ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XXXIII

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

29.09.2022

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    25
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    11

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 1587
 Про звернення Калуської міської ради  щодо ТОВ «КАРПАТСМОЛИ»

   
УКРАЇНА
КАЛУСЬКА  МІСЬКА  РАДА
РІШЕННЯ
 
29.09.2022     №   1587
Про звернення Калуської міської ради  щодо ТОВ «КАРПАТСМОЛИ»
м.Калуш
        (тридцять третя сесія восьмого демократичного скликання)
 
   
 
              
Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада 
 
ВИРІШИЛА:
         1. Схвалити і направити звернення Калуської міської ради до Прем’єр – міністра України Дениса Шмигаля та народного депутата України Олега Марусяка (додаються).
 
         2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Богдана Білецького.
 
 
 
Міський голова                                                  Андрій НАЙДА
                  
 
 
 
Народному депутату України
Олегу Марусяку
 
ЗВЕРНЕННЯ
 
Ми, депутати Калуської міської ради, повідомляємо Вас, що розпочато дослідження Антимонопольного Комітету України щодо дій ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» (повідомлення про розпочате дослідження від 17 січня 2022 року, розміщене на сайті АМКУ) та звертаємось до Вас із наступним.
ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» є  національним виробником карбамідо-формальдегідного  концентрату та  формаліну в Україні, а також карбамідо-формальдегідних смол та розташований у Калуській об’єднаній територіальній громаді у м Калуш, Івано–Франківська область.
ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» є одним із передових бюджетоутворюючих підприємств громади та входить в число 10-ти  бюджетоутворюючих підприємств Івано-Франківської області та 3-х головних бюджетоутворюючих підприємств м. Калуша. При тому що середня кількість працівників підприємства складає 75 чол.
Так, загалом до бюджетів всіх рівнів за період 2021-2022р.р. ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» сплатило наступні податки:
 
Рівень бюджету період 2021рік період 2022 рік
Місцевий 10 200 386 грн 16 924 841 грн.
Державний 74 693 626 грн. 31 187 551 грн.
 
Щодо розпочатого розслідування зазначаємо наступне.
Карбамідоформальдегідний концентрат (КФК)  та формалін є хімічними речовинами, що лежать в основі виробництва карбамідоформальдегідних, карбамідомеламіноформальдегідних, фенол-карбамідоформальдегідних, фенолкарбамідомеламіноформальдегідних смол (далі – КФС, КМФС, ФКФС, ФКМФС), а також використовується в якості антизлежувача при виробництві мінеральних добрив. Крім того,  формалін застосовується в сільському господарстві в якості дезінфекуючого засобу  та   також має широке коло застосування в  медичні промисловості.
Споживачами КФК та похідної від неї продукції (КФС, КМФС, ФКФС та ФКМФС) є представники деревообробної галузі, які використовують дану продукцію (КФК, КФС, КМФС, ФКФС та ФКМФС ) у виробництві деревостружкових плит – ДСП, ДВП, ХДФ, МДФ, OSB, фанери та інших продуктів меблевої галузі. Таким чином, перспективи та розвиток всієї деревообробної галузі України напряму залежні від виробництва даної продукції та її збуту на території України по ринкових цінах.
Слід зауважити, що протягом своєї господарської діяльності (з 2005 р.), ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» зуміло завоювати прихильність споживачів власної продукції як на території України так і за її межами (ближнє зарубіжжя) та зуміло налагодити та побудувати з споживачами плідну співпрацю, в основі якої лежить висока якість виготовленої продукції, скрупульозне дотримання передових технологій  при виробництві власної продукції та лояльність. Разом з тим, основними споживачами продукції ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» є: ТОВ «СВІСС КРОНО»; ТОВ «КРОНОСПАН УА»; ТОВ «КРОНОСПАН РІВНЕ»; ПрАТ «КОРОСТЕНСЬКИЙ ЗАВОД МДФ»; ПП «УКРГОСПТОВАРИ»; ПП «ШИК»; ТОВ «УНІПЛИТ» та інші, серед іноземних партнерів: CARLLATO TRAVNIK (Боснія і Герцеговина), OMSA COMMERCE EXPORT-IMPORT (Боснія і Герцеговина), S.C. CHEMITRADE (Румунія), Tartak Olczyk (Польща) та ін.
Водночас, щодо ситуації на ринку КФК, за оцінкою провідного аналітичного агентства ДП «Укрпромзовнішекспертиза» середньорічне видиме споживання КФК в період 2019 р. –  2021 р. в Україні становило близько 40,6 тис. тонн. Потреба українських виробників в основному задовольнялась за рахунок імпорту, який в середньому складав 37 тис. т на рік і становив близько 91,2% від загального та КФК українського виробництва, що складає  8,8 % споживання.
Країнами постачальниками – імпортерами протягом вищевказаного періоду виступали:
  • білорусь – частка склала 71,9% від загального імпорту;
  • Польща – 17,8%,
  • Російська федерація – 7,0%,
  • Румунія – 3,0%
  • Інші країни – 0,2%.
Основними підприємствами - імпортерами КФК з боку України традиційно були наступні компанії: ТОВ «СВИСПАН Лімітед» (середньорічні обсяги імпорту склали 16,3 тис. т.), ПрАТ «Коростенський завод МДФ» (9,8 тис. т), ТОВ «ПОЛІСМОЛИ» (4,1 тис. т), ТДВ «Перечинський ЛХК» (1,1 тис. т).
Разом з тим, середньорічна реалізація ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» на ринку КФК України склала 3,6 тис. т і становила близько 8,8% від середньорічного видимого споживання КФК в Україні.      
Водночас, у зв’язку із збройною агресією російської федерації проти України та введенням воєнного стану на території України, левова частка підприємств деревообробної галузі України, що є споживачами КФК та іншої продукції ТОВ «КАРПАТСМОЛИ», призупинили свою виробничу діяльність, частина з них законсервувала власні виробничі потужності, інша ж частина перебувала та/чи перебуває в стані «гарячого простою». 
Окрім того, з моменту збройної агресії та запровадження воєнного стану близько 10% працівників  ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» стали на захист України в лавах Збройних Сил України та рішуче дають відсіч ворогу.
Починаючи з кінця березня 2022 р. Почалось відновлення роботи дрібних та середніх виробників фанери, меблевих конструкцій, тощо, а згодом роботу відновила більшість виробників, через що на ринку КФК України спостерігається тенденція зростання попиту на КФК продукцію.
Незважаючи на складну логістичну ситуацію, суттєве здорожчання сировини  та інші обмеження (у зв’язку із запровадженням воєнного стану), що мають вплив на господарську діяльність ТОВ «КАРПАТСМОЛИ», підприємство прийнято рішення про нарощування обсягів виробництва, зокрема, в першу чергу збільшення продуктивності заводських потужностей по виробництву  КФК та формаліну, що в свою чергу потребує проведення ряду інвестицій у власні виробничі потужності.
ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» твердо переконане, що в дані часи, що додаткові інвестиції у власні виробничі потужності:
(і). Дадуть змогу розширити потужності,
(іі). Збільшити обсяг виробництва,
(ііі). задовольнити попит на ринку КФК України за рахунок виробництва даного виду продукції на території України,
(iv). Створити нові робочі місця шляхом збільшення штату ТОВ «КАРПАТСМОЛИ»,
(v). Залучити внутрішньо – переміщених осіб до виробничих процесів ТОВ «КАРПАТСМОЛИ», що пришвидшить соціалізацію внутрішньо – переміщених осіб, які не по своїй волі опинились у складній життєвій ситуації, та забезпечить їх роботою,
(vі). Збільшить надходження у бюджети всіх рівнів (державний та міський).
Звертаємось до Вас за підтримкою одного з ключових виробників-постачальника продукції для деревообробної галузі ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» у його намірах збільшення виробничих потужностей шляхом залучення інвестицій,  що є вкрай необхідним  як для держави в цілому так і для громади зокрема.
           Розпочате Антимонопольним комітетом України вище вказане дослідження дій з однієї сторони і наміри ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» інвестувати і розширити виробничі потужності являє неоднозначність даної ситуації та створює ризики для підприємства з точки зору антимонопольного законодавства та захисту економічної конкуренції у зв’язку з чим просимо Вас максимально сприяти у вирішенні  порушених проблемних питань, клопотати перед виконавчими органами державної влади щодо забезпечення однакового застосування норм законодавства про захист економічної конкуренції та підготовки ними рекомендацій та роз'яснень з питань застосування антимонопольного  законодавства України і його дотримання в рамках не тільки збереження, алей збільшення обсягів виробництва ТОВ «КАРПАТСМОЛИ».  
Здійснення намірів щодо інвестування ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» дозволить не тільки зберегти існуюче виробництво, а й  розширити виробничі потужності, збільшити кількість робочих місць, дасть можливість залучити до роботи внутрішньо переміщених осіб - наших громадян, які опинились в складній ситуацій, збільшити обсяги виробництва і, відповідно наповнюваність бюджетів всіх рівнів - вкрай необхідне в цей важкий для нашої країни час.
Переконані, що спільна плідна наша праця стане запорукою розбудови Української держави.
 
                                                         Прийнято на  33 сесії  восьмого демократичного
                                                    скликання   Калуської міської ради   29.09.2022 року                
 
 
Премєр – міністру України
Денису Шмигалю
 
 
ЗВЕРНЕННЯ
 
 Ми, депутати Калуської міської ради, повідомляємо Вас, що розпочато дослідження Антимонопольного Комітету України щодо дій ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» (повідомлення про розпочате дослідження від 17 січня 2022 року, розміщене на сайті АМКУ) та звертаємось до Вас із наступним.
ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» є  національним виробником карбамідо-формальдегідного  концентрату та  формаліну в Україні, а також карбамідо-формальдегідних смол та розташований у Калуській об’єднаній територіальній громаді у м Калуш, Івано–Франківська область.
ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» є одним із передових бюджетоутворюючих підприємств громади та входить в число 10-ти  бюджетоутворюючих підприємств Івано-Франківської області та 3-х головних бюджетоутворюючих підприємств м. Калуша. При тому що середня кількість працівників підприємства складає 75 чол.
Так, загалом до бюджетів всіх рівнів за період 2021-2022р.р. ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» сплатило наступні податки:
Рівень бюджету період 2021рік період 2022 рік
Місцевий 10 200 386 грн 16 924 841 грн.
Державний 74 693 626 грн. 31 187 551 грн.
Щодо розпочатого розслідування зазначаємо наступне.
Карбамідоформальдегідний концентрат (КФК)  та формалін є хімічними речовинами, що лежать в основі виробництва карбамідоформальдегідних, карбамідомеламіноформальдегідних, фенол-карбамідоформальдегідних, фенолкарбамідомеламіноформальдегідних смол (далі – КФС, КМФС, ФКФС, ФКМФС), а також використовується в якості антизлежувача при виробництві мінеральних добрив. Крім того,  формалін застосовується в сільському господарстві в якості дезінфікуючого засобу  та   також має широке коло застосування в  медичній промисловості.
Споживачами КФК та похідної від неї продукції (КФС, КМФС, ФКФС та ФКМФС) є представники деревообробної галузі, які використовують дану продукцію (КФК, КФС, КМФС, ФКФС та ФКМФС ) у виробництві деревостружкових плит – ДСП, ДВП, ХДФ, МДФ, OSB, фанери та інших продуктів меблевої галузі. Таким чином, перспективи та розвиток всієї деревообробної галузі України напряму залежні від виробництва даної продукції та її збуту на території України по ринкових цінах.
Слід зауважити, що протягом своєї господарської діяльності (з 2005 р.), ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» зуміло завоювати прихильність споживачів власної продукції як на території України так і за її межами (ближнє зарубіжжя) та зуміло налагодити та побудувати з споживачами плідну співпрацю, в основі якої лежить висока якість виготовленої продукції, скрупульозне дотримання передових технологій  при виробництві власної продукції та лояльність. Разом з тим, основними споживачами продукції ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» є: ТОВ «СВІСС КРОНО»; ТОВ «КРОНОСПАН УА»; ТОВ «КРОНОСПАН РІВНЕ»; ПрАТ «КОРОСТЕНСЬКИЙ ЗАВОД МДФ»; ПП «УКРГОСПТОВАРИ»; ПП «ШИК»; ТОВ «УНІПЛИТ» та інші, серед іноземних партнерів: CARLLATO TRAVNIK (Боснія і Герцеговина), OMSA COMMERCE EXPORT-IMPORT (Боснія і Герцеговина), S.C. CHEMITRADE (Румунія), TartakOlczyk (Польща) та ін.
Водночас, щодо ситуації на ринку КФК, за оцінкою провідного аналітичного агентства ДП «Укрпромзовнішекспертиза» середньорічне видиме споживання КФК в період 2019 р. –  2021 р. в Україні становило близько 40,6 тис. тонн. Потреба українських виробників в основному задовольнялась за рахунок імпорту, який в середньому складав 37 тис. т на рік і становив близько 91,2% від загального та КФК українського виробництва, що складає  8,8 %споживання.
Країнами постачальниками – імпортерами протягом вищевказаного періоду виступали:
  • білорусь – частка склала 71,9% від загального імпорту;
  • Польща – 17,8%,
  • Російська федерація – 7,0%,
  • Румунія – 3,0%
  • Інші країни – 0,2%.
Основними підприємствами - імпортерами КФК з боку України традиційно були наступні компанії: ТОВ «СВИСПАН Лімітед» (середньорічні обсяги імпорту склали 16,3 тис. т.), ПрАТ «Коростенський завод МДФ» (9,8 тис. т), ТОВ «ПОЛІСМОЛИ» (4,1 тис. т), ТДВ «Перечинський ЛХК» (1,1 тис. т).
Разом з тим, середньорічна реалізація ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» на ринку КФК України склала 3,6 тис. т і становила близько 8,8% від середньорічного видимого споживання КФК в Україні.      
Водночас, у зв’язку із збройною агресією російської федерації проти України та введенням воєнного стану на території України, левова частка підприємств деревообробної галузі України, що є споживачами КФК та іншої продукції ТОВ «КАРПАТСМОЛИ», призупинили свою виробничу діяльність, частина з них законсервувала власні виробничі потужності, інша ж частина перебувала та/чи перебуває в стані «гарячого простою». 
Окрім того, з моменту збройної агресії та запровадження воєнного стану близько 10% працівників  ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» стали на захист України в лавах Збройних Сил України та рішуче дають відсіч ворогу.
Починаючи з кінця березня 2022 р. почалось відновлення роботи дрібних та середніх виробників фанери, меблевих конструкцій, тощо, а згодом роботу відновила більшість виробників, через що на ринку КФК України спостерігається тенденція зростання попиту на КФК продукцію.
Незважаючи на складну логістичну ситуацію, суттєве здорожчання сировини  та інші обмеження (у зв’язку із запровадженням воєнного стану), що мають вплив на господарську діяльність ТОВ «КАРПАТСМОЛИ», підприємство прийнято рішення про нарощування обсягів виробництва, зокрема, в першу чергу збільшення продуктивності заводських потужностей по виробництву  КФК та формаліну, що в свою чергу потребує проведення ряду інвестицій у власні виробничі потужності.
ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» твердо переконане, що в дані часи, що додаткові інвестиції у власні виробничі потужності:
(і). Дадуть змогу розширити потужності,
(іі). Збільшити обсяг виробництва,
(ііі). задовольнити попит на ринку КФК України за рахунок виробництва даного виду продукції на території України,
(iv). Створити нові робочі місця шляхом збільшення штату ТОВ «КАРПАТСМОЛИ»,
(v). Залучити внутрішньо – переміщених осіб до виробничих процесів ТОВ «КАРПАТСМОЛИ», що пришвидшить соціалізацію внутрішньо – переміщених осіб, які не по своїй волі опинились у складній життєвій ситуації, та забезпечить їх роботою,
(vі). Збільшить надходження у бюджети всіх рівнів (державний та міський).
Звертаємось до Вас за підтримкою одного з ключових виробників-постачальника продукції для деревообробної галузі ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» у його намірах збільшення виробничих потужностей шляхом залучення інвестицій,  що є вкрай необхідним  як для держави в цілому так і для громади зокрема.
             Розпочате Антимонопольним комітетом України вище вказане дослідження дій з однієї сторони і наміри ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» інвестувати і розширити виробничі потужності являє неоднозначність даної ситуації та створює ризики для підприємства з точки зору антимонопольного законодавства та захисту економічної конкуренції у зв’язку з чим просимо Вас максимально сприяти у вирішенні  порушених проблемних питань, надати відповідні доручення виконавчим органам державної влади для забезпечення однакового застосування норм законодавства про захист економічної конкуренції та підготовки ними рекомендацій та роз'яснень з питань застосування антимонопольного  законодавства України і його дотримання в рамках не тільки збереження, алей збільшення обсягів виробництва ТОВ «КАРПАТСМОЛИ».  
Здійснення намірів щодо інвестування ТОВ «КАРПАТСМОЛИ» дозволить не тільки зберегти існуюче виробництво, а й  розширити виробничі потужності, збільшити кількість робочих місць, дасть можливість залучити до роботи внутрішньо переміщених осіб - наших громадян, які опинились в складній ситуацій, збільшити обсяги виробництва і, відповідно наповнюваність бюджетів всіх рівнів - вкрай необхідне в цей важкий для нашої країни час.
Переконані, що спільна плідна наша праця стане запорукою розбудови Української держави.
 
 
Прийнято на  33 сесії  восьмого демократичного скликання    
 
Калуської міської ради   29.09.2022 року