ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XXXI

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

25.08.2022

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    29
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 1534
Про затвердження Програми залучення інвестицій та міжнародного співробітництва Калуської міської територіальної громади на 2023-2025 роки

УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ
 
25.08.2022     №   1534
 
 Про затвердження Програми
залучення інвестицій та міжнародного співробітництва Калуської
міської територіальної громади
на 2023-2025 роки
м.Калуш
 (тридцять перша  сесія  восьмого 
   демократичного скликання)
 
   
        
 
 
Керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до Стратегії розвитку Калуської міської територіальної громади на 2022-2030 роки, з метою реалізації державної політики у сфері інвестиційної та міжнародної діяльності в Калуській міській територіальній громаді та враховуючи рекомендації постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики, міська рада
ВИРІШИЛА:
 
 1. Затвердити Програму залучення інвестицій та міжнародного співробітництва Калуської міської територіальної громади на 2023-2025 роки (далі - Програма) (додається).
2. Визначити головним виконавцем і розпорядником коштів Програми   управління економічного розвитку міста Калуської  міської ради (Юрій Соколовський).
3. Фінансування заходів Програми здійснювати за рахунок коштів бюджету Калуської міської територіальної громади.
4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови Богдана Білецького.
 
Міський голова                                                              Андрій НАЙДА 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО:
 
                                                                                   рішення міської ради
                                                                                  25.08.2022   №  1534
                                                                                   Міський голова
 
_____ Андрій НАЙДА
           
 
 
 Програма
залучення інвестицій та міжнародного співробітництва
Калуської міської територіальної громади
на 2023-2025 роки
 
 
 Замовник Програми
 
Начальник управління
економічного розвитку                              Юрій СОКОЛОВСЬКИЙ_____________               
 
Керівник Програми
 
Заступник міського голови                        Богдан  БІЛЕЦЬКИЙ______________
 
Програми залучення інвестицій та міжнародного співробітництва
Калуської міської територіальної громади
на 2023-2025 роки
 
  1. Ініціатор розроблення Програми (замовник):
 
Управління економічного розвитку   міста  міської ради  
  2.
 
3.
Розробник Програми:      
 
Співрозробники Програми
Управління економічного розвитку   міста  міської ради
-
 
 
  4. Відповідальний виконавець
Програми:                     
 
Управління економічного розвитку   міста  міської ради  
  5. Учасники Програми:                Управління економічного розвитку   міста  міської ради  
  6. Термін реалізації Програми 2023- 2025 роки
 
 
  7. Обсяги фінансування Програми       (1512,0 тис. грн.):  
Роки Обсяги фінансування тис.грн
Всього в т.ч. за джерелами фінансування
обласний бюджет бюджет Калуської міської територіальної громади інші джерела
2023-2025 1512,0 - 1512,0 -
в т.ч.   -   -
2023 504,0 - 504,0 -
2024 504,0 - 504,0 -
2025 504,0 - 504,0 -
 
8. Очікувані результати виконання Програми:
     Результатом виконання Програми має стати зростання ефективності реалізації інвестиційного, виробничого, наукового, природного та людського потенціалу  громади  для підвищення її конкурентоспроможності, стимулювання залучення інвестицій, створення нових робочих місць, розвитку міжнародного співробітництва. 
9. Термін проведення звітності : щоквартально
 
 
Замовник Програми                               Юрій СОКОЛОВСЬКИЙ ______________
Керівник Програми                                Богдан БІЛЕЦЬКИЙ   ________________
  
І.  Загальні положення
Програма залучення інвестицій та міжнародного співробітництва Калуської міської територіальної громади на 2023-2025 роки (далі – Програма) визначає мету, основні завдання, пріоритетні напрями та механізми залучення інвестицій шляхом втілення єдиної політики у сфері залучення інвестицій, спрямованої на створення бази для сталого економічного зростання та підвищення життєвого рівня населення.
Програма є основою довгострокової політики у сфері залучення інвестицій та інструментом вирішення проблеми надходження у достатніх розмірах фінансового ресурсу для забезпечення потреб сталого економічного зростання і якісного соціального-економічного розвитку.
Серед найважливіших завдань, які стоять сьогодні перед Калуською громадою, є суттєве нарощення інвестицій в економіку, активізація інвестиційної діяльності, збільшення припливу інвестицій в економічний та соціальний розвиток економіки та підвищення її конкурентоспроможності, забезпечення сталого розвитку територіальної громади.
Дана програма сприятиме   впровадженню  ефективної інвестиційно-інноваційної  політики  та  стане  інструментом координації діяльності учасників інвестиційно-інноваційних  процесів та міжнародного співробітництва   на території Калуської територіальної громади.  Вона виступить як механізм для поєднання інтересів бізнесу з інтересами нашої громади, що стане основою для взаємовигідного співробітництва, позитивно вплине на зовнішньоекономічну діяльність суб’єктів господарської діяльності,  активізує  міжнародне  співробітництво, сприятиме  залученню додаткових коштів до бюджету громади.
Інвестиційний клімат – як  сукупність економічних, правових,  політичних та інших факторів, які в кінцевому рахунку визначають ступінь ризику капіталовкладень та можливість їх ефективного використання. Створення сприятливого інвестиційного клімату – першочергове завдання, адже завдяки цьому економіка міста отримує важливі ресурси для подальшого розвитку.
Регулярно проводиться  робота щодо зміцнення та висвітлення позитивного інвестиційного клімату громади шляхом презентації зовнішньоекономічного,  інвестиційного  потенціалу у міжнародних та вітчизняних економічних заходах. Здійснюється поповнення бази даних вільних земельних ділянок,  об’єктів нерухомості, придатних для інвестування, готуються заявки на участь у конкурсах для фінансування інвестиційних проєктів. З метою широкого висвітлення інвестиційного потенціалу громади для іноземних та вітчизняних інвесторів створено спеціалізований Інтернет - портал invest_kalush, який постійно наповнюється актуальною інформацією.
Економічний потенціал громади охоплює понад 40 великих і середніх промислових підприємств та  близько 500 малих.  Його основу складають підприємства з виробництва  різноманітної продукції:  хімічної, поліграфічної, мінеральної,  виробництва  гумових,  пластмасових та інших  виробів, виробництва електроенергії, а також  легкої та харчової промисловості.
Важливу роль у забезпеченні стабільного розвитку громади відіграє позитивна динаміка росту капітальних інвестицій, які є витратами на придбання або створення матеріальних і нематеріальних необоротних активів. Інвестиції мають велике значення не тільки для майбутнього стану підприємств,але й для економіки в цілому.
За 2021 рік підприємствами та організаціями територіальної громади за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 557,3 млн.грн. капітальних інвестицій. Частка територіальної громади в обсязі капітальних інвестицій, освоєних підприємствами та організаціями Калуського району, склала 59,7%, у загальнообласному обсязі – 6,6%.

 
Слід відзначити, що міська рада та виконавчі органи докладають чимало зусиль для підвищення інвестиційної привабливості громади. Значна увага приділяється розвитку інфраструктури для залучення інвестицій.
У результаті співпраці з  ТзОВ «ЧАС» створено приватний індустріальний парк «Kalush industrial HUB»(територія площею 18,7306 га),  який наказом Мінекономіки України від 30.08.2021 №483 внесений до Реєстру індустріальних (промислових) парків. Рішенням Калуської міської ради від 28.10.2021 року № 910 «Про створення індустріального парку на території с.Боднарів Калуської міської територіальної громади Івано-Франківської області»  підтримано ініціативу та погоджено концепцію створення індустріального парку «Боднарів» (територія площею 16,8789 га). Також проводиться робота щодо створення муніципального індустріального парку в промисловій зоніміста, орієнтовною загальною площею 40 га.
У 2021 році проведено інвестиційний конкурс для будівництва сучасної автостанції на вул. Ринковій. Площа земельної ділянки, на якій планується будівництво об’єкта інвестування складає 0,4527 га.
Калуська територіальна громада займає першість щодо показників зовнішньоекономічної діяльності серед  міст,  районів, області та є  лідером у даній галузі.
 Обсяг експорту товарів у 2021 році склав 693,3 млн.дол.США, імпорту – 532,1 млн.дол.США. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 161,2 млн.дол.США. У експорті Калуського району питома вага суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності територіальної громади склала 92,6% (у 2020 р. – 87,8%), у загальнообласному обсязі експорту товарів – 61,8% (у 2020 р. – 41,7%), імпорту – 55,5% (у 2020 р. – 39,9%). За обсягом експорту товарів Калуська громада посіла 1 місце серед територіальних громад області. Партнерами у зовнішній торгівлі товарами були нерезиденти  із 81 країни світу.
 

 
            Однак,  незважаючи на вищенаведені факти громада має значний інвестиційний,   зовнішньоекономічний, та  інноваційний потенціали,  які  необхідно  і надалі розвивати.Представники інвесторів не раз відвідували Калущину чи надсилали інформаційні запити з метою вивчення питання щодо можливості створення нових підприємств у нашій громаді.  Особливо тепер, у зв’язку з військовою агресією російської федерації на Україну, актуальним є здійснення заходів щодо релокації підприємств із зони бойових дій на територію громади. Зокрема, від початку повномасштабного військового вторгнення російської федерації, у Калуську громаду релокувалось близько 20 підприємств із територій, де ведуться активні бойові дії, з них половину вже розпочали діяльність. Серед них – металообробні, легкої та харчової промисловості, перероблення електронних відходів.
Калуська громада має широкі  можливості для реалізації нових інвестиційних проєктів:  ряд  незадіяних виробничих площ,  земельних ділянок,  які находяться у промисловій зоні міста, забезпечені  відповідними комунікаціями та інфраструктурою з можливістю використовувати кадровий потенціал і сировинну базу.  Позитивні зрушення у даному напрямі зумовлять великий позитивний вплив на економічний розвиток громади.
Ситуація на міжнародному ринку інвестиційних капіталів та орієнтація на більш активне залучення іноземних інвестицій в економіку громади вимагає від місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування посилення співробітництва з відповідними представництвами іноземних держав в Україні,  міжнародними фінансовими організаціями, інвестиційними фондами та компаніями, налагодження постійного діалогу з інвесторами всередині країни та за її межами. 
  Одним із пріоритетів є організація та координування дій, спрямованих на підтримку економічної, культурної та освітньої співпраці з містами зарубіжжя, сприяння у такій співпраці.
Підписані угоди  про співпрацю дають можливість розвивати та поглиблювати двосторонні  відносини. На даний час місто Калуш уклало  угоди  про встановлення   дружніх стосунків   з рядом  іноземних міст  зокрема:
- м. Літл-Рок, Арканзас (США);
- м. Горліце, Малопольське воєводство (Польща);
- м.Кендзежин-Козле (Польща);
- м. Сеїні, Марамуреського повіту (Румунія).
Спільні заходи  з містами-побратимами  дозволять  ефективніше проводити  роботу  щодо   висвітлення інвестиційного, зовнішньоекономічного   потенціалу нашоїгромади  за кордоном.Так, зокрема, з   метою зміцнення міжнародної співпраці з містом-побратимом  Сеїні  (повіту Марамуреш, Румунія), в рамках програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» підходить до завершення реалізація грантового проєкту «Культура у віддзеркаленні – реставрація Будинку Культури в Сеїні (Румунія) та Концертного Залу в м. Калуш (Україна) у Мультикультурні Центри».
Варто відзначити, яку надзвичайно велику підтримку та допомогу наша громада та Україна в цілому отримала від міжнародних друзів в цей нелегкий для всіх нас час, пов'язаний з російською агресією в Україні.
Подальший розвиток міжрегіонального міжнародного співробітництва, яке здійснюється шляхом укладання угод про співробітництво з відповідними адміністративними одиницями країн світу, сприятиме  підвищенню рівня поінформованості про громаду,  її економічні та інвестиційні можливості, культурні та історичні традиції, дозволить налагоджувати  більш тісні  робочі контакти з міжнародними та іноземними установами, організаціями. 

 
ІІ. Мета та завдання Програми
Мета Програми  полягає у підвищенні інвестиційної привабливості громади, покращенні її інвестиційного  розвитку, створенні сприятливого бізнес - клімату для забезпечення зростання надходжень всіх видів інвестицій  у економіку громади, створення нових робочих місць, збільшені експорту продукції та інноваційно-активних підприємств, активізації міжнародної співпраці, зокрема з містами-партнерами. 
Основними завданнями Програми є:
- залучення інвестицій в економіку громади;
- розробка, періодичне оновлення та розповсюдження рекламно-іміджевої продукції та інформаційно-презентаційних матеріалів про громаду;
- організація, проведення та участь у заходах по налагодженню нових зв’язків з інвесторами (форуми, виставкові заходи, ярмарки, бізнес-зустрічі, круглі столи, тощо);
- регулярне оновлення інтернет - порталу Іnvest_kalush- інвестиційного та бізнес порталу громади;
- підтримка важливих інфраструктурних проєктів  громади;
- активізація інформаційно-роз’яснювальної  роботи, спрямованої на висвітлення інвестиційного  потенціалу і важливості зовнішньоекономічної діяльності;
- створення дорожньої карти для інвесторів щодо залучення зовнішніх і внутрішніх інвестицій;
- розроблення плану заходів з промоції інвестиційної привабливості Калуської громади;
- сприяння у реалізації ідеї будівництва логістичного хабу;
- сприяння у реалізації ідеї будівництва автостанції в м.Калуші по вул.Ринкова;
- постійне оновлення бази даних інвестиційно привабливих вільних земельних ділянок та виробничих приміщень, придатних для інвестування та реалізації інвестиційних проєктів;
- розвиток міжнародної співпраці, розширення міжнародних контактів, що в майбутньому забезпечить стале економічне зростання територіальної громади та позитивно вплине на залучення інвестицій шляхом спільної реалізації проєктів;
- сприяння  у залученні  організацій, установ  громади у програмах міжнародного співробітництва.
 
 
ІІІ. Ресурсне  та інформаційно – аналітичне забезпечення Програми
З метою забезпечення інформацією комерційного характеру суб’єктів  господарської діяльності територіальної громади та потенційних інвесторів  формуються бази даних об’єктів нерухомості, придатних для започаткування нових інвестиційних проєктів та  вільних  земельних ділянок.  Формування та розповсюдження інформації про комерційні пропозиції  серед потенційних партнерів сприятиме налагодженню ділових контактів.  Поширення інформації про актуальні  виставки, форуми, семінари, позитивно впливатиме  на  бізнес – клімат громади. Проведення вищезгаданих заходів приверне увагу до потенційних інвесторів та дасть змогу продемонструвати потенціал  місцевих підприємств їх експортно-імпортні можливості, інвестиційний та сировинний потенціал.  
 
 
ІV. Фінансове забезпечення Програми
Фінансове забезпечення реалізації заходів Програми здійснюватиметься за рахунок коштів бюджету Калуської міської територіальної громади (в межах передбачених коштів), коштів юридичних та фізичних осіб, інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством.
Обсяг фінансування заходів Програми з бюджету Калуської міської територіальної громади затверджується щорічно міською радою за пропозиціями управління економічного розвитку міста міської ради, які подаються фінансовому управлінню міської ради.
        Передбачається виділення коштів на підтримку інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва в рамках реалізації заходів Програми у загальному розмірі  1512,0  тис. грн., в тому числі на 2023 рік – 504,0 тис. грн.,  на 2024 рік – 504,0 тис. грн.,  на 2025 рік – 504,0 тис. грн.
 
V. Очікувані результати виконання Програми
Виконання Програми забезпечить створення сприятливого інвестиційного клімату в громаді, поліпшить привабливість громади для інвесторів, забезпечить впізнаваність громади. Зростання надходжень інвестицій дозволить більш ефективно та оперативно вирішувати існуючі проблеми соціально-економічного розвитку.
Очікуваними результатами виконання Програми є:
- зростання позитивного інвестиційного іміджу територіальної громади;
- активізація інвестиційної діяльності;
- налагодження нових ділових контактів з потенційними інвесторами;
- створення нових робочих місць та підвищення рівня зайнятості населення;
- збільшення обсягу інвестицій в економіку громади;
- створення умов для сталого розвитку громади, підвищення рівня життя населення;
- збільшення надходжень до бюджету Калуської міської територіальної громади;
- реалізація інвестиційних проєктів у пріоритетних сферах економіки;
-активізація зовнішньоекономічної діяльності та розвиток міжнародного співробітництва.
 
 
VI.Координація та контроль за виконанням Програми
Координація діяльності щодо виконання заходів Програми покладається на управління економічного розвитку міста міської ради.
За результатами аналізу виконання програмних заходів з урахуванням загальної соціально-економічної ситуації та змін зовнішніх умов, що матимуть місце в ході реалізації Програми, можливе коригування заходів Програми.
Узагальнення і аналіз реалізації заходів Програми та використання коштів, що спрямовуються на підтримку  інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва здійснюється щоквартально.
Додаток до Програми
 
Перелік заходів, обсяги та джерела фінансування Програми залучення інвестицій та міжнародного співробітництва Калуської міської територіальної громади на 2023-2025 роки
 
Назва замовника: Управління економічного розвитку міста Калуської міської ради
№ з/п Найменування
 заходу
Виконавець Термін
виконання
Орієнтовані обсяги фінансування  тис. грн. Очікувані
результати
роки всього в т.ч. за джерелами фінансування
бюджет Калуської міської ТГ обласний бюджет інші
джерела
1.     Забезпечення приймання делегацій, в тому числі з міст-побратимів. Організація та забезпечення  участі суб’єктів господарювання та офіційних  представників  від громади у заходах, що проводяться в Україні та в містах за кордоном (форуми, конференції, виставки, ознайомчі візити, програми обміну, ділові зустрічі тощо) Управління економічного розвитку
міста  міської ради
 
Протягом року 2023-2025
в  т.ч.
2023
2024
2025
 
 
240,0
 
80,0
80,0
80,0
 
240,0
 
80,0
80,0
80,0
 
- - Сприяння розвитку зовнішньоекономі-чних  зв’язків; висвітлення економічного потенціалу;  забезпечення промоції інвестиційної привабливості громади.
2.    Розробка,  друк, видання  та поширення серед потенційних інвесторів  багатомовних  презентаційних буклетів про інвестиційний клімат,  зовнішньоекономічний потенціал у громаді: інвестиційного паспорту, дорожньої карти,  інтерактивних і друкованих карт,   відеороликів,  інформаційних плакатів, банерів,  інших презентаційних матеріалів про економічні можливості громади, тощо. Управління економічного розвитку
міста  міської ради
 
Протягом року 2023-2025
в  т.ч.
2023
    2024
    2025
 
 
120,0
 
40,0
40,0
40,0
 
120,0
 
40,0
40,0
40,0
 
- - Забезпечення промоції, широкого  висвітлення  інвестиційної привабливості Калуської громади,її  зовнішньоекономічного потенціалу
 
3. Організація, проведення зустрічей  для   підготовки та написання проєктних заявок  у  проєктах,  програмах,  в т.ч. міжнародних,  забезпечення  їх впровадження; організація тематичних семінарів,  тренінгів для суб’єктів господарювання  громади  та інших  аудиторій. Управління економічного розвиткуміста  міської ради Протягом року 2023-2025
в  т.ч.
2023
    2024
    2025
 
90,0
 
30,0
30,0
30,0
 
90,0
 
30,0
30,0
30,0
 
- - Участь громади  у реалізації  міжнародних проєктів;активізація зовнішньоекономічної  діяльності  суб’єктів господарювання громади
4. Організація та проведення заходів з метою налагодження  економічного, культурного  та іншого співробітництва, в тому числі за участю міжнародних партнерів та гостей: економічних форумів, презентацій, виставок, зустрічей, тощо для   висвітлення потенціалу громади
 
Управління економічного розвитку
міста  міської ради
 
Протягом року 2023-2025
в  т.ч.
2023
    2024
    2025
 
600,0
 
200,0
200,0
200,0
 
600,0
 
200,0
200,0
200,0
 
- - Висвітлення економічного потенціалу громади; підвищення інвестиційної  привабливості;  встановлення нових ділових контактів; сприяння розвитку зовнішньоекономічних  зв’язків
5. Обслуговування  спеціалізованої двомовної інтернет–сторінки invest_kalush (висвітлення вільних виробничих площ,  земельних ділянок придатних для інвестування, база інвестиційних пропозицій громади, інвестиційна інтерактивна карта, інформаційний довідник про основні підприємства,  інвестиційний паспорт громади, актуальна інформація для  суб’єктів господарювання про виставки, конференції, форуми та інші заходи,  ділові пропозиції іноземних фірм щодо співпраці та інше     (оплата для щомісячних  послуг адміністрування); використання та технічна підтримка комп’ютерної програми СКАУ «Міська рада»- модуль АІС «Енергосервіс: облік, котроль, економія». Управління економічного розвитку
міста  міської ради
 
Протя-гом ро-ку 2023-2025
в  т.ч.
2023
    2024
    2025
 
 
90,0
 
30,0
30,0
30,0
 
90,0
 
30,0
30,0
30,0
 
 - - Забезпечення промоції, висвітлення економічного потенціалу громади у мережі інтенет; забезпечення інвестиційної відкритості громади;
забезпечення функціонування системи енергетичного менеджменту
6.
 
 
 
 
Забезпечення  співфінансування для участі у проєктах, грантах, вітчизняних та міжнародних програмах Управління економічного розвитку
міста  міської ради
Протягом року 2023-2025
в т. ч.
    2023
    2024
2025
300,0
 
100,0
100,0
100,0
300,0
 
100,0
100,0
100,0
- - Залучення додаткових коштів на розвиток громади; розвиток міжнародного співробітництва; стимулювання розвитку місцевого бізнес-середовища громади
7. Сплата членських внесків за участь у місцевій асоціації органів місцевого самоврядування «Агенція розвитку об’єднаних територіальних громад Прикарпаття» Управ-ління економі-чного розвитку
міста  міської ради
 
Протя-гом ро-ку 2023-2025
 в т.ч.
2023
2024
2025
 
72,0
 
24,0
24,0
24,0
 
72,0
 
24,0
24,0
24,0
 
- - Супровід та сприяння у підготовці стратегії розвитку Калуської міської територіальної громади;інформаційно-аналітичний супровід при підготовці грантових заявок
  Всього     2023-2025
в  т.ч.
2023
    2024
    2025
1512,0
 
504,0
504,0
504,0
1512,0
 
504,0
504,0
504,0
     
 
 
                        Замовник Програми                                               Юрій СОКОЛОВСЬКИЙ     _____________________
 
 
            Керівник Програми                                               Богдан БІЛЕЦЬКИЙ  ___________________________