ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XXXIII

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

29.09.2022

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    26
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    11

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 1589
Про Положення «Про Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей у закладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти Калуської міської територіальної громади»

                   
                              

УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ

 
29.09.2022     №   1589

 Про Положення «Про Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей у закладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах закладів
загальної середньої освіти Калуської міської територіальної громади» 
м.Калуш
        (тридцять третя сесія восьмого демократичного скликання)
 
   
 
Керуючись ст.25, ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на виконання ст.56 Закону України «Про освіту», ст.35 Закону України «Про дошкільну освіту», постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 року №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах», з метою соціального захисту сімей,враховуючи рекомендації постійної комісії Калуської міської ради з питань гуманітарної роботи, законності та антикорупційної політики, міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити Положення «Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей у закладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах
закладів загальної середньої освіти  Калуської міської територіальної громади» згідно з додатком.
2. Управлінню освіти (Ірина Люклян) керуватись Положенням «Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей у закладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти Калуської міської територіальної громади» з 01.10.2022 року.
3. Рішення Калуської міської ради від 29.12.2015 року № 60 «Про нову  редакцію Положення «Про порядок здійснення батьківської плати за перебування дітей в дошкільних навчальних закладах міста» вважати таким, що втратило чинність з 01.10.2022 року.
4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради відповідно до розподілу функціональних обов'язків.
 
 
Міський голова                                                                                         Андрій НАЙДА
 
 
 
 Додаток
до рішення міської ради
29.09.2022 № 1589
 «Порядок встановлення плати для батьків
за перебування дітей у закладах дошкільної освіти
та дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти
Калуської міської територіальної громади»
 
І. Загальні положення
1.1. Це Положення розроблено на виконання ст.56 Закону України «Про освіту», ст.35 Закону України «Про дошкільну освіту», постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 року №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах».
1.2. Указане Положення визначає розміри плати для батьків за перебування дітей у закладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти таумови звільнення від плати або зменшення розміру плати.
 
ІІ. Встановлення плати для батьків за перебування дітей
у закладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах закладів
загальної середньої освіти
2.1. Батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дитини у закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти у розмірах, визначених виконавчим комітетом Калуської міської ради за поданням управління освіти.
2.2. Безоплатним харчуванням у закладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах за рахунок коштів місцевого бюджету відповідно до встановленого режиму (кратності) харчування забезпечуються:
  • діти-сироти;
  • діти, позбавлені батьківського  піклування;
  • діти, з особливими освітніми потребами, які перебувають у спеціальних та інклюзивних групах;
  • діти працівників органів внутрішніх справ,які загинули під час виконання службових обов’язків;
  • діти із сімей, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку установлюється законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних закладах дошкільної освіти, а також батьки дітей та особи, які їх замінюють, із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям». Підставою для звільнення є довідка про призначення такої допомоги, видана органами праці та соціального захисту;
  • діти з числа внутрішньо переміщених осіб та діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • діти з числа осіб, визначених у ст.10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та із сімей, батьки яких є учасниками бойових дій;
  • діти, евакуйовані із зони відчуження та діти, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, і ті, що проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
  • діти з інвалідністю.

2.3. Розмір плати зменшується на 50 відсотків для батьків, у сім'ях яких є троє і більше дітей.
При зменшенні на 50% батьківської плати за перебування дітей у закладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти на рівні з рідними дітьми враховуються падчерки та пасинки, які проживають у цій сім’ї, якщо вони не були враховані в сім’ї іншого з батьків, а також діти, на яких оформлена опіка у зв’язку із смертю батьків, позбавленням їх батьківських прав, засудженням до позбавлення волі, включаючи час перебування під слідством або направленням на примусове лікування тощо.
2.4.Звільнення батьків від плати або зменшення розміру плати здійснюється після подання відповідних документів (посвідчень, довідок, висновків інклюзивно – ресурсного центру про комплексну психолого – педагогічну оцінку розвитку дитини), що підтверджують статус.
 
ІІІ. Порядок оплати
3.1. Плата за перебування дітей у закладах освіти вноситься щомісяця, не пізніше 10 числа поточного місяця, за якийвноситься плата, до банківських установ (їх філій). У разі невнесення плати в установленні строки ці суми стягуються в порядку, визначеному чинним законодавством.
3.2. Для підтвердження пільг батьками подаються відповідні документи директору закладу освіти .
3.3. Якщо представлені батьками документи викликають сумніви щодо їхдостовірності, директор закладу освіти може зробити запит допідприємств, організацій, установ щодо необхідних уточнень. При виявленні факту недостовірності документів, що дали правобатькам на звільнення або зменшення розміру плати за перебування дітей узакладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти, плата з них справляється за весь період,на який батьки були звільнені від плати або зменшено її розмір, але не більше, ніж за минулий рік та місяці поточного року.
3.4. Батьки сплачують лише за дні відвідування дитиною закладу дошкільної освіти та дошкільного підрозділу закладу загальної середньої освіти. За дні, уякі дитина не відвідувала заклад (у разі хвороби, карантину, санаторного лікування, відпустки батьків або осіб, якіїх замінюють і літній оздоровчий період), плата з батьків не справляється.
3.5. Контроль за платою здійснюється директором та бухгалтером закладу освіти.
 
 
 
 
Міський голова                                                                       Андрій НАЙДА