ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XVI

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

29.07.2021

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    27
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 643
Про звернення Калуської міської ради до народних депутатів України Едуарда Прощука  та Олега Марусяка

УКРАЇНА

КАЛУСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

29.07.2021 643

Про звернення Калуської міської
ради до народних депутатів України
Едуарда Прощука та Олега Марусяка
м.Калуш
(шістнадцята сесія восьмого
демократичного скликання)

Відповідно до Конституції України, враховуючи рекомендації постійної комісії з соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Схвалити і направити звернення Калуської міської ради до народних депутатів України Едуарда Прощука та Олега Марусяка (додається).

2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Богдана Білецького.

Секретар міської ради                                                                                                                                 Віктор Гільтайчук

Народним депутатам України
Едуарду Прощуку
Олегу Марусяку

ЗВЕРНЕННЯ

Верховною Радою України прийнято у першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 02.06.2021 № 5600.

У цьому законопроєкті, зокрема, закладено норму щодо позбавлення бюджетів територіальних громад 5-відсоткового акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів шляхом перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплати такого податку до держбюджету.

Для бюджетів усіх територіальних громад України це втрата 2,9 млрд гривень доходів. Для бюджету Калуської міської територіальної громади це втрата орієнтовно 5,3 млн. гривень фінансових ресурсів. Доцільнішим є залишити чинні норми, які ефективно працюють і стабільно наповнюють бюджети громад.

Прийняття таких ініціатив про скасування роздрібного акцизу на тютюнові вироби це «відкат назад» децентралізаційної реформи, це посилення негативних тенденцій перенесення та вилучення ряду ресурсів громад на вищий рівень, що в кінцевому результаті зведе нанівець всі докладені зусилля щодо децентралізації.

Акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів потрібно залишити на рівні громад і тому що місцева влада значно більше зацікавлена, ніж центральні органи виконавчої влади, збирати такий акциз на тютюн і сприяти легальній роботі точок продажу тютюнових виробів. Також місцевий акциз служить дієвим інструментом боротьби з тіньовою економікою та контрабандою. Завдяки співставленню даних зі сплати виробниками тютюнових продуктів загальнодержавного акцизу та місцевого акцизу розповсюджувачами цих товарів через роздрібну мережу можна визначити тіньовий оборот.

Прийняття Законопроєкту №  5600 із нормами про скасування роздрібного акцизу на тютюн спричинить зростання соціальної напруги та зменшення підтримки з боку органів місцевого самоврядування до дій центральних органів влади.

Калуська міська рада звертається до Вас з проханням дослухатися до місцевого самоврядування та врахувати інтереси територіальних громад і не підтримувати прийняття законопроекту № 5600 із нормами про скасування роздрібного акцизу на тютюн, оскільки запропоновані цим проєктом зміни розбалансують бюджет Калуської міської територіальної громади і погіршать ресурсне забезпечення громади.

Прийнято на 16 сесії восьмого демократичного скликання

Калуської міської ради 29.07. 2021 року