Келебай Любов’ю Іванівною у користуванні земельною ділянкою, яка перебуває у її приватній власності, вирішувати в судовому порядку.
 
4. Розгляд заяви гр. Бейка Віталія Володимировича з  приводу погодження меж земельної ділянки на вул. Врубеля, 18 площею 0,0352 га для ведення городництва без підпису суміжного землекористувача гр.Коцковича В.М., що проживає на вул. Врубеля, 16.
 
Гергічна Е.М. повідомила, що суміжний землекористувач гр.Коцкович В.М.на засідання узгоджувальної земельної комісії не з’явився, хоча був повідомлений завчасно.
 
Мельник В.А.: Статтею 55 Закону України «Про землеустрій» передбачено: у разі якщо на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) передбачається здійснити передачу земельних ділянок державної чи комунальної власності у власність чи користування, така технічна документація розробляється на підставі дозволу, наданого Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органом виконавчої влади, органом місцевого самоврядування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України (у випадках, передбачених законом).
      Крім того, відповідно до цієї ж статті Закону акт встановлення і погодження зовнішніх меж землекористування в натурі є складовою частиною технічної документації із землеустрою.
Враховуючи те, що станом на сьогоднішній день Калуська міська рада рішення про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на вул. Врубеля, 18 площею 0,0325 га для ведення городництва не приймала, підстав для підписання акту встановлення і погодження зовнішніх меж землекористування в натурі суміжним землекористувачем гр. Коцковичем В.М.немає.
При цьому, згідно даних комунального підприємства Земельно-кадастрове госпрозрахункове бюро Калуської міської ради частина земельної ділянки площею 0,0181 га на вул. Врубеля, 18 знаходиться в зоні природоохоронної прибережної захисної  смуги уздовж річки Млинівка, яка є природоохоронною територією.
За таких обставин у комісії відсутні підстави для погодження меж земельної ділянки на вул. Врубеля, 18 площею 0,0352 га для ведення городництва.
 
Голосували:         «за»  - 7,     «проти»-  0,       «утримались» -  0
 
Вирішили:
           Відмовити гр.Бейку В.В. у погодженні межземельної ділянки на вул. Врубеля, 18 площею 0,0325 га для ведення городництва.
 
Заступник голови комісії             _________________ Володимир Мельник
 Члени комісії:                                _________________ Елла Гергічна
                                                               ________________   Роман Кузик
                                                         _________________ Юлія Корпан
                                                               ________________   Юрій Рекунов
                                                               ________________   Олег Руско
                                                               ________________ Ольга Єланіна
 
 
 
 
                                                                  Затверджено:
                                                                                      рішенням   міської ради 
                                                                                      30.07.2020     № 3396
                                                                                            Секретар міської ради
 
                                                                                                            Роман Боднарчук
 
Протокол № 3
засідання узгоджувальної земельної комісії
від 10.07.2020 року                                                                        м. Калуш
Присутні:  
Мельник Володимир Андрійович -начальник  управління земельних відносин Калуської міської ради, заступник голови комісії;
 
 
Гергічна Елла Миколаївна
 
 
 
 
Корпан Юлія Сергіївна
 
 
 
 
Рекунов Юрій Іванович
 
 
-головний спеціаліст відділу землеустрою управління земельних відносин Калуської міської ради, секретар комісії;
 
- головний спеціаліст-юрист юридичного відділу виконавчого комітету Калуської міської ради;
 
- начальник управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради;
 
 
Руско Олег Романович
 
 
 
 
-депутат міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань будівництвата землеустрою (за згодою).
 
 
Порядок  денний
 
1. При повторному розгляді заяви гр.Боднар Надії Дмитрівни щодо погодження меж земельної ділянки на вул. Гната Мартинця, 20 площею 0,1000 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд(присадибна ділянка) та земельної ділянки на вул.Гната Мартинця, 20 площею 0,0447 га для ведення городництва суміжний землекористувач Лоп’янко М.А. в присутності членів комісії підписав акти встановлення і погодження зовнішніх меж землекористування, у зв’язку з чим розгляд заяви слід припинити.
 
Голосували:     «за» -  5,     «проти» - 0,    «утримались» -  0
 
Вирішили:
Припинити розгляд заяви гр. Боднар Н. Д. у зв’язку з тим, що суміжним землекористувачем гр.Лоп’янко М.А. підписано акти встановлення  і погодження зовнішніх меж землекористування вищевказаних земельних ділянок.
 
2. Розгляд заяви гр. Качури Марії Василівни з  приводу погодження меж земельної  ділянки на вул. Київська, 84 площею 0,2136 га для ведення городництва суміжним землекористувачем Лесюк Богданою Олександрівною.
       Лесюк Б.О. – наголосила на тому, що також претендує на частину земельної ділянки, яка була в тимчасовому користуванні попередніх орендарів, оскільки біля її домогосподарства недостатньо землі для ведення городництва.
       Мельник В.А. повідомив, що сторони можуть звернутися до ліцензійної землевпорядної організації для розроблення плану поділу земельної ділянки та надати на розгляд комісії кадастрові плани нових земельних ділянок.
Рекомендував перенести розгляд заяви гр.Качури М.В. на чергове засідання комісії із повторним запрошенням сторін.
 
Голосували:     «за» -  5,     «проти» - 0,    «утримались» -  0
 
Вирішили:
Розгляд заяви гр.Качури М.В. перенести на чергове засідання комісії із повторним запрошенням сторін.
 
3. Розгляд заяви гр. Шинкар Ірини Леонідівни, що проживає в с.Сівка-Калуська Калуського району на вул.Квіткова, 30,  з  приводу створення перешкод суміжним землекористувачем, гр.Луців Ганною Василівною, у встановленні нею межових знаків земельної ділянки, що перебуває у її власності.
 
Мельник В.А.:повідомив присутнім, що відповідно до Закону України «Про землеустрій» та Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)встановлення меж земельної ділянки здійснюється на основі технічної документації із землеустрою, якою визначається місцеположення поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
           При цьому зазначив про те, що закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем (юридичною або фізичною особою, яка отримала ліцензію на проведення робіт із землеустрою та топографо-геодезичних робіт) у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним (ними) особою. Повідомлення власників (користувачів) суміжних земельних ділянок про дату і час проведення робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем завчасно, не пізніше ніж за 5 робочих днів до початку робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
           Таким чином, враховуючи вищевикладене, з метою виносу межових знаків земельної ділянки на вул.Квіткова, 30 в с.Сівка-Калуська Калуського району внатурі (на місцевості) необхідно звертатися до виконавців робіт із землеустрою, які отримали ліцензію на проведення топографо-геодезичних робіт, перелік яких розміщений на офіційному веб-сайті Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.
           Рекомендував гр.Шинкар Ірині Леонідівні повідомити управління земельних  відносин міської ради про про дату і час проведення робіт щодо закріплення та виносу межових знаків земельної ділянки на вул. Квіткова, 30   в натурі (на місцевості) з метою участі представників Калуської міської ради – інспекторів з благоустрою у винесенні меж земельної ділянки.
 
Голосували:     «за» -  5,     «проти» - 0,    «утримались» -  0
 
Вирішили:
      Рекомендувати заявнику з метою закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)звертатися до виконавців робіт із землеустрою -юридичної або фізичної особи, які отримали ліцензію на проведення топографо-геодезичних робіт та робіт із землеустрою.
Гр. Шинкар І.Л.завчасно повідомити управління земельних відносин міської ради про дату і час проведення робітщодо закріплення та виносу межових знаків земельної ділянки на вул. Квіткова, 30 в с.Сівка-Калуська Калуського району  в натурі (на місцевості)з метою участі представників Калуської міської ради у винесенні меж земельної ділянки.
 
4. Розгляд заяви гр. Голди Сергія Геннадійовича  з  приводу створення перешкод у користуванні земельною ділянкою на вул.Козоріса, 7 в м.Калуші для ведення особистого селянського господарства, що перебуває у його власності, суміжним землекористувачем, гр.Гебурою Василем Дмитровичем,шляхом розміщення на ній сонячних панелей (габаритної металево-панельної конструкції).
Гергічна Е.М.:
Згідно довіреності від 21.01.2020 року інтереси гр. Голди Сергія Геннадійовича  представляє  гр.Голда Оксана Василівна, яка є матір’ю заявника.
       Гебура В.Д.: зауважив присутнім членам комісії про те, що сонячні панелі під час стихійного лиха (шквального вітру) впали на територію суміжних землекористувачів не з його вини.
Мельник В.А.: згідно ст. 103 «Зміст добросусідства» Земельного кодексу України власники та землекористувачі земельних ділянок зобов'язані співпрацювати при вчиненні дій, спрямованих на забезпечення прав на землю кожного з них та використання цих ділянок із запровадженням і додержанням прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур та охорони земель, в т.ч. зберігання межових знаків.
В ході розгляду заяви встановлено, що земельні ділянки вище зазначених суміжних землекористувачів перебувають у приватній власності відповідно до державних актів на право приватної власності на землю.
Зазначив присутнім, що інформація про земельну ділянку на вул.Козоріса, 5 в м.Калуші, що перебуває у власності гр.Гебури В.Д., відсутня у  кадастровій карті України.
        Таким чином, враховуючи вищевикладене, рекомендував гр. Гебурі В.Д. звернутися до виконавця (юридичної або фізичної особи, яка отримала ліцензію на проведення робіт із землеустрою та топографо-геодезичних робіт)щодо виносу межових знаків зазначеної земельної ділянки в натурі (на місцевості) у присутності власника земельної ділянки, власників суміжних земельних ділянок або уповноваженою ними особою.
        Проінформував членів комісії про те, що відповідно до ч. 2 ст. 158 Земельного кодексу України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.
       Рекунов Ю.І.:
          Рекомендував гр. Гебурі В.Д.повідомити управління земельних  відносин міської ради про про дату і час проведення робітщодо закріплення та виносу межових знаків земельної ділянки на вул.  Козоріса, 7  в натурі (на місцевості) з метою участі представників Калуської міської ради – інспекторів з благоустрою у винесенні меж земельної ділянки.
 
Голосували:     «за» -  5,     «проти» - 0,    «утримались» -  0
 
 
Вирішили:
Рекомендували гр.Голді Сергію Геннадійовичу дане питання вирішувати в судовому порядку.
Гр.Гебурі В.Д.  завчасно повідомити управління земельних відносин міської ради про про дату і час проведення робіт щодо закріплення та виносу межових знаків земельної ділянки на вул. Козоріса, 5 в натурі (на місцевості)з метою участі представників Калуської міської ради у винесенні меж земельної ділянки.
 
 
Заступник голови комісії             _________________ Володимир Мельник
 Члени комісії:                                _________________ Елла Гергічна
                                                                _________________ Юлія Корпан
                                                               ________________   Юрій Рекунов
                                                               ________________   Олег Руско